Aktuellt

Här får du veta vad som är aktuellt på UR just nu.

I tv-serien Limboland får vi genom alla familjemedlemmars perspektiv en inblick i hur en person som lever med NPF kan känna och uppleva sin omgivning. Foto: Haben Solomon/UR

Limboland - dramaserie om när livet inte följer manus

14 november 2019

I samma anda som Bonusfamiljen kommer nu nya tv-serien Limboland. I tre parallella berättelser skildras tre familjers vardag med syftet att visualisera konsekvenserna för de som lever med NPF, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Med starka karaktärer, ett spännande tilltal och en hög igenkänningsfaktor är Limboland en serie som går rakt in i magen och talar till hjärtat. 

 - Karaktärerna i den här serien är fiktiva, men utmaningarna är verkliga för många familjer idag, förklarar Katja Troell, projektledare på UR. Med hjälp av skådespelare kan vi visa den osminkade verkligheten, som kan innebära både himmel och helvete, utan risk för att hänga ut någon.   

Familjerna i Limboland  hamnar dagligen i utmanande, och ibland komiska situationer som uppstår kring till exempel morgonrutiner, svårigheter i skolan, familjemiddagar och sänggående. Vi ser hur man inte bör bete sig och får samtidigt exempel på tillvägagångssätt som fungerar. 

Seriens realistiska ton med improviserade scener ger känslan av en riktig dokumentär. De vardagliga situationer som spårar ur skildras både med ett allvar som skär i hjärtat och med glimten i ögat, humor och värme.   

Manus är skrivet utifrån gedigen research om vilka problem som familjer med NPF-diagnoser i huvudsak kämpar med. Som oviljan att gå till skolan, ständiga konflikter, svårigheten med att vara ett skuggsyskon, relationsproblem mellan föräldrarna, förnekande och oron inför framtiden.  

Genom tv-serien kan föräldrar identifiera sig med andra i liknande situationer och få hjälp att hitta verktyg för att underlätta sin egen vardag.

Limboland har premiär 20 november kl. 22.30 i SVT 1 och på UR Play   

I rollerna:

Ellen Jelinek, Oscar Töringe, Nova Waldfogel, Ella Rae Rappaport

Alexander Salzberger, Agnes Lindström Bolmgren, Noah Hagman Svereus

Erica Braun, Minna Schlosser, Kevin Roxenby da Silva

Producerat för UR av Storyfire 

Stäng
Rättighetsbärarna, en serie med barn om barns rätt. Foto: Haben Solomon/UR.

Programsatsningar om barns rättigheter

13 november 2019

Barnkonventionen fyller 30 år den 20 november och blir svensk lag den 1 januari 2020. För att bidra till att lyfta kunskapsnivån i landet när det gäller barns rätt gör UR flera folkbildande programsatsningar. Totalt produceras cirka 22 timmar program som vänder sig till antingen barn, unga eller vuxna.

Nedan kan du läsa om några av de produktioner som ingår i satsningen, och på UR Play kan du titta och lyssna när du vill.

Rättighetsbärarna, premiär 13/11 I Rättighetsbärarna låter vi barnen komma till tals. Vi lyfter deras viktiga berättelser tillsammans med experter för att på riktigt förstå innebörden av artiklarna i barnkonventionen. Hur vet man vad som är barnets bästa i en vårdnadstvist? Hur påverkar det ett barn att tvingas träffa den förälder hen är rädd för? Vad gör det med ett barn att inte få rätt stöd i skolan? Sex avsnitt för vuxna. Sänds i SVT1 och alla avsnitt finns även på UR Play. Vi producerar också en version av serien för yrkesgrupper som arbetar med barn, Rättighetsbärarna expertråd.

Barnens rätt, premiär 11/11 Reportageserie där varje avsnitt kan användas som en utgångspunkt för samtal kring barns rättigheter, och en fördjupning i vad barnen faktiskt har för rättigheter och hur dessa påverkar deras egna liv. Fem avsnitt för åk F-3. Radio. Sänds under en vecka i P4 samt finns på UR Play.

