Aktuellt

Här får du veta vad som är aktuellt på UR just nu.

Fyra ungdomar som medverkar i UR:s serie Skrivutmaningen. Foto: Mattias Bardå/UR

UR storsatsar på skrivstyrka för högstadiet

12 juni 2020

Många ungdomar känner sig obekväma med att uttrycka sig i skrift och vet inte vad som krävs för att förmedla rätt budskap och sin egen kunskap i mer formella sammanhang. Samtidigt ställer samhället höga krav på hur vi uttrycker oss när vi skriver. Det gör att det blir ett glapp mellan krav och förmåga. Vi kallar det skrivglappet. Men det finns ett sätt att överbrygga skrivglappet – att träna upp sin skrivstyrka. Därför storsatsar nu UR på att hjälpa elever på högstadiet att få skrivstyrka med serierna Skrivutmaningen och Skrivjouren – och en utmanande skrivtävling för årskurs 7.

Programmen finns på UR Play från 26 augusti, tävlingen börjar i mitten av oktober.

Hitta motivationen med Skrivutmaningen

I serien Skrivutmaningen (4 x 15 minuter) möter vi fyra ungdomar – Svea, Samuel, Julia och Jouvani som är med i varsitt avsnitt. De får i uppdrag att skriva varsin formell text till en verklig mottagare – en yrkesperson som skriver mycket i sitt jobb och där det är viktigt att kunna skriva formellt. De träffar en polis, en psykolog, en jurist och besöker en byggfirma. På vägen coachas de av läraren Maria Wiman och till slut får de även möta yrkespersonen och ta emot feedback på sina texter. Sveas skrivutmaning är att återge ett muntligt berättat vittnesmål i en objektiv text, Samuels att skriva en reklamation i form av en formell text. Julia ska skriva en riktigt bra jobbansökan och Jouvanis utmaning blir att jämföra två perspektiv på behandling av depression, nämligen KBT och medicinering i en resonerande text.

I programmen får ungdomarna tips för att underlätta skrivprocessen och vi går igenom olika språkligheter som ska hjälpa dem att skriva en funktionell text som hjälper dem på vägen. Oavsett om det är för att lyckas bättre i skolan eller ge ett bra första intryck i sommarjobbsansökan.

Syftet med serien är att motivera elever och ge insikt om vikten av att behärska formellt skrivande och att alla kan lära sig skriva. Dessutom handfasta tips för att förbättra sina texter.

Skrivjouren lär eleverna knepen vid vanliga skrivproblem

Skrivjouren består av nio korta konkreta klipp där vanliga skrivproblem får tydliga förklaringar och där vi visar hur man kan förbättra den egna skrivprocessen. Klippen förklarar grundläggande språkligheter, skrivprocesser och texttyper inom det formella skrivandet i skolan. Moment som eleverna ofta tycker är svåra. Allt från att skapa en röd tråd i texten, eller hur en skriver ett stycke till att känna till skillnaden mellan de och dem.

Skrivjourens avsnittstitlar:

1. Skriftspråk och talat språk

2. Huvudsatser och bisatser

3. Röd tråd

4. Stycken

5. Resonemang

6. Skriva nyanserat

7. Skriva objektivt

8. Källor och referatmarkörer

9. Variera meningar

Var med och tävla - utmana eleverna med Clara Henry, Johanna Frändén och Nadim Ghazale

Skrivandet ska kännas verkligt, man vill skriva om något som intresserar en och helst vill man skriva för en verklig mottagare. Det sa både lärare och elever på högstadiet när vi intervjuade dem om skrivande. Därför lanserar vi i mitten av oktober tävlingen ”10 utmaningar för att träna skrivstyrka” – som är precis vad den heter. 10 roliga, spännande och utmanande skrivövningar där eleverna bland annat får hjälpa författaren och programledaren Clara Henry att skriva en reklamation, sportjournalisten Johanna Frändén att skriva ett referat av en fotbollsmatch och polisen Nadim Ghazale att beskriva ett brott.

Första pris är ett inspirerande besök av trion på vinnande skola.

Håll utkik efter mer information! Vill du vara säker på att inte missa tävlingen? Börja prenumerera på UR:s nyhetsbrev för lärare årskurs 7-9 eller följ oss i sociala medier. Tävlingen avslutas i december.

