Tablå

UR:s program i Radio & TV 28 augusti - 3 september

Torsdag 31 augusti

  • 07:15

    BARNKANALEN

    Bild ur Tripp, Trapp, Träd

    Tripp, Trapp, Träd

    Del 5 av 12: Flyttkartong

    Repris

    Tripp och Trapp hittar en flyttkartong som de tar sig över sjön med. Inne i Träd mattetrollar barnen med saker som hamnar på och under varandra. I fågelholken sjunger koltrasten Kol-Erik en sång om stora och små saker som rimmar. I biografen visas en dokumentärfilm om Edvin som ska flytta till ett nytt hus. Bokfågeln berättar godnattsagan "Tjingeling flyttar in" av Eva Susso och Anna Höglund.

  • 12:00

    BARNKANALEN

    Bild ur Imse och Vimse - romani chib/kelderash

    Imse och Vimse - romani chib/kelderash

    Del 3 av 6: Tusen och en byxa

    Repris

    Imse och Vimse rensar sitt nät från löv när en massa byxor plötsligt blåser in. Torsten Tusenfoting, som har fått tvätten förstörd, kan hålla sig för skratt.

  • 12:05

    BARNKANALEN

    Bild ur Imse och Vimse - romani chib/kelderash

    Imse och Vimse - romani chib/kelderash

    Del 4 av 6: Bus och grus

    Repris

    Imse och Vimse gillar att vara på lekplatsen. Där finns många kul saker som barnen har glömt kvar. Imse vill så klart ha allt för sig själv, men en mekanisk dinosaur kommer i vägen. Uppläsare: Sonja Millon.

  • 15:00

    KUNSKAPSKANALEN

    Bild ur UR Samtiden

    UR Samtiden

    15.00: Behovet av palliativ medicin. 15.20: Globala perspektiv på vård i livets slutskede. 15.55: En vidgad syn på palliativ vård. 16.40: Ska alla få dö hemma? 17.30: Undersökande journalistik. UR. Fredag 1 september

  • 17:31

    KUNSKAPSKANALEN

    Bild ur Gräv 2017

    Gräv 2017

    Undersökande journalistik under Trump

    Repris

    Med Donald Trump som först presidentkandidat och senare president har helt nya spelregler börjat gälla vad gäller lögner, smutskastning, sanning och alternativa fakta. Susanne Reber, prisbelönt journalist och producent för det undersökande radioprogrammet Reveal, ger sin syn på hur det är att arbeta som journalist under president Trump. Hon poängterar vikten av att ägna sig åt grävande journalistik för att vara en motvikt till spridningen av alternativa fakta och falska nyheter. Inspelat den 7 april 2017 på Uppsala konsert & kongress. Arrangör: Föreningen grävande journalister.

  • 18:00

    BARNKANALEN

    Bild ur Imse och Vimse

    Imse och Vimse

    Del 2 av 6: Kaffe med dopp

    Repris

    Vimse får syn på ett bord som är dukat till ett läckert kaffekalas. Tillsammans med fröken Fluga mumsar han på alla de goda sötsakerna. Efter tolv sockerbitar blir kaffet precis lagom sött. Imse blir avundsjuk och gör ett misslyckat försök att förstöra kalaset.

  • 18:05

    KUNSKAPSKANALEN

    Bild ur Äventyrare i Lofoten och Vesterålen

    Äventyrare i Lofoten och Vesterålen

    Del 1 av 4: Katrine

    Katrine har tidigare testat att surfa men bara på sommaren. Nu ska hon och hennes syskon försöka sig på vågorna som slår mot de snötäckta stränderna i Lofoten. De kalla och extrema förhållandena avskräcker inte syskonen Wegge, men vågorna är inte tillräckligt bra så de bestämmer sig för att flyga skärmflyg istället. Syskonen är miljövänliga och plockar gärna kasserad men användbar mat ur avfallscontainrar utanför mataffärer. Katrine visar hur man kan laga goda måltider av den kasserade maten.