Barns rätt med Jonas, premiär 11/11 Programledaren Jonas Leksell funderar tillsammans med barn kring några av artiklarna i Barnkonventionen. I Barnkonventionen står det tex att ”Barn har rätt till ett privatliv” Men vad betyder det? Vad är privatliv? Varför är det viktigt? Tio avsnitt för åk F-3. Radio. Sänds under två veckor i P4 samt finns på UR Play.

De rättslösa, premiär i vecka 2 2020 11-åriga Justine hittar plötsligt en helt annan värld – där barnens rättigheter står på spel. Hon bestämmer sig för att hjälpa barnen och tillsammans kämpar de för att skapa rättvisa. En saga som förklarar barnkonventionen och vad som händer när alla rättigheter försvinner. Sex avsnitt för åk 4-6. TV. Finns på UR Play från vecka 2 2020. 

Tänk till: Ung och inlåst, premiär 20/11 i programmets Youtube-kanal Tänk till talkshow träffar deltagare som suttit på SIS-hem som delar sina upplevelser och pratar om hur det var att komma ut i samhället igen. Barnkonventionen lyfts fram och att dessa rättigheter ibland åsidosätts inne på SIS-hem. 

Barnaministeriet, finns på UR Play Brännande dokumentära berättelser om barns rätt – och hur den ofta krockar med vuxnas. Under hela 2019 utgår Barnaministeriet från olika artiklar i barnkonventionen genom levande reportage om barns och ungas livsvillkor.

Här har hittar du flera program om barnkonventionen och barns rätt samlade på UR Play >

Stäng
Bild på förstasidan av UR-magasinet

Bläddra i vårt nya magasin!

25 oktober 2019

Vill du veta mer om UR och vårt breda utbud? Ladda ner och läs vårt nya UR-magasin. I den hittar du programtips, reportage och extramaterial för dig som arbetar i skolan.

Klicka på magasinet, trevlig läsning! 

Stäng
Mark Levengood och Beata Kull är programledare för lärargalan.

UR sänder Lärargalan 2019

17 oktober 2019

Mark Levengood leder årets Lärargala. Till sin hjälp på scenen har han 24-åriga Beata Kull som också är grundare av galan där eleverna hyllar sina lärarhjältar. I år visas galan i tv för första gången någonsin när UR sänder den i SVT2 kl. 20.00 den 1 december och på UR Play.

- När jag var barn kunde jag inte sitta still i klassrummet, jag for runt som en pingpongboll och det blev oftast jättestökigt för alla. Men så var det en lärare som tog mig åt sidan och sa att i grund och botten är det en jättebra sak och det kallas kreativitet. Och ibland räcker det med en bra lärare, säger Mark Levengood

- Att elevernas lärarhjältar äntligen får synas i rampljuset på bästa sändningstid är en dröm jag länge kämpat för. Lärargalan vill skapa en attraktiv syn på kunskap och läraryrket. Lärarna ska bli dagens nya rockstjärnor, säger Beata Kull galans grundare.

Galans pristagare – lärarna – nomineras av landets elever från mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. En jury går sedan igenom elevernas nomineringar för att bestämma årets lärarpristagare. Förra året var det 30 000 elever som nominerade sina bästa lärare till galans prisutdelningar. De mest ärofyllda priserna, av de 10 olika kategorierna, är Årets lärare i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Galan har hållits en gång om året sedan 2016.

- Lärarna är en otroligt viktig grupp i vårt samhälle som förtjänar att hyllas och uppmärksammas. För UR som arbetar dagligen mot lärarna och skolan med våra program, känns det väldigt viktigt och roligt att kunna uppmärksamma den här galan på UR Play och på SVT, säger Anna Rastner, utbudschef, UR. Prisutdelare på galan är bland andra skådespelerskan Happy JankellEmerich Roth överlevare av förintelsen, astronauten Christer Fuglesang och statistikern Ola Rosling

Stäng
Bild på programledaren Nassim al Fakir med klasser

Vilken skola vinner UR:s retorikpris Guldmikrofonen i år?

