Tablå

UR:s program i Radio & TV 14 - 20 januari

Onsdag 16 januari

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Vims i rymden - nordsamiska

  Vims i rymden - nordsamiska

  Del 5: Pluto och en måne till

  Repris

  Ki, Ti och Pi är på väg hem till sin egen stjärna och har äntligen åkt förbi alla stora planeter. Nu är det väl bara att köra vidare? Men det kanske går att vimsa runt lite bland dvärgplaneterna längst där ute också? När de ändå är där. Ti har ju aldrig sett Pluto eller Plutos månar.

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Vims i rymden - nordsamiska

  Vims i rymden - nordsamiska

  Del 6: Hej då jorden!

  Repris

  Ki, Ti och Pi är ute ur vårt solsystem nu. De är på väg hem och ska bara sätta om kursen vid Alfa Centauri-systemet, ett stjärnsystem nära vår sol. Snart kommer de att vara hemma hos mamma som väntar. Men vad är det som händer? Något kommer farande genom rymden!

 • 14:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Råd och rön om problematisk skolfrånvaro och hemmasittare

  UR Samtiden - Råd och rön om problematisk skolfrånvaro och hemmasittare

  Mobilisera alla krafter kring eleven

  Repris

  Socionomen Erik Koskinen berättar om vikten av att bygga ett stödnätverk runt eleven och familjen för att öka möjligheterna att lyckas återvända till skolan efter en längre tids frånvaro. Inspelat den 12 oktober 2018 på Nalen i Stockholm. Arrangör: Akademi Magelungen.

 • 14:51

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Råd och rön om problematisk skolfrånvaro och hemmasittare

  UR Samtiden - Råd och rön om problematisk skolfrånvaro och hemmasittare

  Kartläggning och behandling

  Repris

  Anledningarna till att vissa unga vägrar gå i skolan kan skilja sig mycket från en elev till en annan. Det är därför extra viktigt att lägga tid och resurser på att kartlägga varje persons individuella förutsättningar innan man inleder en behandling, säger Ia Sundberg-Lax och Robert Palmér från Magelungens program för hemmasittare. Inspelat den 12 oktober 2018 på Nalen i Stockholm. Arrangör: Akademi Magelungen.

 • 16:03

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Råd och rön om problematisk skolfrånvaro och hemmasittare

  UR Samtiden - Råd och rön om problematisk skolfrånvaro och hemmasittare

  Två föräldrars erfarenheter

  Repris

  Här berättar föräldrarna Maria och Christian Persman om vad som hände när deras son en dag slutade gå till skolan. De delar med sig av tankar och erfarenheter om den hjälp de fick. Inspelat den 12 oktober 2018 på Nalen i Stockholm. Arrangör: Akademi Magelungen.

 • 16:50

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - EAT 2018

  UR Samtiden - EAT 2018

  En hållbar, hälsosam och human matproduktion

  Repris

  Organisationen The good food institute arbetar för att med hjälp av teknik och marknadskrafter skapa en hälsosammare, mer hållbar och human matproduktion i världen. Brad Barbera berättar om olika sätt att påverka människors val av mat som är bra för både hälsan och miljön. Inspelat på Annexet i Stockholm den 12 juni 2018. Arrangör: EAT Stockholm food forum.

 • 17:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur På äventyr i Norden

  På äventyr i Norden

  Del 2 av 5: Finsk bastu

  Arkitekten och hantverkaren Hans Keiding hjälper tre finska bröder att bygga en röksauna och upplever den finska bastukulturen.

 • 17:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Till fots genom Centralamerika

  Till fots genom Centralamerika

  Del 1 av 4: Mexiko och Belize

  Repris

  Levison Wood börjar vandringen på en öde strand i sydöstra Mexiko. Han tar sig genom djungel och mangroveträsk till staden Mérida. Efter fem dagars vandring når han och Alberto Caceres fram till ruiner från den gamla mayakulturen. Där dyker de i cenotes, vattenfyllda slukhål, och hittar lämningar efter mayafolkets många offer till gudarna. I Homun firar Levison och Alberto stadens skyddshelgon. Efter två veckor och drygt 40 mil når de gränsen till Belize. I området runt San Pedro möts de av spåren efter orkanen Earl. Några fiskare berättar att de förlorat både hus och båtar.

