Tablå

UR:s program i Radio & TV 18 - 24 september

Lördag 23 september

 • 09:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden

  UR Samtiden

  9.00: Framtiden ligger i förskolan. 10.00: Barns rätt till kultur och konst. 11.00: Om barnkonventionen blir lag. 12.00: Att lära sig språka. 13.00: Pedagogiska relationer. 13.55: Semla - ett arbetssätt för förskolan. UR.

 • 11:03

  SR P4

  Bild ur Kjellkritik

  Kjellkritik

  Del 5 av 8: Vilket budskap har källan?

  Vad vill källan förmedla? Är det en objektiv sanning eller vill någon föra fram ett kommersiellt, eller kanske politiskt budskap? Krönikören Emma Frans är med som gäst och lär Kjell Eriksson källkritik på vetenskapliga grunder. Journalisten Clas Svahn pratar om konspirationsteorier och reportern Josefiné Nettelbladt är ute på stan och frågar hur folk egentligen mår! Kommer hon få något annat svar än bra?

 • 13:00

  SR P2

  Bild ur Newsreel

  Newsreel

  Del 11

  Senaste nytt från den engelskspråkiga världen presenteras på lätt engelska. Organisationen Cycling UK vill skapa säkrare vägar för cyklister. På tunnelbanan Parsons Green i London skedde årets femte terrorattentat i Storbritannien. Reportern Layla May pratar med människor som var där. Dubbelt amerikanskt i finalen i US Open i tennis.

 • 13:05

  SR P2

  Bild ur Newsreel Easy

  Newsreel Easy

  Del 11

  Nyheter om bland annat sport, film, kändisar och musik från den engelskspråkiga världen. På lätt engelska, anpassad för mellanstadiet. Organisationen Cycling UK vill skapa säkrare vägar för cyklister. På tunnelbanan Parsons Green i London skedde årets femte terrorattentat i Storbritannien. Reportern Layla May pratar med människor som var där. Dubbelt amerikanskt i finalen i US Open i tennis.

 • 13:10

  SR P2

  Bild ur ¿Qué pasa?

  ¿Qué pasa?

  Del 11

  Nyheter från den spanskspråkiga världen på medelsvår spanska. Ungdomar från en förort i Madrid rappar om sitt område. Om framtiden för Quechua, ett av ursprungsspråken i Peru. Spanien blir världsmästare i rullskridskohockey.

 • 13:15

  SR P2

  Bild ur ¿Qué pasa? fácil

  ¿Qué pasa? fácil

  Del 11

  Nyheter från den spanskspråkiga världen på lätt spanska i ett långsamt tempo. Ungdomar från en förort i Madrid rappar om sitt bostadsområde. Om framtiden för Quechua som är ett av ursprungsbefolkningens språk i Peru. Spanien är bäst i världen i tennis.

 • 13:20

  SR P2

  Bild ur Pengasagor - meänkieli

  Pengasagor - meänkieli

  Del 3 av 5: Mera pengar!

  Repris

  Sari och Fanny har åkt till finska Pello och hälsar på i en skola. Där sjunger fröknarna romantiska sånger på meänkieli . En lärare kan knappast jobba för att han bara tänker allt som han vill köpa till sin nya flickvän.

 • 13:32

  SR P2

  Bild ur Pengasagor - romani chib/arli

  Pengasagor - romani chib/arli

  Del 3 av 5: Dyr eller billig mat?

  Repris

  Fanny har åkt motorcykel till Halmstad. Där träffar hon Fatima som pratar romani arli. Det blir mer bus, fortsatt låtsasbråk och prat om billig eller dyr mat.

 • 13:44

  SR P2

  Bild ur Pengasagor - romani chib/kelderash

  Pengasagor - romani chib/kelderash

  Del 3 av 5: Matpengar

  Repris

  Fanny hälsar på sin kompis Sonja utanför Stockholm. Sonja kan laga både romska, svenska och ryska maträtter, men egentligen är hon supersugen på något helt annat än det hon har på spisen.

 • 13:56

  SR P2

  Bild ur Barnlåtar

  Barnlåtar

  Del 17 av 30: Kalas

  Repris

  "Om jag får gå på ditt kalas, kan du få komma på mitt. Det blir tårta och varmkorv, våfflor med fras." En låt av Per Hägglund från serien Kusin Vaken.