10 oktober 2019

Det är nu det åttonde året i rad kampen om Guldmikrofonen går av stapeln. Retorikmatchen är programmet där tala är guld. Klasser i årskurs 6 från hela Sverige försöker att knipa en plats bland de bästa i retorik. Det är 10 spännande avsnitt från audition till finalen. Vilka klarar utmaningarna och knockar juryn med välformulerade tal? Vinnarna får pokalen guldmikrofonen och 10 000 kr till klasskassan.

Den 10/10 är det premiär för Retorikmatchen 2019, och slutaudition del 1 där 12 utvalda lag från skolor runt om i Sverige tävlar. Lagen ger allt för att bli ett av de åtta lag som kommer att gå till kvartsfinal. Programmet leds av Nassim al Fakir och årets jury består av retorikexperterna Elinor Falkman, Jonathan Hörnhagen, Peter Nitschke och Sofia Kascim.

 

Skolorna som tävlar i Retorikmatchen 2019 är:

Båstad Montessori, klass 5 – Båstad

Campus Manilla – Stockholm

IES, Internationella engelska skolan, 5c – Lund

Kyrkenorumskolan, 5a – Stenungssund

Nova Montessoriskola, klass 5 – Kungsbacka

Södermalmsskolan, 5b – Kristinehamn

Västar Ramlösa skola, 5NiF – Helsingborg

Östermalmsskolan, klass 5 – Umeå

Mölleskolan, klass 5B – Sibbhult

Västra skolan, 5B - Katrineholm

Futurum Bålsta 5B – Bålsta

Ektorps skola 5E – Nacka

 

Följ kampen på urplay.se, nya avsnitt varje torsdag. 

 

Premiär i TV: 10/10 kl.18:45, SVT Barn

Premiär i Radio: 12/10 kl.11:03, P4

 

 

Anmäl din klass till Retorikmatchen 2020

Stäng
Sofia Wadensjö Karén, vd UR.

​Allt svårare för äldre att granska nyhetskällor visar ny undersökning

27 september 2019

Fyra av tio tycker att det har blivit svårare att kritiskt granska källor. Bland äldre anger nästan hälften att det har blivit svårare. Det visar en Novus-undersökning om källkritik som UR nyligen har låtit genomföra.

Fyra av tio svenskar uppger att det under de tre senaste åren blivit svårare att kritiskt granska källor som förmedlar nyheter. I gruppen 65-79-år uppger så många som 48% att det blivit svårare att kritiskt granska källor. Undersökningen visar alltså tydliga belägg för att många äldre känner ett digitalt utanförskap.

Hur källkritisk man uppger sig vara sammanfaller i hög grad med ålder och utbildningsnivå, 95 procent av deltagarna i åldrarna 18-49 svarade att de ”ofta” eller åtminstone ”ibland” funderar på om de kan lita på källan. Nästan exakt samma siffra som för dem med universitetsutbildning (94 procent). Ser man till hela befolkningen är det bara ungefär varannan svensk som säger sig fundera över detta ”ofta” eller ”ibland”.

Inget av detta är egentligen förvånande. Flera undersökningar visar på liknande resultat – ju äldre man är och desto lägre utbildning man har gått, desto sämre är man på att navigera i vårt nya, krävande medie- och informationssamhälle. Nästan varannan uppger att det är i skolan som man har lärt sig källkritik. Men tittar man på åldersgruppen 18–34 år är siffran avsevärt högre – 83 procent. Detta avspeglar tydligt att källkritik och mediekunskap har tagit sig in i läroplanerna de senaste 20 åren, och att detta därmed har gått de äldre förbi.

– Det här med källkritik är svårt! Inte mindre än fyra av tio känner uppenbarligen detta väldigt starkt. Här kan, ska och gör UR verkligen skillnad. Redan för tjugo år sedan började vi ta fram program om källkritik - lättillgängliga, engagerande och lärande program. Just nu satsar vi på äldre som befinner sig i digitalt utanförskap och på skolan med konceptet ”Genomskåda”, säger Sofia Wadensjö Karén vd på UR.

