Tablå

UR:s program i Radio & TV 11 - 17 mars

Tisdag 12 mars

 • 06:50

  SR P4

  Bild ur Tisdagskollen

  Tisdagskollen

  Del 10 av 35: Tora gillar att inreda

  9-åriga Tora i Bandhagen tycker att det är superkul att möblera om och hon drömmer om att i framtiden jobba som inredningsarkitekt. "Det är viktigt att det blir snyggt och samtidigt mysigt", berättar hon.

 • 07:15

  BARNKANALEN

  Bild ur Pick a colour

  Pick a colour

  Del 3 av 10: Shop

  Repris

  Våren har kommit till parken och Flea passar på att ha loppmarknad på bänken. Bug är den första kunden. Filurerna Gordon och Penny leker att de har en kiosk. Men hur mycket kostar en kanelbulle egentligen? Barnpanelen ställs inför frågorna "What would you sell on a flea market?" och "Say something you can't buy for money". Musikvideo: The shopping song. Engelska för lågstadiet.

 • 10:40

  SVT1

  Bild ur Ögonblicken som förändrade sporten

  Ögonblicken som förändrade sporten

  Del 3 av 8: I vatten

  Repris

  Bland vattensporterna är simning den överlägset största. Bassängdesign, materialutveckling av dräkter och innovationer som voltvändningar och delfinkickar har pressat tiderna i bassängen enormt. Men stora utvecklingssteg har även skett utanför vattenbassängen. Svenskättlingen Ralph Samuelson lade grunden till dagens vattenskidsporter när han 1922 uppfann vattenskidan. Och simmerskan Ellie Simmonds bidrog med sina prestationer under Paralympics 2012 till att förändra allmänhetens syn på parasportare.

 • 11:10

  SVT1

  Bild ur Tack gud jag är homo

  Tack gud jag är homo

  Del 3 av 8: Seniorflatan

  Repris

  Molly är 90 år och en av Sveriges kanske äldsta flator. Hon delar med sig av en livserfaren flatas allra bästa tips för hur du ska flirta och vara mot din partner. Molly har varit lesbisk i hela sitt liv och kan bekräfta att i homo-sammanhang var det sannerligen inte bättre förr. Vi möter också författaren Mian Lodalen som berättar om Selma Lagerlöf och Karin Boye, två historiska "lebbor". Hur levde de? Och hur vet vi att de var lesbiska?

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Läsa med - meänkieli

  Läsa med - meänkieli

  Del 1 av 7: Farliga djur

  Repris

  En liten genomgång av farliga djur i världen. Men vilket är det allra farligaste? Texten är lugn och med många upprepningar som introducerar ord och begrepp kring djur och världsdelar. Textat så att nybörjarläsaren kan träna sin läshastighet.

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Imse och Vimse - meänkieli

  Imse och Vimse - meänkieli

  Del 1 av 6: Flyg fina fluga, flyg

  Repris

  Medan Vimse tar en tupplur är Imse hungrig och väntar på att något ska fastna i deras spindelnät. Plötsligt nappar det och middagen är serverad! Men till Imses förtret känner Vimse medkänsla och är inte alls särskilt intresserad av att äta upp de insekter som fastnat i nätet.

 • 14:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Riv murarna - bygg nära vård tillsammans

  UR Samtiden - Riv murarna - bygg nära vård tillsammans

  Omställning till nära vård

  Repris

  Emma Spak, samordnare för nära vård på SKL, berättar om vad nära vård innebär i form av relationer, tillgänglighet, geografi och patientupplevelse. Och om varför det behövs en omställning inom vården för att öka tillgängligheten och jämlikheten. Inspelat den 2 oktober 2018 på Münchenbryggeriet i Stockholm. Arrangör: SKL (Sveriges kommuner och landsting).

