Hållbar utveckling för årskurs 1-3:
Bli klimatkompisar tillsammans med UR och programledare Farah Abadi!

I Klimatkompis utmanar vi alla klasser i årskurs 1-3 att se hur långt vi kan nå – tillsammans.

Temat för Klimatkompis är plast och består av tre enkla, lärorika uppdrag kopplat till hållbar utveckling som skapar kunskap, hopp och handlingskompetens.

Klimatkompis är ämnesövergripande och kopplar till läroplanen för åk 1-3 i biologi, samhällskunskap, svenska och teknik.

Klimatkompis pågår mellan den 12 augusti och 16 oktober och avslutas med storstilat firande i det stora Klimatkompiskalaset!

Så funkar Klimatkompis!

Kom ihåg att registrera resultaten senast den 14 oktober!

5

KALAS!

Delta i det stora Klimatkompiskalaset den 16 oktober!

4

REGISTRERA
RESULTAT

När ni gjort ett eller flera uppdrag är det superviktigt att registrera era resultat senast den 14 oktober.

3

UTFÖR
UPPDRAG

Titta på uppdragen tillsammans med dina elever och välj ut en eller flera utmaningar att göra tillsammans!

2

PLANERA
LEKTIONERNA

Läs igenom handledningen och få en känsla för innehållet. Du vet väl att Klimatkompis kopplar till både Lgr22 och de globala målen i Agenda 2030?

1

Anmäl din
Klass

Anmäl din lågstadieklass till Klimatkompis – den stora plastutmaningen. Klimatkompis pågår mellan 12 augusti och 16 oktober!

Klimatkompis innehåller konkreta lektionsupplägg och kopplar till Lgr22 och de globala målen i Agenda 2030

Skapa handlingskraft i klassrummet tillsammans med Farah Abadi!

Farah introducerar Klimatkompis på 8 minuter

Här får ni en presentation av Klimatkompis den stora plastutmaningen. Farah berättar om plast, var den kommer ifrån och hur den påverkar naturen. Ni får också reda på mer om de tre Klimatkompis-uppdragen.

Alla klimatkompisar är bjudna på Klimatkompiskalas!

Alla som blir klimatkompisar är bjudna till en hejdundrande fest i det stora Klimatkompiskalaset den 16 oktober. Här hyllar vi alla klimatkompisar i ett 30 minuter livesänt webbinarium där vi avslöjar årets resultat, ser inspirerande reportage och får roliga och spännande överraskningar i studion. Alla klimatkompisar är inbjudna!

Lös uppdragen och bli klimatkompisar

I Klimatkompis — den stora plastutmaningen ingår tre uppdrag som ni ska lösa ihop. Uppdragen är ämnesövergripande och drivs av olika pedagogiska frågeställningar att ta vidare och reflektera kring under uppdraget eller i klassrummet efteråt.

Uppdrag Spanaren

Spana efter plast runtomkring er. Vad kan ni hitta för plast i klassrummet, idrottssalen och skolköket eller ute på skolgården och på vägen till skolan? Vad behövs för att mer plast ska kunna återanvändas eller återvinnas?

Uppdrag: Räkna hur många plastprodukter som går att använda flera gånger.

Uppdrag Spåraren

Spåra upp plastskräp som hamnat fel. Leta i naturen, hemma och på skolan. Tillsammans ska vi hjälpa plasten att hitta till återvinningen. Hur många påsar med plast kan just din klass samla in?

Uppdrag: Räkna ihop antalet påsar med plastskräp som din klass lyckas samla in och lämna till återvinningen.

Uppdrag Förändraren

Här gäller det att använda fantasin och göra era röster hörda. Vilka plastförändringar vill ni se i framtiden? Vilka förändringar kan ni själva genomföra redan nu i hur ni använder plast? Alla förändringar räknas, stora som små!

Uppdrag: Räkna ihop hur många plastförändringar klassen kan komma på.

Globala mål som Klimatkompis kopplar till

Vanliga frågor och svar

Klimatkompis är en pedagogisk satsning för åk 1-3 som gör det enkelt och roligt att jobba med hållbar utveckling och de globala målen i och utanför klassrummet. Aktiviteten består av utmaningar i form av klassrumsnära uppdrag som eleverna löser tillsammans.

Syftet med Klimatkompis är att ge elever i åk 1-3 hopp, kunskap och handlingskompetens kopplat till hållbar utveckling. Klimatkompis kopplar till läroplanen i biologi, samhällskunskap, svenska och teknik.