Hela 90 procent av de tillfrågade i Novus-undersökningen uppgav att de tycker det är ”viktigt” eller till och med ”mycket viktigt” med bildande radio- och tv-program om källkritik i skolan. I och med att UR har identifierat detta tydliga behov av kunskap kring källkritik, i alla åldrar, produceras flera programserier i ämnet som exempelvis Seniorsurfarna, en tv-serie som hjälper äldre att ta sig ur ett digitalt utanförskap genom att följa några av Sveriges mest folkkära seniorer under ett veckolångt träningsläger där de drillas i digitala färdigheter. Målet är att de ska gå från fullständiga digitala oskulder till nätvirtuoser. Andra exempel är radioprogrammet Fejk med Anna-Charlotta Gunnarson samt podden Fejkskolan som riktar sig mot samhällskunskap på gymnasiet. Ytterligare ett programtips är Genomskåda algoritmen, ett radioprogram som utforskar de synliga och osynliga formler som styr våra online-liv.

För att möta allmänhetens behov av att enkelt hitta UR:s program i ämnet har en ny undersajt skapats: urplay.se/genomskåda

Vill du ta del av hela undersökningen så finns den att läsa här.

Stäng
UR:s aktiviteter på Bok- och bibliotekmässan.

UR på Bok- och biblioteksmässan

16 september 2019

UR är på plats på årets Bok- och biblioteksmässa med ett digert program som kretsar kring temat medievetenhet, ett av årets teman på mässan.

Tillsammans med Västra Götalandsregionen, Lärarförbundet, Svensk Biblioteksförening, Kommittén för nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet samt Statens medieråd samverkar UR i år kring en rad aktiviteter, bland annat på den gemensamma utställningsytan MIK-montern där det kommer pågå poddinspelningar, samtal inför publik, workshops, filmvisning och mer.

I samband med årets Bok- och biblioteksmässa lanserar UR Genomskåda – fem sätt att greppa din omvärld. På urplay.se/genomskåda har UR samlat en mängd olika program som visar hur du kan granska, fråga, analysera, skapa och samtala – allt för att du bättre ska kunna ta makten över budskapen och enklare kunna skilja på sant och falskt när du tar del av allt som sägs och syns på nätet, i sociala medier, tidningar, i radio och tv.

Kom gärna förbi MIK-montern och ta del av alla aktiviteter, lyssna på panelsamtal som hålls i de större seminariesalarna.

 

UR:S AKTIVITETER PÅ BOK- OCH BIBLIOTEKMÄSSAN 26-28 SEPTEMBER

 

TORSDAG 26 SEPTEMBER

12:20–12:40 Att ljuga sig till sanning

Kan man lära sig källkritik och förstå hur algoritmer fungerar genom att ljuga? Josef Sahlin, lärare och lärarfortbildare, berättar i samtal med Sofia Wadensjö Karén, vd UR, om hur elever och lärare genom ren och skär lögn kan bli mediemedvetna medborgare.

Scen: MIK-läktaren vid MIK-montern

 

13:20–15:20 Livepodd med UR:s Algoritmen

Om algoritmerna som radikaliserade en hel nation – UR-podden "Algoritmen" spelar in live direkt från mässan. Att vara online är effektivt för att opinionsbilda och påverka det politiska livet. Men det handlar inte längre om hur sociala medier kan radikalisera enskilda terrorister, eller tippa över jämna valresultat åt det ena eller det andra hållet. Enligt New York Times finns det ett exempel där Youtube och dess algoritmer lyckades vrida om det politiska landskapet för en hel nation – Brasilien. Algoritmen reder ut påståendet! Programledare Melody Lovelin och Athena Afshari.

Plats: Poddstudion vid MIK-montern

 

15:00–15:45 Panelsamtal: MIK – så enkelt är det

I dagens informationsflöde handlar det om att kunna skilja på sant, falskt och spännande rykten – innan du bildar din åsikt, gör din röst hörd eller delar vidare. Det handlar om att granska, fråga, analysera, skapa och samtala för att greppa din omvärld och ta del av din samtid. Enkelt, eller hur?