 • 14:39

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Riv murarna - bygg nära vård tillsammans

  UR Samtiden - Riv murarna - bygg nära vård tillsammans

  Välmående i Södra Karelen

  Repris

  Katri Länsivuori, projektledare för hälsotjänster i Södra Karelen, föreläser om de nya former av hälsotjänster som utvecklats där. Med hjälp av tjänster som till exempel "hemrehabilitering" och "akutsjukvård i vardagsrummet" kan man både finnas bättre tillhands för patienterna och dessutom spara pengar. Inspelat den 2 oktober 2018 på Münchenbryggeriet i Stockholm. Arrangör: SKL (Sveriges kommuner och landsting).

 • 15:04

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Riv murarna - bygg nära vård tillsammans

  UR Samtiden - Riv murarna - bygg nära vård tillsammans

  Framtidens primärvård i Borgholm

  Repris

  Åke Åkesson, verksamhetschef för Borgholms hälsocentral, berättar om "Hemsjukhuset" som man har skapat i Borgholm. Det innebär en samverkan mellan hemtjänst, hemsjukvård, ambulanssjukvård och vårdcentral. För att skapa en nära vård behöver man riva tre murar: den mellan landsting och kommun, den mellan sjukhus och primärvård och den mellan vårdpersonal och patienter, menar Åkesson. Inspelat den 2 oktober 2018 på Münchenbryggeriet i Stockholm. Arrangör: SKL (Sveriges kommuner och landsting).

 • 15:33

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Riv murarna - bygg nära vård tillsammans

  UR Samtiden - Riv murarna - bygg nära vård tillsammans

  Designa det osynliga

  Repris

  Josina Vink, designer och forskare inom hälso- och sjukvårdssystem, vill se design som en ständigt pågående process. Här berättar hon om ett antal exempel på tjänstedesign inom hälso- och sjukvården. Inspelat den 2 oktober 2018 på Münchenbryggeriet i Stockholm. Arrangör: SKL (Sveriges kommuner och landsting).

 • 15:58

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Nobel week dialogue 2018

  UR Samtiden - Nobel week dialogue 2018

  Minskad tillgång till sötvatten

  Repris

  Nobelpristagaren Steven Chu och aktivisten Sandra Postel talar om vikten av att skapa ett hållbart system för vattenanvändning. Mycket tyder på att världens sötvattenreserver minskar, något som påverkar ekosystem världen över. Moderator: Adam Smith. Inspelat den 9 december 2018 på Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Nobel Media.

 • 16:11

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Nobel week dialogue 2018

  UR Samtiden - Nobel week dialogue 2018

  Vattnet i våra kroppar

  Repris

  Runt 60 procent av människokroppen består av vatten. Och kroppen använder vatten i en rad olika processer. Här pratar Nobelpristagarna Peter Agre, kemi, och Randy Schekman, medicin, om hur vatten används av kroppen. Moderator: Juleen Zierath. Inspelat den 9 december 2018 på Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Nobel Media.

 • 16:31

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Nobel week dialogue 2018

  UR Samtiden - Nobel week dialogue 2018

  Vatten som gemensam nämnare

  Repris

  Med vatten som gemensam nämnare pratar åtta Nobelpristagare om betydelsen och utmaningarna med vatten i världen. Medverkande: Peter Agre, Randy Schekman, Stefan Hell, Steven Chu, Beatrice Fihn, Andre Geim, Dan Shechtman och Barry Sharpless. Moderator: Adam Smith. Inspelat den 9 december 2018 på Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Nobel Media.

 • 18:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur I matindustrins spår

  I matindustrins spår

  Del 4 av 8: Mejeri

  Repris

  Journalisten Nelufar Hedayat undersöker mejeribranschen i Kanada och USA. Hon möter bönder, politiker och aktivister för att ta reda på den sanna kostnaden för mejeriproduktionen. Professor Amy Lanou berättar om hälsoeffekterna av att konsumera stora mängder mejeriprodukter. En journalist som jobbar undercover på mjölkgårdar visar Nelufar en dold bild av hur många kor behandlas.

