Aktuellt

Här får du veta vad som är aktuellt på UR just nu.

UR's logotyp

UR har lämnat in sitt remissvar

19 oktober 2018

Idag har UR lämnat in sitt remissvar på Ett oberoende public service för alla – nya möjligheter och ansvar (SOU 2018:50).

UR instämmer i stora delar av betänkandets förslag och menar att den i huvudsak beskriver public services roll på ett framåtsyftande sätt. Däremot har inte betydelsen av UR:s särskilda utbildningsuppdrag och hur UR kan göra skillnad nästa tillståndsperiod lyfts fram tillräckligt tydligt.

- I över 40 år har UR bidragit till att minska kunskapsklyftorna i Sverige. Vi ser idag ett ökat behov av utbildning. Möjligheten att få ny kunskap genom hela livet för att kunna fatta medvetna beslut baserade på fakta är grunden i ett demokratiskt samhälle, säger Sofia Wadensjö Karén, vd för UR.

 

UR välkomnar att public service-bolagen nu föreslås ges större flexibilitet när det gäller att tillgängliggöra sitt utbud på de digitala plattformarna men anser att det bör gälla fler grupper än barn, unga och nationella minoriteter. UR betonar vikten av att få finnas på alla plattformar, det är avgörande att UR finns där användarna finns och att alla enkelt ska kunna ha tillgång till UR:s kvalitativa utbud.

 

I övrigt ser UR positivt på att ökade resursbehov har hörsammats och att UR:s ambitioner för insatser inom medie- och informationskunnighet (MIK) och satsningar riktade till nyanlända i Sverige särskilt lyfs fram.

 

Läs hela remissvaret här: Pressrum UR - MyNewsDesk

Stäng
En liten flicka vänder ryggen till tittaren.

UR satsar stort på att stötta föräldrar

18 oktober 2018

Koncentrationssvårigheter, utbrott för ingenting och ständiga konflikter med föräldrar och syskon. Många barn uppträder ibland på sätt som deras anhöriga eller omgivning har svårt att hantera.

Vi vill stötta och inspirera alla mammor och pappor med barn vars beteenden orsakar utmaningar både hemma och i skolan. De ska känna att de inte är ensamma, att det finns hjälp som kan underlätta och en väg framåt. 

Genom att fokusera på beteende och den praktiska hjälp barnet kan få, snarare än en eventuell diagnos i sig, ser vi en möjlighet att kunna underlätta vardagen för fler föräldrar.

Därför lanserar vi nu tv-serien Superungar, nya avsnitt av uppskattade NPF-podden samt en helt ny inspirationssida för föräldrar, ur.se/föräldrar

Superungar – premiär 25 oktober 

Tillsammans med experter och specialister möter programledaren Måns Möller, som själv har en son med autism, familjer med barn som har olika neuropsykiatriska diagnoser. Superungar handlar om föräldrarnas oro och kärleksfulla kamp. Och om barnens beundransvärda insikter och livsvisdom. 

Ett av UR:s mest nedladdade program  

Sedan starten 2016 har psykologen Bo Hejlskov Elvén och logopeden Ulrika Aspeflo svarat på frågor om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i NPF-podden. Responsen från föräldrar och andra lyssnare har varit enorm.

www.ur.se/föräldrar 

För att hjälpa stressade, oroliga föräldrar som inte har ork att leta runt på nätet efter information lanserar vi en samlingssajt fylld med fakta, korta filmer, samt tips och råd från experter och andra föräldrar. Sidan ska vara ett stöd de dagar då det fungerar som sämst med dem vi älskar mest.

 

Stäng
Tripp och Trapp sitter på en av Träds grenar.

Äntligen nya avsnitt av Tripp, Trapp, Träd

12 oktober 2018

Nu finns det en massa nytt och roligt innehåll i Tripp, Trapp, Träd-appen. Där hittar du bland annat nya magasin, nya klipp med  Ben Rangel och även nya radioavsnitt plus andra roliga äventyr.  

Temat för den nya säsongen är ”Här är jag”.  

I de nya avsnitten hittar Tripp och Trapp en låda med prydnadssaker som de använder för att ta sig över sjön. Skelettet Ben Rangel leker minnesleken med saker han hittar i lådan. Detta och mycket mer ser du i Tripp, Trapp, Träds efterlängtade nya avsnitt.

Vill du ladda ner appen så hittar du den för IOS här och Android här

Tripp, Trapp, Träd sänds i SVT Barnkanalen torsdagar kl. 18.00. Du kan även se programmen på UR Play och UR Skola. Radioavsnitten går att lyssna på i SR P4 från och med 15 oktober. 

Här hittar du mer information om Tripp, Trapp, Träd.

Stäng
Logotyp för Bokmässan

UR blir partner för Bokmässan 2019

4 oktober 2018

UR blir exklusiv mediepartner för Bokmässans tema Med(ie)vetenhet, det som också kallas medie- och informationskunnighet (MIK), under 2019 års mässa i Göteborg.

- Som den centrala MIK-aktör UR är kan vi verkligen göra skillnad i människors förmåga att hantera och analysera olika typer av information. Vi arbetar ständigt för att vår publik ska stå rustad i mötet med en alltmer komplicerad tillvaro när det gäller information och media. Med nästa års bokmässa i sikte kommer vi att ytterligare förstärka och förtydliga vår MIK-satsning, säger Sofia Wadensjö Karén, vd för Sveriges Utbildningsradio (UR).

Under årets bokmässa har UR spelat in närmare 90 seminarier, som finns tillgängliga på UR Play inom kort.

Nu påbörjas planeringen för UR:s medverkan och bidrag till nästa års bokmässa. Målet är att bidra med UR:s gedigna erfarenhet på området men också att partnerskapet ska öppna upp för ökad samverkan med andra, och för UR nya, aktörer.

- UR har jobbat med medie- och informationskunnighet i många år så vi vet att de stora utmaningarna bland unga handlar om att skapa källtillit. Det är gruppen föräldrar och vuxna som behöver lära sig källkritik. Det går fort i dagens mediesamhälle och som medieaktör med kunskap i fokus kan UR bidra till verklig förändring i människors lärande, säger Sofia Wadensjö Karén.

Stäng
 Utbildningsradions vd Sofia Wadensjö Karèn står i UR's lokaler, tittar in i kameran.

Nordens public service-chefer uttalar sig om nedskärningar på Danmarks Radio

20 september 2018

Gemensamt uttalande från nordens public service-chefer med anledning av nedskärningar på Danmarks Radio

”Vi följer den danska utvecklingen med djup oro. I de nordiska länderna är förtroendet för public service högt. De omfattande nedskärningarna på DR kommer att försvaga dess möjligheter att fungera som en gemensam nationell arena. De största förlorarna på de stora besparingarna är den danska publiken. Behovet av medier som kan verka oberoende av ekonomiska och politiska intressen har aldrig varit större. En förändring av DR från att vara en medieinstitution till att bli en kulturinstitution kommer inte att stärka den danska demokratin.”

 

Merja Ylä-Anttila, vd Yle

Thor Gjermund Eriksen, generaldirektör NRK

Magnús Geir Þórðarson, generaldirektör RUV

Hanna Stjärne, vd SVT

Sofia Wadensjö Karén, vd UR

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio

 

Läs även uttalandet från Europeiska radio- och TV-unionen, EBU (European Broadcasting Union) här

Foto: Jann Lipka

Stäng
Rebecka är med i UR:s program Min judiska historia. Foto: Mattias Bardå/UR.

Unga utforskar sin nationella minoritets historia

19 september 2018

Hur mycket kan du om de nationella minoriteternas historia? Allmänhetens kunskap om nationella minoriteter är väldigt låg. Det vill UR ändra på och snart är det premiär för flera nya tv-program där unga berättar om sina personliga upplevelser av att tillhöra en minoritet och om dess historia.

- Historia är inte bara dåtid, den finns även med oss i nutid och påverkar vår framtid. Därför har vi låtit ungdomar från de olika nationella minoritetsgrupperna gräva i sin historia och synliggöra vilka spår som finns kvar i deras liv idag, säger Helene Näslund, producent UR.

Min sverigefinska historiaMin judiska historia och Min tornedalska historia sänds tre söndagar i följd med start den 23 september kl. 17.00 i SVT2 och finns även tillgängliga redan nu att se på UR Skola och UR Play. Programmen är producerade för användning i undervisningen om nationella minoriteter på högstadiet, men är intressanta för alla som vill veta mer om ämnet.

I Barnkanalen sänder UR Katjas sverigefinska historiaNathans judiska historia och Johannes tornedalska historia tre torsdagar i följd kl. 18.45 med start den 20 september, och de finns också på UR Skola. Programmen är utformade för mellanstadiet.

- Om alla hade fortsatt gömma sig så hade ingen fattat att vi fanns. Vissa av mina vänner har fått höra: Jag visste inte att judar fanns, säger Rebecka i en diskussion med sin mamma om att bära davidsstjärna på stan.

Sverige har fem nationella minoriteter – samer, judar, sverigefinnar, tornedalingar och romer.

I början av 2018 publicerade UR en Novus-undersökning om kunskapen kring nationella minoriteter. Den visade att kunskapsnivån är väldigt låg, bland annat vet inte var tredje svensk vad en nationell minoritet är för något.

UR har tidigare i år även sänt Romernas historia 1900-tal och Min samiska historia.

Stäng
Seriebild för Min samiska historia, och de fyra ungdomarna syns i bild.

Tre UR-program nominerade till Prix Europa 2018

4 september 2018

UR har fått hela tre nomineringar i den årliga tävlingen Prix Europa. De nominerade är Min samiska historia, Hamnskiftarens resa och Skolministeriet: Misstänkt tvångsgifte – skolkuratorn som grep in.

