LärarmentorernalektionsuppläggNy klassRelationer

Relationsskapande övningar för ny klass

När du tar emot en helt ny klass är det viktigt att få eleverna att lära känna varandra och tillsammans skapa en trygg grupp. Caroline Hanneberg och Sophie Hedberg är lärare i årskurs 1-6 och de har fyra tips på bra övningar för att lyckas med det.

Namnlekar

För att lära sig vad alla heter använder Caroline och Sophie en ringlek. Då sitter läraren tillsammans med eleverna i en ring där man, innan man säger vad man själv heter, upprepar namnen på dem som sitter innan en själv i ringen.

 

Namnsitups är en annan lek som de använder för att få eleverna att verkligen lyssna på vad de nya klasskompisarna heter. Leken går till så att en elev sätter sig upp och säger: ”Hej, jag heter x”, och då svara resten av klassen: ”Hej x!” medan de också sätter sig upp.

Mingelbingo

Ett sätt att få eleverna att våga prata med varandra i klassrummet är genom ett mingelbingo. Då får eleverna en bingobricka med olika påståenden, som till exempel: ”Min favoritfärg är…”. Eleven ska då gå runt i klassrummet och hitta en klasskompis som har samma favoritfärg. Så fortsätter minglet tills någon får hela brickan full – bingo!

Hörnsamtal

Ett bra sätt för eleverna att utveckla egna relationer till sina klasskompisar är genom hörnsamtal! När Caroline och Sophie håller i ett hörnsamtal delar de ut ämnen i varje hörn av klassrummet som eleverna väljer mellan att svara på. Det kan vara: ”Vad gillar du att göra i skolan, på fritiden, på kvällen eller under helgen. De elever som samlats i respektive hörn får sedan berätta för varandra vad de gillar att göra. De berättar sedan för hela klassen vad de pratat om.

Gruppstärkande övningar

Det är viktigt att den nya klassen litar på varandra för att skapa ett tryggt klassrum. Då är gruppstärkande övningar viktiga där samarbetet och tilliten är i fokus. En övning som Caroline och Sophie använder för detta är att de delar in klassen i två lag och låter dem ta sig fram på backar och runda en utplacerad kon utan att nudda marken. En annan klassisk övning de gillar att använda är en femkamp!