 • 19:25

  BARNKANALEN

  Bild ur Kolsvart

  Kolsvart

  Del 2 av 6: Patogen

  Repris

  Döda ålar och döda krabbor. Om det är en sjukdom kanske människor kan bli smittade? Men laboratorietesterna krånglar och ingenting verkar stämma. Vad är det i Milos låda i kyrkan? Och vad har hänt med Nico? Avsnittet innehåller scener som kan upplevas som skrämmande. Del 2 av 6.

 • 19:40

  BARNKANALEN

  Bild ur Snacka om sex

  Snacka om sex

  Del 2 av 6: Kärlek och relationer

  I puberteten förändras vi inte bara på utsidan - utan lika mycket på insidan. Vi pratar om vad som kan hända i relationerna med andra när kärlek och sex kommer in i bilden. Vi tar upp och resonerar om ord som samtycke, identitet och ansvar. Influencern Thomas Sekelius berättar om hur det var för honom att känna sig annorlunda i tonåren.

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Barnaministeriet

  Barnaministeriet

  Del 7 av 23: Rätten till en pappa

  14-åriga Fadia har en stor familj, hon trivs där hon bor och allt går bra i skolan. Så bra att hon har fått hoppa över två klasser. Ändå har hon en stor klump av oro i magen. I flera år har hon varit rädd för att det värsta som kan hända ska hända. Nu är den dagen snart här. Hennes familj är på väg att splittras. Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till två föräldrar. Men vad innebär det i praktiken? Karin Sjömilla Fagerholm är jurist på Barnombudsmannen.

 • 22:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Japan - katternas rike

  Japan - katternas rike

  Repris

  En resa in i den unika japanska kattkulturen. I Japan är katten symbol för lycka och framgång. Men i många lägenheter är det förbud mot husdjur. I stället får man träffa katter på andra ställen. YouTube-personligheten Chris Broad låter oss ta del av många ovanliga kattcentrerade aktiviteter så som katternas kaféer, barer med katter, tempel, ja till och med hela öar med katter. Det finns tåg dekorerade med katter och i vartenda skyltfönster ser man den vinkande prydnadskatten Maneki Neko.

 • 22:45

  SVT2

  Bild ur Läkaren i Nubabergen

  Läkaren i Nubabergen

  Repris

  I de svårt krigshärjade Nubabergen i Sudan arbetar den amerikanska läkaren Tom Catena. Han är ensam ansvarig på Mother of mercy hospital som drivs av Katolska kyrkan. Det är ett mycket krävande arbete, med jourtjänst i princip dygnet runt. Men hans starka religiösa övertygelse hjälper honom i den extrema arbetssituationen. Vi möter en person som drivs av sitt eget motto, som han formulerade redan som 18-åring: Tro inte att någon annan kommer att göra världen trevlig. Det måste börja inom var och en av oss.

 • 22:50

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Nationalskattens hemligheter

  Nationalskattens hemligheter

  Del 1 av 6: Slottet Erddig i Wales

  Repris

  Alan Titchmarsh besöker slottet Erddig i Wales och dess mycket ovanliga porträttgalleri över alla anställda genom mer än tvåhundrafemtio år. Alans kollega Miriam O'Reilly besöker Calke Abbey i Derbyshire där det omvända förhållandet mellan ägare och personal rådde.

 • 23:35

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Min hjälte från förr

  Min hjälte från förr

  Del 1 av 6: Andra världskrigets barn

  Repris

  Människor som separerats av dramatiska händelser återförenas. Vi möter en japansk-amerikansk kvinna som sattes i isoleringsläger under andra världskriget. Hon vill nu återfinna den enda amerikanska vän som stöttade henne i en svår tid. En judisk familj flyr 1939 från förföljelse i Tyskland. I Shanghais getto finner de vänskap hos ett par, som kommer att ha ett starkt stödjande inflytande på den unge sonens liv.