Tablå

UR:s program i Radio & TV 18 - 24 september

Måndag 18 september

 • 08:00

  SVT2

  Bild ur Sprich los!

  Sprich los!

  Del 8 av 8: Finde den Weg

  Repris

  Vi är i Kölns centrum. Lily får en bild av André och dagens utmaning blir att ta reda på var den tagits. André förbereder Lily genom att lära ut de viktigaste fraserna för att fråga efter vägen. Därefter ger sig Lily av mot Kölns katedral som syns på bilden. Så klart måste hon fråga efter vägen!

 • 08:10

  SVT2

  Bild ur Popreel

  Popreel

  Del 4 av 4: Be who you want to be

  Repris

  Målmedvetenhet är en stark drivkraft. I en källarlokal i London finner vi Ruqsana Begum i hård kickboxningsträning. Hon är uppvuxen i en strikt religiös familj och berättar om hur hon i smyg började träna kickboxning. När karriären tog fart blev det svårt att hålla det hemligt för familjen. Motgångarna var många och svåra men hon har trots det lyckats vinna en världsmästartitel. En annan person som inte låtit motgångarna stoppa henne är den framgångsrika ståuppkomikern Francesca Martinez. Hon låter inte sin cp-skada sätta stopp för drömmarna och vittnar om att kärleken från andra ger en enorm drivkraft.

 • 08:25

  SVT2

  Bild ur Kortfilmsklubben - tyska

  Kortfilmsklubben - tyska

  Zu Ihrer eigenen Sicherheit

  Repris

  Tysk kortfilm. Jonas jobbar i säkerhetskontrollen på en flygplats och tar sin uppgift på stort allvar. Han är helt besatt av säkerheten och drar sig inte för att tillrättavisa sina kollegor. Han är inte särskilt populär. En dag händer det en grej och Jonas ser sin chans. Frågan är bara hur långt han är beredd att gå för att få den respekt han tycker han förtjänar.

 • 08:41

  SVT2

  Bild ur #lovemilla

  #lovemilla

  Del 46: Synnytys

  Repris

  Milla och Aimo driver nu byns café och har bjudit in de närmaste kompisarna för en privat fest. Mycket har ändrats: Hinken har ryckt in i lumpen och dyker upp i kamouflageuniform och Siiri är gravid och ska föda barn vilken dag som helst, eller snarare vilken sekund som helst!

 • 08:47

  SVT2

  Bild ur NO-land

  NO-land

  Del 7 av 20: Joner

  Repris

  Vad är en jon? Vad innebär det att en atom eller molekyl är laddad? Gabriella förklarar hur en kloratom blir en kloridjon. Hur påverkar valenselektronerna joner och vad är en jonförening?

 • 08:53

  SVT2

  Bild ur NO-land

  NO-land

  Del 8 av 20: Salter

  Repris

  Vad är ett salt? Salter är fasta ämnen som hålls ihop med hjälp av jonbindningar. Jonbindningar är väldigt starka och består av positiva och negativa joner som attraherar varandra. Vad är natriumklorid för något? Och hur ser salter ut om man kollar på dem i mikroskop?

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Sagor i nattmössan - finska

  Sagor i nattmössan - finska

  Del 5 av 10: Drömmen om den gräsliga kräftan, del 2

  Repris

  Johannes plågas av att inte våga hålla sin flickvän i handen, han drömmer mardrömmar. Han går till Magiska affären för att försöka få tag i en modighetsdryck. Affären är tom men när Johannes tittar in på lagret öppnar sig en fantastisk värld. Johannes lyckas gå vilse och innan han hittar ut utmanas hans mod gång på gång. Han konfronteras med en jättelik mal i en enorm garderob, han håller på att gå under i Skogen-som-suger-musten-ur-en och kliver rakt in i sin värsta mardröm. Del 2 av 3.

 • 12:07

  BARNKANALEN

  Bild ur Vattenlåtar

  Vattenlåtar

  Del 5 av 6: Hajen kommer

  Repris

  Vattenmannen och Speed framför låten "Hajen kommer" från tv-serien "Vattenmannen och Speed".

