Tablå

UR:s program i Radio & TV 26 november - 2 december

Onsdag 28 november

 • 06:50

  SR P4

  Bild ur Upptäckarveckor på torpet

  Upptäckarveckor på torpet

  Del 8 av 10: Fiska är roligare än att räfsa

  Del 8 av 10. Jonas ledsnar på räfsa alla löven. Det får vänta, nu ska här fiskas istället. Jonas ger sig ut på sjön i den lilla plåtekan för att fånga en gädda. Har han någon fiskelycka? Och hur gör egentligen fiskar när de sover?

 • 10:25

  SVT1

  Bild ur PK-mannen

  PK-mannen

  Del 4 av 6: Är lantisar inskränkta?

  Repris

  Musse och Senan åker till Mellerud som fått utmärkelsen Årets håla 2016. På vägen dit blottar de inbitna stockholmarna sina fördomar om landsbygden. Främst att folk är fördomsfulla och ofta rasister. De träffar Petter som driver en ungdomsgård och som håller på att lära sig arabiska. De hänger med mellerudsbor och testar Mellerud special, våffla med korv, mos och lingonsylt. Dessutom faktainslag om storstadsnormen, och sketch om fördomar som nollåttor och lantisar kan ha om varandra.

 • 10:55

  SVT1

  Bild ur Byggänget

  Byggänget

  Del 4 av 8: Mysig belysning och glittrigt besök

  Repris

  Det behövs mysig belysning i soffhörnan. Ronja, Reshin och Jens syr en lampa av färgglad plast tillsammans med Zafire. De får samtidigt lära sig hur elektrisk ström färdas i en krets och vad man ska tänka på när det gäller el. Byggänget får också besök av Maria Montazami från dokumentärserien Svenska Hollywoodfruar. Hon är intresserad av inredning, och speciellt hur man kan göra det mysigt där tonåringar ska hänga.

 • 11:30

  BARNKANALEN

  Bild ur Grammatikbolaget

  Grammatikbolaget

  Del 8 av 10: Vad är pronomen?

  Repris

  Receptionisten Britt-Inger tipsar om hur man kan man slippa bråka med sina syskon, bara man använder sig av rätt pronomen. Mats på lagret delar också med sig av sina tips och visar hur man kan får godiset under fredagsmyset att bli rättvist fördelat med pronomenskålar. Vems är blommorna som plötsligt dyker upp i receptionen? Balladen om pronomen sätter musik till ordklassen och handlar om att vilja vara som någon annan, men att våga tro på att man själv är bra och unik.

 • 11:40

  BARNKANALEN

  Bild ur Här kommer kungen

  Här kommer kungen

  Del 8 av 8: Vad är valuta?

  Repris

  Glasskiosken har som genom ett trollslag plötsligt blivit fransk och helt plötsligt fungerar inte kungens guldmynt längre. Han har fel valuta och glasstanten vill bara ha euro. Väl hemma på slottet sjunger kungen om olika valutor i en countrylåt.

 • 11:50

  BARNKANALEN

  Bild ur Labba

  Labba

  Del 8 av 30: Omöjliga ägget

  Repris

  Vetenskapsreportern Agneta ska prata om hållfasthet, men hon får problem när hon ska fånga ett ägg utan att krossa det. Beppe har en idé om hur hon skulle kunna göra som han testar i studion.

 • 11:55

  BARNKANALEN

  Bild ur Unga flyktingar

  Unga flyktingar

  Del 3 av 5: Julianes berättelse

  Repris

  Juliane var bara tre år när hennes mamma lämnade henne. "Jag vet inte varför hon gjorde det, jag tror att det var folk som ville döda henne eller nåt", säger Juliane. Som av ett under återförenas mor och dotter efter flera år och flyr från Zimbabwe till Storbritannien. Men i skolan är Juliane ofta ledsen och arg och på nätterna drömmer hon mardrömmar om att hennes mamma försvinner.

