Tablå

UR:s program i Radio & TV 18 - 24 mars

Torsdag 21 mars

 • 07:15

  BARNKANALEN

  Bild ur Livet i Bokstavslandet

  Livet i Bokstavslandet

  Del 7 av 8: Sjuk

  Repris

  Del 7 av 8. Dagens bokstäver är S och J. Dick känner sig lite krasslig, rentav sjuk. Kan det vara något att göra en show om? I Ordförrådet vill en matros byta ut ordet "sjösjuk" mot ett annat ord. Bobby och Epa har en lösning, som kanske inte är helt lyckad.

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Pinos dagbok - romani chib/svensk romani

  Pinos dagbok - romani chib/svensk romani

  Del 17 av 20: Pino på skattjakt

  Repris

  Pino hittar en skattkarta. Skatten finns på en ö som ligger långt bort. Nu väntar spännande äventyr! Man behöver en kikare, en spade, en nyckel, kartan och ett garnnystan. Men vilka vill följa med? Berättare: Jon Pettersson.

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Imse och Vimse - romani chib/kelderash

  Imse och Vimse - romani chib/kelderash

  Del 3 av 6: Tusen och en byxa

  Repris

  Imse och Vimse rensar sitt nät från löv när en massa byxor plötsligt blåser in. Torsten Tusenfoting, som har fått tvätten förstörd, kan hålla sig för skratt.

 • 14:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Barns rätt som anhöriga

  UR Samtiden - Barns rätt som anhöriga

  Hur möter vi barn inom vuxenpsykiatrin?

  Patienter som söker sig till psykiatrin är ofta också föräldrar. Och det är viktigt att prata om föräldraskap. Det säger Anna-Karin Ljungblom, kurator inom vuxenpsykiatrin i Halland. Inspelat den 6 februari 2019 på Lustigkulla event i Stockholm. Arrangör: Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

 • 14:24

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Barns rätt som anhöriga

  UR Samtiden - Barns rätt som anhöriga

  När en förälder har en allvarlig psykisk sjukdom

  När en förälder eller annan närstående vuxen drabbas av sjukdom uppstår ofta många frågor hos barn. Hur ska dessa frågor bemötas? Nora Kathy, socionom och psykoterapeut på BUP i Region Skåne, och Pernilla Arvidsson, socionom, psykoterapeut och handledare för skol- och vårdpersonal, berättar. Inspelat den 6 februari 2019 på Lustigkulla event i Stockholm. Arrangör: Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

 • 14:37

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Barns rätt som anhöriga

  UR Samtiden - Barns rätt som anhöriga

  Utveckla ett familjeperspektiv inom vården

  Hur ska man inkludera barn i samtal när en förälder har försökt ta sitt liv? Psykoterapeuten Kerstin Åkerlund berättar om barns rättigheter inom vuxenvården. Inspelat den 6 februari 2019 på Lustigkulla event i Stockholm. Arrangör: Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

 • 14:51

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Barns rätt som anhöriga

  UR Samtiden - Barns rätt som anhöriga

  Barnperspektiv inom beroendevården

  Att avlasta från skuld är grundläggande för att barnet ska kunna komma vidare. Anna Henley Bäcklund, kognitiv psykoterapeut på Södermalms beroendeteam, och Anna Olsson, förebyggande socialsekreterare på Södermalms öppenvård, berättar om sina erfarenheter inom beroendevården. Inspelat den 6 februari 2019 på Lustigkulla event i Stockholm. Arrangör: Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

 • 15:14

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Barns rätt som anhöriga

  UR Samtiden - Barns rätt som anhöriga

  Anhörighelvetet

  Genom Susanna Alakoskis författarskap går en tydlig röd tråd i berättelserna om anhöriga till någon som är sjuk i beroende. Här berättar hon själv varför detta perspektiv är så angeläget. Inspelat den 6 februari 2019 på Lustigkulla event i Stockholm. Arrangör: Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

 • 15:56

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Populärvetenskapliga veckan

  UR Samtiden - Populärvetenskapliga veckan

  Dygnsrytmens roll vid sjukdomar som cancer

  Repris

  Dygnsrytmstörningar är en vanlig orsak till sjukdom i Sverige. Lasse Dahl Jensen, universitetslektor i kardiovaskulär medicin vid Linköpings universitet, berättar om hur dygnsrytmen spelar in vid cancer. Inspelat på Linköpings universitet den 23 oktober 2018. Arrangör: Linköpings universitet.

 • 16:18

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Populärvetenskapliga veckan

  UR Samtiden - Populärvetenskapliga veckan

  Släckte Trump vårt sista klimathopp?

