Aktuellt

Här får du veta vad som är aktuellt på UR just nu.

UR är en del av Musikhjälpen

UR bidrar till årets Musikhjälpen

10 december 2018

Mer än en miljard människor i världen har någon form av funktionsnedsättning. Den större delen bor i låg- och medelinkomstländer där många fastnar i fattigdom och en utsatt livssituation. UR bidrar till Musikhjälpen genom att producera tv och radio för användning i skolan, i år under namnet Alla funkar olika.

För sjätte året i rad gör UR tv och radio för Musikhjälpen i form av kortare och längre dokumentärfilmer. Årets bidrag består av fem kortfilmer i serien Alla funkar olika – min berättelse där barn i flera länder berättar om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Därtill trettiominuters dokumentären Alla funkar olika som belyser temat mer övergripande och där du får träffa experter, lärare och organisationer som arbetar med barnen.

Syftet med UR:s del i Musikhjälpen är att förmedla kunskap och fakta kring temat främst för användning i skolan. Både inför sändningen av Musikhjälpen, som startar den 10 december i Lund, liksom senare i undervisning som är kopplad till temat men inte till sändningen (filmerna finns på URSkola.se flera år framöver). Vi har även tagit fram en lärarhandledning med fakta, diskussionsövningar och instuderingsuppgifter för årskurs 7 - 9 och gymnasiet.

För alla de som inte går i skolan har vi samlat en mängd olika filmer, serier och dokumentärer som knyter an till Musikhjälpens tema på UR Play.

OM MUSIKHJÄLPEN

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som varje år lyfter en undanskymd mänsklig katastrof. Tre programledare bor i en glasbur för att sända radio och tv dygnet runt i sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.  

Förra året samlade Musikhjälpen in över 74 miljoner kronor till kampen mot barnsexhandel.

Läs mer hos Sveriges radio>

Stäng
UR Play logotypen och en barnslig robot.

Upptäck vår trygga barnvärld i UR Play-appen

27 november 2018

Nu blir det lättare att upptäcka alla våra roliga och inspirerande barnprogram i UR Play-appen!

I den nya versionen av appen för iPhone och iPad kan du välja att filtrera så att bara barnutbudet syns. Som förälder ska man känna sig trygg med att låta sitt barn titta på UR Play. 

Genom att gå in på “Mer-sidan" och klicka på “Visa bara barnprogram” sorteras allt “vuxet” innehåll enkelt bort från appen. Detta gör att du som förälder slipper oroa dig för att ditt barn ska utsättas för olämpligt innehåll. Precis så som det ska vara.  

Programmen som visas i den barnsäkra miljön är de som är gjorda för barn i förskoleåldern och upp till 12 år.  

Den nya barnsorteringen finns i UR Play-appen för iPhone och iPad. Den går att ladda ner i App Store.

Stäng
Artisten Daniel Adams-Ray, William Spetz och Farah Abadi programleder Musikhjälpen 2018. Foto: SR: Mattias Ahlm.

Musikhjälpen 2018 - programledarna klara och UR har filmer för användning i skolan

6 november 2018

Nu är det klart vilka som leder årets Musikhjälpen! Artisten Daniel Adams-Ray, skådespelaren William Spetz och P3-profilen Farah Abadi! Har du koll på vilka filmer UR gör för Musikhjälpen?

- Grattis och heja heja till årets programledare! Jag är säker på att de kommer att få till en härlig stämning i studion och göra ett bra jobb i att belysa årets superviktiga tema ”Alla har rätt att funka olika”, säger Maria Rydbrink Raud som projektleder UR:s samarbetet med Musikhjälpen.

Läsa mer om Musikhjälpen och årets programledare hos Sveriges Radio >

För sjätte året i rad gör UR kortare och längre dokumentärfilmer till Musikhjälpen. I år har vi producerat fem kortfilmer i serien Alla funkar olika – min berättelse där barn i flera länder berättar om hur det är att leva med funktionsnedsättning. Mer än en miljard människor i världen har någon form av funktionsnedsättning. Den större delen bor i låg- och medelinkomstländer där många fastnar i fattigdom och en utsatt livssituation.

UR har även producerat trettiominuters dokumentären Alla funkar olika som belyser temat mer övergripande och där du får träffa experter, lärare och organisationer som arbetar med barnen.

Syftet med UR:s bidrag till Musikhjälpen är att förmedla kunskap och fakta kring temat främst för användning i skolan. Både inför sändningen av Musikhjälpen, som i år startar den 10 december i Lund, liksom senare i undervisning som är kopplad till temat men inte till sändningen (filmerna finns på URSkola.se flera år framöver).

OM MUSIKHJÄLPEN

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som varje år lyfter en undanskymd mänsklig katastrof. Tre programledare bor i en glasbur för att sända radio och tv dygnet runt i sammanlagt 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och personer som engagerar sig i kampen. Insamlingen bygger bland annat på publikens låtönskningar som också utgör all musik som spelas i programmet.  

Förra året samlade Musikhjälpen in över 74 miljoner kronor till kampen mot barnsexhandel.

Läs mer hos Sverige Radio >

Stäng
UR's logotyp

UR har lämnat in sitt remissvar

19 oktober 2018

Idag har UR lämnat in sitt remissvar på Ett oberoende public service för alla – nya möjligheter och ansvar (SOU 2018:50).

UR instämmer i stora delar av betänkandets förslag och menar att den i huvudsak beskriver public services roll på ett framåtsyftande sätt. Däremot har inte betydelsen av UR:s särskilda utbildningsuppdrag och hur UR kan göra skillnad nästa tillståndsperiod lyfts fram tillräckligt tydligt.

- I över 40 år har UR bidragit till att minska kunskapsklyftorna i Sverige. Vi ser idag ett ökat behov av utbildning. Möjligheten att få ny kunskap genom hela livet för att kunna fatta medvetna beslut baserade på fakta är grunden i ett demokratiskt samhälle, säger Sofia Wadensjö Karén, vd för UR.

 

UR välkomnar att public service-bolagen nu föreslås ges större flexibilitet när det gäller att tillgängliggöra sitt utbud på de digitala plattformarna men anser att det bör gälla fler grupper än barn, unga och nationella minoriteter. UR betonar vikten av att få finnas på alla plattformar, det är avgörande att UR finns där användarna finns och att alla enkelt ska kunna ha tillgång till UR:s kvalitativa utbud.

 

I övrigt ser UR positivt på att ökade resursbehov har hörsammats och att UR:s ambitioner för insatser inom medie- och informationskunnighet (MIK) och satsningar riktade till nyanlända i Sverige särskilt lyfs fram.

 

Läs hela remissvaret här: Pressrum UR - MyNewsDesk

Stäng
En liten flicka vänder ryggen till tittaren.

Här finns vår nya föräldrasajt!

18 oktober 2018

Ibland uppträder barn på sätt som familjen eller omgivningen har svårt att hantera. På vår nya sajt har vi samlat tips och inspiration som kan underlätta din vardag.

Kom ihåg att du inte är ensam - det finns hjälp att få och en väg framåt. Läs mer på ur.se/föräldrar.

Stäng
Tripp och Trapp sitter på en av Träds grenar.

Äntligen nya avsnitt av Tripp, Trapp, Träd

12 oktober 2018

Nu finns det en massa nytt och roligt innehåll i Tripp, Trapp, Träd-appen. Där hittar du bland annat nya magasin, nya klipp med  Ben Rangel och även nya radioavsnitt plus andra roliga äventyr.  

Temat för den nya säsongen är ”Här är jag”.  

I de nya avsnitten hittar Tripp och Trapp en låda med prydnadssaker som de använder för att ta sig över sjön. Skelettet Ben Rangel leker minnesleken med saker han hittar i lådan. Detta och mycket mer ser du i Tripp, Trapp, Träds efterlängtade nya avsnitt.

Vill du ladda ner appen så hittar du den för IOS här och Android här

Tripp, Trapp, Träd sänds i SVT Barnkanalen torsdagar kl. 18.00. Du kan även se programmen på UR Play och UR Skola. Radioavsnitten går att lyssna på i SR P4 från och med 15 oktober. 

Här hittar du mer information om Tripp, Trapp, Träd.

Stäng
Logotyp för Bokmässan

UR blir partner för Bokmässan 2019

4 oktober 2018

UR blir exklusiv mediepartner för Bokmässans tema Med(ie)vetenhet, det som också kallas medie- och informationskunnighet (MIK), under 2019 års mässa i Göteborg.

- Som den centrala MIK-aktör UR är kan vi verkligen göra skillnad i människors förmåga att hantera och analysera olika typer av information. Vi arbetar ständigt för att vår publik ska stå rustad i mötet med en alltmer komplicerad tillvaro när det gäller information och media. Med nästa års bokmässa i sikte kommer vi att ytterligare förstärka och förtydliga vår MIK-satsning, säger Sofia Wadensjö Karén, vd för Sveriges Utbildningsradio (UR).

Under årets bokmässa har UR spelat in närmare 90 seminarier, som finns tillgängliga på UR Play inom kort.

Nu påbörjas planeringen för UR:s medverkan och bidrag till nästa års bokmässa. Målet är att bidra med UR:s gedigna erfarenhet på området men också att partnerskapet ska öppna upp för ökad samverkan med andra, och för UR nya, aktörer.

- UR har jobbat med medie- och informationskunnighet i många år så vi vet att de stora utmaningarna bland unga handlar om att skapa källtillit. Det är gruppen föräldrar och vuxna som behöver lära sig källkritik. Det går fort i dagens mediesamhälle och som medieaktör med kunskap i fokus kan UR bidra till verklig förändring i människors lärande, säger Sofia Wadensjö Karén.

Stäng
 Utbildningsradions vd Sofia Wadensjö Karèn står i UR's lokaler, tittar in i kameran.

Nordens public service-chefer uttalar sig om nedskärningar på Danmarks Radio

20 september 2018

Gemensamt uttalande från nordens public service-chefer med anledning av nedskärningar på Danmarks Radio

”Vi följer den danska utvecklingen med djup oro. I de nordiska länderna är förtroendet för public service högt. De omfattande nedskärningarna på DR kommer att försvaga dess möjligheter att fungera som en gemensam nationell arena. De största förlorarna på de stora besparingarna är den danska publiken. Behovet av medier som kan verka oberoende av ekonomiska och politiska intressen har aldrig varit större. En förändring av DR från att vara en medieinstitution till att bli en kulturinstitution kommer inte att stärka den danska demokratin.”

 

Merja Ylä-Anttila, vd Yle

Thor Gjermund Eriksen, generaldirektör NRK

Magnús Geir Þórðarson, generaldirektör RUV

Hanna Stjärne, vd SVT

Sofia Wadensjö Karén, vd UR

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio

 

Läs även uttalandet från Europeiska radio- och TV-unionen, EBU (European Broadcasting Union) här

Foto: Jann Lipka

Stäng