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Folksagor i världen - nordsamiska

  Folksagor i världen - nordsamiska

  Del 2 av 6: Kungen som blev uppäten varje dag

  Om en kung från Punjab som i utbyte mot guld låter sig kokas och ätas till frukost varje morgon. Den som låter sig väl smaka är en blind enstöring med en magisk hatt. Animerad saga från Indien om vad det innebär att vara generös.

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Godnattsagor - nordsamiska

  Godnattsagor - nordsamiska

  Del 2 av 20: Elefant

  Repris

  Nils-Henrik Sikku berättar sagan "Elefant" av Lotta Olsson, med bilder av Gunna Grähs. Sagan handlar om en elefant som mer känner sig som en ekorre än som en elefant.

 • 14:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Prylar i Sverige Marinmuseum

  UR Samtiden - Prylar i Sverige Marinmuseum

  Guidad tur på Marinmuseum - arabiska

  Repris

  Gymnasieeleverna Amjad Al-Hussein och Yara Waked visar Marinmuseum i Karlskrona. De berättar om dramatiska händelser och visar upp historiska föremål. Det handlar om allt från Karlskronas grundande till u-båten Neptun. Inspelat den 21-23 november 2016. Arrangör: Riksutställningar och Marinmuseum, Karlskrona.

 • 14:11

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2018

  UR Samtiden - Bokmässan 2018

  Identitet och uppoffring

  Repris

  Hur förhåller man sig till den egna identiteten? Och till den identitet man tilldelas av andra? Det diskuteras i Björn Larssons roman "Brevet från Gertrud" och i Kenneth Hermeles biografi "En shtetl i Stockholm". Här samtalar de även om de uppoffringar man kan behöva göra för att stå upp för sin identitet. Moderator: Rakel Chukri. Inspelat den 27 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangörer: Norstedts och Weyler förlag.

 • 14:58

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2018

  UR Samtiden - Bokmässan 2018

  Nätets hatiska baksida

  Repris

  Youtubern Lisa "Misslisibell" Jonsson, med över 400 000 följare, har skrivit boken "Ni vann aldrig". Kriminologen Maria Dufva arbetar med barn som utsatts för brott och har skrivit boken "Värsta, bästa nätet". Och författaren Per Lange har skrivit serien "Bennys hemliga rapporter". Här möts de i ett samtal om näthat, mobbning och vuxenvärldens ansvar. Moderator: Ewa Thorslund. Inspelat den 27 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangörer: Bonnier fakta, Wahlströms och Bokförlaget Forum.

 • 15:43

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2018

  UR Samtiden - Bokmässan 2018

  Hur hemskt får det bli?

  Repris

  Såväl barn som barnboksförfattare har alltid fascinerats av det hemska och skräckinjagande. Från bröderna Grimms grymma moralkakor till dagens dystopier inspirerade av tv-serier, film och spel. Men var går gränsen? Det frågar sig författarna Karin Erlandsson och Eva Frantz. Moderator: Johanna Lindbäck. Inspelat den 27 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangör: Schildts och Söderströms.

 • 16:02

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2018

  UR Samtiden - Bokmässan 2018

  Den queera litteraturen

  Repris

  Andy Folkesson, språkgranskare och redaktör på Genusredaktörerna och Marcus Tallberg-Freij från Tallbergs förlag i ett samtal om queer litteratur. Vad är det som avgör om en bok är queer? Vem läser den queera litteraturen? Och hur påverkas vi av såväl normativ som queer litteratur? Inspelat den 29 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangörer: Tallbergs förlag och Genusredaktörerna.

 • 16:20

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2018

  UR Samtiden - Bokmässan 2018

  Vikten av starka, kvinnliga huvudkaraktärer

  Repris

  Författaren Frida Skybäck berättar om arbetet med sina romaner där kvinnor tar plats och bryter mot konventioner. Hon har skrivit ett flertal romaner, de flesta med historisk handling. Varför är det viktigt att skildra starka kvinnor? Och hur skiljer det sig när män respektive kvinnor skriver? Enligt undersökningar skriver män om män men kvinnor har en jämlik könsfördelning. Inspelat den 27 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangör: LB förlag.

