Hem / Aktuellt / Fria ordets dag

Fria ordets dag

Ett liveevent om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier för årskurs 6.

Hur vet man vad som är sant eller falskt på nätet, och vilka nyheter kan man lita på?
Fria ordets dag är ett digitalt liveevent som fördjupar dessa teman tillsammans med Lilla Aktuellt skolas programledare Kristoffer Fransson, Åsa Larsson journalist som är expert på källkritik och medverkar i UR:s programserie Källkoll, Sam Edward journalist från Syrien som jobbar på Sveriges Radio Kronoberg och journalister från lokaltidningar runt om i landet.

Syftet med eventet är att öka elevernas medvetenhet kring källkritik, yttrandefrihet och tryckfrihet i koppling till demokrati, men också att ge eleverna ökad förståelse för journalistikens roll i samhället.

Medier av olika slag blir en allt större och viktigare del av ungas liv. Samtidigt är det svårare än någonsin att veta vad som är sant och falskt och värdera källan till nyheter som sprids på internet. Public service-bolagen tillsammans med lokaltidningar i de kommuner som deltar i Fria ordets dag vill bidra till ökad kunskap om journalistikens roll i samhället till elever i årskurs 6.

Eventet som är ca 35-40 minuter långt är ett samarbete mellan UR, SVT och Sveriges Radio och lokala tidningar runt om i Sverige. Läs mer och anmäl din klass till Fria ordets dag!

För dig som vill jobba vidare med yttrandefrihet, källkritik och sociala medier i klassrummet har vi skapat ett arbetsblad med tillhörande quiz.


Programtips från UR som kan användas i undervisningen om källkritik och yttrandefrihet

Källkoll

En serie om källkritik på nätet! Viralgranskarna Åsa Larsson och Jack Werner går tillsammans med programledarkollegan Edwin Safari igenom hur information och kommunikation fungerar i digitala medier. De tittar närmare på virala snackisar och går på djupet i nyhetsflödet. Du får även tips om hur du granskar sånt du ser på nätet och lär dig mer om psykologin och strukturen bakom digitala medier.

Lär dig mer om källkritik på nätet med Åsa, Jack och Edwin

Mediesnacket

Mediesnacket är en programserie som innehåller korta fördjupande medieinslag från Lilla Aktuellt skola. Programmen återkommer i Lilla Aktuellt skola och publiceras varje vecka med en förklaring av ett aktuellt medieinslag eller fenomen, till exempel nyhetsvärdering, falska bilder och kakor på nätet.

Se programmet om vad som skiljer tyckande från något som är sant eller få koll på vad en konspirationsteori är

Världen online

Programledarna Idun och Samson tar reda på barn och ungas perspektiv och syn på internet. Hur använder de nätet? Och vad är källkritik? Är det bra med så mycket skärmtid? De träffar influencers och forskare som förklarar och svarar på frågor om nätet och dess påverkan på barn och unga. Hur kommer vi använda det i framtiden?

Upptäck världen online med Idun och Samson

Vi förklarar digitala begrepp

En serie som förklarar digitala begrepp på ett enkelt sätt. Tjugo korta filmer som förhoppningsvis stärker den digitala kompetensen. Det handlar om allt från hur internet fungerar till vad en algoritm är.

Alla digitala begrepp du behöver kunna

Källkritik

Lajkande och delande är en stor del av vår vardag. Men hur ofta granskar vi egentligen en bild eller artikel innan vi delar? Vi följer med Viralgranskarna Åsa Larsson och Emelie Wallroth i deras jakt på falska identiteter, nättroll och fejkade bilder. Syftet är att visa elever hur de på ett lätt och bra sätt kan förhålla sig källkritiska på nätet.

Åsa och Emelie visar hur du kan förhålla dig källkritisk på nätet

Fler artiklar