  Repris

  Klimatförändringar är ett globalt problem och vi behöver samarbeta för att lösa det. Maria Jernnäs, doktorand vid Linköpings universitet, berättar om de utmaningar som finns då länder som är olika rika, olika stora, har olika geografiska lägen och som styrs av olika traditioner ska samarbeta. Inspelat på Linköpings universitet den 24 oktober 2018. Arrangör: Linköpings universitet.

 • 16:35

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Populärvetenskapliga veckan

  UR Samtiden - Populärvetenskapliga veckan

  Varför uppstår mobbning?

  Repris

  Sociala och psykologiska processer som rättfärdigar och förminskar betydelsen av inhumana handlingar spelar en roll i bland annat tortyr och folkmord. Samma processer finner vi även i skolan och på nätet i samband med mobbning. Robert Thornberg, professor i pedagogik vid Linköpings universitet, berättar om processerna bakom mobbningen. Inspelat på Linköpings universitet den 24 oktober 2018. Arrangör: Linköpings universitet.

 • 18:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Djurverket

  Djurverket

  Del 10 av 16: Ko

  Yankho har fått jobb på Djurverket. Hit kommer folk med alla möjliga djurfrågor. Det är bara ett problem. Yankho kan ingenting om djur. Nu kommer en kund till Djurverket och frågar vad det är för djur som gör ost. Yankho smiter ut för att ta reda på svaret. Först blir det alldeles fel, men så får han höra ett råmande från ladugården en bit bort. Det måste han undersöka.

 • 18:15

  BARNKANALEN

  Bild ur Tripp, Trapp, Träd - lätt svenska

  Tripp, Trapp, Träd - lätt svenska

  Del 5 av 5: Nej

  Tripp och Trapp hittar en halsduk som tar dem över sjön. Hos skelettet Ben Rangel är Lill-Rangel på besök. Men varför vill Lill-Rangel inte leka? I fågelholken dansar Härm-Elin vill inte-dansen och vill-dansen, och i biografen visas en film om Liam som hjälper morfar i trädgården. Bokfågeln berättar godnattsagan "Vill inte" av Alice Lima de Faria.

 • 18:45

  BARNKANALEN

  Bild ur Talk like a pro

  Talk like a pro

  Del 4 av 6: Hedvig Lindahl

  Frans åker till Londonförorten Cobham där han träffar landslagsmålvakten Hedvig Lindahl och hennes familj. Under besöket följer han med på förskolelämning och barnkalas. Han tar reda på hur det är att kombinera proffs- och familjeliv, och varför Hedvig ibland kan känna sig utanför jämfört med övriga lagkompisars gemenskap. Frans följer även med på toppmötet mellan Hedvigs Chelsea och värsta konkurrenten Arsenal.

 • 19:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Spegelvänd

  Spegelvänd

  Del 6 av 8: Vågen

  Repris

  Del 6 av 8. På laboratoriet börjar Karin och hennes kollega Rikard förstå att något mycket allvarligt håller på att hända. Li, Amina och Greger fortsätter sin jakt efter de olika ledtrådarna och plötsligt faller allt på plats.

 • 20:10

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Min hjälte från förr

  Min hjälte från förr

  Del 3 av 6: Vietnamkrigets splittrade familjer

  Om gripande återföreningar mellan människor som en gång separerades av Vietnamkriget. Tina, född i Vietnam, söker efter sin amerikanske far och Nam hoppas hitta den man som räddade honom som pojke.

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Lärarrummet

  Lärarrummet

  Del 8 av 15: UF företag - språkutvecklande för nyanlända

  Repris

  Michael Lindquist är lärare i ekonomi och handleder ungdomar som går olika språkförberedande program. Några av dessa elever har valt kursen UF-företagande. Att skapa företag kan vara särskilt bra för nyanlända, eftersom det är utvecklande för språket samtidigt som de lär sig om det svenska samhället. Vi hör lärare och elever berätta om sina tankar kring sin affärsidé och om deras förhoppningar om framtiden.

 • 21:03

  SR P3

  Bild ur Algoritmen

  Algoritmen

  Del 1 av 33: Vårt fysiska internet

  Repris

  Det är lätt att tro att internet mest består av trådlösa nätverk och satellitsignaler, men i själva verket är det mycket mer fysiskt och sårbart än man kan tro. Här får du veta mer om de tusentals mil långa kablar under världshaven som kopplar ihop oss med resten av världen, och om hur internet hålls tryggt med hjälp av svenska Anne-Marie och hennes lilla metallnyckel.

 • 23:15

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Familjetemplet i Bhutan

  Familjetemplet i Bhutan

  Repris

  I en by i Himalaya bor två tonårssyskon som älskar fotboll och sina mobiler. Pappan sköter om familjens tempel och vill att nästa generation ska föra traditionen vidare. Men båda syskonen har helt andra drömmar. Sonen tycker inte att munklivets celibat känns särskilt lockande och hans syster drömmer om att bli fotbollsproffs.