 • 15:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden

  UR Samtiden

  15.00: Välkommen till EAT 2017. 15.10: Vår diet som miljöpåverkare. 15.35: Matpolitiken i Brexit-land. 15.40: Minska matsvinnet i alla led. 16.15: En gemensam hållbar näringskedja. 16.25: Framtidens näringskedja. 16.30: Jordbruk och hållbar utveckling. 16.40: Biologisk mångfald och framtiden. 16.55: Fortlevnad och mångfald i näringskedjan. 17.20: Haven och hållbar utveckling. 17.25 Förändra näringskedjan för att nå målen. 17.40: Ny teknologi för klimatsmart jordbruk. 17.50: Ansvarsfull marknadsföring. UR. Cykel.

 • 16:30

  BARNKANALEN

  Bild ur Med all rätt

  Med all rätt

  Del 5 av 10: Andrea

  Repris

  Om rätten till en meningsfull fritid. Enligt barnkonventionen är alla barn lika mycket värda. Varje barn har dessutom rätt till lek, vila och fritid. Här träffar du Andrea. Hon älskar sin häst Lingo. En dag får hon veta att ridskolan ska läggas ned för att pengarna behövs till en ny ishall. Är det verkligen rätt att göra så? Är en sport viktigare än en annan?

 • 17:30

  BARNKANALEN

  Bild ur Gatsmart

  Gatsmart

  Del 5 av 5: Mörker och reflexer

  Repris

  Jesses väg till skolan går längs en mörk och trafikerad landsväg. Vi följer honom en vintermorgon när han körs om av timmerbilar och bussar i höga hastigheter. Vägen ska byggas om men det dröjer. Jesse och hans skolkompis Lovisa åker till Trafikverket i Luleå för att ta reda på vad som händer och varför det tar så lång tid att göra vägen säkrare. Det handlar också om att synas i mörker. Hur mycket bättre syns man om man använder reflexer? Missy Gatsmart har fullt upp med att få Herr Stress att förstå hur han ska bete sig i trafiken när det är mörkt.

 • 17:45

  BARNKANALEN

  Bild ur Jack och jordens utveckling

  Jack och jordens utveckling

  Del 5 av 5: Neandertalaren

  Repris

  Jack har hamnat i museets stora sal om människans utveckling. En neandertalare har visst något att berätta, men sedan är det nog dags att försöka hitta tillbaka till klassen. Man kan ju inte bara vandra i väg så där även om man är rädd för att stå och prata inför klassen.

 • 17:49

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur EAT 2017

  EAT 2017

  Ansvarsfull marknadsföring

  Kate Hampton, vd för Children's Investment Fund Foundation, menar att vi måste investera i näringsrik mat för alla, så att alla barn får en bra start i livet. Det handlar om nästa generation och vi måste nå ut med budskapet till dem på ett ansvarsfullt sätt. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

 • 17:55

  BARNKANALEN

  Bild ur Gudar och badkar

  Gudar och badkar

  Del 4 av 7: Torsdag - Tors dag

  Repris

  Vems dag är det egentligen idag? Jo, är det torsdag är det åskguden Tors dag - han med hammaren.

 • 18:10

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Världens godaste insekter

  Världens godaste insekter

  Del 3 av 8: Kenya

  Repris

  De unga forskarna fortsätter sin resa. I Kenya har man återupptagit den traditionella matlagningen med inhemska ingredienser, som insekter. Problemen med undernäring och hög barnadödlighet är stora. I insekterna finns viktiga näringsämnen som kan hjälpa till att hålla barnen friska. Termiten är den vanligaste insekten att äta i Afrika. Efter en morgon i det vilda blir forskarna bjudna på en måltid gjord på flygfän, skogsråtta och termiter.

 • 18:40

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur OCD är monstret i mig

  OCD är monstret i mig

  Repris

  Vad är OCD, eller tvångssyndrom, vad utlöser det och hur kan det stoppas? Professor Uta Frith möter personer som lever med OCD. Hon tittar också på den tillgängliga terapin och frågar vad neurovetenskapen kan erbjuda för behandling. Sophie lever i total skräck för att hon kommer att döda någon. Richard är besatt av smuts och föroreningar och kan tvätta sig i timmar. Tillståndet för dem båda är så allvarligt att det begränsar deras möjligheter att leva ett normalt liv.

