Tablå

UR:s program i Radio & TV

Måndag 29 apr

  • 08:00

    SVT2

    Alias Tornedalen

    Inger och Myria

    Vi gör en avstickare till Kungsör för att träffa författaren Inger. Efter ett sjukdomsanfall vaknade hon upp med en känsla av att det fötts en ny kvinna ur hennes förflutna. Myria är Ingers heteronym, ett slags pseudonym med en egen identitet. Del 4 av 4. UR.

  • 08:21

    SVT2

    Kulturkvarten på samiska

    Julla Májja och Anna Nutti Wiandt

    Den samiska biblioteksbussen Julla Májja gör turné bland de avlägsna orterna i Västerbottens inland. Med på resan denna gång är författaren Anna Nutti Wiandt. Syftet med resan är att sprida samisk kultur och stärka samiska barns identitet. UR.

  • 08:34

    SVT2

    Hur ska man veta vilka nyheter och källor man kan lita på egentligen? Och vem håller koll på att journalister och medier håller sig till fakta? UR.

  • 08:40

    SVT2

    Det här är svenskt teckenspråk

    Tack och lov är teckenspråket inte internationellt

    Hur skiljer sig det svenska teckenspråket från andra teckenspråk i världen? Teckenspråksforskaren Pia Simper-Allen berättar om hur de olika teckenspråken uppstått och spridits. Skådespelarna och flerspråkiga Ace Mahbaz och Dawn Birley svarar på vad som sticker ut med svenskt teckenspråk. Del 3 av 4. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Humlan Djojj - finska

    Den nedskräpade dammen

    Djojj längtar efter att få bada i dammen. Men vad har hänt? Dammen är full av skräp! Är det kanske grodan Kalle Kväk som skräpat ned? Del 3 av 6. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Vad händer med återvinningen? - finska

    Restavfall och hushållssopor

    Soppåsen ska bara innehålla sådant som inte går att återvinna eller att använda igen. Det kallas restavfall. Även om det inte går att återvinna restavfall så kan det fortfarande komma till stor nytta. Del 8 av 10. UR.

  • 14:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Meena Keshwar Kamal – kvinnorättsaktivist

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Platons Gästabudet – kärleken till andra människor

    Platons "Gästabudet" är ett av den västerländska litteraturens storverk. Frits Gåvertsson, forskare i teoretisk filosofi, berättar om verket och dess roll i Platons filosofi och idélära. UR.

  • 15:17

    Kunskapskanalen

    Nobel Week Dialogue 2023

    Häpnadsväckande migration i naturen

    Många djurs liv präglas fullständigt av de långa och till synes omöjliga migrationer de regelbundet genomför, om det så gäller havssköldpaddor eller gnuer, fåglar eller fjärilar. Susanne Åkesson, professor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet, berättar om några av de märkliga resorna. UR.

  • 15:32

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Grön och hållbar kemi

    Hur kan man ersätta organiska lösningsmedel som belastar miljön och kan lämna rester i livsmedelsprodukter med hjälp av koldioxid under tryck? Hur kan man utvinna värdefulla molekyler ur olika restprodukter? Charlotta Turner, professor i analytisk kemi, berättar om aktuell forskning. UR.

  • 15:56

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Hur kan konfliktområden studeras från rymden?

    Jordbruket i IS-kontrollerade områden, förändringar i byggnationen i Gaza, bränder och belysning. Satellitbilder erbjuder möjligheter att samla in data om områden som inte går att besöka. Lina Eklund, lärare i naturgeografi och ekosystemvetenskap, berättar om fjärranalys. UR.

  • 16:27

    Kunskapskanalen

    NMT-dagarna 2024

    Solens aktivitet, solstormar och kopplingen till klimatförändringar

    Solen ses ofta som orubblig, men den förändras över olika tidsskalor. Det gäller exempelvis periodiska förändringar i antalet solfläckar som upprepas ungefär vart elfte år och solstormar som kan påverka jorden inom bara några minuter eller dagar. Här berättar Raimund Muscheler, professor i kvartärgeologi, om solens aktivitet och solstormar tusentals år tillbaka i tiden. UR.

  • 17:00

    Kunskapskanalen

    Järnvägar och arkitektur

    Stationen Rossio i Lissabon

    Tim Dunn besöker en bro utanför London från 1837 med dekorativa inslag från egyptisk arkitektur. I Lissabon blir det besök i en eklektisk byggnad uppförd 1890, inspirerad av portugisisk 1500-tals arkitektur. Tim utforskar byggnaden, som påminner om ett ståtligt slott. Del 2 av 10. UR.

