Tablå

UR:s program i Radio & TV 27 november - 3 december

Onsdag 29 november

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Berätta för mig - nordsamiska

  Berätta för mig - nordsamiska

  Del 2: Chatten

  I Roddes klass går Max. Max har problem hemma, hans mamma dricker för mycket och klasskompisarna hånar honom för det. En lärare sa till klasskompisarna men då fortsatte mobbningen i en chatt på nätet. Rodde är själv rädd för att bli mobbad så han skriver också elaka saker om Max i chatten. Har Rodde fallit för ett grupptryck?

 • 13:45

  BARNKANALEN

  Bild ur Tungan rätt i mun

  Tungan rätt i mun

  Del 3 av 5: Våga prata, våga misslyckas

  Repris

  Agnes träffar retorikcoachen Elaine Eksvärd och tillsammans övar de pinsamma situationer och pratar om att vara nervös när man ska tala inför andra. Men är det egentligen så hemskt att göra bort sig, och kan andras skratt till och med vara världens bästa grej för Agnes? För att testa vad som händer man ställer sig på en scen i verkligheten får Agnes också testa att göra stand-up med komikern Özz Nujen.

 • 14:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Uppdrag kroppen

  Uppdrag kroppen

  Del 3 av 5: Hjärna och nervsystem

  Repris

  I detta avsnitt handlar uppdraget om hur hjärnan arbetar när vi lär oss något nytt. Nora, Eli och Pella kan inte jonglera och de undersöker om detta går att lära sig på två dagar. Hur hänger hjärnan och nervsystemet ihop? De anatomiska animationerna visar detta. Barnläkare Helena Thulin förklarar hicka och medfödda reflexer som blinkreflexen och smärtreflexen.

 • 15:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden

  UR Samtiden

  15.00: Nya kunskapsstöd för ekonomiskt bistånd. 15.50: Mål och mening i liv och ledarskap. 16.45: Empatiutmattning. 17.40: Osynliggjorda kvinnor som skapat vår historia. UR.

 • 17:40

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Bildning, mod och motstånd

  Bildning, mod och motstånd

  Osynliggjorda kvinnor som skapat vår historia

  Repris

  "Varför i helsefyr har jag sett fyra filmer om en påhittad Indiana Jones och ingen fläskig Hollywoodfilm om Aina Cederblom?" Feministiska och postkoloniala perspektiv har under de senaste decennierna belyst hur västerländska manliga erfarenheter gjorts till norm för vad som är viktigt och värt att veta. Redaktören Lina Thomsgård lyfter i en antologi fram kvinnor som förtigits i historieböckerna och samtalar här med Ulrika Knutson, journalist och författare. Inspelat under Bokmässan på Svenska Mässan i Göteborg den 29 september 2017. Arrangör: Svenska kyrkan.

 • 18:35

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Grannarna på bidragsgatan

  Grannarna på bidragsgatan

  Del 4 av 4: Jultider

  Repris

  Grannarna planerar för en stundande jul och det är med viss fasa. Majoriteten lever på bidrag och eftersom ekonomin är knapp är det svårt att handla julklappar utan att göra det på kredit. Julie förbereder en stor julmiddag och grannarna har samlat ihop pengar till hennes son Reagan. Han ska få åka släde efter livs levande renar och bli uppvaktad av Kingston roads egna tomtenissar. Utgifterna för julen kommer att vara kännbara långt in på våren, men grannarna låter sig inte nedslås.

 • 19:25

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Ljudvågornas universum

  Ljudvågornas universum

  Del 2 av 2: Det ekar

  Repris

  Hur påverkas vi av ljud? Hur kan vi använda ljud? Fysikern Helen Czerski utforskar hur vi kan utnyttja, manipulera och kontrollera ljud. Vi får följa med till den plats på jorden där det allra längsta ekot uppmätts, och får förklarat hur ljudvågorna rör sig. Vi får också veta mer om frekvens, audiologi, innerörats anatomi, cochleaimplantat och resonans.

 • 20:15

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Joanna Lumleys japanska äventyr

  Joanna Lumleys japanska äventyr

  Del 3 av 3: Karatelegenden på Okinawa

  Joanna ger sig ut på pilgrimsresa, en vandring mellan olika tempel. I Nagasaki berättar en man som överlevt amerikanarnas atombomb om den 9 augusti 1945. Sedan resa till ön Okinawa som invaderades av amerikanerna under andra världskriget. Här finns fortfarande 25000 amerikanska soldater i tjänst. På samma ö träffar Joanna karatelegenden Higaonna Sensei som återupplivar hennes 40 år gamla kunskaper i sporten. Avslutningsvis sammanfattar Joanna sina japanska äventyr sittande på en strand på Kohama, en av Japans allra sydligaste öar.