  • 18:05

    BARNKANALEN

    Bild ur Fel väder

    Fel väder

    Del 4 av 5: Kurragömmautflykt

    Repris

    Kaninen Håkan och grodan Berit gillar olika väder. Idag är det dimmigt ute, allt är helt vitt och ingenting syns. Vad ska Håkan och Berit hitta på när det är helt vitt ute? Göra en utflykt och leka kurragömma såklart!

  • 18:10

    BARNKANALEN

    Bild ur Ett djur tittar in

    Ett djur tittar in

    Del 4 av 5: Råttan

    Repris

    Någon stor med lång svans går på taket. Skrutt är rädd. Berättare: Vanna Rosenberg.

  • 18:15

    BARNKANALEN

    Bild ur Livet i Mattelandet

    Livet i Mattelandet

    Del 2 av 12: Sortera

    Repris

    Lär dig om talet 2, plus- och minustecken och om att sortera! I Sifferverkstan får två kunder hjälp med att förstå att det är roligare att dela på en tvåa än att ha en ensam etta var. I Räknebageriet försöker bagaren förklara hur minus- och plustecken fungerar. I Bråktemplet delas ett hjul i två lika stora delar. Till sist sjunger Matematikrestaurangens orkester en låt om att sortera.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Hårda ord

    Hårda ord

    Del 4 av 5: Olika

    Repris

    Vi träffar systrarna Nathea och Noelle. När de är ute på stan händer det att andra människor pekar på Noelle. Hon har Downs syndrom vilket gör att hon pratar och ser lite annorlunda ut. Nathea bestämde sig för att starta "Rocka sockorna". Genom att ta på sig olika sockor kan man visa att man gillar att vi människor är olika. Massor av personer tog på sig olika strumpor och Nathea fick vara med i tv.

  • 18:45

    BARNKANALEN

    Bild ur The Game

    The Game

    Del 2 av 10: Numbers

    Repris

    I andra rundan av The Game är det nummertema. Marco, Lucia och Amanda måste gissa nummers ordning, dra streck mellan nummer, smälla ballonger och gå genom sju dörrar i sin skola utan att bli sedda. Jester åker till New York och barnen behöver kunna stava det för att vinna utmaningen. Hos Dark Queen måste de räkna armar för att komma vidare till nästa runda. Del 2 av 10.

  • 19:00

    BARNKANALEN

    Bild ur En rolig historia

    En rolig historia

    Del 5 av 6: Modets historia

    Repris

    Ann och Henrik ser ett historieprogram på tv och börjar fundera över kläder och mode. Hur blev kläder mer än bara något man har på sig för att slippa frysa? Har man alltid fått ha på sig vad man vill? Och varför har kvinnor ofta haft så opraktiska kläder? Henrik och Ann beger sig till stenåldern och uppfinner nålen. Var det nu det första modet uppstod? De reser sig vidare till medeltiden men har inte riktigt koll på lagarna som reglerade vad man fick ha på sig. Vid den franske kung Ludvig XIV:s hov betydde kläderna allt för hur man bedömdes. Ann och Henrik provar klänningar, smink och klackskor, och får också se hur klädindustrin växer fram på 1800-talet.

  • 19:25

    BARNKANALEN

    Bild ur Testa!

    Testa!

    Del 12 av 18: Vatten

    Barn från olika länder gör enkla vardagsexperiment lämpade för mellanstadiet. San Dah lever i ett vattenrikt område i Burma. Vattnet går att åka båt på, men vatten som går att dricka är det sämre med.

  • 19:38

    BARNKANALEN

    Bild ur Superhemligt

    Superhemligt

    Del 14 av 19: Juicepaketbuset - Vad är en kraft?

    Repris

    Busgänget vill busa med Alindes lillsyrra som älskar juice. De bestämmer sig för att tillverka ett juicepaket som sprutar vatten med hjälp av en ballong. Men hur mycket vatten ska de ladda ballongen med och vad är en kraft egentligen?

