Tablå

UR:s program i Radio & TV 4 - 10 september

Torsdag 7 september

 • 07:15

  BARNKANALEN

  Bild ur Tripp, Trapp, Träd

  Tripp, Trapp, Träd

  Del 6 av 12: Kalas

  Repris

  Tripp och Trapp hittar glasspinnar som de tar sig över sjön med. Bakom dörren i Träd mattetrollar barnen med hela och halva saker. I fågelholken sjunger koltrasten Kol-Erik en sång om stora och små saker som rimmar. I biografen visas en dokumentärfilm om Riley som ska ha kalas för första gången. Bokfågeln berättar godnattsagan "Slottet" av Emma Adbåge.

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Imse och Vimse - romani chib/kelderash

  Imse och Vimse - romani chib/kelderash

  Del 5 av 6: Tjuven som nös

  Repris

  En mystisk figur nystar upp och stjäl Imse och Vimses nät. Vem kan tjuven vara? Och vad ska spindeltråden användas till? Imse och Vimse smyger efter spindelnätstjuven in i snåren och hittar en snuvig familj. Uppläsare: Sonja Millon.

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Imse och Vimse - romani chib/kelderash

  Imse och Vimse - romani chib/kelderash

  Del 6 av 6: Svårt att sova

  Repris

  Imse kan inte sova och ligger och vrider sig i sängen. Vimse, som sover gott, får som vanligt skulden. Situationen förbättras inte av att någon spikar upp en fågelholk på trädet de bor i. Uppläsare: Sonja Millon.

 • 15:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden

  UR Samtiden

  15.00-16.00: Barns rätt till kultur och konst. 16.00: Om barnkonventionen blir lag. 17.00: Polarprissamtal 2017: Wayne Shorter. UR.

 • 18:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Imse och Vimse

  Imse och Vimse

  Del 3 av 6: Tusen och en byxa

  Repris

  Imse och Vimse rensar sitt nät från alla höstlöv som flyger omkring. Plötsligt blåser det in en massa byxor. Imse blir väldigt glad. Det blir däremot inte Torsten Tusenfoting som får sin tvätt förstörd.

 • 18:05

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Äventyrare i Lofoten och Vesterålen

  Äventyrare i Lofoten och Vesterålen

  Del 2 av 4: Inge

  Inge vill fota norrskenet. Han och syskonen åker skidor nedför branta bergssluttningar under en lysande natthimmel. Inge och hans familj strävar efter att leva självförsörjande. Som småbarnsförälder känner Inge att han ibland måste prioritera annorlunda än tidigare i jakten på äventyr. Syskonen bestämmer sig för att utföra olika aktiviteter samtidigt. Markus ska balansera på en slackline, Katrine och Håkon ska klättra upp på Svolværgeita och hoppa från det ena hornet till det andra och Inge ska skärmflyga. Men Katrine råkar ut för en olycka under förberedelserna för hoppet.

 • 18:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Fel väder

  Fel väder

  Del 5 av 5: Nattutflykt

  Repris

  Kaninen Håkan och grodan Berit gillar olika väder. Idag är Berit och Håkan uppe sent. På natten kan man titta på stjärnor som gnistrar tycker Berit. Det är för mörkt tycker Håkan. Men vad händer? Det blir kanske inte så mörkt ändå?

 • 18:10

  BARNKANALEN

  Bild ur Ett djur tittar in

  Ett djur tittar in

  Del 5 av 5: Igelkotten

  Repris

  Det låter konstigt. Vem är det som hälsar på? Någon som Skrutt kan bjuda hem? Berättare: Vanna Rosenberg.

 • 18:15

  BARNKANALEN

  Bild ur Livet i Mattelandet

  Livet i Mattelandet

  Del 3 av 12: Större än och mindre än

  Repris

  I Räknebageriet vill detektiven Colombo ha färre munkar än sin kollega och får hjälp av Bullino. Men en munk försvinner hela tiden. Kan det vara det där hungriga "större än"-tecknet som har varit i farten? Geometribanken får besök av en vilsen orienterare på jakt efter en geometrisk form som kan hjälpa honom att hitta vägen ut. På Matematikrestaurangen gör Uno, Kaxi, Teresa och Kvartz en låt i tretakt.

 • 18:43

  SR P4

  Bild ur Stora ord

  Stora ord

  Del 4 av 5: Om att demonstrera

  Repris

  När klass 6B i Kristinebergskolan i Oskarshamn fick veta att deras klasskamrat Khaled skulle utvisas bestämde de sig för att protestera. De gjorde en namninsamling för att demonstrera att de tyckte utvisningsbeslutet var fel. Hur kan man påverka samhället om man inte har rösträtt? Vad är en demonstration? Hör också en dramatisering med skådespelarna David Hofvander, Agnes Sjölund, Jörgen Thorsson och Jan Ärfström.

 • 18:45

  BARNKANALEN

  Bild ur The Game

  The Game

  Del 3 av 10: Sports

  Repris

  Runda tre i The Game handlar om sport. Först får Amanda, Marco och Lucia prova på en dragkamp, gissa rätt redskap och leka en variant av Simon says. Marco blir nästan lurad av Dark Queen och frågan är om Amanda ska lyckas undgå upptäckt i jakten på priset. Del 3 av 10.

 • 19:00

  BARNKANALEN

  Bild ur En rolig historia

  En rolig historia

  Del 6 av 6: Dödens historia

  Repris

  Efter att ha sett ett historieprogram på tv börjar Ann och Henrik fundera över döden. Har man alltid varit rädd för döden? Eller har man mer funderat över vad som händer efteråt? Och hur begravde man folk förr i tiden? Greger visar hur krångligt det var att dö under medeltiden med alla de sakrament som skulle utföras. Ann och Henrik möter liemannen och får vara med om en offentlig obduktion på 1800-talet. Men hur är det egentligen med Greger? Är han döende på riktigt eller spelar han bara?