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

  Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

  Del 26 av 30: Paulo Freire - de förtrycktas pedagogik

  "Vi kom till världen för att förändra den", sa den brasilianska filosofen och pedagogen Paulo Freire. Han arbetade för dem utan röst i samhället och la grunden för det som kallas kritisk pedagogik. Freire växte upp i ett fattigt Brasilien i början av 1900-talet. Han fick själv känna på hur hungern hindrade honom från att tillgodogöra sig skolundervisningen. Som vuxen utbildade han sig till jurist, men hans hustru, Elsa, övertygade honom om att det var genom pedagogiken han skulle kunna förändra världen. Åse Eliason Bjurström, dramapedagog, Jan-Erik Perneman, universitetslektor, Staffan Selander, seniorprofessor i didaktik samt Juan Velasquez, docent i genusvetenskap, berättar om Paulo Freire.

 • 21:55

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur USA enligt Oliver Stone

  USA enligt Oliver Stone

  Del 9 av 10: George W Bush och terrorn

  Repris

  Oliver Stone skildrar USA från sent 1980-tal fram till tidigt 2000-tal ur en lite annorlunda vinkel. När George Bush den äldre tillträdde som president 1989 letade USA efter en ny roll i världen efter kalla kriget. Svaret blev kriget i Kuwait. Vilka var de bakomliggande faktorerna till kriget? Terrorattackerna den 11 september 2001 förändrade världen för alltid och USA blev ett militärt vidunder, menar Stone. Vad hade hänt om Al Gore vunnit presidentvalet istället för George W Bush?

 • 22:00

  SVT1

  Bild ur En vecka på gatan

  En vecka på gatan

  Repris

  I en veckas tid testar reportern Simen Øvereng på hur det är att leva som hemlös på Oslos gator. Alla hans privilegier tas bort och han får inte ta emot pengar från vänner och bekanta om de stöter på honom. Hungern och jakten på en sovplats för natten driver honom framåt. I Oslos nattliv möter han andra hemlösa, uteliggare och narkomaner. Snart lär han sig var han kan få gratis mat och var det kan vara farligt att ha sin sovplats. Hur förändras hans syn på uteliggare och hemlöshet? En tankeväckande dokumentär som belyser ett viktigt samhällsproblem.

 • 22:30

  SVT1

  Bild ur Lärlabbet

  Lärlabbet

  Del 22 av 22: På väg tillbaka

  Tema: Skolfrånvaro. På Kringlaskolan i Södertälje jobbar man med att vända elevers problematiska frånvaro till närvaro. Hur ser återgången till skolan ut? Vad behöver en elev för att ta steget tillbaka och hur säkerställer skolan fortsatt närvaro? Vi följer läraren Mattias Pihl på hans lektion i matematik, som både bandas och direktsänds. Mattias klass finns i klassrummet men består också av elever som följer lektionen hemifrån. Mattias har dessutom en förinspelad miniversion som eleverna kan titta på före lektionen.

 • 23:00

  SVT1

  Bild ur Byggänget

  Byggänget

  Del 6 av 8: Ett tyg blir till

  Repris

  Reshin, Jens och Sebastian trycker ett helt unikt mönster på tyg med hjälp av Zafire. De använder sig av screentryckteknik, vilket eleverna tycker är lite kladdigt men roligt. Tyget ska de använda till kuddar och dynor i soffhörnan. Sedan går eleverna på grillfest på skolan, medan Zafire får sy ihop alla dynor själv. Eftersom invigningen av rummet närmar sig är det tur att han kan sy snabbt. Vi får också veta vad tyg är gjort av.

 • 00:35

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Berlin-Tokyo med bil

  Berlin-Tokyo med bil

  Del 7 av 10: Den flytande fiskebyn

  Repris

  I Vietnam blir semesterorten Nha Trang första stoppet. Här skapade de franska kolonialherrarna en exklusiv badort med Nice som förebild. Men hur lever egentligen människorna i dagens Vietnam? Förutom turismen livnär sig invånarna i Nha Trang på fiske. Bin Nguyen kan nätt och jämnt försörja sin familj även om han är ute på havet från morgon till kväll. Cua Van är en flytande by bestående av 150 fiskarfamiljer. Vi besöker skolan, dit barnen kommer med båt och har skolväskor som också fungerar som flytvästar.

 • 02:00

  SVT24

  Bild ur Nationen - syntolkat

  Nationen - syntolkat

  Del 7: Världens fredligaste land

  Sverige sägs ha en tradition av neutralitet som inneburit att svenskarna ställer sig utanför väpnade konflikter. Uppfattningen om att Sverige har varit neutralt i de stora världskrigen tycks allmänt accepterad. Men stämmer det verkligen att Sverige aldrig tagit ställning i något krig? Komikern Aron Flam undersöker den svenska neutraliteten. Det visar sig vid närmare efterforskning att Sverige inte varit helt opartisk i historiska konflikter.