Tablå

UR:s program i Radio & TV 19 - 25 november

Måndag 19 november

 • 06:50

  SR P4

  Bild ur Upptäckarveckor på torpet

  Upptäckarveckor på torpet

  Del 1 av 10: Ensam i ett stort gammalt hus

  Del 1 av 10. Jonas försöker hitta fram till torpet som han lånat av sin chef. Hur vet man vad som är norr och söder utan kompass? Till slut hittar han ändå fram och utforskar huset. Här ska han hänga i två veckor för att upptäcka djuren och naturen runt omkring. Han känner sig ensam, men är han verkligen det?

 • 08:00

  SVT2

  Bild ur ¡Habla ya!

  ¡Habla ya!

  Del 3 av 8: Frases mágicas

  Repris

  Paloma lär Dorothea fraser som är bra att ha när man vill inleda ett samtal. Dorothea får i uppdrag att samtala under minst en minut med en jämnårig. Hon träffar en grupp tonåringar som delar hennes intresse för musik och tillsammans sjunger de på spanska.

 • 08:10

  SVT2

  Bild ur Gordon & Penny

  Gordon & Penny

  Del 4 av 20: Juggle eggs

  Repris

  Filurerna Penny och Gordon är i köket. Penny bakar och vill helst ha kakan för sig själv men det blir inte som hon har tänkt sig. Engelska för nybörjare.

 • 08:14

  SVT2

  Bild ur Kortfilmsklubben - finska

  Kortfilmsklubben - finska

  Sovitus

  Repris

  Finsk kortfilm. Madde är på shoppingtur med bästa kompisarna Aura och Julia. Plötsligt får hon syn på Elsi, som hon kände förr och absolut inte vill träffa nu. Men kompisarna låter henne inte gömma sig och Madde måste försonas med sitt förflutna. Regi: Ulla Heikkilä.

 • 08:25

  SVT2

  Bild ur El internado

  El internado

  Del 6 av 12: El regalo que sorprende

  Repris

  Del 6 av 12. Jacinta får en oväntat generös födelsedagspresent av Héctor. Sökandet efter svar på skolans mörka hemligheter fortsätter. Den här gången ger sig Marcos och Carolina ut på jakt på egen hand. Vad tycker den svartsjuke pojkvännen Iván om det? Amelia fattar tycke för gymnastikläraren Pedro. Paula lämnar skolan mitt i natten och kliver in i en bil med en främling. Hon kommer tillbaka i ny skepnad.

 • 11:30

  BARNKANALEN

  Bild ur Grammatikbolaget

  Grammatikbolaget

  Del 1 av 10: Vad är substantiv?

  Repris

  Mats på lagret har blandat ihop verb och substantiv. Ordkonstnären Peter lär ut ett superenkelt trick för att veta vilka ord som är substantiv. Britt-Inger i receptionen tipsar om hur man skiljer på singular och plural genom att titta i sitt familjealbum. Substantivlåtens trallvänliga melodi sätter musik till ordklassen.

 • 11:40

  BARNKANALEN

  Bild ur Här kommer kungen

  Här kommer kungen

  Del 1 av 8: Vad är pengar?

  Repris

  Pengar är ju en självklarhet, eller? Kungen tror att pengar bara är mynt och sedlar men får lära sig att det kan vara så mycket mer. Han får sin värld omskakad och tvingas samla kottar och ta av sig byxorna för att få köpa glass.

 • 11:50

  BARNKANALEN

  Bild ur Labba

  Labba

  Del 1 av 30: Jästöversvämning

  Repris

  Agneta ser köket som ett laboratorium fullt av kemiska äventyr men får problem då ett experiment med deg jäser över och hamnar över hela arbetsbänken. Beppe Singer förklarar vad som händer när deg jäser genom att bygga en koldioxidraket.

 • 11:55

  BARNKANALEN

  Bild ur Så här tänker jag

  Så här tänker jag

  Del 1 av 5: Vad gör mig till mig?