 • 14:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Kalkyl - teckenspråkstolkat

  Kalkyl - teckenspråkstolkat

  Del 11: Programmering

  Hur programmerar du ett datorspel? Hur använder du programmeringsspråket Javascript? Vad är en if-sats? Toni-Prince Tvrtkovic och Amir Halim som utgör duon Språk för alla får i uppdrag att lära sig så mycket som möjligt om programmering för att på femton minuter kunna programmera färdigt Kalkyls egna datorspel. Till sin hjälp har de Kalkyls programledare och matematiska pedagog Sabine Louvet.

 • 14:15

  BARNKANALEN

  Bild ur Drömtårtan

  Drömtårtan

  Del 8 av 9: Hammartårtan

  Repris

  Bagaren har problem med sina byxor, en knapp har trillat av och det ställer till det under bakningen av hammartårtan. Till slut lyckas han få till ett skärp av en tråd men tyvärr fastnar den i ugnen när han ska gå iväg med den färdiga tårtan. Men Ellen finner råd - allting kan man fixa med en borrmaskin!

 • 14:25

  BARNKANALEN

  Bild ur Tiggy testar - teckenspråkstolkat

  Tiggy testar - teckenspråkstolkat

  Del 28 av 40: Ägghissen

  Repris

  Varför sjunker inte isbitarna i vattnet? Tiggy upptäcker att det finns nåt som kallas för densitet. Detta går att visa på ett snyggt sätt genom att ändra salthalten i en vätska och låta ett rått ägg flyta i den.

 • 14:29

  BARNKANALEN

  Bild ur Ture - teckenspråk

  Ture - teckenspråk

  Del 1 av 15: Konstnär

  Repris

  Möt Ture i en språkutvecklande sketch på teckenspråk. Ture skapar en tavla av soporna som dimper ned i sopnedkastet.

 • 15:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Äventyrare i Lofoten och Vesterålen

  Äventyrare i Lofoten och Vesterålen

  Del 4 av 4: Håkon

  Repris

  Ett sätt för Håkon att koppla av är att klättra eller att balansera på en slackline. Man måste vara fokuserad och det finns inget utrymme för tankar och grubblerier. Syskonen ska ut och surfa och åker till den lilla ön Røst i Nordnorge. Tyvärr är det storm så utmaningen blir istället att ta sig hem. De gör ett nytt försök att åka ut till ön. Denna gång ska Håkon och Markus åka longboard medan Inge flyger. Lillasyster Katrine får vara fotograf.

 • 17:55

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur I guldgrävarnas fotspår

  I guldgrävarnas fotspår

  Del 3 av 3: Gräva och vaska

  Repris

  Äventyrsteamet anländer till Dawson City i nordvästra Kanada. De beger sig ut i vildmarken för att gräva efter guld. De bygger en anläggning som gör vaskandet enklare men blir frustrerade över det hårda fysiska arbetet. Kommer de att finna guld?

 • 18:45

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Schrödingers katt

  Schrödingers katt

  Del 3 av 7: Laserskanning och vita harar

  Repris

  En 3D-laserskanner kan hjälpa polisens kriminaltekniker att avgöra precis var på en brottsplats en skytt har befunnit sig. Leif Riise som är projektledare på norska kriminalpolisen visar hur det fungerar. Vi åker till Umeå och träffar Christer Hollinder som är tillsynsperson på Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut. Han visar en gammal mätstation för havsnivåer som nu står på land för att havsnivån sjunkit så mycket. Vi får också höra om hur lätt en hare i sin vita vinterpäls blir byte för andra djur när det inte längre är snö på vintrarna.

 • 23:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur 70-talets USA

  70-talets USA

  Del 7 av 8: Kvinnans frigörelse

  Repris

  Synen på sex och moral förändrades radikalt i 1970-talets USA. Sex före äktenskapet blev accepterat och många homosexuella kom ut. Under den första halvan av 1970-talet växte den feministiska rörelsen och blev en faktor att räkna med i samhällsdebatten. Diskriminering av homosexuella förbjöds 1977. Men många amerikaner ansåg att den sexuella frigörelsen var ett hot mot den goda moralen, och konservativa grupper slog tillbaka. En av de argaste kritikerna till den nya tidens moral var sångerskan Anita Bryant, som kampanjade intensivt mot homosexualitet.