Klimatkompis börjar den 12 augusti och avslutas den 16 oktober med det stora Klimatkompiskalaset. Registreringen stänger vid midnatt den 14 oktober.

Här kan du anmäla din klass till Klimatkompis 2024. Genom att anmäla dig är du säker på att få all viktig information om aktiviteten direkt till din inkorg!

Alla klasser som genomför minst ett uppdrag och registrerar det här på sidan blir klimatkompisar. Ni kan välja vilket eller vilka uppdrag som helst – Spanaren, Spåraren eller Förändraren. Lycka till!

 • Börja med att titta på ”Den stora plastutmaningen” som presenterar årets utmaning.
 • I lärarhandledningen finns exempel på frågor som klassen kan reflektera kring efteråt.
 • Titta sedan på ett av uppdragen. Du väljer själv hur många uppdrag ni vill göra – ett, två eller alla tre! Lyft de olika begrepp och frågor som kopplar till uppdraget. De finns i lärarhandledningen.
 • Utför sedan uppdraget och dokumentera.
 • Räkna ihop ert resultat och registrera det här på sidan. Registreringen öppnar den 12 augusti och stänger vid midnatt den 14 oktober.
 • Dela er dokumentation under #klimatkompis så att fler kan se hur bra ni jobbar!
 • Var med och fira era fina insatser i det stora Klimatkompiskalaset som sänds live den 16 oktober. Alla klimatkompisar är inbjudna!

Ni får välja själva vilket uppdrag ni vill börja med. Men börja med att titta på ”Den stora plastutmaningen” som presenterar hela aktiviteten. Lycka till med uppdragen!

Du och din klass behöver inte utföra alla tre uppdrag för att vara med i Klimatkompis, men ju fler som utför alla uppdrag, desto längre når vi. Tillsammans gör vi skillnad!

Klimatkompis-uppdragen är kopplade till Lgr22 och de globala målen i Agenda 2030.

Genom att arbeta med programmen och övningarna i lärarhandledningen täcker du in flera punkter som ska ingå i undervisningen för årskurs 1-3. Här nedan ser du hur de olika uppdragen kopplar till kursplanerna i Lgr22.


Uppdrag Spanarens kopplingar till Lgr22

Biologi

 • Hur material kan sorteras efter några egenskaper
 • Hur materialen kan återvinnas
 • Enkla fältstudier, observationer och experiment
 • Utförande och dokumentation av undersökningarna med ord, bilder och digitala verktyg

Samhällskunskap

 • Aktuella samhällsfrågor i olika medier

Teknik

 • Undersökande av hur några föremål i elevernas vardag är utformade och hur deras funktion kan förbättras
 • Hur några föremål i elevernas vardag är anpassade efter människans behov samt hur de har förändrats över tid

Uppdrag Spårarens kopplingar till Lgr22

Biologi

 • Hur material kan sorteras efter några egenskaper
 • Hur materialen kan återvinnas

Samhällskunskap

 • Miljöfrågor utifrån elevens vardag
 • Förutsättningar i natur och miljö, till exempel mark, vatten och klimat

Uppdrag Förändrarens kopplingar till Lgr22

Biologi

 • Enkla fältstudier, observationer och experiment
 • Utförande och dokumentation av undersökningarna med ord, bilder och digitala verktyg

Samhällskunskap

 • Aktuella samhällsfrågor i olika medier

Svenska

 • Strategier för att skriva ord, meningar och olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag
 • Skapande av texter där ord och bild samspelar, såväl med som utan digitala verktyg
 • Informationssökning i böcker, tidskrifter och på webbplatser för barn samt via sökmotorer på internet
 • Källkritik, hur texters avsändare påverkar innehållet

Uppdragen är ämnesövergripande och drivs av olika pedagogiska frågeställningar att reflektera kring under uppdraget eller i klassrummet efteråt. Genom att eleverna får vara med om en kollektiv och lärande aktivitet, som motiverar till handling och ger tydliga resultat, vill vi ge eleverna kunskap, hopp och handlingskompetens kopplat till hållbar utveckling.

Spanaren handlar om att ta reda på hur man kan återanvända den plast som redan finns. Ni ska räkna ihop hur många plastprodukter ni kan hitta som går att återanvända på olika sätt.