 • 16:37

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2018

  UR Samtiden - Bokmässan 2018

  Vodka och vichyvatten

  Repris

  Fredrik Hertzberg, litteraturvetare och kritiker, och Per Stam, forskare och docent i litteraturvetenskap, i ett samtal om två poetiska förnyare - Gunnar Björling och Henry Parland. Två viktiga modernistiska författarskap. De båda blev även arketyper för författarmyten: fattiga, alkoholiserade, missförstådda, i marginalen. Moderator: Jonas Ellerström. Inspelat den 28 september 2018 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangör: Svenska litteratursällskapet i Finland och Appell Förlag.

 • 18:25

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Metropoler bakom kulisserna

  Metropoler bakom kulisserna

  Del 3 av 4: Moskva

  Repris

  Moskva formades av rollen som maktcentrum i Sovjetunionen. Men tiderna förändras och nu vill folk ha mer plats för fritid, individualism och modernt stadsliv. Tunnelbanan sägs vara världens mest punktliga och Dan besöker det pågående bygget av 79 nya stationer. Anita besöker en övervakningscentral som ska minska trafikstockningarna. Och Ade får uppleva hur Moskvaborna flyr till landsbygden i sina "dachas".

 • 18:43

  SR P4

  Bild ur Högtider

  Högtider

  Del 7 av 14: På bröllop med Hermela och Saron

  Repris

  Följ med Hermela och Saron på ett eritreanskt ortodoxt bröllop. Bröllopet börjar med en lång ceremoni i kyrkan då man sjunger psalmer varpå brudparet utbyter ringar och löften. Efter ceremonin blir det bröllopsfest för trehundra gäster. Under hela festen arrangeras uppträdanden med sång och dans. Kören som Hermela och Saron tillhör är också med och sjunger.

 • 19:25

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Iran inifrån

  Iran inifrån

  Del 2 av 5: Hundar förbjudna

  Repris

  Speed-dating, dansa zumba, eller gå ut med hunden. Vad som är tillåtet och förbjudet i Iran är inte alltid tydligt. Sökandet efter gränsen mellan vad man får göra eller inte göra leder Thomas Erdbrink till en idrottsskola där skillnaden mellan tillåten fitness och förbjuden dans leder till problem. Han blir tvungen att söka svar på sina funderingar.

 • 20:10

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Sam Neill i kapten Cooks spår

  Sam Neill i kapten Cooks spår

  Del 3 av 6: Australien

  Del 3 av 6. Sam Neills resa i kapten Cooks kölvatten går nu till Australien. Han möter en språkforskare som berättar hur ursprungsbefolkningen förr spred nyheter över kontinenten med hjälp av sånger, och att det fortfarande finns en sång bevarad som berättar om hur Cooks skepp passerar. När kapten Cook seglade utmed kusten år 1770 såg han folk på land som vinkade. Han vinkade tillbaka och förstod inte att de försökte varna honom för Stora Barriärrevet.

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

  Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

  Del 26: Audre Lorde - poet som omformade feminismen

  Your silence will not protect you, skriver poeten Audre Lorde. Under hela hennes liv försöker omgivningen tysta henne, men Audre Lorde vägrar vara stillsam och anpassningsbar. Hon växer upp i Harlem, New York, som dotter till immigranter från Västindien. Hon gör en klassresa, slår sig in i universitetsvärlden, och därefter in i 1970-talets feministiska kretsar. Där synliggör hon rasismen, och kämpar i motvind för att alla hennes identiteter ska få rymmas - svart, kvinna, lesbisk, och krigarpoet.

