Tablå

UR:s program i Radio & TV 7 - 13 april

Måndag 7 april

 • 09:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur En bok, en författare

  En bok, en författare

  Drottningens hemlighet

  Repris

  Journalisten Johan Åsard skriver om hur Walther Sommerlaths historia till slut kom i fatt honom - och hans dotter. Hans fabriksförvärv 1938 var en del av tvångsövertagandet av judisk egendom. "Drottningens hemlighet" handlar om avslöjandena som skakade vårt kungahus. Intervjuare: Ulrika Kärnborg.

 • 09:20

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Låtarna som förändrade musiken

  Låtarna som förändrade musiken

  Del 14 av 24: Funky drummer

  Repris

  Rytmer har gradvis blivit allt viktigare inom populärmusiken. Det är framför allt James Brown och hans band som definierar den rytmbaserade funkmusiken som växer fram i slutet av 1960-talet. Och när Funky drummer spelas in den 20 november 1969 är rytmen inte bara grunden för låten, utan dess huvudsak! Trummisen Clyde Stubblefield uppmanas av Brown att ta ett solo; han gör så, och resultatet blir ett groove som gått till musikhistorien som det förmodligen mest samplade. Josephine Forsman möter den legendariske trummisen i en slagverksaffär och får höra om hur låten kom till. Nile Rodgers från Chic och studiomusikern Cheryl Alleyne medverkar också.

 • 09:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Rektorerna - om ledarskap

  Rektorerna - om ledarskap

  Del 3 av 4: Farligt att vara nöjd

  Repris

  Om att vända motgång till framgång. Möt Johanna Lundén, rektor för Nossebro skola i Essunga kommun. När Nossebro skola jämfördes med landets skolkommuner hamnade man näst längst ner på listan. Personalen insåg att det var dags för en förändring. På tre år vände man utvecklingen och alla elever på skolan lyckades nå målen. Men hur kunde man vara så dålig utan att veta om det? Det är farligt att vara nöjd, menar Johanna Lundén

 • 10:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Pensionär på prov

  Pensionär på prov

  Del 1 av 2: I hemmet

  Repris

  Fyra brittiska tv-profiler flyttar hem till äldre för att komma närmare den tillvaro som snart kan vara deras egen. 87-åriga Peggy lever ett tillbakadraget liv och trivs med ensamheten. Pats man Malcolm är sängliggande efter en stroke och Pat sköter dygnet runt om sin man i hemmet. En orimlig arbetsbörda för en kvinna över 70 år. Ivy, 62 år, lever ett ekonomiskt torftigt liv efter många år med dålig ekonomi. 89-årige Philip sörjer sin fru som nyligen gick bort. På nära håll får tv-reportern John Simpson, journalisten Gloria Hunniford och skådespelarna Lesley Joseph och Tony Robinson uppleva pensionärslivet. De möter fattigdom, sjukdom och ensamhet, men också humor och livserfarenhet.

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Drömyrket - finska

  Drömyrket - finska

  Del 5 av 14: Servicetekniker

  Repris

  Vi följer med Sara till hennes drömjobb som servicetekniker på tivoli. Hon målar och renoverar små husen och rustar upp vagnar till berg- och dalbanan. Samt målar och städar i spökhuset. Läskigt, men Sara kan ta hand om ett tivoli!

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Drömyrket - finska

  Drömyrket - finska

  Del 6 av 14: Bagagehanterare

  Repris

  Vi följer med Elliot till hans drömyrke som bagagehanterare på en flygplats. Han tar emot väskorna när de kommer på bagagebandet. Han sorterar och lastar väskorna på flygplanen. Elliot kan ta hand om väskor!

 • 14:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Materialens skönhet

  Materialens skönhet

  Del 1 av 3: Metall

  Repris

  Om metaller. När stenåldersmänniskan upptäckte koppar tog man steget in i bronsåldern. Koppar var överlägset sten, ben och trä som tidigare använts. Genom att kombinera koppar och tenn fick man fram brons. Nästa stora genombrott kom med järnet. Men det var först vid den industriella revolutionen man kunde smälta och bearbeta järnet. Vilket ledde till utvecklingen av stålet. Flygindustrin gav upphov till den lätta metallen aluminium

 • 15:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Fais pas ci, fais pas ça

  Fais pas ci, fais pas ça

  Del 10 av 11: Toute vérité n'est pas bonne à dire

  Repris

  Säsong 1. Del 10 av 11. Eliotts föräldrar berättar sanningen om tomten för honom. Reaktionen blir en annan än de förväntat sig. Hos familjen Lepic försöker Soline på alla möjliga sätt att få sin fars uppmärksamhet. Men eftersom Fabienne hela tiden slätar över och täcker upp för dotterns dumheter, så gör Soline till slut något drastiskt.

