Tablå

UR:s program i Radio & TV 27 november - 3 december

Tisdag 28 november

 • 06:50

  SR P4

  Bild ur Tisdagskollen med Farzad

  Tisdagskollen med Farzad

  Del 32: Ronja gillar basket

  11-åriga Ronja i Tenhult är grym på att studsa med både höger och vänster hand och att sen träffa korgen. Hon har nämligen superkoll på basket och berättar om det för Farzad.

 • 07:15

  BARNKANALEN

  Bild ur Doki

  Doki

  Del 16 av 47: Doki tittar på balett

  Repris

  "Nötknäpparen" är Annabells favoritbalett och team Doki åker till Moskva i Ryssland för att titta på baletten. Moskva är jättekallt och dörrarna till Dokis flygplan fryser snabbt fast. Hur ska team Doki lösa det här problemet?

 • 11:30

  SVT1

  Bild ur Döva barns språkutveckling

  Döva barns språkutveckling

  Del 1 av 9: Vår dotter Johanna är döv

  Repris

  När Anna-Karin och Daniel fick veta att deras dotter Johanna var döv fick de många råd om vad de skulle göra med sitt barn. Ingen gav rådet att börja med teckenspråk direkt eftersom hon ändå skulle opereras med cochleaimplantat och sedan tränas i tal. Föräldrarna tyckte att det kändes konstigt att inte kunna kommunicera med Johanna och började därför med teckenspråk. Nu är familjen delvis teckenspråkig och kommunicerar alltid på två språk. Vi träffar familjen i deras hem och följer med Johanna i skolan och på fritidsaktiviteter.

 • 12:00

  SVT1

  Bild ur Lärlabbet

  Lärlabbet

  Del 21 av 22: På väg bort?

  Repris

  Tema: Skolfrånvaro. På Mörsils skola i Åre har man vänt trenden med enskilda elevers problematiska frånvaro genom att stärka lärarnas relationskompetens. Grunden för arbetet är att ge "skolkärlek". Vi följer läraren Lisa Vestefjell i hennes arbete i studiegården, där hon ger eleverna extra stöd och en chans att hinna ifatt. "Att hinna se alla elever i ögonen är viktigt", säger Lisa.

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Lässugen - meänkieli

  Lässugen - meänkieli

  Del 1 av 4: Lydia och Markoolio

  Lydia är ensam hemma. Hon klarar allt utan vuxna, utom att läsa högt för sig själv. Därför använder hon sin lässug för att suga in en lämplig läsare. Idag läser artisten Markoolio "Sagan om det röda äpplet" av Jan Lööf.

 • 12:30

  SVT1

  Bild ur Byggänget

  Byggänget

  Del 5 av 8: Vikten av återvinning

  Repris

  Yohannes, Sebastian och Ahmed besöker Stockholms Stadsmission där man tar hand om gamla saker och säljer dem vidare så att de får ett nytt liv. De ska köpa bord och stolar till uppehållsrummet. Möblerna renoveras sedan och målas i olika färger. De får hjälp av Anna Braun från tv-serien "Fixa rummet". Vi hälsar också på hemma hos Sebastian som berättar om sin kärlek till dansbandsmusik.

 • 13:45

  BARNKANALEN

  Bild ur Tungan rätt i mun

  Tungan rätt i mun

  Del 2 av 5: Rösten

  Repris

  Retorikcoachen Elaine Eksvärd visar Haris hur mycket rösten betyder när man vill fånga åhörarna. Rösten är som ett instrument som man kan öva upp och bli bra på att använda, och hur man använder rösten spelar stor roll för publiken som ska lyssna. Han möter också hovsångerskan Katarina Dalayman som övar med honom på Operan. Kan Haris röst fylla hela salongen?

 • 14:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Uppdrag kroppen

  Uppdrag kroppen

  Del 2 av 5: Matsmältningsorgan

  Repris

  Dagens uppdrag handlar om matsmältning. Nora, Eli och Pella äter majskolvar och undersöker hur lång tid det tar för majsen att brytas ner av kroppen och förvandlas till bajs. Medan de väntar på resultatet testar de smak- och luktsinnet i ett smaktest. Hur organen i mag-tarmsystemet hänger ihop visas i de anatomiska animationerna. Barnläkaren Helena Thulin förklarar varför man blir förstoppad och vad man kan göra åt det.

 • 15:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden

  UR Samtiden

  15.00: Möt miljöminister Karolina Skog. 15.25: En hållbar blå ekonomi för Östersjön. 15.40: Gröna finansieringsmöjligheter vid Östersjön. 15.55: Rena sjöar för ett renare hav. 16.10: Hållbar sjöfart i Östersjön. 16.50: Mikroplast på Makroplats. 17.05: Tjejer med autism/ADHD. UR.

 • 17:04

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Socionomdagarna 2017

  Socionomdagarna 2017

  Tjejer med autism/ADHD

  Tjejer med autism/adhd missas oftare än killar och de får sällan rätt behandling. Varför finns skillnader och vilka är de? Christian Möller som är specialiserad på utredning och behandling av ungdomar med NP-problematik berättar om det. Inspelat den 18-19 september 2017 på Stockholmsmässan. Arrangör: Akademikerförbundet SSR.