 • 19:55

  BARNKANALEN

  Bild ur Testa!

  Testa!

  Del 13 av 18: Ljud

  Barn från olika länder gör enkla vardagsexperiment lämpade för mellanstadiet. Ljud är vågor i luften. Tiweeda bor i Myanmar och är munk. Det är meningen att han ska sitta still och meditera och inte fundera på ljud, men det är lätt hänt att tankarna drar i väg!

 • 20:08

  BARNKANALEN

  Bild ur Superhemligt

  Superhemligt

  Del 15 av 19: Ljudbuset - Hur sprids ljud?

  Repris

  Busgänget busar med Nikkis moster som är superrädd för råttor. De bestämmer sig för att tillverka ett eget ljudsystem som ska låtamsom en personalhögtalare och ropa ut att det är en råtta lös i butiken. Men hur transporteras och förstärks ljud egentligen?

 • 20:15

  BARNKANALEN

  Bild ur Historiepolisen

  Historiepolisen

  Del 5 av 10: Drottning Kristina

  Repris

  Historiepolisen har anhållit en person som utger sig för att vara drottning Kristina. Det finns starka misstankar om att den anhållna helt enkelt har stulit drottning Kristinas identitet. I förhöret berättar hon om hur hon avsade sig tronen som Sveriges drottning och konverterade till katolicismen. Hon tvingas också förklara allt hon vet om filosofi och filosofen Descartes. Frågan är om den anhållne ljuger eller talar sanning?

 • 20:20

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur 70-talets USA

  70-talets USA

  Del 5 av 8: Kriserna

  Repris

  Kriserna avlöste varandra i 1970-talets USA. Oljekrisen orsakade bensinbrist som ledde till kravaller i Pennsylvania och protester över hela landet. Oron över miljöförstöringen växte efter kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979. Under gisslankrisen i Iran hölls 52 amerikanska diplomater gisslan i 444 dagar på den amerikanska ambassaden i Teheran. Men det fanns ljuspunkter. Ett exempel är freden mellan Egypten och Israel, som undertecknades på Camp David 1978.

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Lärarrummet

  Lärarrummet

  Del 18: Förbereda ett självständigt liv

  Vi följer Ann Åhman och hennes elever på Projektkursen på Fellingsbro folkhögskola i Örebro län. Utbildningen är för elever med lindrig utvecklingsstörning och ska ge eleverna möjlighet att klara vardagen så självständigt som möjligt när de flyttar till eget boende, med eller utan stöd. Kroppskännedom, mat och boende är några av ämnena som står på schemat.

 • 21:45

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Siffror

  Siffror

  Del 2 av 10: Talsystem

  Repris

  Människan har räknat i alla tider, men vilket är det bästa sättet att räkna på? Jo Røislien åker till Mayatempel i Latinamerika för att undersöka om jorden går under 2012, visar dig vad som höll romarna tillbaka, ojar sig över den biologiska olyckan att ha tio fingrar och lär dig hur du räknar som en dator. Det visar sig att ett tal inte nödvändigtvis är det tal du tror att det är, och att numerologi därmed har ett allvarligt förklaringsproblem. Vi träffar världsmästaren i huvudräkning som går med på Jos förslag om att revolutionera vårt talsystem helt och hållet.

 • 22:15

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Schrödingers katt

  Schrödingers katt

  Del 1 av 7: Luftföroreningar och kalvar

  Repris

  Att sanera stränder och hav efter oljeutsläpp är både tungt och farligt, men nu har forskare hittat något i naturen som kan hjälpa. Svein Ramstad forskar i miljöteknik och berättar om bioremediering som sker med hjälp av en sorts bakterier som "äter" olja. Vi får också lära oss om farliga partiklar i luften vi andas och besöker Norges mest förorenade gata i Trondheim. Luftforskaren Muria Castell mäter halten av föroreningar i luften och Brynhild Snilsberg som forskar vid Statens vegvesen berättar om en möjlig lösning. Vi får även höra om ett helt annat forskningsområde som handlar om anknytning mellan ko och kalv.

 • 23:00

  SVT24

  Bild ur Nåt måste göras - teckenspråkstolkat

  Nåt måste göras - teckenspråkstolkat

  Del 2 av 8: Finns det plats?

  De flyktingar som kom till Sverige 2015 får räkna med en utdragen myndighetsprocess innan de får veta om de får stanna i Sverige. Men på Portalen i Norrköping får de asylsökande påbörja sin etablering i svenskt arbets- och samhällsliv redan innan beslutet fattas. Tomas, som startade Portalen för 5 år sedan, jobbar med att få ihop pengar för att expandera verksamheten då kön är lång. Majd och Carole väntar på att få plats och försöker under tiden att lära sig svenska på egen hand. Mary har lärt sig svenska på Portalen och har precis fått sitt uppehållstillstånd. Nu försöker hon få en praktikplats.

 • 23:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Konflikt på schemat

  Konflikt på schemat

  Repris

  Vi besöker sex grundskolor i Israel och Palestina för att se hur historieundervisningen ser ut på de olika skolorna. På en skola som följer den palestinska läroplanen tas endast krig och konflikter som drabbat Palestina upp. Och på en skola som följer den israeliska läroplanen gäller samma sak fast för Israel. Det är också skillnad mellan läroplanerna för arabiska respektive judiska skolor i Israel. På en annan skola i Israel går både arabiska och judiska elever och där försöker lärarna skapa ett sammanhang mellan den arabiska och den judiska historien.