  Repris

  Vi utforskar begreppen identitet, minne, erfarenhet och själ med hjälp av den brittiske filosofen Thomas Hobbes historia om Theseusskeppet. Ett fartyg ger sig ut på haven men råkar ut för flera olika oväder och skadas. Efter varje oväder måste en del av båten bytas ut; på så vis förändras skeppets utseende med tiden. Är det samma fartyg?

 • 11:55

  SVT1

  Bild ur Superungar

  Superungar

  Del 4 av 6: Gabriel och Jacob

  Repris

  Syskonen Gabriel och Jacob har båda adhd och är hyperaktiva. De har svårt med impulskontroll och bråkar en hel del med varandra. Logopeden Ebba Almsenius möter familjen och ger både Gabriel och Jacob metoder för hur de ska kunna hantera sina aggressioner och klara av vardagen. Och så väntar en överraskning; bröderna får spela in en låt med sin idol Stress. Måns möter musikalartisten Frida, 32 år, som fick sin adhd-diagnos när hon var 21. Diagnosen kom som en lättnad eftersom hon känt sig missförstådd hela livet.

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Berätta för mig - finska

  Berätta för mig - finska

  Del 3 av 5: Tex-mex

  Repris

  Rodde har världens bästa storasyster. Med henne kan han prata om allt. Han berättar för henne att en av klasskamraterna gör sig rolig på hans bekostnad för att deras pappa kommer från Chile. Rodde vill inte visa hur ledsen han blir och klassen verkar inte förstå att han har tröttnat på de rasistiska skämten. Hur ska han få stopp på mobbningen?

 • 14:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2018

  UR Samtiden - Bokmässan 2018

  Kåseriets konst

  Författarna och kåsörerna Kristian Wedel och Erik Andersson diskuterar kåseriets konst. De klassiska svenska kåsörerna - folkkära signaturer som Jolo, Bang och Kar de Mumma, skrev texter som lästes och uppskattades. Men hur uppstod egentligen kåseriet, och vad hände med alla signaturer? Inspelat den 30 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangör: Litteraturbanken.

 • 14:21

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2018

  UR Samtiden - Bokmässan 2018

  Arvet efter 1968

  Vilka är de bestående effekterna av auktoritetsupproren 1968? Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och ordförande för Tro och solidaritet (S) och Marie Demker, professor i statsvetenskap, diskuterar. Är dagens protest- och populiströrelser en motreaktion eller en förlängning av arvet från 1968? Moderator: Andreas Johansson Heinö. Inspelat den 30 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangörer: Timbro förlag och Hjalmarson & Högberg.

 • 14:41

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2018

  UR Samtiden - Bokmässan 2018

  Feelgoodlitteraturens plats i vår samtid

  Intresset för feelgoodromaner har ökat stort. Kanske beror det på hur vardagliga problem och relationer skildras och berättelserna om livspusslet och livets prövningar. Här möts författarna Jenny Fagerlund och Annika Estassy i ett samtal om vad som gör genren unik. Moderator: Gunilla Sondell. Inspelat den 30 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangör: Norstedts.

 • 15:01

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2018

  UR Samtiden - Bokmässan 2018

  Wingårdhs villor

  Arkitekterna Gert och Karin Wingårdh berättar om "Villa Kristina", andra delen i serien om Wingårdhs villor. Med enkla ord och anekdoter följer vi husets tillblivelse. Hur bygger man egentligen en ny drömvilla på en trång, avstyckad tomt? Inspelat den 30 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangör: Bokförlaget Langenskiöld.

 • 15:22

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2018

  UR Samtiden - Bokmässan 2018

  När duger vi?

