Tack alla fantastiska klimatkompisar!

Så här långt nådde vi tillsammans i Klimatkompis 2023:

Årets resultat får uppdraget Spanaren:

25013

Så här många återanvändbara plastprodukter hittade vi tillsammans!

Årets resultat för uppdraget Spåraren:

4892

Så här många påsar med plast samlade vi in tillsammans!

Årets resultat för uppdraget Förändraren:

2648

Så här många plastförändringar kom vi på tillsammans!

8 000 klimatkompisar firades i det stora Klimatkompiskalaset!

Klimatkompis 2023 avslutades med en hejdundrande fest för alla klimatkompishjältar! Här presenterades årets resultat och det bjöds på spännande överraskningar och utmaningar i studion. Du kan se kalaset och alla klimatkompis-uppdragen på UR Play!

Allt ni behöver till Klimatkompis – den stora plastutmaningen

Skapa handlingskraft i klassrummet med Klimatkompis och Farah Abadi!

Låt Farah introducera Klimatkompis för eleverna

Här får ni en presentation av Klimatkompis den stora plastutmaningen. Farah berättar om plast, var den kommer ifrån och hur den påverkar naturen. Ni får också reda på mer om de tre Klimatkompis-uppdragen.

Lös uppdragen och bli klimatkompisar

I Klimatkompis — den stora plastutmaningen ingår tre uppdrag som ni ska lösa ihop. Uppdragen är ämnesövergripande och drivs av olika pedagogiska frågeställningar att ta vidare och reflektera kring under uppdraget eller i klassrummet efteråt.

Uppdrag Spanaren

Spana efter plast runtomkring er. Vad kan ni hitta för plast i klassrummet, idrottssalen och skolköket eller ute på skolgården och på vägen till skolan? Vad behövs för att mer plast ska kunna återanvändas eller återvinnas?

Uppdrag: Räkna hur många plastprodukter som går att använda flera gånger.

Uppdrag Spåraren

Spåra upp plastskräp som hamnat fel. Leta i naturen, hemma och på skolan. Tillsammans ska vi hjälpa plasten att hitta till återvinningen. Hur många påsar med plast kan just din klass samla in?

Uppdrag: Räkna ihop antalet påsar med plastskräp som din klass lyckas samla in och lämna till återvinningen.

Uppdrag Förändraren

Här gäller det att använda fantasin och göra era röster hörda. Vilka plastförändringar vill ni se i framtiden? Vilka förändringar kan ni själva genomföra redan nu i hur ni använder plast? Alla förändringar räknas, stora som små!

Uppdrag: Räkna ihop hur många plastförändringar klassen kan komma på.

Klimatkompis innehåller konkreta lektionsupplägg och kopplar till Lgr22 och de globala målen i Agenda 2030

Skapa eget Klimatkompis-material till klassrummet

Genom att ladda ner grafiken får ni tillgång till Klimatkompis loggor, symboler och medaljer. Använd dem till att göra egna vimplar, plakat, tårtor till Klimatkompiskalaset med mera!

Titta vad alla klimatkompisar får!

Alla som blir klimatkompisar får ett diplom med en hälsning från Farah till klassen. Diplomet går att ladda ner här nedan och skriva ut till eleverna.

Lär er Klimatkompisdansen med Nino och Julia!

Här kan ni träna in den officiella Klimatkompisdansen med Tiktok-profilerna Nino och Julia. I videon ser ni hela dansen både i lugnt och vanligt tempo så att ni kan lära er den steg för steg. Spela gärna in när ni dansar och dela videon under #klimatkompis på sociala medier!

Välkommen på
Klimatkompis-kalas
med Farah Abadi!

Onsdag den 18 oktober klockan 10.00 är det dags att hylla alla klimatkompishjältar i det stora Klimatkompiskalaset – ett 30 minuter livesänt webbinarium för alla fantastiska klimatkompisar.

Här avslöjar vi årets resultat, ser inspirerande reportage, utmanar Farah i plastkunskap och får roliga och spännande överraskningar i studion.

Alla som deltagit i Klimatkompis från hela Sverige kan delta via länken som kommer i nyhetsbrevet. Får ni inte Klimatkompis nyhetsbrev?
Anmäl er till nyhetsbrevet här!

Steg för steg:
Så blir ni klimatkompisar 2023

2

Läs igenom lärarhandledningen och grovplanera

Här hittar du konkreta lektionsupplägg och idéer på hur ni kan jobba med uppdragen i klassrummet. Kanske får du redan nu idéer på vad just ni vill göra?

