För föräldrar

Tips inför kalaset

Kalas kan ofta kan vara förknippat med stress för barn med NPF. Vad som är jobbigt är individuellt. För vissa barn är det ljud- och synintryck. För andra barn är det andras förväntningar. För ett tredje barn kan överraskningsmoment, som t.ex. presentöppningen, vara tuffa. Vi har pratat med Jessica Stigsdotter Axberg (MrsHyper) som har två barn med adhd. Hon delar med sig av sina bästa kalastips.

Jessica Stigsdotter Axberg (MrsHyper), författare och föreläsare kring NPF.

Vad har du för erfarenheter av att ordna kalas för dina barn?

Några riktigt jobbiga kalas har jag bakom mig. Vid ett tillfälle när sonen skulle ha kalas så kom ingen och ingen berättade att de inte skulle komma. Vilken besvikelse. Mitt tips till andra föräldrar är att ha lång framförhållning och kolla noga vilka som kommer minst en vecka innan. Vi slutade med kalas efter några gånger, och har storkalas med släkten istället.

Vad kan vara bra som förälder att tänka på inför kalaset?

Generellt, ha tydliga ramar för vad som gäller på kalaset. Gör ett kalasschema. Det funkar för alla. Hitta roliga och härliga bilder som gör att det känns kul, det ska ju inte vara skolkänsla över schemat. Ha även tydliga ramar för lekar, då kan ni vara med och styra lekar som inte är för högljudda. Ni kan ju också välja lekar där ”alla vinner”.

Exempel på innehåll för kalasschemat

  • Berätta tider som gäller. När det startar och när det förväntas att sluta.

  • Berätta vilka som kommer. Hur många vuxna och hur många barn. Berätta vilka de är. Kanske har barnet glömt namnet på någon släkting.

  • Berätta vad som kommer att hända, t.ex: När alla kommer säger du hej, tar emot paket och lägger paketen på bordet/hyllan/bänken här. (visa gärna). När alla har kommit så tänder vi ljusen på tårtan, du blåser ut dem, önskar dig något, och så får du ta tårtbit och bullar först. Sen får alla gäster ta.

  • Du får gå undan precis när du vill.

Hur kan en hjälpa sitt barn att bäst förbereda sig inför kalaset?

Förbered noga vad som ska hända och vad man kan förvänta sig ska hända. Har barnet stor oro se till att ta bort så många orosmoment som möjligt. T.ex. så kanske man inte ska slå in paketen om det är för jobbigt att inte veta vad som finns i.

Hur kan en stötta sitt barn under kalasets gång, finns det vissa moment som brukar vara extra jobbiga?

Vi hade piratparty en gång, det var ingen bra idé. Alla ungar var krigsmunderade och hade pistoler och svärd… och alla spelade tuffa. Det är svårt att förstå att det är ett spel för barn som har svårt med sociala koder. Vårt barn blev väldigt ledset under kalasets gång. Tips! Välj tema som är snällt.

För oss har presentöppningen varit svårast. Måste man ha presentöppning? Kan man göra på olika sätt? Självklart kan man det. Några förslag till ditt barn:

Öppna-paket-strategi 1

  • När alla har satt sig, och det kan ta en stund – du kanske till och med hinner äta upp, då öppnar du ett paket i taget. Du kan fråga vem som gett det, och öppna det. Det här funkade toppen för min dotter (adhd). Då visste hon hur det skulle gå till istället för att hänga på mig hela tiden och tjata.

Öppna-paket-strategi 2

  • Så fort alla kommit kan du springa upp på ditt rum. Sen kan du när du vill komma ned och öppna en present i taget. Du behöver inte säga något om du inte vill. Det här har funkat toppen för min son (adhd och Asperger). Och det har varit viktigt att han fått göra på det viset. Det gjorde att han litade på oss att det är ok och numera är han faktiskt med på alla kalas mycket mer. För han vet att han får gå undan precis när han vill.

Kalasavslutning

Du kan ge barnet några förslag:
Om du har energi kvar så är det supertrevligt för gästerna att du säger hejdå, tar i hand eller kramar. Säger tack för presenten. Har du ingen energi kvar kan du låta mamma, pappa eller ett syskon göra det åt dig. Det är helt ok!

Om pressen blir för hård för ens barns under kalaset, t.ex att konflikt uppstår - hur kan en bäst lösa situationen?

Bort från situationen, se till att barnet får lugna sig. Gå till ett annat rum eller en annan våning. Använd mobilen och spela något spel tillsammans, eller titta på någon filmsnutt.

Hur kan en kommunicera med andra föräldrar för att underlätta för sitt eget barn på kalas?

Det var nog bara i början jag inte sa något till andra föräldrar för jag visste inte vad jag skulle säga och jag ville inte säga något elakt om mitt barn. Sedan förstod jag att det snarare var elakt av mig att inte säga något och att berätta vilka behov mina barn hade. Man måste ju inte berätta att det finns diagnoser, man kan berätta om att det är jobbigt med överraskningsmoment, höga ljud och mycket rörelse. Att man är lite intryckskänslig.

Om ditt barn ska på kalas och tycker det är jobbigt, skapa strategier för barnet så att hen kan dra sig undan. Ha öronproppar på, eller hörselkåpor. Fråga föräldrarna efter ett kalasschema. Har barnet aldrig varit där, fråga om föräldrarna till födelsedagsbarnet kan skicka foton på hur det ser ut där de ska vara.

Har du tips på någon lek, aktivitet eller liknande som funkat bra för dina barn?

De flesta lekar går ju ut på att en person eller ett lag ska vinna. Försök ändra reglerna så att alla vinner.

  • Charader, alla gissar, alla vinner.

  • Alla ska ta sig över från en sida till den andra och man får bara använda en fot och en hand. Eller en rumpa och en armbåge osv. Inte ta tid utan bara titta på alla lösningar. Sen kan man göra det tre och tre. Tex tre fötter, två händer, en rumpa.

  • Rita det som står på lappen. En tar en lapp och ska rita, alla andra gissar. Alla vinner.

Diagnoser:

Utmaningar: