Aktuellt

Här får du veta vad som är aktuellt på UR just nu.

Kollage utav 4 bilder. Ett från varje nominerat program.

Fyra UR-produktioner nominerade till Kristallen 2018

16 augusti 2018

Förra året kammade UR hem en rekordvinst med dubbla utmärkelser inom kategorierna Årets realityprogram (Zero Impact) och Årets dokumentärprogram (Say Something). I år har UR fyra nomineringar till tv-galan.

– Det bästa med de här nomineringarna – förutom att de är glädjande många – är att de visar UR:s bredd. De fyra nomineringarna är exempel på hur vi genom högkvalitativ journalistisk engagerar unga, hjälper barn med språk- och begreppsinlärning, förklarar den föränderliga tid vi lever i samt vi belyser nationella minoriteters språk, kultur och historia. Ett axplock av UR:s rika utbud. Så välförtjänt och så roligt att dessa produktioner uppmärksammas!, säger Sofia Wadensjö Karén, vd för UR.

 

Årets barnprogram: Tripp, Trapp, Träd 

Tripp trapp träd: Ben och fötter

Pedagogisk tv-serie för barn som går i förskolan. Avsnittets tema: kroppen. Tripp och Trapp upptäcker en groda som kan hjälpa dem över sjön. Skelettet Ben Rangel letar efter sina fötter. Elke Ekorre sjunger en "räkna-baklängesramsa". Vi följer Josef som ska köpa nya vinterskor. Reine Brynolfsson läser "Mina ben, mina fötter" av Pernilla Stalfelt.

Producent: Lotta Olin  

 

Årets barnprogram: Retorikmatchen

Retorikmatchen 2017: Final

Retorikmatchen är programmet där tala är guld. Klasser i årskurs 6 från hela Sverige har försökt knipa en plats bland de tio bästa i retorik. I finalavsnittet får vi veta vilka som klarat utmaningarna, knockar juryn med välformulerade tal och vinner guldmikrofonen.

Producent: Erika Strand-Berglund och Markus Granset

 

Årets dokumentärprogram: Det goda landet

Det goda landet: Polisen Ulf

En dokumentärfilmsserie som skildrar delar av det svenska samhället som på olika sätt har berörts av immigration. I avsnittet möter vi Ulf som arbetar som integrationspolis och verkar för att skapa trygghet och öka förtroendet i områden där tilliten till myndigheter och rättsväsende är svag. Han tvekar inte att höja rösten när han tycker att samhället gör fel mot individen.

Producent: Åsa Ekman och Charlotte Sifvert

 

Årets fakta och nyhetsbevakning: Min samiska historia

Min samiska historia: Vi får aldrig glömma

Serien tar sin utgångspunkt i personliga berättelser, där unga människor visar hur de påverkats av och själva påverkar historien. Det vävs samman med äldre personers berättelser om hur samhället har präglat dem. Avsnittet "Vi får aldrig glömma" lyfter fakta från historia och nutid på ett inkännande sätt, det handlar om eftertanke och identifikation med samisk kultur. 

Producent: Helene Näslund

 

Årets Kristallen-gala direktsänds från Cirkus i Stockholm fredagen den 31 augusti 20.00 i TV4 och på TV4 Play.

Om Kristallen - det svenska tevepriset: Kristallen är ett kvalitativt pris som delas ut för svensk tv-produktion. Kristallen instiftades för att stimulera produktion av tv-program med en hög innehållsmässig, konstnärlig och teknisk kvalitet.

Läs mer och se de övriga nominerade: Kristallen 2018

Stäng
Svartvit bild på Anna Rastner som ler och tittar in i kameran.

Anna Rastner ny utbudschef på UR

13 augusti 2018

Det är nu klart att Anna Rastner går till UR och rollen som utbudschef

– Anna blir en viktig pusselbit i UR:s framtida utveckling, säger Sofia Wadensjö Karén, vd på UR.

– Jag är verkligen glad över att välkomna Anna Rastner och hennes kompetens till UR. Förutom att hon är en omvittnat god ledare och en erfaren publicist har hon dessutom djup kunskap om hur digitala användarbeteenden ritar om spelplanen för hela mediebranschen, fortsätter Sofia Wadensjö Karén.

