Tablå

UR:s program i Radio & TV 11 - 17 mars

Torsdag 14 mars

 • 07:15

  BARNKANALEN

  Bild ur Livet i Bokstavslandet

  Livet i Bokstavslandet

  Del 6 av 8: Klockan

  Repris

  Säsong 2. Del 6 av 8. Gänget i Bokstavslandet försöker förstå hur och varför vissa ord stavas med "ck". Dagens bokstäver är alltså C och K. Klockan går - kan det vara något att sjunga om? I Bokstavsbutiken har Dick och Doris lite svårt att förstå vad den stressade kunden säger. I Meningsbygget ska Maggan och Ferdinand slutföra ett ord som Allan påbörjade innan han somnade.

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Pinos dagbok - romani chib/svensk romani

  Pinos dagbok - romani chib/svensk romani

  Del 16 av 20: Pino på sjukhus

  Repris

  Pino är på sjukhus. Doktor Pinolina frågar Pino om han har ont i huvudet Pino skakar på huvudet. Nä, det har han inte. Pingvinen tar tempen på Pino. Han har ingen feber. Men vad är det för fel på Pino? Varför känner Paulina på Pinos ben och lindar ett bandage runt det? Berättare: Jon Pettersson.

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Imse och Vimse - romani chib/kelderash

  Imse och Vimse - romani chib/kelderash

  Del 2 av 6: Kaffe med dopp

  Repris

  Vimse får syn på ett bord som är dukat till ett läckert kaffekalas. Tillsammans med fröken Fluga mumsar han på alla de goda sötsakerna. Efter tolv sockerbitar blir kaffet precis lagom sött. Imse blir avundsjuk och gör ett misslyckat försök att förstöra kalaset.

 • 13:15

  SVT1

  Bild ur Bästa babblet

  Bästa babblet

  Del 2 av 6: Känslospråk

  Repris

  Vilka ord använder vi på svenska när vi är arga? Eller vill uttrycka kärlek? Programledaren Gurgin besöker en basketklass på en gymnasieskola. I en lagsport är det mycket känslor, så de borde veta det mesta om svordomar och peptalk. Maria lär Gurgin lite basket samtidigt som de jämför kraftuttryck på svenska, kurdiska och serbiska. Vi får också veta vilka svordomar som är populära bland folk på gatan, och vad man säger för att uttrycka kärlek. Går det att säga att du är som solen eller som en blomma, eller låter det överdrivet på svenska?

 • 14:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Vilken gud kan vi leva med?

  UR Samtiden - Vilken gud kan vi leva med?

  Flera nyanser av Gud

  Repris

  Är människan religiös av naturen? Måste en tro på vetenskapen stå i konflikt med en gudstro? Ärkebiskop Antje Jackelén och religionsprofessorn Ulf Jonsson samtalar om människans relation till Gud. Moderator: Alf Linderman. Inspelat den 15 december 2018 på Sigtunastiftelsen, Sigtuna. Arrangör: Sigtunastiftelsen.

 • 14:51

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Forskar-Grand Prix 2018

  UR Samtiden - Forskar-Grand Prix 2018

  Sagan om din patientjournal

  Repris

  Hanife Rexhepi, lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, berättar om införandet av digitala tjänster i vården och hur det påverkar mötet mellan vårdpersonal och patienter. Inspelat den 27 november 2018 på Nalen i Stockholm. Arrangör: Vetenskap & Allmänhet.

 • 14:56

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Kvinnohistoriskt arkiv

  UR Samtiden - Kvinnohistoriskt arkiv

  Om populärhistoriska biografier

  Repris

  Idéhistorikern Daniel Nyström diskuterar huruvida det finns en motsättning mellan populärhistoria och genushistoria. Inspelat den 26 oktober 2018 på Göteborgs universitet. Arrangörer: KvinnSam, Uppsala universitetsbibliotek och Göteborgs universitetsbibliotek.

 • 15:41

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Kvinnohistoriskt arkiv

  UR Samtiden - Kvinnohistoriskt arkiv

  En värld av kvinnor

  Repris

  Den svenska arbetarrörelsen är väl dokumenterad, men kvinnornas roll inom rörelsen har genom åren fått mindre uppmärksamhet. Här berättar forskaren Silke Neunsinger om projektet Worlds of Women som arbetar med att synliggöra de svenska arbetarkvinnornas transnationella och internationella kontakter. Inspelat den 26 oktober 2018 på Göteborgs universitet. Arrangörer: KvinnSam, Uppsala universitetsbibliotek och Göteborgs universitetsbibliotek.