Stäng
Videosamtal med 6 personer

Ring nästa videosamtal från Matteparkens gräsmatta eller Yankos kontor på Djurverket!

29 maj 2020

Överraska klassen, kollegorna eller vänner och familj med bakgrunder från några av UR:s favoritprogram i nästa videosamtal.

Nu när många lektioner, möten och samtal sker digitalt via till exempel Microsoft Teams och Zoom vill UR bidra med några härliga och upplyftande bakgrunder till dina videosamtal. Du kan välja mellan scener från Miniräknarna, Tripp Trapp Träd, Djurverket, Bokstavshissen, Tidsakuten, Livet i Bokstavslandet och Livet i Mattelandet.

Så i nästa samtal kan du befinna dig på akutmottagningen i Tidsakuten, våning A i Bokstavshissen eller på bänken med Flea och Bug från Pick a colour. Välj själv vilken stämning du vill förmedla!

 

Ladda ner bakgrundsbilder

*Genom att ladda ner bilderna förbinder du dig till att inte använda bilderna på ett sätt som strider mot diskrimineringsgrunderna i svensk lag, i vinstdrivande syfte eller på annat sätt som kan anses vara ett missbruk av UR:s innehåll.

 

 

Så här gör du för att använda UR:s bakgrunder:

1. Klicka på länken Ladda ner bakgrundsbilder, alla bilderna är samlade i en mapp till dig.

2. Mappen laddas ner automatisk till din dator när du klickar på länken.

3. Nu kan du lägga till bilderna till ditt önskade verktyg för videosamtal.

Oroa dig inte om bilden verkar vara spegelvänd, de du pratar med kommer att se den korrekt. Du kan alltid höra av dig till vår kundtjänst om du behöver hjälp. 

 

Lycka till i nästa videosamtal med de underhållande och lärorika bakgrunderna från UR!

Stäng
Foto från inspelningen av UR:s program Källkoll corona. Foto: Fredrik Quistbergh/UR.

Källkritik viktigare än någonsin – UR satsar på källkoll i coronatider

6 april 2020

I den pågående coronapandemin när korrekt information blandas med tips och råd från självutnämnda experter, rykten och konspirationsteorier – och sedan sprids med hög hastighet – är det viktigare än någonsin att ha kunskap om hur man skiljer sant från falskt. Därför gör UR nu den extrainsatta serien Källkoll coronaSerien leds av journalisterna Jack Werner och Åsa Larsson. Syftet är att ge elever på högstadiet och gymnasiet och deras lärare verktyg för att kunna sortera i de mängder av information som väller över oss under coronapandemin. I varje program går de på djupet i nyhetsflödet, tittar närmare på trender i sociala medier och tipsar om hur du kan bli bättre på källkritik och källtillit. Serien publiceras tre dagar i veckan på UR Play

– Det är med källkritik som med krisberedskap: det passar extra bra när det blåser hårt. När det saknas information om vad som händer och hur framtiden ser ut blir människor rädda och nervösa – det är en perfekt storm för ryktesspridningen, säger Jack Werner, journalist på Källkritikbyrån (tidigare Viralgranskarna) och en av programledarna.  

Källkritik – viktigare än någonsin

För att motverka den ryktesspridning som riskerar uppstå i en pandemi- och infodemisituation förstärker UR sina satsningar inom medie- och informationskunnighet (MIK). Flera av UR:s befintliga produktioner har nu ett starkt MIK-fokus, men det görs också specialproducerade serier inom ämnet, som Källkoll corona – en helt ny extrainsatt aktualitetsinriktad programserie.

– Att producera program som hjälper barn och unga att förstå, använda och själva ta ställning till all den information vi omges av har länge varit en viktig del av UR:s uppdrag och utbud. Därför känns det extra angeläget att vi nu gör en programserie tillsammans med några av de bästa på detta område, säger Margaretha Eriksson, programchef på UR.

