Aktuellt

Här får du veta vad som är aktuellt på UR just nu.

Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl Jan Granqvist, Johan Rabaeus och Kattis Ahlström

Succén Seniorsurfarna tillbaka med Kattis Ahlström och nya deltagare

25 januari 2021

Den 9:e februari är det premiär för en ny rolig och lärorik säsong av Seniorsurfarna. Deltagarna denna gång är inga mindre än Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl Jan Granqvist och Johan Rabaeus. Kattis Ahlström är, precis som i den första succésäsongen, programledare och deltagarnas guide i den digitala världen. En värld som blivit allt viktigare.

Med en pandemi som plötsligt krävde att alla behövde umgås digitalt i mycket större utsträckning blev det en självklarhet för UR att producera en ny säsong av Seniorsurfarna. Digital kunskap kan bryta ensamhet och isolering och ge individen en röst i samhället. Seniorsurfarna vill inspirera både de som har viss vana och de som inte är så vana, att våga prova nya saker. För detta krävs både mod och tålamod. Något som årets deltagare Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl Jan Grankvist och Johan Rabaeus visar flera prov på när de blir utmanade av programledaren Kattis Ahlström.

Den nya säsongen av Seniorsurfarna fokuserar även på källkritik och källtillit. Går det att lita på vad som står på nätet? Är det verkligen säkert att använda e-legitimation? Och hur bär sig deltagarna åt för att ta reda på om det verkligen stämmer att Carl Jan kysst både Greta Garbo och Gunilla Persson?

Andra nyheter är inriktningen på de många tekniska hjälpmedel som finns för dem med nedsatt syn, hörsel eller kanske bara fumliga fingrar. Seniorsurfarna testar olika appar och funktioner som kan underlätta vardagen. Dessutom ges tips på hur du kan hålla mobiltelefonen i trim. Många enkla verktyg finns redan i de flesta smarta telefoner.

I serien Seniorsurfarskolan går programledaren Kattis Ahlström igenom olika färdigheter mer detaljerat. Seniorsurfarskolan består av sex korta fristående färdighetsklipp, och publiceras i sin helhet på UR Play.  

Seniorsurfarskolan har premiär den 1 februari och alla avsnitt av Seniorsurfarna säsong 2 kan ses tisdagen den 9 februari på UR Play. 

Stäng
UR:s årskalender

Nytt år med roligt lärande varje dag i förskolan

11 januari 2021

Nu börjar ett nytt år med nya äventyr på förskolan, och det vill vi stötta med ett roligt lärande i vardagen. För att det ska vara enkelt att hitta och använda UR:s ljud- och bildinnehåll i vanliga förskolesituationer har vi samlat våra bästa program i en årskalender för 2021.

Programmen i kalendern passar både årstiderna och fyra teman; teknik, hållbar utveckling, sagor och värdegrund. Sätt upp kalendern på väggen och gör det till en ny rutin att skanna en QR-kod varje ny månad. Det blir garanterat ett roligt lärande, både för dig och barnen, året runt!

Årskalendern är en del av den satsning som UR gör för att hjälpa förskolor att få till ett roligt lärande i vardagen, och vi har förstås många fler program speciellt för förskolan, alla med koppling till förskolans läroplan och utformade för att stimulera barnens fantasi och lek, både före och efter själva programmet.

Du kan beställa en kalender från en begränsad upplaga genom att fylla i namn och postadress via detta formulär.

Vi skickar kalendrar med posten så snart som möjligt, så länge lagret räcker. Upptäck roligt lärande varje dag med UR!

 

---

FAQ - QR-kalender för förskolan

 

Hur läser jag av QR-koderna?

Du läser av en QR-kod genom att skanna den med en QR-kodläsare i antingen en smartphone eller surfplatta. Många smartphones och surfplattor har en QR-kodläsare inbyggd i den egna kameran. Det finns även en mängd olika appar att ladda hem kostnadsfritt som läser av QR-koder.

