Tablå

UR:s program i Radio & TV 18 - 24 september

Onsdag 20 september

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Sagor i nattmössan - lulesamiska

  Sagor i nattmössan - lulesamiska

  Del 2 av 6: Den elaka giraffen, del 1

  Repris

  Melvis Lakritsgren, innehavare av den Magiska affären, är försvunnen. En dag hittas en flaskpost med ett kryptiskt meddelande. Vår hjälte Johannes ger sig ut för att söka efter honom. Det blir en farofylld färd som leder honom till den ödsliga ön där han möter den elaka giraffen.

 • 12:07

  BARNKANALEN

  Bild ur Vattenlåtar

  Vattenlåtar

  Del 1 av 6: Det var så jag träffade Vattenmannen

  Repris

  Vattenmannen och Speed framför låten "Det var så jag träffade Vattenmannen" från tv-serien "Vattenmannen och Speed".

 • 15:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden

  UR Samtiden

  15.00: Hur undviker vi en hälsokatastrof. 15.15: Framtidens mjölkproduktindustri. 15.20: Investera i en miljövänlig livsmedelkedja. 15.50: Investera rätt. Investera hållbart. 16.05: Mod och kärlek i matproduktionen. 16.20: De ungas matrevolution. 16.30: Olika kostråd till olika människor. 16.35: Vem har råd att äta nyttigt? 16.45: Näringskedjans påverkan på hälsan 16.55: Tillverka kött utan djuruppfödning. 17.05: Investerarnas makt att förändra näringskedjan. 17.15: Hållbar utveckling på landet och i stan. 17.30: Hållbar näringskedja och mätbara framgångar. 17.50: Det verkliga priset på mat. UR.

 • 17:49

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur EAT 2017

  EAT 2017

  Det verkliga priset på mat

  Vi måste undvika att slänga ut bebisen - den gräsätande kon - med badvattnet när vi pratar om hållbar och näringsrik mat, säger Patrick Holden, som tror att den gräsätande kon kan vara en del av lösningen. Han är själv praktiserande bonde och jordbrukare och pionjär inom rörelsen för hållbar matproduktion. Inspelat den 13 juni 2017 på Clarion Sign i Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

 • 18:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Att bo granne med havet

  Att bo granne med havet

  Del 1 av 6: Kärlek till havet

  Repris

  Sommarøy ligger vid havet några mil utanför Tromsø i Nordnorge. Där lever människor som uppskattar naturupplevelser och fiske. Du får möta några av dem: 19-åriga Kristian som flyttade hit från grannbyn för att komma närmare havet, Trond och brodern Kurt som båda varit fiskare i hela sina yrkesverksamma liv, och Laila som använder gamla mattraditioner när hon ska anordna ett kalas.

 • 18:43

  SR P4

  Bild ur Magiska biblioteket

  Magiska biblioteket

  Del 3 av 10: Magi

  Repris

  Del 3 av 10. Jakob och Emma hittar till ett magiskt bibliotek där de möter märkliga karaktärer. Där finns en vresig vaktmästare, medhjälparen Bokormen och en bibliotekarie som kämpar mot onda krafter. Här finns också en bokläsningsapparat som introducerar bra böcker, denna gång "Svartskogen" av Helena Bross. I rollerna: Daniel Gustavsson, Viveca Jedholm, Yuosef Abdullah och Sabrin Mgadmi. Musik Anders Kampe.

 • 19:25

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Lycklig utan piller

  Lycklig utan piller

  Del 3 av 3: Salvador Brasilien

  Repris

  Sunny Bergman från Nederländerna reser till Salvador i Brasilien för att ta reda på hur de hanterar psykisk ohälsa där. Andlighet är populärt inom den psykiatriska vården. Hon träffar Samantha som praktiserar religionen Candomblé. Anhängarna tillber andar som i sin tur kan påverka deras psykiska hälsa. Sunny träffar en kvinna som har drabbats av en psykos och blivit hjälpt av Candomblé. Sunny besöker också ett tempel dit patienter med psykisk ohälsa remitteras av läkare som inte hittat rätt behandling.

