Tablå

UR:s program i Radio & TV 5 - 11 december

Idag Lördag 10 december

 • 13:00

  SR P2

  Bild ur Nouvelles en français facile

  Nouvelles en français facile

  Nyheter direkt från Paris på lätt franska. Det är dags för en Nouvelles en français facile-årskrönika där vi tittar tillbaka på de största nyhetshändelserna i Frankrike år 2016. Politiskt tar vi upp årsdagen av terrorattacken i Paris och på terrorattentatet i Nice. Musikaliskt så ser vi tillbaka på Amir Haddad, känd från Eurovision Song Contest, och sångerskan Tal, en de franska artister som reagerade på terrorattentaten i Paris. Vi tar en titt på Franska lagets resultat i fotbolls-EM och ungdomar berättar om vad som berört dem 2016 och vad de förväntar sig av 2017.

 • 13:10

  SR P2

  Bild ur Nouvelles en français

  Nouvelles en français

  Nyheter direkt från Paris på medelsvår franska. Det är dags för Nouvelles en français årskrönika där vi tittar tillbaka på de största nyhetshändelserna i Frankrike år 2016. Politiskt tar vi upp årsdagen av terrorattacken i Paris och på terrorattentatet i Nice. Musikaliskt så ser vi tillbaka på Amir Haddad, känd från Eurovision Song Contest, och sångerskan Tal, en de franska artister som reagerade på terrorattentaten i Paris. Vi tar en titt på Franska lagets resultat i fotbolls-EM och ungdomar berättar om vad som berört dem 2016 och vad de förväntar sig av 2017.

 • 13:20

  SR P2

  Bild ur Nachrichten auf Deutsch leicht

  Nachrichten auf Deutsch leicht

  Nyheter från Tyskland på mycket lätt tyska. Årskrönika. Vi blickar tillbaka på vad som hänt i Tyskland under året. Året började illa med övergrepp i Köln under nyårsnatten men fick ett lyckligt slut med Nujeen som lyckades ta sig från Syrien till Tyskland i rullstol. På sportfronten var det ett digert år med både olympiska spel, EM i fotboll och tyska framgångar i tennis och formel 1. På musiksidan präglades nyheterna av ett par efterlängtade återkomster.

 • 13:30

  SR P2

  Bild ur Nachrichten auf Deutsch

  Nachrichten auf Deutsch

  Nyheter från de tyskspråkiga länderna med tonvikt på Tyskland. Det är dags för Nachrichtens årskrönika och vi tar upp ett urval av de viktigaste händelserna år 2016. Politiskt var flyktingfrågan central. Även om flyktingsituationen bidrog till ett oroligt samhällsklimat så ställer fortfarande många medmänniskor upp med hjälp till de nödställda. På sportfronten handlade det mycket om OS och EM medan 2016 musikaliskt var det de efterlängtade comebackernas år.

 • 13:40

  SR P2

  Bild ur Musikalisk resa i Finland

  Musikalisk resa i Finland

  Att vårda ett metal-band del 4 av 12

  Lär känna Mikko "Linde" Lindström. Hör Linde prata om hur påfrestande det kan vara för ett band att leva så tätt på varandra i slutet av en turné. Särskilt jobbigt är det när alla längtar hem till sina familjer. Då krävs att man vårdar den ansträngda vänskapen och Linde ger tips om vad man kan göra i en sådan situation.

 • 13:53

  SR P2

  Bild ur Barnlåtar om ljud

  Barnlåtar om ljud

  Objekt och klarinett del 4 av 5

  Andrea Fantuzzi har hittat olika ljud på förskolan och gör musik av dem. Lyssna när han spelar både på saker och på sina klarinetter.

 • 14:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Blomma, blad, en miljard

  Blomma, blad, en miljard

  Minus-maran del 4 av 10

  Repris

  Linus Bladhs mamma fyller år och Nahas vill skicka henne en födelsedagsbukett. Det ska vara lika många blommor i buketten som differensen i år räknat mellan Nahas och Linus mamma. Nahas lär Linus ett sätt att förenkla subtraktionen.