 

Varför fungerar det inte att scanna koden?

Det finns en mängd olika QR-läsare till mobiler och surfplattor och UR kan tyvärr inte ansvara för hur externa produkter fungerar. Om du försöker skanna QR-koden med enhetens egen kamera kan du behöva kontrollera inställningarna i din enhet och tillåta kameran att skanna QR-koder. Om du försöker skanna QR-koderna med en app så beror problemet troligen på själva appen. Vi rekommenderar att du provar dig fram med olika QR-kodläsare tills det fungerar för dig.

 

Vad händer när jag skannar QR-koderna?

Då länkas du vidare till UR Play och någon av våra serier för förskolan. Vi har valt ut en serie till varje månad med program som vi tycker passar bra till den aktuella tiden på året. Du kan läsa mer om de olika serierna på kalenderns baksida. Kom ihåg att du måste vara online för att kunna spela programmen. Alla program i QR-kalendern går att titta och lyssna på under hela 2021.

 

Hur distribueras kalendern?

I slutet av 2020 skickas ett exemplar av QR-kalendern per post till i stort sett alla förskolor i hela Sverige. Om du inte fått någon kalender kan det bero på att UR inte haft tillgång till rätt adress.

 

Hur beställer jag fler kalendrar?

Fyll i ditt namn, postadress och önskat antal kalendrar i formuläret så skickar vi med posten så fort som möjligt. Kalendern finns i begränsad upplaga, så det är först till kvarn som gäller.

 

Kostar det något att beställa kalendern?

Nej, det är helt kostnadsfritt.

 

Finns kalendern att ladda ner digitalt?

Nej, den finns endast i tryckt form. UR kan inte garantera att QR-koderna fungerar optimalt om de skrivs ut på en vanlig skrivare.

Stäng
Stolar i klassrum

Tips och råd när högstadiet ställer om till distansundervisning

14 december 2020

Från och med den här veckan övergår årskurs sju till nio i många av landets skolor, bland annat alla skolor i Stockholmsregionen, till distansundervisning. För att stötta dig som är lärare och berörs av den här omställningen har vi samlat ett antal tips om distansundervisning.

Hur kommer man igång, hur motiverar man sina elever och hur får man som lärare allt att funka så bra som möjligt? Vi bad ett antal lärare ge sin syn på hur man bäst undervisar elever på distans.

Digitala lektionsramar

Caroline Hanneberg och Sophie Hedberg är lärare i årskurs f-6 i Stockholm. De har förberett sig för eventuell distansundervisning sedan i våras. Här är deras tips på digitala lektionsramar som kan vara bra att ha när de vanliga spelreglerna för hur det fungerar i ett fysisk klassrum inte längre gäller:

1. Närvaro: Se till att elevernas mikrofoner är avstängda när du startar lektionen, så att de inte pratar i munnen på varandra. Ta närvaro genom att eleverna skriver sina namn i chatten.

2. Genomgång: Fortsätt ha mikrofonerna avstängda under genomgången. Har eleverna frågor kan de använda handuppräckningsfunktionen. Se till att du alltid finns tillgnänlig i chatten. Har du material att visa kan du dela en powerpoint på skärmen eller använda en digital white board.

3. Lektion: Be eleverna skicka en bild om de jobbat i sina arbetsböcker. Se till att variera undervisningen med filmer eller poddar och få eleverna att röra sig även under de digitala lektionerna.

 

Lektion på distans

Helena Wallberg är specialpedagog, gymnasielärare i bland annat engelska och franska och lärarmentor för UR:s Nya lärare. Hon ger följande råd när det gäller att hålla en distanslektion:

1. Skapa grupper: Varje gruppmedlem kan ha en uttalad roll, till exempel: tidshållare, peppare eller antecknare. Detta kan hjälpa eleven att bibehålla ett driv.

2. Återkoppla ofta: Låt eleverna skriva i ett delat dokument. Här kan du ställa frågor direkt och ofta för att driva deras arbete framåt.

