Tips och inspiration för föräldrar

Menu open Menu close

Hur kan vi hjälpa dig?

Stäng

Visa resultat

Hur kan vi hjälpa dig?

Mitt barn kämpar med...

Beteenden/Utmaningar

Situationer

Vill du få rådgivning av barn- och ungdomspsykologer?

UR startar i höst det nya P4-programmet Fatta familjen; Föräldrarådgivning när det fungerar som sämst med dom du älskar mest. Till vår hjälp har vi bland annat psykologerna Liv Svirsky, Bo Hejlskov Elvén, Malin Bergström och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren.

Ny serie om att få diagnos som vuxen!

Hur är det att få sin NPF-diagnos sent i livet? I fyra delar följer vi Lars, Frida, Elisabeth och Helen som beskriver sin uppväxt och vilka strategier de haft för att klara av sin vardag.

Lista: frågor en elev med autism ska ha svar på

Skolfrånvaro eller hemmasittande är vanligt bland barn med NPF. Ett sätt att underlätta för barnet är att använda sig av sju frågor som eleven ska få svar på, under alla moment av skoldagen.

Autism ur ett barns perspektiv

En animerad film om hur det känns att ha autism, ur ett barns perspektiv. En film att se tillsammans med sitt barn och prata om hur det känns i olika situationer.

Saker föräldrar får höra om autism

”Har ni testat att utesluta gluten?”, ”Du är alldeles för snäll!”, ”Det är så lätt att få en diagnos idag!” är några exempel på saker som föräldrar får höra. I det här klippet delar tre mammor till barn med autism med sig av sådant som de fått höra. De delar också med sig av lärdomar och tips. 

Tjejer med adhd eller autism upptäcks senare

Svenny Kopp har forskat länge om flickor med autism/adhd. Hennes studier har visat att även om barn har precis lika mycket symptom, utreds pojkar fem gånger oftare än flickor. Det här får stora konsekvenser för tjejer och deras familjer.
Varför är det såhär och vad behöver göras åt det? Hör Svenny Kopp reda ut.

Samuel och skolan del 2

I andra avsnittet om Samuels kamp för att få hjälp av skolan samtalar Måns med författaren Lazlo som har egna barn som fick stöd och som ger värdefulla tips.

Att leva med adhd

Många föräldrar oroar sig för hur det ska gå för deras barn när de blir äldre. Här berättar Helén om det positiva med adhd, att hon läst 480 högskolepoäng till exempel. Måns Möller besöker henne och försöker hänga med i hennes tempo.

Behöver barn med autism komma på kalaset?

Sociala sammankonster kan vara svåra för den som har autism. Här finns tips till dig som förälder eller närstående.

Kompisar och det sociala livet

Hur stöttar du någon med autism i det sociala livet? Här får du konkreta tips.

Visa mer
Hur kan vi hjälpa dig?