 • 19:20

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur 00-talets USA

  00-talets USA

  Del 1 av 8: Det våras för tv

  Repris

  Producenter skådespelare och kritiker berättar om 2000-talets tv-succéer, som Desperate Housewives, Lost och Sopranos. Alla blev milstolpar inom tv-drama. Men hur avslutar man en populär tv-serie med äran i behåll? Sopranos dramatiska slut, som sågades av både publiken och kritikerna, analyseras av Tom Hanks.

 • 20:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Medelhavet med Simon Reeve

  Medelhavet med Simon Reeve

  Del 4: Marocko, Spanien och Frankrike

  Simon Reeve tar färjan över Gibraltar sund till spanska territoriet Ceuta. Ceuta är en av de huvudsakliga vägarna för afrikanska flyktingar som vill ta sig in i Europa via Spanien och Simon slår följe med gränspolisen samt möter en grupp unga migranter i Marocko. Han reser även längs sydspanska kusten och besöker enorma växthus. På Korsika åker han till ett naturreservat med ovanligt stränga regler. Det är förbjudet att ligga på stranden eller vandra i bergen. Slutligen besöker han Monaco på den franska Rivieran.

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

  Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

  Del 19: Eddie Koiki Mabo - de första australiensarna

  Repris

  Eddie Mabos liv tar sin början på ön Mer i Stilla havet. Där har hans förfäder levt i tusentals år. Som tonåring kommer han i kontakt med fastlands-Australien och dess rasistiska politik som stänger ute ursprungsbefolkningen från barer, hotell och affärer. Eddie Mabo vägrar acceptera sakernas tillstånd och när han får veta att marken på ön Mer inte tillhör honom och människorna där, utan staten, drar han Australien inför rätta. Det leder till en grundläggande förändring av Australiens rättssystem och än idag påverkar hans gärning villkoren för Australiens ursprungsbefolkning.

 • 21:55

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Bög i Tel Aviv

  Bög i Tel Aviv

  Livet bland några unga homosexuella vänner i Tel Aviv som har att förhålla sig till både den nationella och sexuella identiteten. Vi möter Khader som är muslim och hans judiska pojkvän David. Fadi, som är mycket engagerad i palestiniernas situation och blir kär i en judisk kille. Och Naeem, som söker ett sätt att berätta för sina föräldrar att han aldrig kommer att flytta hem till byn och gifta sig.

 • 22:00

  SVT1

  Bild ur Samernas tid

  Samernas tid

  Del 2 av 3: Gränser genom Sápmi

  Repris

  Under 1600-talet tränger sig de omkringliggande nationalstaterna in i Sápmi. De ryska, svenska och danska kungahusens territoriella anspråk på samernas land leder till de första gränsdragningarna i Sápmi och till splittring av de samiska folken. Kolonisationen leder till att samerna blir en minoritet på sin egen mark. Den skogssamiska kulturen utplånas nästan under trycket från nybyggarna. Parallellt genomförs en kristningsprocess där kyrkan använder tvång och våld för att kristna samerna.

 • 23:00

  SVT1

  Bild ur Kolla myten

  Kolla myten

  Del 4 av 5: Kan du dö av energidryck?

  Repris

  Kan man dö av energidryck? Claudia tror inte det. Men hennes pappa Stefan, som har delat ett varnande klipp i sociala medier, tror att det är sant. Emma Frans är doktor i epidemiologi, författare och föreläsare och vill undersöka det här vetenskapligt. För att ta reda på mer träffar hon cirkusartisten Einar som dricker energidryck varje dag. Hur mår han? Sedan gör Emma en laboration för att ta reda på om hjärtat påverkas. Resultatet är tydligt och Emma kan dra en slutsats och avgöra vem som hade rätt.