3. Följ upp noga: Gör enkla prov eller quiz. Då kan du enkelt följa upp om eleverna är med på banan och rikta uppmärksamheten rätt.

4. Instruktioner: Tänk på att utforma instruktioner på olika sätt. Till exempel i punktform, video och ljud. På så sätt kan fler ta dem till sig.

Tips på innehåll

Vill du ha tips på innehåll som passar undervisning i högstadiet så hittar du det på UR Play. Där har vi skapat en lista med program för högstadiet. Ytterligare tips och inspiration för dig som är lärare hittar du hos UR Nya lärare, här på webben, på UR lärare på Instagram eller UR Skolas Facebook.

Stäng
Alice Hollingworth och Linda Rosendal 

Alice och Linda underlättar sexualundervisningen

11 december 2020

Många lärare tycker att det är svårt att undervisa i sex och samlevnad och HBTQIA+, och en stor del av Sveriges skolor brister i det, visade Skolinspektions granskning 2018. Behovet av en kompetent och inkluderande sexualundervisning är stort bland Sveriges unga. Nu finns serien som stöttar eleverna och kompetensutvecklar lärarna i det som är svårt: andra säsongen av Tack Gud jag är homo. 

Att undervisa om sex och samlevnad och i synnerhet om HBTQIA+ är utmanande för många lärare. I Skolinspektionens granskning av Sveriges skolor framkommer att endast en tredjedel av lärarna tar upp frågor inom HBTQIA+ i ämnesundervisningen. Bara ett fåtal skolor i granskningen arbetar på ett främjande sätt med HBTQIA+ för att skapa ett klimat som inkluderar alla elever redan från början. I stället börjar man arbeta med frågorna först när frågan blir uppenbart aktuell, som när en elev kommer ut som HBTQIA+.

I serien Tack gud jag är homo reder programledarduon Alice Hollingworth och Linda Rosendal ut komplexa begrepp, ställer de svåra frågorna och vägleder i hur man kan förhålla sig till sin egen lust och sexualitet. Kan och vågar man vara sig själv i skolan? Hur gör man för att komma ut i skolan – och hur kan det kännas? Vilka frågor kan man ställa till en person som är transsexuell och vilka ska man hoppa över? Hur har samkönade sex? Och vad betyder alla bokstäver i HBTQIA+?

Alice och Linda ger sig ut i Sverige för att slå hål på myter och föreställningar om HBTQIA+-personer. De tar upp ämnen som skolan, sex, sexuell identitet, könstillhörighet, utanförskap och normer. Duon möter transpersoner, lesbiska, homosexuella, regnbågsfamiljer och personer som sticker ut mot strömmen för att höra deras personliga historier och ge kunskap till eleverna.

Tack gud jag är homo har elever på högstadiet och gymnasiet som målgrupp och kompletteras av en genomarbetad och handfast lärarhandledning som stöttar läraren. I lärarhandledningen hittar du till exempel ett ordmingel om HBTQIA+, en reflektionsövning kring ja- och nej-signaler och en skällsordsövning som hjälper eleverna att reflektera över vilka normer som finns kring kön, sexualitet och sexuell läggning.

 

Det här är andra säsongen av serien. Första säsongen kom 2018 och finns på UR Play.

 

Se Tack gud jag är homo säsong 2

Se Tack gud jag är homo säsong 1

Stäng
Malin Broberg är högstadielärare och arbetar med "Tio sätt att träna skrivstyrka" med sina sjuor på skolan Pops Academy i Stockholm.

Hallå där… Malin Broberg, lärare för sjuor som jobbar med skrivstyrka

9 december 2020

Högstadieläraren Malin Broberg är i gång med att jobba med UR:s skrivaktivitet Tio sätt att träna skrivstyrka med sina sjundeklassare. Några veckor in i arbetet ser hon redan effekt i elevernas användning av de och dem, hur den förbättrats och hur de nu förstår skillnaden mellan orden. Hon tycker att övningarna är enkla och tydliga, och gör det möjligt för henne att ge snabb återkoppling.