 • 20:10

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur I guldgrävarnas fotspår

  I guldgrävarnas fotspår

  Del 3 av 3: Gräva och vaska

  Äventyrsteamet anländer till Dawson City i nordvästra Kanada. De beger sig ut i vildmarken för att gräva efter guld. De bygger en anläggning som gör vaskandet enklare men blir frustrerade över det hårda fysiska arbetet. Kommer de att finna guld?

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Bildningsbyrån - rymden

  Bildningsbyrån - rymden

  Del 16 av 16: Multiversum

  Repris

  Lever vi i ett universum där det finns parallella världar? Reportern Per-Axel Janzon träffar fysikprofessor Max Tegmark som har idéer om ett oändlligt antal universum. Enligt honom är allt i grunden matematik och han tror också att det finns parallella världar där allt som skulle kunna hända faktiskt händer. Författaren och vetenskapsjournalisten Helena Granström berättar om vad strängteori handlar om och hur de allra minsta partiklarna är uppbyggda och fungerar. Strängteoretikern Ulf Danielsson tror inte att allt är matematik, utan att den är ett redskap som människan uppfunnit. Han tror inte heller på att det i andra universum kan finnas världar som är exakt som vår.

 • 21:55

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Pojke utan land

  Pojke utan land

  Dreaming of Denmark

  Wasiullah var 15 år när han flydde från Afghanistan. Vi får följa honom under tre år genom frustration, sorg, rädsla och maktlöshet. I Danmark har han det bra under tonåren men väntar samtidigt oroligt på att få uppehållstillstånd. När han fyller 18 år och blir myndig får han ett slutligt avslag på sin asylansökan. Han flyr till Italien, som var det första europeiska land han kom till. Efter 17 månader i Italien får han ett femårigt uppehållstillstånd. Då är det dags att återigen börja drömma om en framtid.

 • 22:00

  SVT1

  Bild ur Nåt måste göras

  Nåt måste göras

  Del 4 av 8: Den här platsen är min

  Verksamheten på Portalen uppnår resultat. 22 procent av deltagarna har nu egen försörjning och siffrorna går uppåt. Men bostadsbristen i Norrköping är ett problem. Anwar och hans stora familj bor fortfarande kvar i tvårumslägenheten och hans cancersjuka dotter skulle egentligen behöva ett eget rum. Khaled bor på ett asylboende där han delar dusch och spis med 60 andra personer. Han kan ingen svenska och vill till Portalen, men det finns ingen ledig plats. Majd och Carole har äntligen kommit in, efter tre månaders väntan.

 • 22:30

  SVT1

  Bild ur Lärlabbet student

  Lärlabbet student

  Del 4 av 4: Bredda normerna i klassrummet

  Hur bemöter du som lärare uttryck för fördomar eller extrema åsikter i skolan? Lärarstudenterna Sammy Vallgren och Markus Eriksson har båda upplevt situationer där fördomar kommit upp till ytan på ett laddat sätt under sin praktik. Samuel Engelhardt, pedagog på Angeredsgymnasiet i Göteborg, har utarbetat samtalsmetoder för att lösa konflikter och uttryck för fördomar bland elever. Lärarstudenten Tommie Campbell testar ett normkritiskt undervisningsmaterial på en niondeklass i Katrineholm. Nyutexaminerade läraren Robin Aronsson berättar om det bästa med första året som lärare.

 • 23:00

  SVT1

  Bild ur Kortfilmsklubben - engelska

  Kortfilmsklubben - engelska

  The visitor

  Amerikansk kortfilm. Georgia och Olivia är kära i varandra, men när de åker för att träffa Olivias familj upptäcker Georgia att det finns oskrivna regler som hotar att skilja dem åt.

 • 01:35

  SVT24

  Bild ur Nåt måste göras - syntolkat

  Nåt måste göras - syntolkat

  Del 4: Den här platsen är min

  Verksamheten på Portalen uppnår resultat. 22 % av deltagarna har nu egen försörjning och siffrorna går uppåt. Men bostadsbristen i Norrköping är ett problem. Anwar och hans stora familj bor fortfarande kvar i tvårumslägenheten och hans cancersjuka dotter skulle egentligen behöva ett eget rum. Khaled bor på ett asylboende där han delar dusch och spis med 60 andra personer. Han kan ingen svenska och vill till Portalen, men det finns ingen ledig plats. Majd och Carole har äntligen kommit in, efter tre månaders väntan.