  • 17:30

    SVT Barn

    Uppdrag framtid

    Salamanderräddarna

    Klasskompisarna på Olovlundsskolan i Bromma ägnar sina lunchraster åt att hjälpa utrotningshotade salamandrar i säkerhet. Djur påverkas negativt av klimatförändringarna, skräp och gifter i naturen, skövlingen av skog och regnskog. Men det finns saker vi kan göra för att hjälpa djuren. Del 2 av 6. UR.

  • 17:40

    Kunskapskanalen

    Arkeologi och ny teknik

    Föremålen berättar

    Seriestart. Med hjälp av den senaste tekniken får arkeologer flera tusen år gamla föremål - som en keltisk hjälm, en grekisk bronsskulptur och en egyptisk mumie - att berätta nya historier om den tidens hantverksskicklighet, handelsvägar, och samhällen. Faktaserie från 2022. Del 1 av 4. UR.

  • 17:45

    SVT Barn

    Grejen med demokrati

    Rättvisa och pengar

    Vad är grejen med rättvisa och pengar i en demokrati? Nioåriga Mina får hjälp av demokratiexperten Jenny Madestam att reda ut begreppen. Del 3 av 10. UR.

  • 17:50

    SVT Barn

    Mitt liv som grej

    Saxen

    Fanny slänger sin sax men missar papperskorgen. På så sätt får saxen en chans att berätta varför den inte ska slängas. Hur ser saxens historia ut, och vad skulle hända om den inte fanns? UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur I en pöl

    Småsagor

    I en pöl

  • 19:20

    Kunskapskanalen

    Hawaiis vulkanöar

    Maui och Molokais olikheter

    Maui är den näst största ön i Hawaiis arkipelag. Där blir det storvågsurfing med Archie som ägnat sig åt sporten i många år. Vi träffar också Eric Devine som byggt ukuleler i tjugo år och hula-instruktören Pi'ilani Lua. Del 2 av 2. UR.

  • 19:30

    SR P1

    Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

    Meena Keshwar Kamal – kvinnorättsaktivist

  • 20:15

    Kunskapskanalen

    Resor längs vackra floder

    Saint Lawrencefloden i Nordamerika

    Följ med på en resa nerför den mäktiga Saint Lawrencefloden i östra Nordamerika. En 1 300 km lång flod som förbinder Stora sjöarna med Nordatlanten. Del 1 av 10. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    I en avlägsen del av Kolahalvön där vintrarna är långa och gruvdrift den största näringen står garage i långa rader. Bakom rostiga dörrar pågår aktiviteter av alla de slag. Dit kommer människorna för att drömma, överleva eller för att hålla tristessen borta. Tysk dokumentär från 2019. UR.

  • 21:55

    Kunskapskanalen

    Miriam Margolyes synar Australien

    Söderut, nudister och småstad

    Som en 80-årig kvinna har Miriam aldrig känt sig mer sårbar. Hennes egen situation har fått henne att oroa sig för de mest sårbara i samhället. På den sista etappen av sin resa reser Miriam till södra Australien. På vägen stöter hon på personer i utsatta situationer. Del 3 av 3. UR.

  • 22:30

    SVT2

    Kroppen, psyket och livet

    Sinnets helande kraft

    Hur kan sinnet hjälpa oss att tillfriskna eller orka med en kronisk sjukdom? Susannes miljö- och doftöverkänslighet berodde på att hon exponerats för mögel. Tack vare hennes mentala styrka lindrades hennes besvär. Del 5 av 16. UR.

  • 23:00

    SVT2

    Skolan på Island

    Läsning

    Hur står sig Island när det gäller barns läsförmåga? Vi tittar på undervisningsmetoder och vikten av läsning. Vilka konsekvenser kan det få om barn inte skaffar sig grundläggande läsfärdigheter? Del 3 av 6. UR.

  • 23:40

    Kunskapskanalen

    Övergivna byggnader

    Byn i den steniga dalen

    Vi besöker ett gammalt pittoreskt franskt slott som från en saga, förfallet och nästan återtaget av naturen men som nu fått ett andra liv. Del 9 av 12. UR.

  • 00:25

    Kunskapskanalen

    1900-talets ikoner

    Från skoj till propaganda

    Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Winston Churchill och Mahatma Gandhi förstod alla att använda sig av bildernas makt. Åren mellan 1900-1945 visas upp genom gamla filmklipp från bland annat bröderna Lumiers första filmvisningar, tidiga nyhetssändningar och krigsskildringar. Del 1 av 3. UR.