Prix Europa belönar det bästa inom radio, tv och onlineproduktioner i Europa.

Min samiska historia är nominerad i kategorin TV Iris, en särskild kategori som syftar till att stimulera journalister och filmskapare att analysera frågor kring invandring och mångfald på ett professionellt sätt, för att motverka fördomar, rasism och framförallt att visa på de positiva sidorna med mångfald. Serien Min samiska historia utgår från personliga berättelser, där unga människor visar hur de påverkats av och själva påverkar historien. Det handlar om att ta tillbaka sitt språk och sitt arv.

Hamnskiftarens resa har chans att vinna kategorin Radio fiction. Det är en äventyrsserie som beskriver Sverige och de 25 landskapen och kan användas i skolans undervisning om geografi, historia, naturkunskap och svenska. Huvudkaraktär är pojken Jim, en så kallad hamnskiftare - en människa som kan förvandla sig till olika djur. Hans syster har en allvarlig sjukdom och därför ger han sig ut genom landet i jakt på ett botemedel. Ett äventyr fullt av magi, gåtor och övernaturliga väsen.

Skolministeriet - Misstänkt tvångsgifte – skolkuratorn som grep in är nominerad i kategorin Radio current affairs. Programmet skildrar vilken skillnad skolpersonal kan göra genom sitt agerande när de misstänker att en elev är på väg att giftas bort, och lyfter också relaterade frågor. 

 

Prix Europa äger rum i Berlin och Potsdam 13-19 oktober. 

Stäng
Kollage utav 4 bilder. Ett från varje nominerat program.

Fyra UR-produktioner nominerade till Kristallen 2018

16 augusti 2018

Förra året kammade UR hem en rekordvinst med dubbla utmärkelser inom kategorierna Årets realityprogram (Zero Impact) och Årets dokumentärprogram (Say Something). I år har UR fyra nomineringar till tv-galan.

– Det bästa med de här nomineringarna – förutom att de är glädjande många – är att de visar UR:s bredd. De fyra nomineringarna är exempel på hur vi genom högkvalitativ journalistisk engagerar unga, hjälper barn med språk- och begreppsinlärning, förklarar den föränderliga tid vi lever i samt vi belyser nationella minoriteters språk, kultur och historia. Ett axplock av UR:s rika utbud. Så välförtjänt och så roligt att dessa produktioner uppmärksammas!, säger Sofia Wadensjö Karén, vd för UR.

 

Årets barnprogram: Tripp, Trapp, Träd 

Tripp trapp träd: Ben och fötter

Pedagogisk tv-serie för barn som går i förskolan. Avsnittets tema: kroppen. Tripp och Trapp upptäcker en groda som kan hjälpa dem över sjön. Skelettet Ben Rangel letar efter sina fötter. Elke Ekorre sjunger en "räkna-baklängesramsa". Vi följer Josef som ska köpa nya vinterskor. Reine Brynolfsson läser "Mina ben, mina fötter" av Pernilla Stalfelt.

Producent: Lotta Olin  

 

Årets barnprogram: Retorikmatchen

Retorikmatchen 2017: Final

Retorikmatchen är programmet där tala är guld. Klasser i årskurs 6 från hela Sverige har försökt knipa en plats bland de tio bästa i retorik. I finalavsnittet får vi veta vilka som klarat utmaningarna, knockar juryn med välformulerade tal och vinner guldmikrofonen.

Producent: Erika Strand-Berglund och Markus Granset

 

Årets dokumentärprogram: Det goda landet

Det goda landet: Polisen Ulf

En dokumentärfilmsserie som skildrar delar av det svenska samhället som på olika sätt har berörts av immigration. I avsnittet möter vi Ulf som arbetar som integrationspolis och verkar för att skapa trygghet och öka förtroendet i områden där tilliten till myndigheter och rättsväsende är svag. Han tvekar inte att höja rösten när han tycker att samhället gör fel mot individen.

Producent: Åsa Ekman och Charlotte Sifvert

 

Årets fakta och nyhetsbevakning: Min samiska historia

Min samiska historia: Vi får aldrig glömma

Serien tar sin utgångspunkt i personliga berättelser, där unga människor visar hur de påverkats av och själva påverkar historien. Det vävs samman med äldre personers berättelser om hur samhället har präglat dem. Avsnittet "Vi får aldrig glömma" lyfter fakta från historia och nutid på ett inkännande sätt, det handlar om eftertanke och identifikation med samisk kultur. 

Producent: Helene Näslund

 

Årets Kristallen-gala direktsänds från Cirkus i Stockholm fredagen den 31 augusti 20.00 i TV4 och på TV4 Play.

Om Kristallen - det svenska tevepriset: Kristallen är ett kvalitativt pris som delas ut för svensk tv-produktion. Kristallen instiftades för att stimulera produktion av tv-program med en hög innehållsmässig, konstnärlig och teknisk kvalitet.

Läs mer och se de övriga nominerade: Kristallen 2018

Stäng