Spåraren handlar om att samla in plast som hamnat i naturen eller hushållssoporna och hjälpa den att komma till återvinningen. Ni ska räkna ihop hur många påsar med plastskräp ni samlat in tillsammans.

Förändraren handlar om att komma på positiva plastförändringar. Ni ska fundera ut vilka förändringar just ni skulle vilja se i framtiden och vilka positiva plastförändringar just ni skulle kunna genomföra redan nu. Räkna ihop hur många plastförändringar ni kommit på tillsammans.

Har du frågor om Klimatkompis? Hör av dig till oss genom att skicka ett mejl till larare@ur.se.

8 000 klimatkompisar firades i det stora Klimatkompiskalaset!

Klimatkompis 2023 avslutades med en hejdundrande fest för alla klimatkompishjältar! Här presenterades årets resultat och det bjöds på spännande överraskningar och utmaningar i studion. Du kan se kalaset och alla klimatkompis-uppdragen på UR Play!

Allt ni behöver till Klimatkompis – den stora plastutmaningen

Belöna dina elever med Klimatkompis-medalj!

Har ni utfört ett eller flera uppdrag och blivit klimatkompisar? Då är det dags att skriva ut medaljer! Välj mellan medaljer som du kan ge direkt till eleverna eller medaljer att skriva ut och sätta upp på väggen i klassrummet.

Skriv ut diplom till alla klimatkompisar

Alla som blir klimatkompisar får ett diplom med en hälsning från Farah till klassen. Skriv ut diplomet och gör det personligt genom att fylla i elevens namn och klass. Perfekt att dela ut under Klimatkompiskalaset!

Vill du skapa eget Klimatkompismaterial?

Då ska du ladda ner våra loggor! Skriv ut och och gör egna vimplar, plakat, tårtor och mycket mer. Bara fantasin sätter gränserna!

Lär er Klimatkompisdansen med Nino och Julia!

Här kan ni träna in den officiella Klimatkompisdansen med Tiktok-profilerna Nino och Julia. I videon ser ni hela dansen både i lugnt och vanligt tempo så att ni kan lära er den steg för steg. Spela gärna in när ni dansar och dela videon under #klimatkompis på sociala medier!

Välkommen på
Klimatkompis-kalas
med Farah Abadi!

Onsdag den 18 oktober klockan 10.00 är det dags att hylla alla klimatkompishjältar i det stora Klimatkompiskalaset – ett 30 minuter livesänt webbinarium för alla fantastiska klimatkompisar.

Här avslöjar vi årets resultat, ser inspirerande reportage, utmanar Farah i plastkunskap och får roliga och spännande överraskningar i studion.

Alla som deltagit i Klimatkompis från hela Sverige kan delta via länken som kommer i nyhetsbrevet. Får ni inte Klimatkompis nyhetsbrev?
Anmäl er till nyhetsbrevet här!

Klimatkompis är ett pedagogiskt koncept från UR

Klimatkompis är ett pedagogiskt koncept från UR

Vi är med!

xx lärare

594 klasser

13 243 elever

Tack alla fantastiska klimatkompisar!

Så här långt nådde vi tillsammans i Klimatkompis 2023:

Årets resultat får uppdraget Spanaren:

25013

Så här många återanvändbara plastprodukter hittade vi tillsammans!

Årets resultat för uppdraget Spåraren:

4892

Så här många påsar med plast samlade vi in tillsammans!

Årets resultat för uppdraget Förändraren:

2648

Så här många plastförändringar kom vi på tillsammans!

Vanliga frågor och svar

Registreringen för Klimatkompis pågår mellan den 26 september och 26 oktober 2022. Då öppnar räkneverket här på sidan och det är dags att genomföra uppdragen och registrera alla fantastiska saker ni gör. Förra året var vi över 10 000 klimatkompisar. Hur många kan vi bli i år?

När ni har gjort ett eller flera av uppdragen och registrerat dem på sidan så är ni klimatkompisar! Bra jobbat!

Alla som blir klimatkompisar är inbjudna till det stora Klimatkompiskalaset där vi firar alla fantastiska klimatkompisar tillsammans med Farah Abadi. Kalaset börjar onsdag den 26/10 kl 10.00-10.30 och sker digitalt via Zoom. Ni loggar in via länken nedan:

https://us06web.zoom.us/j/83783481711

Klimatkompiskalaset kommer också att spelas in och finns att se på UR Play från och med fredagen den 28 oktober. Varmt välkomna att fira alla fantastiska klimatkompisar med oss!