 • 14:03

  SR P4

  Bild ur Retorikmatchen 2016

  Retorikmatchen 2016

  Semifinal 2 del 8 av 10

  I Retorikmatchens första semifinal ställs Helenelundsskolan i Sollentuna mot Sandeplanskolan i Höllviken. Retorikerna tävlar i att skriva ett tal till skådespelaren Fredde Granberg och får argumentera om att få höjd veckopeng. Det blir en utmanande tävling där enbart de mest vältaliga retorikerna tar sig till final.

 • 14:10

  BARNKANALEN

  Bild ur Katten, musen, tiotusen

  Katten, musen, tiotusen

  Bilda par del 2 av 10

  Repris

  Vilka hör ihop och vad är det som gör att ett par är just ett par? Superhjälteprinsessmusen är ute på ett uppdrag med katten som är en blåsippa utan strumpor och skor. Tillsammans åker de motorcykel för att rädda sköldpaddor som har gått vilse. Barnen sorterar en hel hög med skor. Kan katten förstå musens mattelek och komma på två saker som hör ihop?

 • 14:20

  BARNKANALEN

  Bild ur Pinos dagbok - syntolkat

  Pinos dagbok - syntolkat

  Pino på safari

  Pino och hans vänner ska åka på safari. Resan går på en gropig väg in i djungeln, solen skiner. Vilka djur kommer Pino och hans vänner att möta?

 • 14:25

  BARNKANALEN

  Bild ur Pinos dagbok - syntolkat

  Pinos dagbok - syntolkat

  Pinos favoriter

  Pino tycker om många saker. Han tycker om att plocka blommor, att gunga och att spela boll med pingvinen. Han älskar att äta glass med Pinolina. Men varför tycker han om att titta på månen?

 • 14:51

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur EAT 2016

  EAT 2016

  Idrott och mat

  Repris

  Dag Hvaring presenterar ett av Eats nya samarbetsprojekt, mellan Norges fotbollsföreningar och dagligvarukedjan Bama. Målet är att ungdomar tillsammans med sina föräldrar ska utbildas om vad rätt kostvanor gör för att man ska må bättre, för konditionen och för sömnen. Alla resultat kommer att mätas för att resultaten ska kunna visas för andra länder. Målet är att samarbetet ska bli globalt. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

 • 15:45

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Bygga hus av skrot

  Bygga hus av skrot

  Äventyret vid havet del 1 av 4

  Repris

  I det första programmet flyttar Kevin McCloud sitt stora husbygge nio mil bort till kusten i Somerset. Att förvandla ett experimentbygge på landet till ett fantastiskt strandhus är en av hans drömmar. McCloud vill ta vara på utsikten vid kusten och satsar på att bygga ett soldäck av tillgängligt och återvunnet material runt huset. Han finner ett vrak av en gammal fiskebåt från andra världskriget och undersöker olika sätt att använda fisk och fårskinn som råvara. Målet med byggprojektet är att skapa en lugn och hållbar tillvaro. Och att kanske bli lite lyckligare på köpet.

 • 18:10

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Kameldjurens comeback

  Kameldjurens comeback

  Kusinerna i Anderna del 3

  Repris

  Puckellösa kameldjur som lamor och alpackor har varit historiskt viktiga för Inkafolket i Anderna. Lamorna och deras släktingar förser fortfarande inkafolkets ättlingar med ull och kött. Alpackablod verkar även innehålla antikroppar som forskare upptäckt kan hjälpa till att upptäcka Alzheimers i ett tidigt skede. Kanske kommer kameldjur utgöra en viktig del i modern medicinsk forskning?

 • 21:40

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Island runt

  Island runt

  Skagi del 4 av 8

  Lara Omarsdottir reser tillsammans med fadern Ómar Ragnarsson till halvön Skagi på norra Island. Skagi är ett paradis för fågelskådare med gröna dalar och vilda fjordar. Ómar berättar självupplevda anekdoter om fattighjon, kväkare och starka kvinnor. Far och dotter besöker även den hemsökta gården Saurar och vulkanruinen Ketubjörg där det ska krylla av troll.