Har ni börjat arbeta med utmaningarna?

– Ja, vi började nästan direkt, jag upptäckte tävlingen precis innan anmäla ut och anmälde oss. Sen satte jag igång dagen efter med mina två sjuor. Eleverna tyckte att det var jätteroligt att det var Clara Henry bland andra som delade ut utmaningarna.

Har du något tips till andra lärare som jobbar eller ska börja jobba med utmaningarna som du vill dela med dig av?

– Det är bara att hoppa på, man kan göra så mycket eller så lite man vill. Det är enkelt att välja ut utmaningar som vi som lärare ser att eleverna kan behöva jobba med. Det funkar bra för att punktjobba med de områden som eleverna har behov av att träna på eller utveckla mer.

Hur har ni lagt upp arbetet?

– Vi började med att eleverna fick skriva jobbansökan till Melodifestivalen. Först diskuterade vi vilka roller som kunde sökas, och sen så fick de skriva en jobbansökan helt enkelt. Vi tittade också på Skrivutmaningen där en ung tjej blir coachad av läraren Maria Wiman. När det var en yngre person som berättade så blev de inspirerande. Den andra utmaningen som vi gjort är hyllningstexten, och då blev det hyllningar till allt från farmor till Jimi Hendrix. Inför den utmaningen tittade vi på Skrivjouren och diskuterade kring vad vi hade sett. Vi pratade mycket om objekt och subjekt, de och dem. Jag ser skillnad på hur de använder de och dem efter det.

Vad tycker eleverna om att jobba på det här sättet?

– Dels tycker de om att de kan bli klara ganska snabbt med ett första utkast, som de sen kan bearbeta, så att de kan beta av. De gillar också att det är tydliga mallar. Formen är även väldigt tydlig för dem. Det är superinspirerande filmer. Och vi har även jobbat med kamratrespons, och då har eleverna fått möjlighet att utveckla sin text ännu mer efter att de sett hur andra skrivit och fått feedback.

Vad gillar du som lärare med uppgifterna?

– Eftersom de här texterna inte ska vara jättelånga går de att få in ganska snabbt, och det har gjort att jag har kunnat jobba med formativ feedback och med att ge snabb återkoppling på texterna. Det blir inte en jättehög att rätta för mig.

Vilka tycker du är fördelarna med att utgå från rörlig bild?

– Det är jättebra att jobba så, tror mycket på att kombinera, att läsa instruktioner men också att se och höra – det blir ett mer inkluderande arbetssätt.

Vad motiverade dig att delta i aktiviteten?

– Jag nappade på att det stod ”Tio sätt att träna skrivstyrka”, att det är en tävling vilket ger lite spänning, att den innehåller olika delar. En kul aktivitet som kändes nyttig och givande!

Stäng
Programledaren Mark Levengood

Årets lärare utses!

20 november 2020

Den 22 november publiceras Lärargalan 2020 på UR Play och sänds i SVT. Galan äger rum för sjätte året i rad, och nytt för i år är att UR har instiftat ett helt nytt pris till Årets nya lärare som vi också är med och delar ut.

- Det är så fint att vi genom det här priset får möjlighet att lyfta fram nya lärare som verkligen gör skillnad i klassrummen! Eftersom vi ju jobbar mycket med att stötta lärare i deras viktiga jobb känns det meningsfullt att lyfta och hylla dem som är helt nya i yrket, säger vd Sofia Wadensjö Karén.

Fler än 33 000 elever har i år röstat på sin favoritlärare i fem olika kategorier: Årets mellanstadielärare, Årets högstadielärare, Årets gymnasielärare, Årets eldsjäl och Årets nya lärare.