Dagsaktuellt innehåll

I varje program går reportrarna på djupet i nyhetsflödet, tittar närmare på trender i sociala medier och tipsar om hur du kan bli bättre på källkritik och källtillit. Programmet publiceras på UR Play och UR:s Youtubekanal. Första avsnittet tar upp olika rykten som florerar nu under coronapandemin, som till exempel att hela Sverige ska försättas i karantän. Programmet spelas in och publiceras samma dag, cirka kl. 14.00 - 15.00, för att vara så aktuellt som möjligt. Totalt planeras 14 avsnitt under april månad tre dagar i veckan – måndag, onsdag och fredag.

På sidan MIK – UR lär dig genomskåda (https://urplay.se/tema/mik) har UR samlat ett urval av program som ger verktygen för att kunna navigera i informationsflödet och enklare kunna skilja på sant och falskt.

Stäng
Föräldrar och barn som pluggar hemma vid ett köksbord. Foto: Emilia Jimenez-Bergmark

UR kraftsamlar för att stötta lärare och föräldrar

19 mars 2020

Barn, unga, lärare och föräldrar har kastats in i en helt ny situation. Över en halv miljon gymnasieelever behöver undervisas på distans. Och många av landets grundskolor är också påverkade. Nu kraftsamlar UR för att stötta i denna extraordinära situation.

Hela samhället står inför en gigantisk samhällsutmaning. För att underlätta i denna svåra situation ställer UR snabbt om. Dels genom att producera nytt material med fokus på hur lärare rent praktiskt kan bedriva online-undervisning, dels genom en sida där föräldrar, barn och lärare lätt hittar bland de 13 000 utbildningsprogram som finns fritt tillgängliga på URPlay – ämne för ämne, ålder för ålder.

– Just nu sitter många villrådiga föräldrar och barn runtom i landet och funderar över hur det ska gå att klara av skolan hemifrån. Därför hjälper vi nu till på alla sätt vi kan i denna omtumlande tid. På UR Play ligger en temasida som snabbt och lätt guidar dig till relevanta program – ålder för ålder, ämne för ämne. Och i det nystartade programmet Skola hemma – experterna stöttar vi både föräldrar och lärare med bästa tipsen och råden kring hemundervisning, säger Sofia Wadensjö Karén, vd på UR.

Extrainsatt program stöttar lärare och föräldrar i distansundervisning

Hur hjälper vi bäst en elev som ska sköta sina studier på distans? Kommer resurserna att räcka till för alla som behöver ställa om? Vad händer med elever i behov av särskilt stöd? I det extrainsatta programmet Skola hemma – experterna tar programledarna Maja Åström och Natanael Derwinger upp aktuella frågor, från både föräldrar och lärare, som uppstår när undervisningen plötsligt måste ske på distans.

Serien ska vara ett stöd för både lärare och föräldrar och publiceras vardagar på UR Play med start 19/3. Lärare och föräldrar kan ställa sina frågor till programmet via mejladressen skolahemma@ur.se.

Ny sida för distansundervisning på UR Play

På sidan Skola hemma på UR Play har UR samlat serier som passar bra för att lära sig saker hemifrån. Där finns program från lågstadiet till gymnasiet och alla program på sidan har pedagogiskt stöd i form av lärarhandledningar eller arbetsblad. Du hittar dem under fliken Pedagogiskt material. Sidan uppdateras och fylls på löpande.

UR:s Orka plugga stöttar elever som pluggar hemifrån

UR:s serie Orka plugga har många bra program om studieteknik. Här får lärare, elever och föräldrar tips på hur man kan planera pluggtiden, hitta rätta pluggstrategin och komma igång med pluggandet. Dessutom finnas här specifika tips för hur man till exempel kan plugga matte och engelska. Innehållet finns samlat på UR Plays Skola hemma.  

Specialprogram med Emma Frans om falska påståenden i kristider

Har coronaviruset tagits fram som ett biologiskt vapen? Är Sverige bara självförsörjande i en vecka? Det är påståenden som snurrar runt just nu. Men stämmer de? UR:s radio- och poddserie Hjärta & Hjärna med Emma Frans och Maja Åström gör ett specialprogram där de vrider och vänder på sådant som påstås i kristider. Till sin hjälp har de psykologen och författaren Björn Hedensjö

Hur stöttar man barn under en kris?