 • 15:42

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Kortfilmsklubben - franska

  Kortfilmsklubben - franska

  Tout le monde dit je t'aime

  Repris

  Kortfilm på franska. Marion har fått ett sms från killen hon varit ihop med i tio dagar. "Jag älskar dig" står det, och nu vet hon inte riktigt hur hon ska svara. Hennes kompis Joséphine är skeptisk, mycket skeptisk. Hur ska man veta om han verkligen menar det han skriver?

 • 15:50

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur ¡Pregunta ya!

  ¡Pregunta ya!

  Del 6 av 8: La fama

  Repris

  De svenska eleverna vill veta vilka kända latinos som bor i Miami. Och hur gör man egentligen för att bli känd? Tika Lahne ger sig ut för att ta reda på svaren. Hon gör också ett försök att själv bli känd! Tittarna får lär sig ord som framgång, uppträda och reklam.

 • 16:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden

  Repris

  16.00: Mitt liv som rom - Nuri Selim. Landets pedagoger vet inte tillräckligt om den romska kulturen. Det säger Nuri Selim, museipedagog och sakkunnig i romska frågor. Arrangör: Göteborgs stadsmuseum. 16.10: Spel - positiv förändringskatalysator eller meningslös fritidssyssla? Vissa menar att digitala spel leder till aggressivitet och minskad empati medan andra ser fördelar och anser att spelande kan ge en positiv och social förändring. Forskaren Jenny Brusk och spelutvecklaren Joakim Eklund diskuterar för- och nackdelar. Arrangör: Stampen media group. 17.00: Medier - för vem? Vissa grupper utestängs nästan helt från våra medier. Till exempel syntolkar Sveriges Television endast en halv procent av utbudet, vilket leder till att medier inte kan konsumeras på lika villkor, menar Catarina Ahlqvist, ombudsman vid Synskadades Riksförbund. Här i ett samtal mellan ansvariga och representanter från berörda grupper. Arrangörer: Myndigheten för radio och tv och Myndigheten för tillgängliga medier. 17.25: Rörligt, streamat och interaktivt. Våra konsumtionsvanor har förändrats tack vare alla nya plattformar som erbjuder media i alla dess former. Hur ska svenska mediebolag lyckas att sprida sina program och samtidigt kunna tjäna pengar på sina produkter? Arrangör: Mediedagarna i Göteborg. 18.15: Ukrainakrisen som kalla kriget. Under vårvintern 2014 har det utspelats världshistoria på Krim och i Ukraina. Slutet har vi inte sett, men spänningarna går att spåra långt tillbaka i tiden. Går det att läsa ut vad som kommer hända i och med Ukraina framöver? Ingmar Nevéus, Rysslandskorrespondent, Mikael Winiarski, utrikeskommentator och Ewa Stenberg, politisk kommentator, alla från Dagens Nyheter, diskuterar. Arrangör: Dagens Nyheter. Från UR.

 • 16:30

  BARNKANALEN

  Bild ur Här kommer kungen

  Här kommer kungen

  Del 1 av 8: Vad är pengar?

  Pengar är ju en självklarhet, eller? Kungen tror att pengar bara är mynt och sedlar men får lära sig att det kan vara så mycket mer. Han får sin värld omskakad och tvingas samla kottar och ta av sig byxorna för att få köpa glass.

 • 16:40

  BARNKANALEN

  Bild ur Jobb i staden

  Jobb i staden

  Del 1 av 5: Janne gör dricksvatten

  Repris

  Vi följer Jan Hallberg på Lovö vattenverk under en dag på hans jobb. Jan övervakar vattnets väg från sjön, hur det tar sig genom silar och renas med kemikalier innan det blir till drickbart vatten.

 • 17:30

  BARNKANALEN

  Bild ur Ett djur tittar in

  Ett djur tittar in

  Del 2 av 5: Ekorren

  Repris

  Skrutt tittar igenom sin kottsamling och hittar en kotte som någon har ätit på. Utanför finns ett stort djur med en stor svans. Vad kan det vara? Berättare: Vanna Rosenberg.