På grund av den rådande pandemin blir det ingen traditionsenlig gala. Programledaren Mark Levengood har i stället hälsat på samtliga pristagare i deras egen skolmiljö för att överlämna de fina priserna i närvaro av några av de elever som har nominerat dem. Till sin hjälp har han haft bloggaren och Youtube-profilen Margaux Dietz, artisten Jon Henrik Fjällgren, Prins Daniel och författaren Björn Ranelid. UR:s pris till Årets nya lärare delas ut tillsammans med Retorikmatchens programledare Nassim Al Fakiri.

Årets pristagare presenteras den 22 november i progammet Lärargalan 2020 som publiceras på UR Play och sänds på SVT2 kl.20:00. 

Se Lärargalan 2020 på UR Play

 

Om Lärargalan

Lärargalan har varje år sedan 2015 samlat in elevers röster för att utse Årets lärare och en rad andra priser till den svenska lärarkåren. Totalt har 37 lärare prisats genom åren.

Stäng
Julkalender, Djuren på djuris, QR-koder

UR <3 förskolan

19 november 2020

Tillsammans med de oemotståndliga Djuren på Djuris satsar nu UR stort på att förskolan ska upptäcka nytt innehåll för roligt lärande – varje dag. Vi vet att det är mycket som ska hinnas med i förskolans vardag, och att ingen dag är den andra lik. Därför har vi gjort det enkelt att hitta och använda innehåll för vanliga förskolesituationer genom ett nytt, inspirerande materialpaket som du kan ladda ner och skriva ut här.

Ny värdegrundsserie

Djuren på Djuris är UR:s nya serie om värdegrund för förskolan med helt nya karaktärer av dockdesignern Petter Lennstrand. Serien finns i 20 avsnitt på UR Play och handlar om kompisarna på förskolan Djuris och deras olika vardagsdilemman som de allra flesta kan känna igen sig i. Du hittar alla avsnitt till serien här: Djuren på djuris. Några av djuren har också gjort härliga musikvideos som barnen kan sjunga och dansa till när det är extra festligt. Här hittar du dem: Djuren på djuris - musikvideo.

 

Julkalender och flanofigurer

Figurerna får också liv även utanför rutan, för att göra det roligt och lätt att jobba vidare med de känslor och situationer som serien tar upp. De dyker bland annat upp med korta känslohälsningar varje dag fram till jul i årets julkalender. Du hittar kalendern här: UR:s Julkalender 2020. Känslohälsningarna går förstås lika bra att använda även efter jul, och du hittar dem på UR Play, Djuren på djuris - om känslor.

Djuris-karaktärerna följer också med som mallar att skriva ut och göra er egen saga med. Ladda ner figurer och handledning här.

 

Årskalender 2021

Djuren på Djuris är en del av en större satsning som UR gör för att hjälpa förskolor att få till ett roligt lärande i vardagen, och vi har förstås många, många fler program speciellt för förskolan. Alla med koppling till förskolans läroplan och utformade för att stimulera barnens fantasi och lek, både före och efter själva programmet. Vi har valt ut några favoriter i en ny årskalender för 2021, som du kan sätta upp på väggen på förskolan. Du kan beställa en kalender från en begränsad upplaga genom att skicka namn och postadress till qrkalender@ur.se. Vi skickar vi kalendrar med posten så snart som möjligt, så länge lagret räcker.

Programmen i kalendern passar både årstiden och fyra teman; teknik, hållbar utveckling, sagor och värdegrund. Gör det till en ny rutin att skanna en QR-kod tillsammans varje ny månad, och det blir ett roligt lärande, både för dig och barnen, året runt.

Upptäck roligt lärande varje dag med UR!

 

 

FAQ - QR-kalender för förskolan

 

Hur läser jag av QR-koderna? 

Du läser av en QR-kod genom att skanna den med en QR-kodläsare i antingen en smartphone eller surfplatta. Många smartphones och surfplattor har en QR-kodläsare inbyggd i den egna kameran. Det finns även en mängd olika appar att ladda hem kostnadsfritt som läser av QR-koder.