3

Titta på uppdragen och finplanera

Nu är det dags att titta på Den stora plastutmaningen och välja vilka uppdrag ni vill göra. Det går att göra ett, två eller alla tre uppdrag – ni väljer vad som passar er bäst!

4

Klimatkompis börjar!

Den 18 september är det dags att börja göra uppdragen och registrera dem här på sidan. Registreringen stänger vid midnatt den 17 oktober. Sedan firar vi tillsammans i det stora Klimatkompiskalaset den 18 oktober kl 10.00!

Globala mål som Klimatkompis kopplar till

Vanliga frågor och svar

Klimatkompis är en pedagogisk satsning för åk 3 som gör det enkelt och roligt att jobba med hållbar utveckling och de globala målen i och utanför klassrummet. Aktiviteten består av utmaningar för årskurs 3 i form av klassrumsnära uppdrag som eleverna löser tillsammans.

Syftet med Klimatkompis är att ge elever i årskurs 3 hopp, kunskap och handlingskompetens kopplat till hållbar utveckling. Klimatkompis är och kopplar till läroplanen för åk 3 i biologi, samhällskunskap, svenska och teknik.

Klimatkompis börjar den 18 september och avslutas den 18 oktober med det stora Klimatkompiskalaset. Registreringen stänger vid midnatt den 17 oktober så att vi hinner räkna ihop alla uppdragen innan kalaset.

Här kan du anmäla din klass till Klimatkompis 2023. Genom att anmäla dig är du säker på att få all viktig information om aktiviteten direkt till din inkorg!

Alla klasser som genomför minst ett uppdrag och registrerar det här på sidan blir klimatkompisar. Ni kan välja vilket eller vilka uppdrag som helst – Spanaren, Spåraren eller Förändraren. Lycka till!

  • Börja med att titta på ”Den stora plastutmaningen” som presenterar årets utmaning.
  • I lärarhandledningen finns exempel på frågor som klassen kan reflektera kring efteråt.
  • Titta sedan på ett av uppdragen. Du väljer själv hur många uppdrag ni vill göra – ett, två eller alla tre! Lyft de olika begrepp och frågor som kopplar till uppdraget. De finns i lärarhandledningen.
  • Utför sedan uppdraget och dokumentera.
  • Räkna ihop ert resultat och registrera det här på sidan. Registreringen öppnar den 18 september och stänger vid midnatt den 17 oktober.
  • Dela er dokumentation under #klimatkompis så att fler kan se hur bra ni jobbar!
  • Var med och fira era fina insatser i det stora Klimatkompiskalaset som sänds live den 18 oktober. Alla klimatkompisar är inbjudna!

Ni får välja själva vilket uppdrag ni vill börja med. Men börja med att titta på ”Den stora plastutmaningen” som presenterar årets utmaningar. Lycka till med uppdragen!

Du och din klass behöver inte utföra alla tre uppdrag för att vara med i Klimatkompis, men ju fler som utför alla uppdrag, desto längre når vi. Tillsammans gör vi skillnad!

Klimatkompis-uppdragen är kopplade till Lgr22 och de globala målen i Agenda 2030.

Genom att arbeta med programmen och övningarna i lärarhandledningen täcker du in flera punkter som ska ingå i undervisningen för årskurs 3. Här nedan ser du hur de olika uppdragen kopplar till kursplanerna i Lgr22.


Uppdrag Spanarens kopplingar till Lgr22

Biologi

  • Hur material kan sorteras efter några egenskaper
  • Hur materialen kan återvinnas
  • Enkla fältstudier, observationer och experiment
  • Utförande och dokumentation av undersökningarna med ord, bilder och digitala verktyg

Samhällskunskap

  • Aktuella samhällsfrågor i olika medier

Teknik

  • Undersökande av hur några föremål i elevernas vardag är utformade och hur deras funktion kan förbättras
  • Hur några föremål i elevernas vardag är anpassade efter människans behov samt hur de har förändrats över tid

Uppdrag Spårarens kopplingar till Lgr22

Biologi

  • Hur material kan sorteras efter några egenskaper
  • Hur materialen kan återvinnas

Samhällskunskap

  • Miljöfrågor utifrån elevens vardag
  • Förutsättningar i natur och miljö, till exempel mark, vatten och klimat