I UR:s radio- och poddserie Fatta familjen svarar experterna Bo Hejlskov och Kenth Hedevåg på frågor om hur man som förälder till barn med en NPF-diagnos hanterar de situationer som kan uppstå i samband med kris och eventuell isolering.

 

 

Stäng
Tips för att lära hemma med UR Play.

UR Play - din skola hemma

13 mars 2020

På UR Play finns mängder av lärande, inspirerande och motiverande kunskapsinnehåll för barn och unga. Pedagogiska program och serier som kopplar till skolans läroplan för ett lustfyllt lärande – i hemmet och i skolan. Du som har, eller kommer ha, elever eller barn som måste studera hemifrån, här får du tips på program som de kan titta och lyssna på. Allt utbud på UR Play hittar du här

Språk för gymnasiet 

UR har flera nyhetsprogram i engelska och alla har arbetsmaterial till eleverna där de får träna på vokabulär och hörförståelse, och att sätta sig in i olika aktuella ämnen. Newsreel World är ett av dem och riktar sig till gymnasieelever. Med franskatyska och spanska SKAM som alla finns på UR Play får eleverna lära sig förstå språken genom att lyssna på samtal mellan ungdomar. Genom vardagliga uttryck, fraser och vardagssituationer ges möjlighet att träna på att förstå autentisk franska, tyska och spanska.

Samhällskunskap för gymnasiet som ger perspektiv på världen

Perspektiv på världen är uppbyggd kring samhällsfrågor som är nära kopplade till samhällskunskapsämnets syfte och centrala innehåll utifrån GY 11. Till varje kortdokumentär finns arbetsblad som bidrar till att bredda och fördjupa förståelsen kunskapen i ämnet.

Radioserien Detaljerna handlar om politisk nutidshistoria och tar upp åtta händelser som påverkat Sverige - händelser som nästan alla minns. Lärahandledningen innehåller bland annat frågor till var och ett av de åtta avsnitten. 

En annan serie om politik är Har jag något val? Den handlar om politik och sociala medier och hur vi som väljare kan påverkas genom kampanjer och information på nätet. 

Kemiexperiment för gymnasiet

Serien Kemiexperiment är korta klipp som illustrerar naturvetenskapliga fenomen genom olika experiment och demonstrationer.  Serien som även har en handledning kopplar till flera punkter i det centrala innehållet i GY 11. 

Grym kemi får eleverna bekanta sig med kemins värld bortom ämnesbeteckningar och det periodiska systemet. Programledare Brita Zackari och kemiprofessorn Ulf Ellervik visar att kemi finns överallt i vår vardag. Teman som tas upp är sex, krig, skänhet, träning, droger, njutning och brott. För att illustrera hur kemi fungerar gör det olika experiment, och bjuder samtidigt på skratt. 

Källkritik för gymnasiet

Genomskåda algoritmen är en serie som utforskar de synliga och osynliga mönster och formler som driver våra online-liv och väver oss samman med internet. Det kan handla om allt från vem som bestämmer vilka nya emojier som finnas i din telefon till hur diktaturer kontrollerar nätet för sina medborgare.

 I serien Kjellkritik får du mängder av tips på källkritiska förhållningsätt.

Nya perspektiv på historien för gymnasieelever

Serien Nationen tittar närmare på Sveriges förflutna för att försöka förstå den tid vi lever i idag. Genom att bredda bilden av vilka som ingår i kollektivet Sverige kan vi få en förståelse för att det hela tiden har gjorts val när historien har nedtecknats.

Fejkskolan är en poddserie som utmanar kritiskt tänkande. Vad är sant och vad är fejk? Vad är propaganda och hur ser historieskrivningen ut? I lärarhandledningarna finns bland annat nyckelbegrepp, faktafrågor till avsnitten och förslag på fördjupningsuppgifter och övningar som tränar elevernas analytiska och källkritiska förmåga.

Pop och politik är en serie som belyser hur popmusiken och samhällsutvecklingen följs åt. Vad säger texter och musikgenrer om sin samtid och hur påverkas musiken av konkreta händelser i det stora och det lilla?

Svenska, engelska och matematik för grundskolan

Här hittar du alla våra program inom svenska, engelska och matematik, filtrerat och klart för åk F–3, 4–6 och 7–9.

