Nu drar höstens Fria ordets dag igång

Du som undervisar i årskurs 6 har väl inte missat att anmäla din klass till Fria ordets dag? Ett digitalt kostnadsfritt liveevent om yttrandefrihet, källkritik och källtillit.

Det unika med Fria ordets dag är att du och din klass deltar via länk från ert klassrum. Under det 40 minuter långa eventet får eleverna möta journalister från lokala tidningar, SVT, SR och UR som berättar hur yttrandefrihet, källkritik och källtillit fungerar i praktiken. I höst har vi valt att utöka tillfällen för liveeventet, och det finns 24 olika tider under sju utvalda dagar att anmäla sig till.

För dig som vill jobba vidare med yttrandefrihet, källkritik och sociala medier i klassrummet har vi skapat ett arbetsblad.

Ny programledare i höst för Fria ordets dag

Nytt för i höst är att Erik Thiman tar över stafettpinnen som programledare för Fria ordets dag. Han tar över efter programledarna från Lilla Aktuellt skola: Linus Valberg och Kristoffer Fransson.

Fria ordets dag nya programledare Erik Thiman

Vi på UR bad Erik svara på några frågor:

Varför ska man delta i Fria ordets dag? 

Idag är flödet av information och nyheter på sociala medier och andra plattformar gigantiskt. Det sprids information och nyheter på flera olika sätt. Men hur vet man att det man läser och ser faktiskt är sant? Hur kan man ta reda på om det är sant eller falskt? Får man säga vad som helst? Och hur är det egentligen att jobba som journalist? Dessa frågor – och mycket – kommer vi att svara på under Fria ordets dag när vi ska prata om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier! 

Vad är det bästa med Fria ordets dag? 

Det bästa är att det här inte bara är en vanlig lektion, där vi i programmet bara står rakt upp och ner och berättar. Det bästa är att eleverna också får chans att vara med och påverka! Få sin röst hörd! Det görs med hjälp av röda och gröna lappar där eleverna på ett enkelt, tydligt och roligt sätt kan svara på frågor som ställs i direktsändningen! 

Vad får man med sig när man tittat på Fria ordets dag? 

Eleverna som deltar kommer få med sig väldigt värdefull och viktig kunskap att använda sig i det tidigare nämnda flödet av information och nyheter. Vidare får man med sig tips och tricks hur man ska gå tillväga om man är osäker på om något är sant eller falskt. Men också att man får lära sig allt detta på ett ROLIGT sätt! 

Har du ännu inte anmält din klass?

Du som är lärare i årskurs 6 – och ännu inte anmält dina elever till Fria ordets dag, det är inte försent.
Anmäl din klass till Fria ordets dag!
Inför eventet skickar UR ut ett nyhetsbrev till alla som anmält sig där vi ger tips på fler program om källtillit och källkritik samt ett arbetsblad som kan användas efter Fria ordets dag.

Läs mer om Fria ordets dag!

Fler artiklar