Hållbar utveckling för årskurs 3:
Bli klimatkompisar tillsammans med UR och programledare Farah Abadi!
I Klimatkompis utmanar vi alla klasser i åk 3 att se hur långt vi kan nå – tillsammans.
Temat för Klimatkompis 2022 är plast och består av tre enkla, lärorika uppdrag kopplat till hållbar utveckling som skapar kunskap, hopp och handlingskompetens.
Klimatkompis är ämnesövergripande och kopplar till läroplanen för åk 3 i biologi, samhällskunskap, svenska och teknik.
Klimatkompis pågår mellan 26 september och 26 oktober och avslutas med ett hejdundrande Klimatkompiskalas!
Skapa handlingskraft i klassrummet med Klimatkompis och Farah Abadi!
Klimatkompis — den stora plastutmaningen
Här får ni en presentation av Klimatkompis — den stora plastutmaningen. Farah berättar om plast, var den kommer ifrån och hur den påverkar naturen. Ni får också reda på mer om de tre Klimatkompis-uppdragen.
Klimatkompis går att göra hur stort eller litet ni vill – ni bestämmer!
Klimatkompis består av tre uppdrag: Spanaren, Spåraren och Förändraren. Ni väljer hur många uppdrag just ni vill göra – ett, två eller tre. Uppdragen är ämnesövergripande och drivs av olika pedagogiska frågeställningar att reflektera kring i klassrummet efteråt.
Uppdrag Spanaren
Spana efter plast runtomkring er. Vad kan ni hitta för plast i klassrummet, idrottssalen och skolköket eller ute på skolgården och på vägen till skolan? Vad behövs för att mer plast ska kunna återanvändas eller återvinnas?
Uppdrag: Räkna hur många plastprodukter som går att använda flera gånger.
Uppdrag Spåraren
Spåra upp plastskräp som hamnat fel. Leta i naturen, hemma och på skolan. Tillsammans ska vi hjälpa plasten att hitta till återvinningen. Hur många påsar med plast kan just din klass samla in?
Uppdrag: Räkna ihop antalet påsar med plastskräp som din klass lyckas samla in och lämna till återvinningen.
Uppdrag Förändraren
Här gäller det att använda fantasin och göra era röster hörda. Vilka plastförändringar vill ni se i framtiden? Vilka förändringar kan ni själva genomföra redan nu i hur ni använder plast? Alla förändringar räknas, stora som små!
Uppdrag: Räkna ihop hur många plastförändringar klassen kan komma på.
Globala mål som Klimatkompis kopplar till
Titta vad alla klimatkompisar får!
Alla som blir klimatkompisar får ett diplom och ett tygmärke som kan användas för att laga sina kläder med. Diplomet laddar ni ner direkt här på sidan och tygmärket skickas till er med posten när ni registrerat era uppdrag!
Inspireras av klimatkompisarna från 2021!
”Det är så viktigt att eleverna får känna hopp”
Klimatkompisarna i åk 3 på Hedvig Eleonora skola var några av de första att göra Klimatkompis-uppdragen 2021. Här berättar läraren Marie Nylén Petersen hur hon lade upp arbetet i klassen och ger sina bästa tips!
Läs intervjun med läraren Marie


Nytt för i år: Det stora Klimatkompiskalaset
I år är alla klimatkompisar inbjudna till det stora Klimatkompiskalaset som sänds LIVE den 26 oktober. Här firar vi årets Klimatkompis-klasser och Farah presenterar årets resultat. Inför kalaset kommer Farah att hälsa på hos några av årets klimatkompis-klasser. Kanske blir det hos er? Håll utkik efter mer info under hösten!
Klimatkompis går att göra hur stort eller litet ni vill
Klimatkompis består av tre uppdrag: Spanaren, Spåraren och Förändraren. Det går att göra alla uppdrag eller ett. Ni väljer vad som passar just er klass bäst! Uppdragen ser ni på UR Play. Lektionsuppläggen hittar ni i lärarhandledningen.
Steg för steg:
Så blir ni klimatkompisar 2022
Anmäl din klass och boka in i kalendern
Klimatkompis pågår mellan den 26 september och 26 oktober och avslutas med det stora Klimatkompiskalaset där vi firar tillsammans den 26 oktober!
Vi var med i Klimatkompis 2021!
10 414 elever
462 klasser
838 uppdrag