Svenska ÅK F-9

ÅK F–3  

ÅK 4–6

ÅK 7–9

Engelska ÅK F-9

ÅK F–3  

ÅK 4–6

ÅK 7–9

Matematik ÅK F-9

ÅK F–3

ÅK 4–6

ÅK 7–9

Orka plugga inför nationella proven 

Orka plugga är en hel programserie med tips på studieteknik, strategier för effektivt lärande och hur du håller dig studiemotiverad. Här finns också mer ämnesspecifika tips inom till exempel språk och matematik, en hel avdelning om mående och hälsa och filmer om hur du förbereder dig för nationella prov.

Snabbkoll på NO 

Apropå nationella prov har många nu fokus på NO-ämnena. Serien Snabbkoll ger eleverna i åk 9 exakt vad titeln utlovar, det vill säga snabbkoll på många viktiga begrepp och företeelser inom NO.

Stäng
Ewa Fröling, Marianne Mörck, Claes Malmberg och Björn Hellberg deltar i träningsläger för att drillas i digitala färdigheter. Kattis Ahlström programleder. Foto: Malin Göransson/UR.

Folkkära kändisar utmanas digitalt i UR:s nya tv-serie

17 februari 2020

För många äldre har ny teknik inte alls förenklat tillvaron – utan istället komplicerat den. Över en miljon svenskar stångas med kunskap och färdigheter som den digitala utvecklingen kräver av oss. Därför har UR producerat tv-serien Seniorsurfarna och Seniorsurfarskolan med färdighetsklipp. 

I den nya tv-serien möter du Claes MalmbergBjörn HellbergMarianne Mörck och Ewa Fröling – som delvis hamnat på den digitala efterkälken. Under ledning av Kattis Ahlström skickas de nu på träningsläger för att drillas i digitala färdigheter i tv-serien Seniorsurfarna. I sex halvtimmes program får du följa dessa folkkära kändisar.

Bristen på teknik i vardagen, så som mejl, bank-id och sociala medier sätter käppar i hjulet både professionellt och privat för deltagarna. Men nu ska det bli ändring på det! Att inte kunna genomföra ett videosamtal med barnbarnen eller betala sina räkningar på nätet ska bli ett minne blott. Till sin hjälp har de programledaren Kattis Ahlström som med värme, humor och en stor portion personligt engagemang guidar dem genom teknikdjungeln. Här premieras skärmtid!

- Det här med att behöva sätta sig in i massa detaljer, det har jag haft ett inre motstånd till, förklarar Björn Hellberg för Kattis Ahlström när de pratar om ny teknik.

Seniorsurfarna visas på torsdagar kl 21.00 med start den 20 februari i SVT1 och på UR Play.

Seniorsurfarskolan

Som komplement till serien finns även Seniorsurfarskolan på UR Play. Den består av tolv inspirerande färdighetsklipp där Kattis Ahlström med deltagarnas hjälp demonstrerar hur de digitala utmaningarna kan lösas.

Utmaningarna är följande:

• Skicka sms, bilder och filmer

• Skaffa e-post

• Skaffa och använda swish

• Appar för nytta

• Hur du använder Siri och Assistenten

• Surfa säkert i telefonen

• Hur funkar Instagram och Facebook?

• Hur du använder mobilt BankID

• Appar för nöje

• Handla och boka säkert på nätet

• Använda mobiltelefon istället för dator

• Hur man googlar

Stäng
dator med urplay.se

Nu har UR Skola och UR Play blivit en tjänst på urplay.se

10 januari 2020

Vi firar in det nya året med att göra det lättare för dig!

Som du kanske har märkt, så har vi utvecklat urplay.se en del, inte bara visuellt med vår nya grafiska profil men även med funktionalitet och navigering. Idag finner du alla våra program som tidigare funnits på UR Skola och UR Play på urplay.se och självklart allt arbetsmaterial i form av lärarhandledningar och arbetsblad.

UR Play är en tjänst till för dig som arbetar i skolan, för dig som elev, för dig som förälder, för dina barn, dina kollegor, för farmor, kompisarna, för de många och för de få.