  Ett samtal om förväntningar, utbrändhet och att ställa lägre krav på oss själva. När bloggaren Clara "Underbara Clara" Lidström blev utmattad förändrades hennes liv. Förutom Clara medverkar också Katja Lindert Bergsten, psykolog och författare, Kristoffer Pettersson, psykolog och författare, Erica Dahlgren, journalist och författare. Moderator: Ann Lagerström. Inspelat den 29 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangör: Norstedts och Natur & Kultur.

 • 16:08

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Crimetime 2018

  UR Samtiden - Crimetime 2018

  Jessica Fellowes - om spänning i Downton Abbeys anda

  Massiva teknologiska framsteg och familjer i djup sorg efter första världskriget. Det är två av ingredienserna som gör att "Downton Abbey" och 1920-talet är så oemotståndligt att skriva om. Här berättar författaren Jessica Fellowes om miljöerna för sitt skrivande. Moderator: Helena Dahlgren. Inspelat den 29 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangörer: Bokförlaget Polaris.

 • 17:30

  BARNKANALEN

  Bild ur Pick a colour

  Pick a colour

  Del 6 av 10: Birthday

  Chester och Bug har förberett en födelsedagsfest hemma hos Bug i papperskorgen. Nu väntar de bara på att Flea ska komma. Filurerna Gordon och Penny är också sugna på kalas. Penny vill även ha ett paket. Barnpanelen svarar på frågan "When is your birthday?". Musikvideo: Happy birthday. Engelska för lågstadiet.

 • 17:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur It's a match

  Repris

  Alana lider av den autoimmuna sjukdomen lupus som har förstört hennes njurar. Hon har stått på väntelista för transplantation i fyra år när hon via en dejtingapp träffar Lori. När Lori får veta att Alana är i desperat behov av en ny njure testar hon sig i hemlighet. Det visar sig att hon mot alla odds är lämplig som donator. På Alanas födelsedag överraskar Lori henne med beskedet att hon donerar sin ena njure. Youtube-klippet där Lori filmar Alanas reaktion på "presenten" har blivit viralt och setts av hundratusentals människor.

 • 17:45

  BARNKANALEN

  Bild ur Makeriet

  Makeriet

  Del 4 av 8: Robotar

  Om maker-kulturen hade en egen maskot vore det nog tramsboten. En liten robot som byggs av en enkel motor och saker man har hemma och vars enda syfte är att vara kul att bygga. I det här avsnittet av Makeriet bygger Erik och Arantxa en hel städpatrull av tramsbotar tillsammans med Elsa och Inez.

 • 18:25

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Dygnet runt på rymdstationen

  Dygnet runt på rymdstationen

  Repris

  Den är stor som en fotbollsplan, väger 450 ton och färdas i en hastighet av 28 000 kilometer i timmen, den internationella rymdstationen ISS. Här bor och arbetar astronauter från hela världen. Vi får en inblick i hur stationen planerades och konstruerades men också i livet ombord. Hur äter och sover man? Hur påverkas människokroppen? Hur farlig är rymden och vad kostar en dräkt för rymdpromenader? Sedan invigningen 1998 har människans kunskap om rymden blivit allt större och projektet ses som ett viktigt steg mot längre rymdresor.

 • 18:43

  SR P4

  Bild ur Högtider

  Högtider

  Del 8 av 14: Ramadan med Omer, Mawia, Hassan och Ibrahim

  Mawia, hennes storebror Omer och kusinerna Hassan och Ibrahim berättar om hur de firar den muslimska fastemånaden ramadan. Under ramadan fastar man varje dag, från att solen går upp på morgonen tills solen går ner på kvällen. Barn måste inte fasta, men Omer vill göra det i alla fall för att öva. Men ramadan betyder inte bara att avstå från att äta och dricka på dagarna. Man ska också vara extra snäll och hjälpa andra människor.

 • 21:55

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Islands fängslande historia

  Islands fängslande historia

  Del 3 av 4: Snorre Sturlasson

  Repris

  Från Reykholt, Hólar och Reykjavik får vi höra berättelsen om Snorre Sturlasson. Einari Kárasyni träffar också Gudrún Hardardóttir, specialist vid Islands nationalmuseum.