 • 21:55

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Tack för regnet

  Den kenyanska bonden Kisilu filmar sin familj och sin by för att visa hur de drabbas av klimatförändringarna. De plågas av översvämningar och torka, och en storm förstör familjens hus. Kisilu reser runt i byarna och propagerar för att man ska tänka långsiktigt, t ex plantera lika många träd som man avverkar. Hans engagemang för miljön tar honom ända till klimatmötet i Paris. Men kommer världen att lyssna?

 • 22:00

  SVT1

  Bild ur Vägen till Fredspriset

  Vägen till Fredspriset

  Del 5 av 8: Atombombens fiende

  Atombomben är vår världs mest förödande vapen. Vi möter två kvinnor som kämpar för ett förbud mot kärnvapen. Svenska Beatrice Fihn från ICAN tog emot fredspriset tillsammans med Setsuko Thurlow. Setsuko var 13 år när atombomben fälldes över hennes hemstad Hiroshima. Avsnittet innehåller bilder och scener som kan vara skrämmande eller obehagliga.

 • 22:15

  SVT1

  Bild ur PK-mannen

  PK-mannen

  Del 5 av 6: Metoo - vägen till insikt

  Musse tror att det mest är unga killar som kan ha ett problematiskt beteende. Han åker till Finspång och möter Rogerio, en 19-årig kille som var med och startade Locker room talk. Det är en ideell förening som pratar med unga killar i idrottsvärlden om schyssta värderingar och jämlikhet. Rogerio tycker att Musse måste bli medveten om sina egna misstag innan han kan bli en bra förebild. Musses mamma säger att Musse är macho - men bra på att dölja det. Det är dags för PK-mannen att börja sin resa mot att bottna på riktigt.

 • 22:30

  SVT24

  Bild ur Liv med autism - teckenspråkstolkat

  Liv med autism - teckenspråkstolkat

  Del 5 av 8: Två själar - samma patos

  Barn med någon grad av autism behöver tidigt erbjudas anpassade skolformer och individuellt stöd. Pedagogerna Ann-Charlotte Lindström och Margareta Lundkvist brinner för arbetet med de allra yngsta barnen. Specialpedagogen och förskolläraren Ann-Charlotte Lindström startade en skolförberedande kommunikationsklass där leken står i fokus. Verksamheten har pågått en tid och resultatet är mycket positivt. Specialpedagogen, författaren och läromedelsutvecklaren Margareta Lundkvist började själv utveckla ett arbetsmaterial för läs- och skrivinlärning och matematik.

 • 22:30

  SVT1

  Bild ur Liv med autism

  Liv med autism

  Del 5 av 8: Två själar - samma patos

  Repris

  Barn med någon grad av autism behöver tidigt erbjudas anpassade skolformer och individuellt stöd. Pedagogerna Ann-Charlotte Lindström och Margareta Lundkvist brinner för arbetet med de allra yngsta barnen. Specialpedagogen och förskolläraren Ann-Charlotte Lindström startade en skolförberedande kommunikationsklass där leken står i fokus. Verksamheten har pågått en tid och resultatet är mycket positivt. Specialpedagogen, författaren och läromedelsutvecklaren Margareta Lundkvist började själv utveckla ett arbetsmaterial för läs- och skrivinlärning och matematik.

 • 23:00

  SVT1

  Bild ur Tänk till - Ordet är mitt

  Tänk till - Ordet är mitt

  Unga läser upp texter de själva skrivit. Flera av dem är poeter och har ställt upp i tävlingen "Ortens poeter". Här är några av dem.

 • 23:45

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Motståndskraftiga städer

  Motståndskraftiga städer

  Del 3 av 5: Port-au-Prince

  Repris

  2010 drabbades Haiti av en förödande jordbävning som tog nästan 300 000 människors liv. I efterdyningarna dök frivilligorganisationer från världens alla hörn upp för att hjälpa Haiti med återuppbyggnaden. Flera år senare är invånarna trötta på att utländska medier fortsätter att fokusera helt på deras umbäranden och nöd. Nu vill konstnärerna i Port-au-Prince lyfta blicken, se framåt och skildra skönheten och styrkan hos sin älskade stad.