Medverkande Carl Heath, särskild utredare för att värna det demokratiska samtalet, Emma Frans, vetenskapsskribent och författare, Josef Sahlin, lärare och lärarfortbildare, Karin Linder, generalsekreterare Svensk biblioteksförening.

Moderator Jack Werner, journalist.

Scen: F5, Rum för mediefrågor

 

16:40–17:00 Meningsmotståndare pratar med varandra

Hur får man meningsmotståndare i den oftast högljudda och alltmer polariserade debatten att börja prata med varandra? Och lyssnar de på varandra? Jonas Torpe Joelsson, projektledare för Sverigepratar samtalar med Sofia Wadensjö Karén, vd UR.

Scen: MIK-läktaren vid MIK-montern

 

17:00–17:20 När demokratin blir digital

I takt med att samhället digitaliseras och mängden av information är oändlig blir behovet av medie- och informationskunskap mer eller mindre akut hos medborgarna. Ett samtal om demokratins digitalisering och samhällets utmaningar med Helene Öberg, statssekreterare hos kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Sofia Wadensjö Karén, vd UR.

Scen: MIK-läktaren vid MIK-montern

 

10:00–18:00 Lär dig #genomskåda med UR

Här får du tillfälle att se ett urval av program som visar hur du kan granska, fråga, analysera, skapa och samtala – allt för att du bättre ska kunna ta makten över budskapen och enklare kunna skilja på sant och falskt när du tar del av allt som sägs och syns på nätet, i sociala medier, tidningar, i radio och tv.

Plats: MIK-bion vid MIK-montern

 

FREDAG 26 SEPTEMBER

11:00–11:45 Panelsamtal: Makthavare i media – kan man lita på dem?

Förtroendebarometern 2019 visar att allmänheten generellt har stort förtroende för journalister och medier. Men förtroendet varierar stort mellan olika grupper och tilliten till medierna tycks bli alltmer politisk och polariserad. Hur förhåller sig mediemakthavare till dem som ifrågasätter media och oberoende journalistik? Hur kan det generellt höga förtroendet behållas, och hur kan klyftorna mellan olika grupper överbryggas? Och vilken roll har medieetiken för förtroendet för traditionella och nya medier?

Medverkande Sofia Wadensjö Karén, vd UR, Thomas Mattsson, f d chefredaktör och ansvarig utgivare Expressen, Jonas Nordling, chefredaktör och ansvarig utgivare Dagens Arena, Sofia Dahlström, programchef SVT Göteborg.

Moderator är Patrik Hadenius, vd Utgivarna.

Scen: F5, Rum för mediefrågor

 

11:00–12:00 Sant, falskt eller mittemellan

Podd på plats – Se och lyssna på hur en poddinspelning går till. Emma Frans, vetenskapsskribent och författare, och Maja Åström, radioproducent, från UR:s kommande podd med arbetsnamnet ”Sant, falskt eller mittemellan” är på plats och spelar in. Tillsammans undersöker de sanningshalten i myter, rykten och fakta.

Plats: Poddstudion vid MIK-montern

 

12:20–12:40 Fakta, åsikter och löst tyckande

Varför pratas det om åsikter som något som står i motsats till fakta? En välgrundad åsikt bygger på fakta, men hur ser vi skillnad på åsikt och löst tyckande? Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och blivande ledamot av Svenska akademien, reder ut skillnaden mellan faktabaserade åsikter och känslomässigt tyckande i samtal med Sofia Wadensjö Karén, vd UR.

Scen: MIK-läktaren vid MIK-montern

 

13:00–13:20 Att ljuga sig till sanning

Kan man lära sig källkritik och förstå hur algoritmer fungerar genom att ljuga? Josef Sahlin, lärare och lärarfortbildare, berättar i samtal med Sofia Wadensjö Karén, vd UR, om hur elever och lärare genom ren och skär lögn kan bli mediemedvetna medborgare.