Uppdrag Spanaren: Räkna hur många plastprodukter som går att använda flera gånger och registrera resultatet.

Uppdrag Spåraren: Registrera antalet påsar med plastskräp som din klass lyckas samla in och lämna till återvinningen.

Uppdrag Förändraren: Räkna hur många plastförändringar klassen kan komma på.

Till Klimatkompis finns en lärarhandledning med massor av inspiration och konkreta lektionsupplägg till varje uppdrag. Det finns även ett grafikpaket som ni kan använda för att skapa egna vimplar, medaljer och skyltar till klassrummet. När ni har utfört uppdragen finns ett diplom som ni kan ladda ner och skriva ut till alla era fantastiska klimatkompisar.

Nytt för i år: Det stora Klimatkompiskalaset

I år är alla klimatkompisar inbjudna till det stora Klimatkompiskalaset som sänds LIVE den 26 oktober. Här firar vi årets Klimatkompis-klasser och Farah presenterar årets resultat. All information kommer i nyhetsbrevet! Får du inte Klimatkompis nyhetsbrev? Anmäl din klass här!

Inspireras av klimatkompisarna från 2021!

”Det är så viktigt att eleverna får känna hopp”

Klimatkompisarna i åk 3 på Hedvig Eleonora skola var några av de första att göra Klimatkompis-uppdragen 2021. Här berättar läraren Marie Nylén Petersen hur hon lade upp arbetet i klassen och ger sina bästa tips!

Läs intervjun med läraren Marie

Eleverna i åk 3 när de gör uppdragen i Klimatkompis

Titta vad alla klimatkompisar får!

Alla som blir klimatkompisar får ett diplom och ett tygmärke som kan användas för att laga sina kläder med. Diplomet laddar ni ner direkt här på sidan och tygmärket skickas till er med posten när ni registrerat era uppdrag!

Klimatkompis går att göra hur stort eller litet ni vill

Klimatkompis består av tre uppdrag: Spanaren, Spåraren och Förändraren. Det går att göra alla uppdrag eller ett. Ni väljer vad som passar just er klass bäst! Uppdragen ser ni på UR Play. Lektionsuppläggen hittar ni i lärarhandledningen.

Var med i höstens viktigaste utmaning!

Här berättar läraren Amanda Carnlöf hur hon jobbat med Klimatkompis i sin klass.

Välkommen till Klimatkompiskalaset!

Onsdag den 26/10 klockan 10.00 ses vi digitalt på det stora Klimatkompiskalaset. Här avslöjar vi årets resultat, ser inspirerande reportage, utmanar Farah i plastkunskap och får roliga och spännande överraskningar i studion.

Logga gärna in redan vid klockan 09.45 för att se att allt fungerar som det ska. Ange också din skolas namn när ni loggar in så ser vi vilken skola ni kommer ifrån om ni chattar med oss. Varmt välkomna!

Välkommen till det stora Klimatkompiskalaset!

Onsdag den 26 oktober klockan 10.00-10.30 ses vi för att hylla alla klimatkompishjältar i det stora Klimatkompiskalaset. Här avslöjar vi årets resultat, ser inspirerande reportage, utmanar Farah i plastkunskap och får roliga och spännande överraskningar i studion. Klimatkompiskalaset spelas även in och publiceras på UR Play fredag 28/10. Varmt välkomna!

Uppdrag Spanaren:
Räkna hur många plastprodukter som går att använda flera gånger och registrera resultatet.

XXX

Så här många återanvändbara plastprodukter har vi hittat tillsammans!

Uppdrag Spåraren:
Räkna antalet påsar med plastskräp som din klass samlar in och lämnar till återvinningen.

XXX

Så här många påsar med plast har vi samlat in tillsammans!

Uppdrag Förändraren:
Räkna ihop och registrera hur många plastförändringar klassen kan komma på.

XXX

Så här många plastförändringar har vi kommit på tillsammans!

Välkommen till Klimatkompis –
den stora plastutmaningen!

Nu är vi igång! Registreringen är öppen fram till midnatt den 14 oktober! Tillsammans gör vi skillnad!

PS. Du vet väl om att om du registrerar minst ett uppdrag senast den 18 september, så har din klass chans att vara med live på det storskärm i studion under Klimatkompiskalaset! DS.