 • 19:15

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Frisörer i världen

  Frisörer i världen

  Del 5 av 6: Rio de Janeiro

  Repris

  I favelan Jacarezinho känner människorna sig bortglömda. "Politikerna satsar på det som syns - inte på Rios favelor" säger Pedro Faria. Han förestår Salong Faria och tror på ungdomen. Och i hans salong får de lära sig ett yrke som ger dem möjlighet att försörja sig. Jacarezinho är ett våldsamt område och samtalen i salongen handlar mest om överlevnad.

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Jobba, sova, dö

  Jobba, sova, dö

  Del 6 av 8: Effektiviteten

  Repris

  Vi producerar allt mer på kortare tid i samhället. Fortfarande jobbar vi dock mycket i faktisk tid. Är det bra eller borde vi kunna jobba mindre i takt med produktivitetshöjningen?

 • 22:45

  SVT2

  Bild ur Lycklig utan piller

  Lycklig utan piller

  Del 1 av 3: Accra Ghana

  Repris

  Sunny Bergman från Nederländerna vill ta reda på hur andra kulturer hanterar psykisk ohälsa. Hon åker till Ghana och får reda på att det inte finns ett ord för depression där. Ghananer arbetar, sover och äter tillsammans och är nästan aldrig ensamma. I Ghana är det sociala stödet mycket stort och andligheten är en del av vardagen. Människor tar ansvar för varandras lycka och välbefinnande. Sunny träffar sin vän Ama som tidigare bott i Holland men som flyttat hem till Ghana igen.

 • 22:50

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Ljudvågornas universum

  Ljudvågornas universum

  Del 2 av 2: Det ekar

  Repris

  Hur påverkas vi av ljud? Hur kan vi använda ljud? Fysikern Helen Czerski utforskar hur vi kan utnyttja, manipulera och kontrollera ljud. Vi får följa med till den plats på jorden där det allra längsta ekot uppmätts, och får förklarat hur ljudvågorna rör sig. Vi får också veta mer om frekvens, audiologi, innerörats anatomi, cochleaimplantat och resonans.

 • 23:40

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Martin Luther King till Obama

  Martin Luther King till Obama

  Del 1 av 4: Ut ur skuggorna

  Repris

  Vi tar avstamp i 1960-talets USA med en medborgarrättsrörelse som fördes med helt olika medel. Martin Luther King Jr med sin ickevåldsstrategi och de mer militanta Black Power- och Black Pantherrörelserna. Sångaren James Brown berättar om varför han bestämde sig för att byta frisyr utifrån ett politiskt ställningstagande. Slutligen samtalar Henry Louis Gates och vännen Sheila Jackson, båda med arbetarbakgrund, om hur de lyckades komma in på det ansedda universitetet Yale.

 • 00:35

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur 7 miljoner steg längs Nilen

  7 miljoner steg längs Nilen

  Del 1 av 4: Regnskogen

  Repris

  Levison Woods vandring längs världens längsta flod börjar vid Nilens källa i Rwandas regnskog. Tillsammans med sin afrikanske guide tar han sig igenom ett Rwanda präglat av det folkmord som ägde rum här, men där återuppbyggnaden pågår. Landet är känt för sina tusen backar som utmanar vandrarnas ork. De fortsätter in i ett stekande hett Tanzania där de stöter på krokodiler, blir rånade och går på bröllop. Vidare in i Uganda möter de en häxdoktor och blir vittnen till en offentlig piskning.

 • 01:25

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Fighten mot fobier

  Fighten mot fobier

  Del 5 av 6: Spindlar

  Repris

  Människor med spindelskräck samlas för att komma över sin fobi genom att fånga, hålla i och till och med smaka på spindlar. Deltagarna bryter ihop, äcklas och kämpar för att övervinna sina starka känslor. Första utmaningen är att gå in i ett rum fullt med spindlar och fånga upp en spindel i en burk. Det blir en intensiv upplevelse, med känslor från ångest och skräck till glädje och lättnad. Psykologerna följer deltagarnas övningar på nära håll och stöttar med kunskap och avslappningsövningar. Målet är att deltagarna ska klara av att delta i en show med spindlar inför publik.

 • 02:05

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Iran inifrån

  Iran inifrån

  Del 1 av 4: Hon friar

  Repris

  Journalisten Thomas Erdbrinks iranska fru Newsha avslöjar för sin familj att det var hon som friade till Thomas. Familjen tror knappt sina öron och skrattar gott, men varför ska inte kvinnor kunna fria? Här får du följa med Thomas när han besöker sin assistent Somayeh. Hon är skild och har äntligen lyckats få tag i en egen lägenhet i Teheran, något som är väldigt svårt för frånskilda kvinnor i Iran. Tillsammans reser de till hennes hemstad Dowlatabad för att träffa föräldrarna och ta reda på hur de ser på dotterns skilsmässa.