Scen: MIK-läktaren vid MIK-montern

 

14:00–16:40 Sant, falskt eller mittemellan

Podd på plats – Se och lyssna på hur en poddinspelning går till. Emma Frans, vetenskapsskribent och författare, och Maja Åström, radioproducent, från UR:s kommande podd med arbetsnamnet ”Sant, falskt eller mittemellan” är på plats och spelar in. Tillsammans undersöker de sanningshalten i myter, rykten och fakta.

Plats: Poddstudion vid MIK-montern

 

17:00–17:45 Panelsamtal: Varför gillar vi att bli lurade?

Hellre dela en story än kolla om den är sann! Hur spelar beteenden, psykologi, känslor och önskan om att vara först eller vara med i ett sammanhang in när vi delar på nätet? Och är det någon skillnad på hur och vad unga och äldre delar? Hur vet vi att en källa är trovärdig och bryr vi oss egentligen om det? Medverkande Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, Gustav Nilsson, leg psykolog, Sofia Wadensjö Karén, vd UR, Thomas Nygren, lektor didaktik UU. Moderator är Jack Werner.

Scen: K3

 

10:00–18:00 Lär dig #genomskåda med UR

Här får du tillfälle att se ett urval av program som visar hur du kan granska, fråga, analysera, skapa och samtala – allt för att du bättre ska kunna ta makten över budskapen och enklare kunna skilja på sant och falskt när du tar del av allt som sägs och syns på nätet, i sociala medier, tidningar, i radio och tv.

Plats: MIK-bion vid MIK-montern

 

LÖRDAG 27 SEPTEMBER

11:00–12:20 Sant, falskt eller mittemellan

Podd på plats – Se och lyssna på hur en poddinspelning går till. Emma Frans, vetenskapsskribent och författare, och Maja Åström, radioproducent, från UR:s kommande podd med arbetsnamnet ”Sant, falskt eller mittemellan” är på plats och spelar in. Tillsammans undersöker de sanningshalten i myter, rykten och fakta.

Plats: Poddstudion vid MIK-montern

 

12:20–12:40 Fakta, åsikter och löst tyckande

Varför pratas det om åsikter som något som står i motsats till fakta? En välgrundad åsikt bygger på fakta, men hur ser vi skillnad på åsikt och löst tyckande? Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och blivande ledamot av Svenska akademien, reder ut skillnaden mellan faktabaserade åsikter och känslomässigt tyckande i samtal med Sofia Wadensjö Karén, vd UR.

Scen: MIK-läktaren vid MIK-montern

 

14:40–15:00 Narrativet är den nya sanningen

Att vara källkritisk räcker inte längre för att genomskåda samtiden, lika viktigt är att förstå narrativet - vår tids sanning. Bäst berättelse vinner, får flest väljare, kunder eller följare. Ett parti eller företag med dålig eller ingen berättelse förlorar. Magnus Linton, författare och journalist i samtal med Sofia Wadensjö Karén, vd UR, om narrativets betydelse för att både förstå och kunna genomskåda vår samtid.

Scen: MIK-läktaren vid MIK-montern

 

16:00–17:00 Sant, falskt eller mittemellan

Podd på plats – Se och lyssna på hur en poddinspelning går till. Emma Frans, vetenskapsskribent och författare, och Maja Åström, radioproducent, från UR:s kommande podd med arbetsnamnet”Sant, falskt eller mittemellan” är på plats och spelar in. Tillsammans undersöker de sanningshalten i myter, rykten och fakta.

Plats: Poddstudion vid MIK-montern

 

10:00–18:00 Lär dig #genomskåda med UR

Här får du tillfälle att se ett urval av program som visar hur du kan granska, fråga, analysera, skapa och samtala – allt för att du bättre ska kunna ta makten över budskapen och enklare kunna skilja på sant och falskt när du tar del av allt som sägs och syns på nätet, i sociala medier, tidningar, i radio och tv.

Plats: MIK-bion vid MIK-montern

 

SÖNDAG 28 SEPTEMBER

 

11:00–12:20 Sant, falskt eller mittemellan

Podd på plats – Se och lyssna på hur en poddinspelning går till. Emma Frans, vetenskapsskribent och författare, och Maja Åström, radioproducent, från UR:s kommande podd med arbetsnamnet ”Sant, falskt eller mittemellan” är på plats och spelar in. Tillsammans undersöker de sanningshalten i myter, rykten och fakta.

