Fria ordets dag fortsätter under våren 2022

Vi bjuder in alla sjätteklassare tillsammans med Sveriges radio och SVT till Fria ordets dag. En digital lektion om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier.

Fria ordets dag är en kostnadsfri digital lektion på 40 minuter om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier som anordnas av UR, SVT, SR och lokala tidningar runt om i landet. Under hösten 2021 inleddes Fria ordets dag och nu fortsätter turnén från och med vecka 9 till 11 finns det tillfälle för fler sjätteklassare att delta.

Hur vet man vad som är sant eller falskt på nätet, och vilka nyheter kan man lita på? Den digitala lektionen som går under namnet Fria ordets dag, fördjupar dessa teman tillsammans med Lilla Aktuellt skolas programledare Linus och Aida, journalisten Åsa Larsson som är expert på källkritik och medverkar i UR:s programserie Källkoll, journalisten Sam Edward från Syrien som jobbar på Sveriges Radio Kronoberg och journalister från lokaltidningar runt om i landet.

Medier av olika slag blir en allt större och viktigare del av ungas liv. Samtidigt är det svårare än någonsin att veta vad som är sant och falskt och värdera källan till nyheter som sprids på internet. Syftet med eventet är att öka elevernas medvetenhet kring källkritik, yttrandefrihet och tryckfrihet i koppling till demokrati, men också att ge eleverna ökad förståelse för journalistikens roll i samhället.

Röster från deltagande skolor i höstas

” Bra struktur på programmet, med olika personer som pratade. Viktigt innehåll. De röda och gröna lapparna engagerade barnen.”

”En viktig och fin programidé! Barnen tyckte det var ett bra ämne och kände igen programledaren.”

”Strålande initiativ. Det fungerar också extra bra i årskurs sex, där vi går igenom att Sverige fick världens första tryckfrihetsordning under Frihetstiden.”

” Det var ett mycket bra upplägg. Eleverna tog det på allvar. Intressant innehåll.”

”Jag tycker det var en toppenbra ’lektion’. Skulle gärna vilja vara med igen.”

Datum och orter våren 2022

28 februari Västerbotten, Jämtland, Ångermanland & Medelpad 

1 mars Jönköping & Skaraborg

2 mars Skåne & Halland

8 mars Göteborg, Bohuslän & Sjuhärad

9 mars Kalmar, Kronoberg & Blekinge

15 mars Närke, Sörmland, Uppland & Stockholm

16 mars  Värmland, Västmanland, Dalarna & Gävleborg

Arbetsmaterial att använda till Fria ordets dag

För dig som vill jobba vidare med yttrandefrihet, källkritik och sociala medier i klassrummet har vi skapat ett arbetsblad med tillhörande quiz.

Fria ordets dag – Arbetsblad

Fria ordets dag – Quiz


16 skolor runt om i landet kopplar upp sig mot live-eventet Fria ordets dag. Det blir samtal om yttrandefrihet, källkoll och sociala medier med Kristoffer Fransson från Lilla Aktuellt, Åsa Larsson, expert på källkritik, Sam Edward, journalist från Syrien och journalister från lokaltidningar runt om i landet. Förutom samtal blir det övningar där eleverna får rösta. Syftet är att kunna förstå, tolka och engagera sig i omvärldsfrågor; förstå begrepp som yttrandefrihet, public service och journalistikens roll i demokratier, samt att förhålla sig källkritiskt till all information, i synnerhet på sociala medier.

Streama Fria ordets dag på UR Play och ta del av 2021 års live-event

Fler artiklar