 • 18:43

  SR P4

  Bild ur Magiska biblioteket

  Magiska biblioteket

  Del 1 av 10: Roligt

  Repris

  Del 1 av 10. Jakob och Emma hittar till ett magiskt bibliotek där de möter märkliga karaktärer. Där finns en vresig vaktmästare, medhjälparen Bokormen och en bibliotekarie som kämpar mot onda krafter. Här finns också en bokläsningsapparat som introducerar bra böcker, denna gång "Hubert i klistret" av Arne Svingen. I rollerna: Daniel Gustavsson, Viveca Jedholm, Yuosef Abdullah och Sabrin Mgadmi. Musik Anders Kampe.

 • 20:15

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Vi trotsar alla hinder

  Vi trotsar alla hinder

  Livet behöver inte begränsas av att du är rullstolsburen. Här får du följa en grupp personer med olika funktionsnedsättningar som är fast beslutna att pressa sig själva till det yttersta. Bungyjump, skydiving och vattenskidor - ingen utmaning står i vägen för det äventyrliga gänget!

 • 22:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Schrödingers katt

  Schrödingers katt

  Del 3 av 7: Laserskanning och vita harar

  Repris

  En 3D-laserskanner kan hjälpa polisens kriminaltekniker att avgöra precis var på en brottsplats en skytt har befunnit sig. Leif Riise som är projektledare på norska kriminalpolisen visar hur det fungerar. Vi åker till Umeå och träffar Christer Hollinder som är tillsynsperson på Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Han visar en gammal mätstation för havsnivåer som nu står på land för att havsnivån sjunkit så mycket. Vi får också höra om hur lätt en hare i sin vita vinterpäls blir byte för andra djur när det inte längre är snö på vintrarna.

 • 22:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Siffror

  Siffror

  Del 3 av 10: Ekonomi

  Repris

  Matematikern Jo Røislien tar en närmare titt på de tal som vi är mest upptagna av: de som anger hur mycket pengar vi har. Första stoppet är Island som ännu kämpar med efterdyningarna av finanskrisen. Han avväger om Norge inte borde göra en djärv investering och köpa hela sagoön för pengar man tjänat på oljan, och han träffar både fastighetsmäklare och landets finansminister för att diskutera planen. I Norge träffar han mannen som har hittat världens näst största primtal, och vi får se hur primtalen gör det jobb som gjordes av tjocka valv förra århundradet. Och så får du veta hur man lättast blir rik (Tips: Det lönar sig att börja några generationer före sin egen!).

 • 23:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Lycklig utan piller

  Lycklig utan piller

  Del 3 av 3: Salvador Brasilien

  Repris

  Sunny Bergman från Nederländerna reser till Salvador i Brasilien för att ta reda på hur de hanterar psykisk ohälsa där. Andlighet är populärt inom den psykiatriska vården. Hon träffar Samantha som praktiserar religionen Candomblé. Anhängarna tillber andar som i sin tur kan påverka deras psykiska hälsa. Sunny träffar en kvinna som har drabbats av en psykos och blivit hjälpt av Candomblé. Sunny besöker också ett tempel dit patienter med psykisk ohälsa remitteras av läkare som inte hittat rätt behandling.

 • 00:45

  SVT1

  Bild ur #lovemilla

  #lovemilla

  Del 47: Ikimuistoiset juhlat

  Repris

  Nyårsfesten är i full gång på Café Robot, trots att pastorn/polisen gjorde sitt bästa för att stoppa den. I ett obevakat ögonblick passar han på att hälla något i bålskålen vilket får hemska konsekvenser.

 • 00:53

  SVT1

  Bild ur #lovemilla

  #lovemilla

  Del 48: Sähköä ilmassa

  Repris

  Aimo är tillbaka och de yngre gästerna på caféet undrar hur det kan komma sig. Både Saku och Aimo dog ju i den tragiska olyckan som inträffade på nyårsafton. Men nu står han bakom disken och ser ut precis som vanligt. Fast riktigt som vanligt är han inte.