 • 17:35

  BARNKANALEN

  Bild ur Historiepolisen

  Historiepolisen

  Del 10 av 10: Carl Michael Bellman

  Repris

  Historiepolisen har anhållit en person som utger sig för att vara Carl Michael Bellman. Det finns starka misstankar om att den anhållne har stulit Carl Michael Bellmans identitet. I förhöret berättar han hur han blev en känd skald och om sin flykt till Norge undan kronofogden. Han tvingas också förklara allt han vet om Bellmanhistorier. Frågan är om den anhållne ljuger eller talar sanning?

 • 17:45

  BARNKANALEN

  Bild ur Lässugen

  Lässugen

  Del 2 av 7: Amanda och Nour El Refai

  Repris

  Sexåriga Amanda klarar allt utan vuxna - utom att läsa högt för sig själv. Men med sin lässug lyckas hon suga in lämpliga berättare som landar hemma i soffan! Den här gången läser skådespelaren och komikern Nour El Refai "Hugo - elak, blodtörstig och jättefarlig?" av Mia Nilsson.

 • 18:15

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Forskar-Grand Prix 2013

  Forskar-Grand Prix 2013

  Konkurrenskraft är ett lagarbete

  Repris

  Marco Bertoni, Blekinge tekniska högskola, forskar om produkttjänstutveckling. Innovation är att skapa värden till samhället, företagen eller individen. Men hur kan vi veta när vi skapar en produkt om den är värdefull? Vi måste veta tidigt då missbedömningar kostar mycket pengar. Hur vet vi vilka idéer som är bra? Inspelat 5 december 2013. Arrangör: Vetenskap & Allmänhet.

 • 18:18

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Utrikesdagen 2014

  Utrikesdagen 2014

  Ukrainakrisen som kalla kriget

  Under vårvintern 2014 har det skrivits världshistoria på Krim och i Ukraina. För första gången på 70 år har ett europeiskt land erövrat territorium från ett annat. Slutet har vi inte sett, men spänningarna går att spåra långt tillbaka i tiden. Går det av dem, och av den senaste tidens händelser, att läsa ut vad som kommer hända i och med Ukraina framöver. Och hur kommer Ryssland agera? Ingmar Nevéus, Dagens Nyheters (DN:s) Rysslandskorrespondent som besökt Krim och Ukraina vid flera tillfällen, resonerar med Michael Winiarski, utrikeskommentator på DN, och Ewa Stenberg, politisk kommentator på DN. Moderator: Mats J Larsson. "Ukrainakrisen - en fläkt av kalla kriget" var en del av DN:s utrikesdag. Inspelat på Chinateatern i Stockholm 25 mars 2014.

 • 19:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur En bok, en författare

  En bok, en författare

  Cannabis - en olycklig kärlekshistoria

  Repris

  Amelie Andersson har lång erfarenhet av att arbeta med drogberoende ungdomar och deras föräldrar. I Sverige är cannabis det vanligaste berusningsmedlet efter alkohol. Men vad händer i kroppen vid ett rus? Och vilka kortvariga och långvariga effekter har missbruket? "Cannabis - en olycklig kärlekshistoria" vänder sig till ungdomar, men även till föräldrar och alla som jobbar med ungdomar eller missbruksproblematik. Intervjuare: John Chrispinsson.

 • 19:20

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Gröna hus

  Gröna hus

  Del 5 av 14: Milia Mountain Retreat

  Repris

  På Milia Mountain Retreat bygger man framtiden på lärdomar från förr och de byggnader som stod här. Man slänger nästan ingenting, allt återvinns, och man äter de råvaror som gården producerar. Det är ett sätt att ge platsen nytt liv och samtidigt skydda naturen.

 • 19:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Historiska trädgårdar

  Historiska trädgårdar

  Del 2 av 6: Huseby

  Repris

  Den kulturminnesmärkta parken framför Huseby herrgård i Småland är anlagd i tysk stil som var högsta mode för tvåhundra år sedan. Sedan flera år pågår arbetet med att rekonstruera och bevara trädgårdarna med hjälp av gamla frökataloger och brev skrivna av Elisabeth Stephens som en gång ritade och skapade parken.

 • 21:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Konsten att överleva

  Konsten att överleva

  Del 6 av 10: USA

  Repris

  Efter den senaste finanskrisen fick många amerikaner börja förlita sig på sin uppfinningsrikedom. Glendale lever i husvagn och har kopplat en cykel till strömgenerator som möjliggör hans tv-tittande. I Alaska får vi ta del av dagens uppdaterade guldvaskning och i Huntsville har Dean byggt ett hus på återanvändningsmaterial med bland annat kapsyler som golvmaterial.