 • 22:00

  SVT24

  Bild ur Kolsvart - syntolkat

  Kolsvart - syntolkat

  Del 2 av 6: Patogen

  Döda ålar och döda krabbor. Om det är en sjukdom kanske människor kan bli smittade? Men laboratorietesterna krånglar och ingenting verkar stämma. Vad är det i Milos låda i kyrkan? Och vad har hänt med Nico? Avsnittet innehåller scener som kan upplevas som skrämmande.

 • 22:15

  SVT24

  Bild ur Liv med autism - syntolkat

  Liv med autism - syntolkat

  Del 3 av 8: Albins väg tillbaka

  Albin går i vanlig grundskoleklass, men påfrestningen i en klass med trettio elever är för stor för att han ska orka vistas där. Men bara det att han återvänder till skolbyggnaden är ett stort steg framåt och succesivt ökar skoltimmarna. Och hunden Essie, som ger extra trygghet, finns där så länge Albin behöver henne. Niclas Mårtensson, jurist på Autism- och Aspergerförbundet, ger dagligen råd till familjer vars barn inte får det stöd de behöver i sina skolor och därför skolvägrar.

 • 22:25

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Livsviktiga lösningar

  Livsviktiga lösningar

  Del 4 av 4: Dygnsrytm i otakt

  Repris

  Dygnsrytmen är programmerad i våra gener. Den går inte ihop med det dygnet runt-öppna samhälle vi lever i. De som jobbar på nätterna utkämpar en hopplös kamp mot många hundra tusen års evolution. Vi får följa sjuksköterskan Hans Petter under ett nattskift på en intensivvårdsavdelning. Vi besöker ett forskningsprojekt där man tvingar råttor att vända på dygnet. Och sömn- och stressforskaren Janne Grønli berättar hur hjärnan påverkas av olika ljusförhållanden.

 • 22:45

  SVT24

  Bild ur Superungar - syntolkat

  Superungar - syntolkat

  Del 3 av 6: Elmie

  Elmie, 13 år, har autism och hennes utbrott på morgnarna påverkar resten av dagen för hela familjen. Hur skulle Elmie själv vilja ha det? Vilka metoder och verktyg fungerar när allt låst sig? Måns tror att psykologen Bo Hejlskov skulle kunna hjälpa familjen. Vi möter också Lars som är 34 år och fick sin asperger-diagnos när han var 18. Lars berättar om livet före diagnosen, om hur hans ordningssinne kommer till sin rätt på jobbet och hur han träffade sin kärlek. Och så påbörjar programledaren Måns själv en adhd-utredning.

 • 22:45

  SVT2

  Bild ur Brottarkungens resa

  Brottarkungens resa

  Repris

  Wilbur McDougall är en 29-årig professionell wrestlingbrottare från Nya Zeeland som de senaste åren blivit allt mer överviktig. När han väger 197 kilo bestämmer sig en av hans vänner för att med filmkamerans hjälp försöka vända utvecklingen. Wilbur väljer att genomgå en operation av typen gastrisk bypass. Du får följa honom under två års tid, med besök hos specialister och kirurger fram till operationsdagen, och du får se förändringen efteråt när Wilbur upplever en pånyttfödelse. Han förändrar sina vanor, stärker sitt självförtroende och hittar en ny identitet i brottningsringen. Men ska han lyckas följa sina nya principer kring kost och motion och hålla vikten nere?

 • 22:55

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Iran inifrån

  Iran inifrån

  Del 1 av 5: Alla är online

  Repris

  Det har gått tre år sedan sist journalisten Thomas Erdbrink filmade i Teheran och mycket har hänt. Moderna caféer har poppat upp, alla använder sociala medier och västerländsk musik kan höras från högtalarna. Samtidigt arresteras kvinnor som protesterar mot den obligatoriska huvudduken.