Tjänsten kommer att fortsätta utvecklas hela tiden för att du ska känna att den är användbar för dig. Om du tidigare har tittat och lyssnat på vårt innehåll på UR Skola så kommer du att känna igen dig, men förhoppningsvis också känna att vi har gjort det enklare för dig att hitta alla våra program på ett ställe.

UR Play finns även som app i din mobil, surfplatta, samt i Apple TV (generation 4 och framåt). Detta för att du lättare ska kunna ta del av allt vårt innehåll när du vill, där du vill.

Här på ur.se får du fortsatt veta mer om oss och på urplay.se kan du ta del av alla våra program.

Hoppas att du gillar förändringarna!

Stäng
Viva Östervall Lyngbrant som Fabella och Mia Benson som Minnet i Jakten på den glömda historien. Foto: Bo Pärletun/UR.

Barns historia och äventyr i två nya serier

16 december 2019

Minnet och Glömskan är varelser som funnits sedan tidernas begynnelse. Nu har Glömskan vuxit sig starkare än någonsin tidigare. Människorna är på väg att glömma sin historia. Därför kallar Minnet in flickan Fabella. Hon ska resa i tiden, genom faror och utmaningar, för att samla in barns berättelser i – Jakten på den glömda historien. Och för de som vill veta mer om barnen som Fabella möter skildras deras öden vidare i radioserien Hälsning till framtiden. Premiär: 7 januari i SVTB kl. 19.25 och 12 januari i P4 kl. 8.05 samt på UR Play.

Jakten på den glömda historien och Hälsning till framtiden är äventyrsserier för 9–12-åringar som handlar om hur barn har haft det i Sverige genom historien. Berättelserna är inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv. I rollerna ser vi bland andra Viva Östervall Lyngbrant (Fabella), Mia Benson (Minnet), Figge Norling, Lo Kauppi, Liv Mjönes och Danilo Bejarano.

- Med den här satsningen vill vi visa att alla är en del av historien och förhoppningen är att barn ska bli inspirerade att berätta sina egna historier. Vi har skildrat olika historiskt viktiga skeenden och företeelser så som finska krigsbarn och Förintelsen, men också mer sorglösa som vuxnas moralpanik kring hårdrock och en av många historier bakom folksägnen råttan i pizzan, säger Mikaela Périer producent för Jakten på den glömda historien.

Fabella, som lever i nutiden, slungas plötsligt till en magisk plats som heter Minnesarkivet. Där får hon veta att hon är utvald till skaffare. Hon ska hämta hem barns historier så att de kan sparas som minnesjuveler. Den första tidsresan går till 1890 och där möter hon Sofia vars lillasyster Karin är dödssjuk. Fattigdom, bristande tillgång till utbildning och hälsovård är några teman som tas upp i avsnittet. Och allt som sagt utifrån barnens perspektiv.

Andra teman som avhandlas under seriens gång är rösträtt, diskriminering, rätten att få strejka, miljö och hållbar utveckling, identitet och normer och kultur. Men också musik och sport. Och själva historieämnet och historieskrivningen.

Det tionde och sista avsnittet tar Fabella till 1939 där det handlar om barns utsatthet och flykt. Efter att ha dröjt sig kvar för länge på den tidsresan blir hon tagen av Glömskan och fast i tidens kugghjul. Minnet måste hitta ett sätt att befria henne då ytterligare ett barns berättelse väntar. Berättelsen om den judiska flickan Mirjam som flytt undan nazisterna i Tyskland. Kampen mellan Glömskan och Minnet ställs på sin spets och det blir en nervkittlande avslutning.

Radioserien Hälsning till framtiden består även den av 10 avsnitt och följer upp de cliffhangers som Fabella lämnar efter sig när hon skaffat ett minne och lämnar barnen och deras fortsatta livsöden i dåtiden.

Tillsammans med Nordiska museet vill UR ge kunskap om och uppmärksamma barns historia. Som en del av det har UR producerat Jakten på den glömda historien och Hälsning till framtiden. Under våren nästa år öppnar Nordiska museet en utställning om barns historia under 150 år: Tidsvalvet. I samband med det påbörjar UR och Nordiska museet en insamling där barn och unga skildrar sina liv idag. Dessa berättelser blir en dag historiska dokument och bidrag till framtida forskning.

Se Jakten på den glömda historien på UR Play

Stäng