 

Varför fungerar det inte att scanna koden? 

Det finns en mängd olika QR-läsare till mobiler och surfplattor och UR kan tyvärr inte ansvara för hur externa produkter fungerar. Om du försöker skanna QR-koden med enhetens egen kamera kan du behöva kontrollera inställningarna i din enhet och tillåta kameran att skanna QR-koder. Om du försöker skanna QR-koderna med en app så beror problemet troligen på själva appen. Vi rekommenderar att du provar dig fram med olika QR-kodläsare tills det fungerar för dig.

 

Vad händer när jag skannar QR-koderna? 

Då länkas du vidare till UR Play och någon av våra serier för förskolan. Vi har valt ut en serie till varje månad med program som vi tycker passar bra till den aktuella tiden på året. Du kan läsa mer om de olika serierna på kalenderns baksida. Kom ihåg att du måste vara online för att kunna spela programmen. Alla program i QR-kalendern går att titta och lyssna på under hela 2021.

 

Hur distribueras kalendern? 

I slutet av 2020 skickas ett exemplar av QR-kalendern per post till i stort sett alla förskolor i hela Sverige. Om du inte fått någon kalender kan det bero på att UR inte haft tillgång till rätt adress.

 

Hur beställer jag fler kalendrar?

Maila ditt namn, postadress och önskat antal kalendrar till qrkalender@ur.se så skickar vi med posten så fort som möjligt. Kalendern finns i begränsad upplaga, så det är först till kvarn som gäller.

 

Kostar det något att beställa kalendern?

Nej, det är helt kostnadsfritt.

 

Finns kalendern att ladda ner digitalt?

Nej, den finns endast i tryckt form. UR kan inte garantera att QR-koderna fungerar optimalt om de skrivs ut på en vanlig skrivare.

Stäng
Jenny Reichwald programleder UR:s nya serie Skolstudion. Foto: Carolin Platzek/UR

Ny serie stöttar lärarna genom digitaliseringen av skolan

12 november 2020

Våren 2020 blev omtumlande för såväl lärarkåren som eleverna. När delar av undervisningen på kort tid flyttade från fysiska klassrum till internet, ställdes många lärare inför stora omställningar. Nu kommer en ny serie om digitaliseringens möjligheter och fallgropar, för den lärare som behöver stöd i den snabba förändringen. 

Vilka möjligheter och risker finns det med AI i skolan? Hur påverkas relationen mellan elev och lärare när de fysiska mötena upphör eller minskar? Att skriva för hand eller på dator, hur påverkar det lärandet? Och vilka fördelar respektive nackdelar finns det med att läsa en digital bok istället för en fysisk?

Det här är några av de frågor som lyfts i vår nya serie Skolstudion. Serien ska stötta lärarna genom den pågående digitaliseringen, en förändring som varit på gång länge men som accelererats under coronapandemin.

- I Skolstudion vill vi ge lärarna de mest relevanta experterna och en omvärldsanalys kring den snabba digitaliseringen i skolan som pågår just nu, säger Margaretha Eriksson, programchef på UR.

Programledaren Jenny Reichwald, själv lärare på högstadiet, guidar lärarna genom digital undervisning och teknikutmaningar, och ämnesdidaktiska samtal varvas med konkreta exempel. Programmet tar upp olika aspekter av hur digitaliseringen påverkar undervisningen och eleverna; både hur det ser ut idag och vad vi kan förvänta oss i framtiden. Några av de experter, forskare och pedagoger som besöker Skolstudion och delar med sig av sin kunskap är hjärnforskaren Katarina Gospic, IKT-pedagogen Anders Renström och psykologiprofessorn Idor Svensson.

Serien går att se på UR Play med start 12 november. Under hela hösten publiceras två avsnitt i veckan med fokus på aktuella frågor och forskning inom digitaliseringen.

 

Se Skolstudion på UR Play

 

---

Foto: Carolin Platzek/UR

Stäng