Tablå

UR:s program i Radio & TV 4 - 10 september

Onsdag 6 september

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Andrea hälsar på

  Andrea hälsar på

  Del 5 av 5: Hos Jami

  Repris

  Andrea tar färjan till Finland där hon träffar elvaåriga Jami. Han och hans familj är sverigefinnar. De bor i Sverige men reser ofta till Finland där de har släkt och vänner. Jami saknar ofta sina finska kompisar och när de väl träffas brukar han passa på att göra sådant han aldrig gör hemma i Sverige, som att bada bastu och sjunga karaoke.

 • 15:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden

  UR Samtiden

  15.00: Framtiden ligger i förskolan. 16.00: Att lära sig språka. 17.00: Hur porr påverkar ungas hälsa. 17.30: Porr ur ett folkhälsoperspektiv. UR.

 • 17:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Porren - elefanten i rummet

  Porren - elefanten i rummet

  Porr ur ett folkhälsoperspektiv

  Ett panelsamtal om pornografins påverkan ur ett folkhälsoperspektiv. Medverkande: Linnéa Claeson, handbollsproffs och grundare av Assholes online, Tess Mellberg, lärare i livskunskap och sexualkunskap, Marcus Svensson, jämställdhetsstrateg Trollhättans kommun, och Meghan Donevan, Reality Check. Moderator: Olga Persson. Inspelat den 9 maj 2017 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Unizon.

 • 18:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Schrödingers katt

  Schrödingers katt

  Del 1 av 7: Luftföroreningar och kalvar

  Repris

  Att sanera stränder och hav efter oljeutsläpp är både tungt och farligt, men nu har forskare hittat något i naturen som kan hjälpa. Svein Ramstad forskar i miljöteknik och berättar om bioremediering som sker med hjälp av en sorts bakterier som "äter" olja. Vi får också lära oss om farliga partiklar i luften vi andas och besöker Norges mest förorenade gata i Trondheim. Luftforskaren Muria Castell mäter halten av föroreningar i luften och Brynhild Snilsberg som forskar vid Statens vegvesen berättar om en möjlig lösning. Vi får även höra om ett helt annat forskningsområde som handlar om anknytning mellan ko och kalv.

 • 18:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Klättring på Färöarna

  Klättring på Färöarna

  Repris

  Sju män beslutar sig för att bestiga en av Färöarnas mest berömda klippor. Det är en 313 meter hög klippelare som reser sig lodrätt upp ur havet och heter Trøllkonufingur, Jättekvinnans finger. Klättringen kräver en hel del förberedelse. Sommaren 2011 gör de ett första försök men väljer fel väg och får stanna 13 meter från toppen. De får vänta ett helt år innan de kan göra ett nytt försök att nå toppen.

 • 18:43

  SR P4

  Bild ur Stora ord

  Stora ord

  Del 3 av 5: Om ansvar med Helga

  Repris

  Helga Hjerling bor på Dalarö i Stockholms skärgård. Hon har aldrig flugit, källsorterar och intresserar sig för miljön. Vad menar Helga med ordet ansvar? Vad skulle hända om alla verkligen tog sitt ansvar? Hör också en dramatisering med skådespelarna David Hofvander, Agnes Sjölund, Jörgen Thorsson och Jan Ärfström.

 • 20:10

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur I guldgrävarnas fotspår

  I guldgrävarnas fotspår

  Del 1 av 3: Över bergen

  Ett äventyrsteam antar utmaningen att bestiga och passera ett bergsmassiv med snöklädda sluttningar i Alaska. I utmaningen ingår att bära utrustning och proviant i svårforcerad terräng. Allt i spåren efter guldgrävarna i Klondike i slutet av 1800-talet.

 • 21:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Heta frågor kring klimatet

  Heta frågor kring klimatet

  Idag är klimatförändringarna ett vanligt samtalsämne men för 50 år sedan var det annorlunda. Under tiden som gått sedan dess har forskare försökt ta reda på hur klimatet fungerar och om det håller på att förändras. Dr Helen Czerski gräver i ett unikt tv-arkiv för att kartlägga hur en föga känd teori omvandlats till en betydande vetenskaplig upptäckt.

