Låt dina elever skriva historia

1942, mitt under andra världskriget, samlade UR (då Skolradion) och Nordiska museet in tusentals barns berättelser om sin vardag. Nu görs insamlingen igen i den nya digitala satsningen “Mitt liv”, där UR och Nordiska museet vill väcka barnens historiemedvetenhet och inspirera dem att berätta om sina liv idag. Berättelser som en dag kommer bli värdefulla historiska skildringar för framtida forskare.

 

Vill du ge dina elever möjligheten att skriva historia? Så här kan du göra!

 

1. På UR Play finns tv-serien Jakten på den glömda historien och radioserien Hälsning till framtiden, inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv. Serierna visar att alla är en del av historien och inspirerar barn till att berätta sina egna historier. Båda är gjorda för barn i årskurs 3–6 och kan användas i till exempel SO och svenska. Börja gärna med att låta eleverna titta eller lyssna på något av avsnitten!

 

2. I lärarhandledningen på UR Play finns övningen Min dag. I den får eleverna skildra en vanlig dag i sina liv i kronologisk ordning i text och/eller foto/film, eller genom att rita, göra en serie eller spela in en podd. Fortsätt med att låta eleverna göra övningen!

 

3. Gå in på sajten mittliv.minnen.se och följ instruktionerna där.

 

4. Klart. Nu har dina elever skrivit historia!

Om serierna

Minnet och Glömskan är varelser som funnits sedan tidernas begynnelse. Nu har Glömskan vuxit sig starkare än någonsin tidigare. Människorna är på väg att glömma sin historia. Därför kallar Minnet in flickan Fabella som lever i nutiden. Hon blir utvald som Skaffare. Hon ska resa i tiden, genom faror och utmaningar, för att samla in barns berättelser.

 

På sin resa i tiden möter Fabella bland annat Sofia vars lillasyster Karin är dödssjuk i en sjukdom som skulle kunna botas med penicillin, men året är 1890 och penicillinet är ännu inte uppfunnet. Hon träffar den judiska flickan Mirjam som flytt undan nazisterna i Tyskland och nu behöver ett pass som visar att hon får stanna i Sverige. Dessa barns berättelser samlas in av Fabella – för att de ska bevaras och inte glömmas bort.

 

Jakten på den glömda historien och Hälsning till framtiden är äventyrsserier för 9–12-åringar som handlar om hur barn har haft det i Sverige genom historien. Radioserien Hälsning till framtiden följer upp de cliffhangers som Fabella lämnar efter sig när hon skaffat ett minne och lämnar barnen och deras fortsatta livsöden i dåtiden.

 

Barns rättigheter, fattigdom, bristande tillgång till utbildning och hälsovård är några teman som tas upp i serien. Andra teman som skildras under seriens gång är rösträtt, diskriminering, barns utsatthet och flykt, miljö och hållbar utveckling, identitet och normer och kultur. Dessutom själva historieämnet och historieskrivningen. Allt berättas utifrån barnens perspektiv.

 

Jakten på den glömda historien - teckenspråkstolkat

Jakten på den glömda historien - syntolkat