Uppdrag Förändrarens kopplingar till Lgr22

Biologi

  • Enkla fältstudier, observationer och experiment
  • Utförande och dokumentation av undersökningarna med ord, bilder och digitala verktyg

Samhällskunskap

  • Aktuella samhällsfrågor i olika medier

Svenska

  • Strategier för att skriva ord, meningar och olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag
  • Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg
  • Informationssökning i böcker, tidskrifter och på webbplatser för barn samt via sökmotorer på internet
  • Källkritik, hur texters avsändare påverkar innehållet

Uppdragen är ämnesövergripande och drivs av olika pedagogiska frågeställningar att reflektera kring under uppdraget eller i klassrummet efteråt. Genom att eleverna får vara med om en kollektiv och lärande aktivitet, som motiverar till handling och ger tydliga resultat, vill vi ge eleverna kunskap, hopp och handlingskompetens kopplat till hållbar utveckling.

Spanaren handlar om att ta reda på hur man kan återanvända den plast som redan finns. Ni ska räkna ihop hur många plastprodukter ni kan hitta som går att återanvända på olika sätt.

Spåraren handlar om att samla in plast som hamnat i naturen eller hushållssoporna och hjälpa den att komma till återvinningen. Ni ska räkna ihop hur många påsar med plastskräp ni samlat in tillsammans.

Förändraren handlar om att komma på positiva plastförändringar. Ni ska fundera ut vilka förändringar just ni skulle vilja se i framtiden och vilka positiva plastförändringar just ni skulle kunna genomföra redan nu. Räkna ihop hur många plastförändringar ni kommit på tillsammans.

Du hittar alla uppdragen på UR Play.

Har du frågor om Klimatkompis? Hör av dig till oss genom att skicka ett mejl till larare@ur.se.

Klimatkompis är ett pedagogiskt koncept från UR

Klimatkompis är ett pedagogiskt koncept från UR

Vi var med 2022!

xx lärare

594 klasser

13 243 elever

Hållbar utveckling för årskurs 3:
Bli klimatkompisar tillsammans med UR och programledare Farah Abadi!

I Klimatkompis utmanar vi alla klasser i årskurs 3 att se hur långt vi kan nå – tillsammans.

Temat för Klimatkompis 2023 är plast och består av tre enkla, lärorika uppdrag kopplat till hållbar utveckling som skapar kunskap, hopp och handlingskompetens.

Klimatkompis är ämnesövergripande och kopplar till läroplanen för åk 3 i biologi, samhällskunskap, svenska och teknik.

Klimatkompis pågår mellan den 18 september och 18 oktober och avslutas med storstilat firande i det stora Klimatkompiskalaset!

Vanliga frågor och svar

Registreringen för Klimatkompis pågår mellan den 26 september och 26 oktober 2022. Då öppnar räkneverket här på sidan och det är dags att genomföra uppdragen och registrera alla fantastiska saker ni gör. Förra året var vi över 10 000 klimatkompisar. Hur många kan vi bli i år?

När ni har gjort ett eller flera av uppdragen och registrerat dem på sidan så är ni klimatkompisar! Bra jobbat!

Alla som blir klimatkompisar är inbjudna till det stora Klimatkompiskalaset där vi firar alla fantastiska klimatkompisar tillsammans med Farah Abadi. Kalaset börjar onsdag den 26/10 kl 10.00-10.30 och sker digitalt via Zoom. Ni loggar in via länken nedan:

https://us06web.zoom.us/j/83783481711

Klimatkompiskalaset kommer också att spelas in och finns att se på UR Play från och med fredagen den 28 oktober. Varmt välkomna att fira alla fantastiska klimatkompisar med oss!

Uppdrag Spanaren: Räkna hur många plastprodukter som går att använda flera gånger och registrera resultatet.

Uppdrag Spåraren: Registrera antalet påsar med plastskräp som din klass lyckas samla in och lämna till återvinningen.

Uppdrag Förändraren: Räkna hur många plastförändringar klassen kan komma på.

Till Klimatkompis finns en lärarhandledning med massor av inspiration och konkreta lektionsupplägg till varje uppdrag. Det finns även ett grafikpaket som ni kan använda för att skapa egna vimplar, medaljer och skyltar till klassrummet. När ni har utfört uppdragen finns ett diplom som ni kan ladda ner och skriva ut till alla era fantastiska klimatkompisar.

Skapa eget Klimatkompismaterial till klassrummet!