 • 16:16

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Kvinnohistoriskt arkiv

  UR Samtiden - Kvinnohistoriskt arkiv

  Dokumentera icke-normativa kön och sexualitet i Norge

  Repris

  Bibliotekarien Runar Jordåen delar med sig om berättelser som går att hitta i Skeivt arkiv i Norge där man samlar material om norsk queer-historia. Inspelat den 26 oktober 2018 på Göteborgs universitet. Arrangörer: KvinnSam, Uppsala universitetsbibliotek och Göteborgs universitetsbibliotek.

 • 18:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Djurverket

  Djurverket

  Del 9 av 16: Spindel

  Yankho har fått jobb på Djurverket. Hit kommer folk med alla möjliga djurfrågor. Det är bara ett problem. Yankho kan ingenting om djur. Nu kommer en rufsig kund till Djurverket och frågar vad det för djur som lägger ut trådar i skogen. Yankho smiter ut för att ta reda på svaret. Först blir det alldeles fel, men så träffar han Kajsa. Hon kan allt om de här djuren med åtta ben.

 • 18:15

  BARNKANALEN

  Bild ur Tripp, Trapp, Träd - lätt svenska

  Tripp, Trapp, Träd - lätt svenska

  Del 4 av 5: Kurr i magen

  Tripp och Trapp hittar en snöboll som tar dem över sjön. Hos skelettet Ben Rangel är Lill-Rangel på besök. Men varför vill Lill-Rangel inte leka? I fågelholken dansar Härm-Elin hungrig-dansen och mätt-dansen, och i biografen visas en film om Theodor som hjälper till att baka äppelpaj. Bokfågeln berättar godnattsagan "Min restaurang" av Alice Lima de Faria.

 • 18:45

  BARNKANALEN

  Bild ur Talk like a pro

  Talk like a pro

  Del 3 av 6: Ken Sema

  Frans åker till Watford för att träffa mittfältaren Ken Sema. Det blir en rundvandring vid Watfords träningsanläggning och besök i centrala London, där de pratar om Kens framtid. Frans tar även reda på vem som är Kens största inspirationskälla och varför han har tilldelats smeknamnet "the machine".

 • 19:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Spegelvänd

  Spegelvänd

  Del 5 av 8: Schackspelet

  Repris

  Del 5 av 8. Li är hos sin mormor Karin på laboratoriet. Karin berättar för Li att det finns en hemlighet som har förvaltats inom familjen i många hundra år. Under tiden hittar Amina och Greger ett gammalt schackspel i mormors stuga.

 • 20:10

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Min hjälte från förr

  Min hjälte från förr

  Del 2 av 6: Mount Saint Helens vulkanutbrott

  Vi träffar människor vars liv korsats på grund av ett dödligt vulkanutbrott och som nu återförenas. Sue vill hitta helikopterpiloten som räddade henne från säker död, när hon kämpade för sin överlevnad i ett brinnande varmt landskap av fallna träd. Mindy söker en forskares familj för att berätta för dem om hur han räddade hennes liv, genom att skicka bort henne från platsen

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Lärarrummet

  Lärarrummet

  Del 7 av 15: Aarne är brobyggare

  Aarne Nyman jobbar som brobyggare på Bodaskolan i Borås med ett särskilt uppdrag att fånga upp de romska eleverna. När Aarne började sitt arbete var frånvarotalen höga bland många av de romska eleverna. Idag har det vänt, och på skolan kan man se en konkret effekt av brobyggararbetet. Aarne har påverkat många elevers liv och deras syn på skolan.

 • 23:20

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Omöjlig kärlek i Indien

  Omöjlig kärlek i Indien

  Repris

  I Indien visar man inte kärlek offentligt eller talar om sex. Vi möter privatdetektiven Rajani, som undersöker blivande makars vandel, på uppdrag av parens föräldrar. 90 procent av alla äktenskap är arrangerade och kräver en stor hemgift från brudens familj. Prins Mavendra och hans amerikanske make Andre berättar om hur det är att leva som homosexuell i Indien, och vi träffar par som måste bo i speciella hyreshus med hemlig adress, för att de tillhör olika kast.