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Bildningsbyrån - rymden

  Bildningsbyrån - rymden

  Del 14 av 16: Vintergatan och solsystemet

  Repris

  Det finns mängder av galaxer i universum men bara en som är vår egen. Tillsammans med astronomen Marie Rådbo utforskar reportern Arvid Hallberg planeterna och stjärnorna i vårt solsystem. Planeterna och deras egenskaper presenteras, från Merkurius som kretsar närmast solen till Neptunus längst bort. Här berättas även om himlakroppen Pluto som tidigare var en planet men inte längre anses vara det.

 • 21:55

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Konflikt på schemat

  Konflikt på schemat

  Vi besöker sex grundskolor i Israel och Palestina för att se hur historieundervisningen ser ut på de olika skolorna. På en skola som följer den palestinska läroplanen tas endast krig och konflikter som drabbat Palestina upp. Och på en skola som följer den israeliska läroplanen gäller samma sak fast för Israel. Det är också skillnad mellan läroplanerna för arabiska respektive judiska skolor i Israel. På en annan skola i Israel går både arabiska och judiska elever och där försöker lärarna skapa ett sammanhang mellan den arabiska och den judiska historien.

 • 22:00

  SVT1

  Bild ur Nåt måste göras

  Nåt måste göras

  Del 2 av 8: Finns det plats?

  De flyktingar som kom till Sverige 2015 får räkna med en utdragen myndighetsprocess innan de får veta om de får stanna i Sverige. Men på Portalen i Norrköping får de asylsökande påbörja sin etablering i svenskt arbets- och samhällsliv redan innan beslutet fattas. Tomas, som startade Portalen för 5 år sedan, jobbar med att få ihop pengar för att expandera verksamheten då kön är lång. Majd och Carole väntar på att få plats och försöker under tiden att lära sig svenska på egen hand. Mary har lärt sig svenska på Portalen och har precis fått sitt uppehållstillstånd. Nu försöker hon få en praktikplats.

 • 22:30

  SVT1

  Bild ur Lärlabbet student

  Lärlabbet student

  Del 2 av 4: Utvärdering

  Det finns olika metoder för att ta reda på hur undervisningen fungerat för eleverna. "Exit tickets" är små lappar som eleverna skriver efter lektionen. Lärarstudenten Cecilia Benson testar en egen "exit ticket". Angelika Kullberg är forskare i pedagogik vid Göteborgs universitet. Hon menar att ett viktigt syfte med utvärderingen är att försöka ta reda på vilka svårigheter eleverna upplever i ett visst ämne och sedan utforma undervisningen efter det. I studion finns också lärarstudenterna Alexander Antonisen och Malin Holmgren. Nyutexaminerade läraren Ellen Ljungqvist ger sina bästa tips.

 • 23:00

  SVT1

  Bild ur Kortfilmsklubben - engelska

  Kortfilmsklubben - engelska

  Coach

  Dave får i födelsedagspesent av sin pappa att gå på fotbollslandskamp. England spelar mot Frankrike på Stade de France strax utanför Paris. Deras bil går sönder och de liftar med en engelsk supporterbuss, något som sätter relationen mellan far och son på prov.

 • 23:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Pompeji - livet före döden

  Pompeji - livet före döden

  Repris

  Hur såg livet ut i antikens Pompeji innan vulkanutbrottet? Vilka var människorna som levde i staden, och varför stannade många kvar efter att vulkanen haft sitt utbrott trots att större delen av stadens befolkning hade flytt? Klassicisten Mary Beard försöker ta reda på det genom samtal med arkeologer, rättsmedicinska experter, antropologer och historiker. De lägger tillsammans ett fascinerande pussel över hur livet såg ut i romartidens Pompeji.

 • 00:20

  SVT24

  Bild ur Nåt måste göras - syntolkat

  Nåt måste göras - syntolkat

  Del 2: Finns det plats?

  De flyktingar som kom till Sverige 2015 får räkna med en utdragen myndighetsprocess innan de får veta om de får stanna i Sverige. Men på Portalen i Norrköping får de asylsökande påbörja sin etablering i svenskt arbets- och samhällsliv redan innan beslutet fattas. Tomas, som startade Portalen för 5 år sedan, jobbar med att få ihop pengar för att expandera verksamheten då kön är lång. Majd och Carole väntar på att få plats och försöker under tiden att lära sig svenska på egen hand. Mary har lärt sig svenska på Portalen och har precis fått sitt uppehållstillstånd. Nu försöker hon få en praktikplats.