BONUS: Bli kreativa med Klimatkompis grafikpaket

Genom att ladda ner grafiken får ni tillgång till Klimatkompis loggor, symboler och medaljer. Använd dem till att göra egna vimplar, plakat, tårtor till Klimatkompiskalaset med mera!

Nytt för i år: Det stora Klimatkompiskalaset

I år är alla klimatkompisar inbjudna till det stora Klimatkompiskalaset som sänds LIVE den 26 oktober. Här firar vi årets Klimatkompis-klasser och Farah presenterar årets resultat. All information kommer i nyhetsbrevet! Får du inte Klimatkompis nyhetsbrev? Anmäl din klass här!

Inspireras av klimatkompisarna från 2021!

”Det är så viktigt att eleverna får känna hopp”

Klimatkompisarna i åk 3 på Hedvig Eleonora skola var några av de första att göra Klimatkompis-uppdragen 2021. Här berättar läraren Marie Nylén Petersen hur hon lade upp arbetet i klassen och ger sina bästa tips!

Läs intervjun med läraren Marie

Eleverna i åk 3 när de gör uppdragen i Klimatkompis

Titta vad alla klimatkompisar får!

Alla som blir klimatkompisar får ett diplom och ett tygmärke som kan användas för att laga sina kläder med. Diplomet laddar ni ner direkt här på sidan och tygmärket skickas till er med posten när ni registrerat era uppdrag!

Klimatkompis går att göra hur stort eller litet ni vill

Klimatkompis består av tre uppdrag: Spanaren, Spåraren och Förändraren. Det går att göra alla uppdrag eller ett. Ni väljer vad som passar just er klass bäst! Uppdragen ser ni på UR Play. Lektionsuppläggen hittar ni i lärarhandledningen.

Var med i höstens viktigaste utmaning!

Här berättar läraren Amanda Carnlöf hur hon jobbat med Klimatkompis i sin klass.

Välkommen till Klimatkompiskalaset!

Onsdag den 26/10 klockan 10.00 ses vi digitalt på det stora Klimatkompiskalaset. Här avslöjar vi årets resultat, ser inspirerande reportage, utmanar Farah i plastkunskap och får roliga och spännande överraskningar i studion.

Logga gärna in redan vid klockan 09.45 för att se att allt fungerar som det ska. Ange också din skolas namn när ni loggar in så ser vi vilken skola ni kommer ifrån om ni chattar med oss. Varmt välkomna!

Välkommen till det stora Klimatkompiskalaset!

Onsdag den 26 oktober klockan 10.00-10.30 ses vi för att hylla alla klimatkompishjältar i det stora Klimatkompiskalaset. Här avslöjar vi årets resultat, ser inspirerande reportage, utmanar Farah i plastkunskap och får roliga och spännande överraskningar i studion. Klimatkompiskalaset spelas även in och publiceras på UR Play fredag 28/10. Varmt välkomna!

Så här jobbar du med Klimatkompis

1.  Anmäl din klass till aktiviteten. Då missar du ingen viktig information.

2. Titta på Den stora plastutmaningen som presenterar årets utmaning. I lärarhandledningen finns exempel på återkopplande frågor som klassen kan reflektera kring efteråt.

3. Titta på ett av uppdragen. Lyft de olika begrepp och frågor som kopplar till uppdraget De finns i lärarhandledningen.

4. Utför uppdraget och dokumentera.

5. Räkna ihop ert resultat och registrera det här på sidan. Registreringen öppnar 15 september och stänger 6 oktober.

6. Dela er dokumentation under #klimatkompis så att fler kan se hur bra ni jobbar!

7. Upprepa med övriga uppdrag.

8. Nu är ni klimatkompisar!

PS. Du och din klass behöver inte utföra alla tre uppdrag för att vara med i Klimatkompis, men ju fler som utför alla uppdrag, desto längre når vi. Tillsammans gör vi skillnad! DS.

Uppdrag Spanaren:
Räkna hur många plastprodukter som går att använda flera gånger och registrera resultatet.

25013

Så här många återanvändbara plastprodukter har vi hittat tillsammans!

Uppdrag Spåraren:
Räkna antalet påsar med plastskräp som din klass samlar in och lämnar till återvinningen.

4892

Så här många påsar med plast har vi samlat in tillsammans!

Uppdrag Förändraren:
Räkna ihop och registrera hur många plastförändringar klassen kan komma på.

2648

Så här många plastförändringar har vi kommit på tillsammans!