  • 19:45

    BARNKANALEN

    Bild ur Historiepolisen

    Historiepolisen

    Del 4 av 10: Gustav Vasa

    Repris

    Historiepolisen har anhållit en person som utger sig för att vara Gustav Vasa. Det finns starka misstankar om att den anhållne helt enkelt har stulit Gustav Vasas identitet. I förhöret berättar han om sitt liv och frihetskampen mot Kristian Tyrann. Han tvingas också förklara allt han vet om Sveriges nationaldag. Frågan är om den anhållne ljuger eller talar sanning?

  • 20:20

    KUNSKAPSKANALEN

    Bild ur 70-talets USA

    70-talets USA

    Del 4 av 8: Musiken

    Repris

    Många av tidernas största rockband hade sina absoluta toppar under 1970-talet. Nya världsstjärnor som The Eagles, David Bowie och Bruce Springsteen inledde sina karriärer. Amerikansk och brittisk popmusikindustri växte enormt under den här tiden, och hårdrocken, punken och discomusiken slog igenom. Stora världsturnéer och spektakulära shower med artister som Alice Cooper och Queen omsatte stora pengar. Men årtiondet började med flera stora förluster: Jimi Hendrix, Janis Joplin och Jim Morrison dog, och The Beatles splittrades.

  • 21:03

    SR P1

    Bild ur Lärarrummet

    Lärarrummet

    Del 17: Kameran som pedagogiskt verktyg på förskolan

    Sofia Hedin är pedagogista på förskolan Kakburken i Linköping. Hon tog initiativ till ett projekt med kamera i undervisningen. Det fanns en fråga hängande i luften om vem som ges möjlighet att dokumentera vår omvärld. Kanske kunde kameran vara ett sätt att komma åt barnens tankar och upplevelser? Vi träffar pedagoger och barn på Kakburken och tar reda på hur kameran kan bidra till ökad delaktighet i lärandet om sig själv och sin närmiljö.

  • 23:00

    SVT24

    Bild ur Nåt måste göras - teckenspråkstolkat

    Nåt måste göras - teckenspråkstolkat

    Del 1 av 8: Det kommer bli kaos

    I Hageby, en stadsdel i Norrköping, är utbildningsnivån låg och arbetslösheten hög i jämförelse med andra stadsdelar. Bostadsbolaget Hyresbostäder startar Portalen för att få ut Hagebyborna i jobb. Under sommaren 2015 börjar asylsökande syrier söka sig till Portalen. Portalen börjar anpassa sin verksamhet till de nyanlända. Men målet förändras inte; alla ska nå egen försörjning så fort som möjligt. Behovet att få lära sig svenska och förstå den svenska arbetsmarknaden är stort. Majd och Carole är två av alla dem som vill till Portalen. Vi möter även Anwar och hans familj som bor 14 personer i en tvårumslägenhet.

  • 23:30

    KUNSKAPSKANALEN

    Bild ur Med mobilen på flykt

    Med mobilen på flykt

    Repris

    Mobiltelefonen var den enda packning de fick med sig. Flyktingar från Syrien, Afghanistan och Eritrea berättar med sina mobilfilmer om den fasansfulla och farliga flykten över bergen, genom öknen och över havet mot Tyskland. Mobilen var en följeslagare och även ett viktigt verktyg för att planera och genomföra flykten.

  • 00:20

    KUNSKAPSKANALEN

    Bild ur Schrödingers katt

    Schrödingers katt

    Del 1 av 5: Skadliga växter och djur

    Repris

    Vad kan odling av utländska plantor innebära för den norska faunan? Programledaren Solveig Hareide ser på frågan ur olika synvinklar. I Sverige finns cirka 300 000 vildsvin, i Norge bara 300. Norrmännen ser dock djuren som ett stort problem. Vi går på vildsvinsjakt och får syn på en galt på 200 kilo.