Du är själv ansvarig för det du skriver i forum eller kommentarsfält på webben. UR har en övervakningsplikt över våra forum och kommentarsfält. Det är bestämt i lagen om elektroniska anslagstavlor.

Här har vi samlat våra regler som gäller kommentarer i UR:s kommentarsfält för våra sociala mediekonton. Vårt mål är att alla ska känna sig välkomna att delta i samtalet och att diskussionerna på våra sidor förs i trevligt tonläge.

I UR:s uppdrag ingår att stå upp för alla människors lika värde och för demokratiska värderingar. Det innebär bland annat att varje individ har rätt att bedömas utifrån sina egna handlingar. Vi tillåter därför inte inlägg eller kommentarer som syftar till att nedvärdera grupper utifrån exempelvis kön, könsidentitet, funktionsnedsättning, ålder, hudfärg, tro, etnicitet eller sexualitet.

Du som skriver i UR:s kommentarsfält har själv ansvar för att dina kommentarer följer våra regler. Ser du en kommentar som bryter mot våra regler för kommentering är vi tacksamma om du anmäler kommentaren till UR.

Följande regler gäller för kommentarer i UR:s kommentarsfält

Kommentarer som bryter mot reglerna kommer att tas bort.

  • Vi tillåter inte kommentarer som bryter eller uppmanar till att bryta mot gällande lagar. Hot eller hets mot folkgrupp polisanmäls.
  • Det får inte förekomma främlingsfientliga eller sexistiska yttranden. Inte heller aggressiva kommentarer, personliga påhopp, kränkningar, förtal, ryktesspridning eller lögner.
  • Det är inte tillåtet att sprida privata uppgifter om namngivna eller på annat sätt utpekade personer.
  • Du ska inte utge sig för att vara någon annan, till exempel genom att använda ett annat namn än ditt eget, eller anta flera identiteter i en diskussion.
  • De inlägg du skriver kommer att kunna läsas av alla. Dina inlägg kan komma att användas av UR i andra sammanhang, till exempel på webben eller övrig programverksamhet.
  • Vi tillåter inte kommersiella budskap, spam eller länkning till sajter som innehåller kommersiella budskap eller spam.
  • Grova svordomar eller opassande ord (inklusive förkortningar eller alternativa stavningar) kan komma att tas bort beroende på relevans och kontext.
  • Inlägg som uppenbart är skrivna för att vara provocerande, osakliga eller förvirrande raderas.
  • Du får inte publicera kommentarer som innehåller länkar till porrsajter, politiska kampanjsidor, betalsajter, sajter som leder till nedladdningsbara filer eller länkar som pekar till en felsida. Länkar till sajter skrivna på annat språk än svenska kan också leda till att en kommentar plockas bort.
  • Dina kommentarer ska hålla sig till ämnet.Det är tillåtet att använda relevanta länkar som fördjupning eller källhänvisning i kommentarer, men andra personer ska inte behöva följa länkar för att förstå vad kommentaren handlar om. Ren länkpostning är därför inte tillåten.
  • Varje kommentar du publicerar ska tillföra något nytt i diskussionen. Upprepningar kan därför leda till att dina kommentarer tas bort.
  • Vi tar bort kommentarer som publiceras upprepade gånger, där samma text eller budskap postas många gånger, eller där det är uppenbart att kommentaren har som syfte att driva en politisk åsikt eller agenda.
  • Vi kan ta bort kommentarer som är skrivet på annat språk än svenska.
  • UR värnar om upphovsrätten, därför kan kommentarer som innehåller bilder och länkar komma att tas bort.
  • Användare som bryter mot våra kommenteringsregler kan komma att blockeras från sidan.

Synpunkter på moderering ska inte skrivas i kommentarsfältet, utan mailas tillsammans med en länk till kommentarsfältet till kontakt@ur.se.

Kommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (BBS-lagen). Det innebär att UR löpande måste ta bort inlägg som innehåller uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografi, olaga våldsskildring eller upphovsrättsintrång. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Hur kan UR ha kommenteringsregler när vi har yttrandefrihet?

Yttrandefriheten innebär att alla har rätt att uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst. Dock har man inte rätt att uttrycka vad som helst, det finns lagliga gränser och till exempel är hets mot folkgrupp och förtal brottsligt. Yttrandefriheten innebär inte heller att alla har rätt att uttrycka sin åsikt var som helst – det är alltså ingen rättighet att få uttrycka sig i de kommentarsfält som UR ansvarar för. Var och en kan skriva, facebooka, streama eller blogga hur de vill i eget namn så länge de följer lagen. I våra kommentarsfält vill vi att alla ska känna sig välkomna och trygga i att delta i diskussioner och därför har vi valt att ställa högre krav i våra regler för kommentering än vad lagen kräver.


Uppdaterad 2018-01-31