Sign in to confirm you’re not a bot
This helps protect our community. Learn more
Förstå kunskapskraven: Om källkritik - resonera om källans trovärdighet och relevans i svenska
1.1KLikes
205,542Views
2016Jan 18
*Från och med hösten 2022 heter det betygskriterier istället för kunskapskrav (Lgr22) Att resonera om en källas trovärdighet och relevans gör du i flera skolämnen. Men den källkritiska förmågan är också viktigt att ha med sig utanför skolan som till exempel när du konsumerar innehåll på sociala medier. Ett resonemang förklarar och fördjupar din tanke eller åsikt. Kvalitet på ett källkritiskt resonemang beror på olika saker. Videon förklarar och ger konkreta exempel på vad du behöver tänka på när du ska resonera kring en källas trovärdighet och relevans. Det här kan vara bra att tänka på när du ska utveckla ett källkritiskt resonemang:
  • Tänk på att ha källkritisk bredd. Identifiera källans styrkor och svagheter utifrån båda perspektiven men också källans trovärdighet och relevans.
  • Konkretisera. Ge exempel från källans information som styrker dina påståenden. Till exempel citat eller referat.
  • Kontextualisera. Använd din kunskap om ämnet eller sammanhanget där källan kom till och värdera källan utifrån det.
___________________________________________________________________________________________________ ORKA PLUGGA är en satsning om studieteknik från UR. Här hittar du tips på strategier och metoder som hjälper dig att träna minnet, förenkla läsningen, felsöka i matten och förstå betygskriterierna. Här hittar du också tips på olika pluggvanor som gör det lättare att komma igång och planera tiden när du ska plugga. Många av tipsen går att använda i flera ämnen, både i och utanför skolan, så testa dig fram och se vilka du gillar bäst. Och kom ihåg – det handlar inte om talang, utan om att hitta bra strategier som passar just dig!   / orkaplugga     / orkaplugga_official  

Follow along using the transcript.

Orka plugga

35.9K subscribers