 • 22:45

  SVT2

  Bild ur Mormonernas parningslek

  Mormonernas parningslek

  Repris

  Vad innebär det att vara mormon, ung och singel? Hur söker de sin livspartner och den eviga kärleken? En helg i maj varje år samlas över tusen mormoner i staden Duck, North Carolina, för att festa utan droger och flirta utan sex. Vi följer fyra av de hoppfulla singlarna när de söker efter sin blivande livskamrat. Genom dem, deras vänner och familjer får vi en unik inblick i en värld som annars bara kyrkans medlemmar har. Rädslan för att göra fel, kyrkans strikta riktlinjer, känslomässig omognad och höga förväntningar från familjen gör att helgen blir omtumlande för många.

 • 22:55

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Dans i drakens tempel

  Dans i drakens tempel

  Repris

  Hur regisserar man kung fu-munkar som aldrig har stått på en scen och som inte förstår ens språk? Den norske koreografen Hallgrim Hansegård reser till Kina med danskompaniet Frikar för att sätta samman en mycket speciell föreställning. Finns det ett samband mellan norsk och kinesisk konst där dansen är ett gemensamt språk?

 • 23:44

  SVT2

  Bild ur Programmen som förändrade TV

  Programmen som förändrade TV

  Del 5 av 8: Nyheter och sport

  Repris

  Den tekniska revolutionen med satelliter och datorgrafik har gjort rapporteringen global och skapat ett mer dynamiskt sätt att berätta. Detta syns inte minst i genrerna nyheter och sport. Vi får en rundtur på 24-timmarskanalen CNN, som har varit först på plats i några av tv-historiens mest dramatiska skeenden. Vi går på basebollmatch på Yankee stadium och tittar närmare på några innovationer som förändrat tv:s sportbevakning i grunden. Och så besöker vi BBC:s nya nyhetshus i London där 6 000 medarbetare numera sitter under samma tak för att skapa vad många anser vara världens bästa nyheter. Följ också med till den lokala tv-kanal i Philadelphia som 1965 kom att förvandla nyhetsrapportering till det dynamiska inslag som idag ses som standard.

 • 23:50

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur En bok, en författare

  En bok, en författare

  Cannabis - en olycklig kärlekshistoria

  Repris

  Amelie Andersson har lång erfarenhet av att arbeta med drogberoende ungdomar och deras föräldrar. I Sverige är cannabis det vanligaste berusningsmedlet efter alkohol. Men vad händer i kroppen vid ett rus? Och vilka kortvariga och långvariga effekter har missbruket? "Cannabis - en olycklig kärlekshistoria" vänder sig till ungdomar, men även till föräldrar och alla som jobbar med ungdomar eller missbruksproblematik. Intervjuare: John Chrispinsson.

 • 00:10

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Låtarna som förändrade musiken

  Låtarna som förändrade musiken

  Del 14 av 24: Funky drummer

  Repris

  Rytmer har gradvis blivit allt viktigare inom populärmusiken. Det är framför allt James Brown och hans band som definierar den rytmbaserade funkmusiken som växer fram i slutet av 1960-talet. Och när Funky drummer spelas in den 20 november 1969 är rytmen inte bara grunden för låten, utan dess huvudsak! Trummisen Clyde Stubblefield uppmanas av Brown att ta ett solo; han gör så, och resultatet blir ett groove som gått till musikhistorien som det förmodligen mest samplade. Josephine Forsman möter den legendariske trummisen i en slagverksaffär och får höra om hur låten kom till. Nile Rodgers från Chic och studiomusikern Cheryl Alleyne medverkar också.

 • 00:20

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Pitch - reklambyråernas kamp

  Pitch - reklambyråernas kamp

  Del 1 av 7: Att sälja en frukost

  Repris

  Smörgåsföretaget Subway vill genomföra en kampanj inriktad på att förändra unga vuxnas frukostvanor. Reklambyråerna WDCW och McKinney får några dagar på sig att ta fram koncept och kampanjförslag. Det handlar om ett stort uppdrag och båda byråerna mycket angelägna om att vinna kampen. Vi följer idéarbetet, diskussionerna och hur de slutgiltiga förslagen växer fram. WDCW satsar på en idé om att förändra zombieliknande frukostkonsumenters vanor, medan McKinney har två förslag, ett med talande smörgåsar och ett med rapparen Mac Lethal. Efter att teamen har pitchat sina idéer på Subways huvudkontor blir det en spänd väntan på meddelandet om vilken byrå som får uppdraget.