Hem / Aktuellt / Tänk som en journalist!

Tänk som en journalist!

Fria ordets dag är en dag då eleverna får reda på hur det är att jobba som journalist.

Det är återigen dags för Fria ordets dag. En dag då eleverna får reda på hur det är att jobba som journalist – och vad yttrandefrihet, public service och ansvarig utgivare egentligen är. Bland mycket annat.

”En tjej i min parallellklass snattade förra veckan, igår fick jag veta vilka som egentligen ligger bakom mordet på Einàr och min bästis storebrorsa har varit ihop med två olika tjejer samma kväll…”

Vi vuxna kan knappt ens fantisera om vilket konstant och krävande informationsflöde som våra barn och ungdomar ständigt navigerar i. Ett flöde som ställer höga krav på att de tidigt lär sig förstå vad som är sant – och vad som är falskt.

Ett sätt att navigera rätt i detta flöde är att lära sig att tänka som en journalist. Forskning visar nämligen att om man tänker, agerar och efterforskar källor som en journalist blir man avsevärt mycket bättre på att urskilja vad som är sant, falskt eller mittemellan.

Att förhålla sig källkritisk, i synnerhet till det som skrivs på sociala medier, är en nödvändig färdighet för alla i dagens samhälle. Kanske då särskilt de unga, eftersom många unga i dag i allt lägre omfattning förhåller sig till traditionella, seriösa nyhetskällor. På frågan varifrån de unga får sina nyheter ifrån svarar de ofta ”sociala medier”. 

Att avgöra vilken källa som är att lita på i det aldrig sinande sociala medier-flödet där de personliga inläggen blandas med reklam och nyheter är svårt även för vuxna. Nu visar dessutom en ny rapport från Internetstiftelsen, ”Svenskarna och internet 2021”, att barn och unga samtidigt är den grupp som är minst oroliga för falska nyheter. Övervärderar de sin kompetens? Det finns risk för det.

När privata användare presenterar nyheter och ofta blandar sanning med osanning måste vi alla på sätt och vis bli våra egna journalister. Det är förstås oerhört svårt.

När UR, tillsammans med Sveriges Radio och SVT samt olika lokala tidningsredaktioner, nu efter ett pandemiuppehåll återigen väcker liv i Fria ordets dag lyfts en rad frågeställningar som hjälper våra sjätteklassare att förstå vad journalistikens bidrag är till samhället. Och till demokratin.

Hur vet man om en nyhet är sann? Får man verkligen säga vad som helst? Och hur är det att jobba som journalist i ett land där pressfriheten inte är självklar? 

På UR har vi i över 20 år arbetat med MIK, det vill säga Medie- och Informationskunnighet. Vi har mängder av program som stöttar och utbildar i den svåra konsten att navigera i informationsflödet – både för vuxna (som programmet Seniorsurfarna) och de yngre (som programmet Källkoll).

Att vi nu satsar stort på Fria ordets dag är ytterligare ett led i detta för UR helt centrala fokus.

I år har ett helt nytt digitalt format skapats som gör det möjligt att nå många fler skolklasser än tidigare i en tv-sändning med både live-bitar och förinspelade inslag och liveshow. Allt helt digitalt.

Inspelningarna från Fria ordets dag kommer att finns tillgängliga på UR Play, vilket möjliggör att alla kan ta del av innehållet, oavsett om de har deltagit under sändningen eller inte.

Ta chansen, du också! Lär dig att tänka som en journalist – och överlista de lögner, påhitt och den desinformation som sprids i de digitala flödena.


Sofia Wadensjö Karén, vd

Sofia Wadensjö Karén är en sann publicist och djupt grundad i tron på att UR och public service kan göra skillnad i vårt samhälle. Hon är också en bevisat framgångsrik chef och förändringsledare samt utbildad journalist. Bakom sig har Sofia många års erfarenhet från arbete inom publicistik på bland annat Aftonbladet samt som styrelseordförande i samarbetsorganisationen Utgivarna.
Sofia Wadensjö Karén har varit vd på UR sedan våren 2018.

sofia.wadensjo@ur.se


Fler artiklar