Plats: Poddstudion vid MIK-montern

 

12:20–13:20 Från digital analfabet till seniorsurfare

Hur snabbt kan man lära sig att navigera i den digitala världen om man varken har e-postadress, mobilt bank-id eller ens en dator? I dag lever över en miljon svenskar sina liv i ett digitalt utanförskap, och för många äldre så har informationsteknologin inte alls förenklat tillvaron – utan i stället komplicerat den. I den kommande tv-serien Seniorsurfarna får några av våra mest folkkära seniorer, Claes Malmberg, Marianne Mörck, Björn Hellberg, Ewa Fröling, under en veckas tid drillas i digitala färdigheter. Här berättar de om sina nya digitala färdigheter.

Plats: MIK-läktaren vid MIK-montern

 

13:20–16:00 Sant, falskt eller mittemellan

Podd på plats – Se och lyssna på hur en poddinspelning går till. Emma Frans, vetenskapsskribent och författare, och Maja Åström, radioproducent, från UR:s kommande podd med arbetsnamnet ”Sant, falskt eller mittemellan” är på plats och spelar in. Tillsammans undersöker de sanningshalten i myter, rykten och fakta.

Plats: Poddstudion vid MIK-montern

 

10:00–18:00 Lär dig #genomskåda med UR

Här får du tillfälle att se ett urval av program som visar hur du kan granska, fråga, analysera, skapa och samtala – allt för att du bättre ska kunna ta makten över budskapen och enklare kunna skilja på sant och falskt när du tar del av allt som sägs och syns på nätet, i sociala medier, tidningar, i radio och tv.

Plats: MIK-bion vid MIK-montern

 

På UR Play finns tv- och radioprogrammen som ingår i satsningen #genomskåda: urplay.se/genomskåda

 

Stäng
Greta Thunberg. Foto: UR.

Flera nomineringar till prestigefulla priser för UR

10 september 2019

Sommaren avslutades med glädje när UR tog hem priset som Årets barnprogram på Kristallen som prisar de bästa inom svensk tv. Inte nog med det, flera produktioner har blivit nominerade till prestigefulla priser som delas ut under hösten – Guldörat, Prix Europa och Japan Prize.

I radioserien Fejk tar programledaren Anna Charlotta Gunnarson hjälp av sidekicken David Silva för att syna välkända historiska skeenden ur nya perspektiv. Nu har serien chans att bli Årets radioprogram när Guldörat delas ut den 18 september. Lyssna på Fejk >  

Greta Thunberg har varit framträdande i media över hela världen under det senaste året, men en av det första att intervjua henne var UR:s Josefiné Nettelbladt som gjorde reportaget Gretas skolstrejk. Hennes arbete är nu nominerat i kategorin Radiodokumentär under Prix Europa som varje år premierar de bästa produktionerna i Europa, denna gång den 12 oktober.  Lyssna på dokumentären >

Hur mycket respekt har vi för varandras olikheter i Sverige 2018? Med humor som sitt främsta vapen gav sig Alice Hollingworth och Linda Rosendal ut på en roadtrip genom Sveriges fördomar. Serien Tack gud jag är homo är nu nominerad till bästa ungdomsprogram i Japan Prize, en tävling som utser de främsta internationella produktionerna med ett utbildningsfokus. I år hålls den 1-8 november. Se serien på UR Play >

Sist men inte minst, är även Kristallen-vinnaren Livet i Mattelandet nominerad i Japan Prize i kategorin med produktioner för grundskolan. Serien är en lustfylld och lärorik resa i en värld fylld med humor och matematik. Färgstarka karaktärer, lekfulla situationer och tydliga pedagogiska mål gör att matten blir både rolig och begriplig. I Sifferverkstan löser Primus och Deci siffriga problem medan bagaren Bullino dividerar med nya kunder i Räknebageriet. Polisen Inge Räknander söker borttappade differenser och löser divisionsbrott.​ Se Livet i Mattelandet >

Stäng