Tablå

UR:s program i Radio & TV 24 - 30 april

Idag Onsdag 26 april

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Vims i rymden - nordsamiska

  Vims i rymden - nordsamiska

  Del 6: Hej då jorden!

  Ki, Ti och Pi är ute ur vårt solsystem nu. De är på väg hem och ska bara sätta om kursen vid Alfa Centauri-systemet, ett stjärnsystem nära vår sol. Snart kommer de att vara hemma hos mamma som väntar. Men vad är det som händer? Något kommer farande genom rymden!

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Imse och Vimse - sydsamiska

  Imse och Vimse - sydsamiska

  Del 6 av 6: Svårt att sova

  Repris

  Imse kan inte sova och ligger och vrider sig i sängen. Vimse, som sover gott, får som vanligt skulden. Situationen förbättras inte av att någon spikar upp en fågelholk på trädet de bor i.

 • 18:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Island runt

  Island runt

  Del 1 av 8: Minnen

  Repris

  Vi följer med Lara Omarsdottir och hennes far Ómar Ragnarsson på bilresa genom Islands vackra västkust norr om Reykjavik. I trakterna kring fjorden Hvalfjörður finns mycket att se: vandringsleder, sagatrakter, floder, fågelliv och monstermyter. Ómar berättar om sina barndomsminnen från de olika platserna de besöker. Vidare besöker vi bland annat en flottbas från andra världskriget och ett amerikanskt skeppsvarv. Här hölls ett viktigt sjöslag under kriget.

 • 18:43

  SR P4

  Bild ur Småsagor

  Småsagor

  Kenta och barbisarna

  Repris

  Kenta går på dagis och är så himla bra på fotboll. Men idag vill han vara inne och leka. Tjejerna är i dockvrån och märker inte Kenta fast han står där med sin barbis en lång stund. Till sist säger Agnes: "Du får inte va med!" Torkel Petersson läser Pija Lindenbaums bok.

 • 19:25

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Nyckeln till naturkrafterna

  Nyckeln till naturkrafterna

  Del 2 av 4: Rörelse

  Repris

  Jordens ständiga rörelse genom solsystemet påverkar livsförutsättningarna på vår planet. Tropiska tyfoner och extrema tidvatten är konsekvenser av jordens, månens och solens rörelser. Här får du bland annat höra om hur månen blev till, men först får du följa med på en tripp i ett av världens snabbaste flygplan!

 • 21:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Med nunnor genom Indien

  Med nunnor genom Indien

  Filmmakaren Caroline Riegel reser tillsammans med en grupp buddhistiska nunnor genom Indien. Nunnorna kommer från den lilla byn Zanskar som ligger vid Himalayas fot. De har aldrig tidigare utforskat sitt hemland. Under resan får sällskapet uppleva främmande miljöer och möten med nya människor. De färdas med tåg, tunnelbana, kamel och båt. Resan innehåller allt från trängsel och kaos till meditation och bön. Under färden får vi höra nunnornas tankar om sitt kall och andra livsfunderingar.

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

  Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

  Del 9 av 16: Den röda jungfrun

  Simone Weil vigde sitt liv åt det hon ansåg vara det allmännas bästa. Hon levde mellan 1909 och 1943, men blev erkänd som filosof för bara några år sen. Weil såg en verklighet full av nöd och menade att det i en sådan värld vore lögn att leva för något annat än att förmildra de omständigheterna. Hon menade att man skulle sätta sig in i förtryckta människors liv. Hon ordnade strejker för arbetslösa och arbetade i fabrik. Universitetslektor i filosofi Christine Zyka, religionshistorikern Antoon Geels och Mårten Björk, doktorand i religionsvetenskap och systematisk teologi, berättar om hennes filosofiska idéer.

 • 22:00

  SVT1

  Bild ur Nationen

  Nationen

  Del 7 av 8: Världens fredligaste land

  Sverige sägs ha en tradition av neutralitet som inneburit att svenskarna ställer sig utanför väpnade konflikter. Uppfattningen om att Sverige har varit neutralt i de stora världskrigen tycks allmänt accepterad. Men stämmer det verkligen att Sverige aldrig tagit ställning i något krig? Komikern Aron Flam undersöker den svenska neutraliteten. Det visar sig vid närmare efterforskning att Sverige inte varit helt opartisk i historiska konflikter.

 • 22:30

  SVT1

  Bild ur Lärlabbet

  Lärlabbet

  Del 10 av 17: Hjärnan och inlärning

  Tema: Hjärnan, repetition och minnet. Det är genom vårt sinnessystem som vi uppfattar och tolkar vår omvärld. Skolan kan genom auditiva, motoriska och visuella hjälpmedel få eleverna att lära sig effektivare. Vi besöker Örnässkolan i Luleå där lärarna arbetar med tester för att förbättra elevernas inlärning och minne. Gäster i studion: lärarna Anna Sandsten, Hans Törnkvist och Maria Nygård.

 • 22:50

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Hjältar i eldhaven

  Hjältar i eldhaven

  Del 2 av 3: Bränder som livsuppgift

  Repris

  Brandmannen Francisco Abarca har ägnat nästan hela sitt yrkesverksamma liv åt att bekämpa skogsbränder. Vid 61 års ålder får han inte längre arbeta ute på fältet, något han har svårt att acceptera. På sin nya tjänstgöring i vakttornet spanar han med blandade känslor efter rökpelare. På radion hör han sina tidigare arbetskamrater åka ut på ett nytt larm för att bekämpa en skogsbrand vid frontlinjen. Vinden som ständigt byter riktning ställer till det för brandmännen. Starka relationer skapas i gruppen under de långa arbetspassen.

 • 23:00

  SVT1

  Bild ur Romernas historia 1900-tal

  Romernas historia 1900-tal

  Del 3 av 4: År av förföljelse

  Repris

  Romer är en av Sveriges nationella minoriteter men så har det inte alltid varit. Sverige har en historia av att ha förtryckt romer. En romsk grupp som utsatts för stark förföljelse är de resande. Resandes barn sattes på barnhem och kvinnor tvångssteriliserades. Resande tvingades även utstå skallmätningar och rasbiologiska undersökningar. Vi möter Kurt Magnusson och Marcela Kovacsova som båda diskriminerats av svenska myndigheter. Kurt tvångsomhändertogs som barn och Marcela har funnits med i ett olagligt register över romska medborgare.