Bakom sig har Anna Rastner många års erfarenhet av publicistiskt arbete i allmänhet och den digitala medietransformationen i synnerhet på bland annat Expressen, Mittmedia och TV8. Närmast kommer hon från tjänsten som programchef på TV4, där hon tidigare även varit digital programchef.

– Det ska bli väldigt roligt att få arbeta med UR:s fantastiska utbud. Jag tror att det finns stora möjligheter att låta fler få ta del av detta innehåll, inte minst via digitala plattformar. Jag har stor respekt för medarbetarna på UR och deras kunnande om sitt innehåll och sina användare så jag ser mycket framemot att få bli en del av det viktiga uppdrag UR har för vårt demokratiska samhälle, säger Anna Rastner.

UR:s uppdrag handlar i grunden om att – genom kunskap – stärka det demokratiska samhället. Det börjar i förskolan och fortsätter i ett livslångt lärande. För att nå maximal effekt i det uppdraget är distribution, plattformsstrategi och digital utveckling kritiska framgångsfaktorer. Därför är rekryteringen av en ny utbudschef särskilt strategiskt viktig för UR.

– Jag hoppas att mina erfarenheter inom innehåll, publicering och strategi kan bidra till UR:s utveckling och viktiga roll i det framtida medielandskapet, säger Anna Rastner.

Anna Rastner kommer att ingå i UR:s ledningsgrupp och tillträder den 8 oktober.

Stäng
Ett kollage utav flera olika personers ansikten

100 samtal med unga vuxna

30 juni 2018

100 samtal med unga vuxna - om psykisk ohälsa, engagemang och framtidstro

Unga vuxna hamnar ofta i medieskugga och deras röster hörs inte ens i frågor som berör dem själva. Samtidigt är unga mycket engagerade i olika samhällsfrågor. Många upplever allvarlig psykisk ohälsa, oro och stress i sin vardag. Det visar en ny, omfattande kvalitativ undersökning som UR har gjort.

-  För många av de vi pratade med var det första gången som de fick uttrycka sina känslor, tankar och åsikter för en vuxen och bli lyssnade på, utan att bli bedömda eller ifrågasatta. Det var en omskakande insikt. Att unga mår dåligt kom väldigt tydligt fram under samtalen, trots att vi inte ställde den frågan direkt. De berättade ändå. Många vittnar om depression, mediciner, självmordsförsök och missbruk inom familjen. Stress är något som nästan alla tar upp som en del av deras liv, säger Christina Friborg, projektutvecklare på Utbildningsradion.

”Det är liksom ingen som mår bra, det är jättejobbigt. För vi är ändå den här nästa generationen som ska jobba. Om vi kraschar, vad händer då?” - Kvinna 20 år, Visby

”Jag tävlar med klockan hela tiden, hela samhället gör det.” - Kvinna 20 år Tensta

De flesta drömmer om ett tryggt liv med ett bra jobb och de vill bo kvar i eller nära hemorten. De vill bli socionomer, tandläkare, förpackningsutvecklare, ingenjörer, politiker, lärare, ekonomer och truckförare… listan kan göras lång.

Viktiga samhällsfrågor för den här gruppen är lika olika som de tillfrågade är många. Nästan alla nämner olika saker, allt från skeva kroppsideal, bristande snöröjning, lärarlöner och elitsatsning inom idrotten till avfolkning av landsbygden, kriminalitet och klassklyftor. De mer generella frågorna i valdebatten, som miljö, integration, välfärd och rasism, är det förstås många som också tar upp. Unga tar del av nyheter i hög grad. De anser sig vara källkritiska och pratar mycket om medias enorma makt. De är oroliga för vad som händer i världen och de säger att de ofta blir ledsna eller upprörda av nyheter.

·  98 av 100 tycker att det är viktigt att rösta

·  99 av 100 tänker rösta i valet 2018

·  Ungefär hälften av tjejerna vill kalla sig feminister, men bara cirka en fjärdedel av killarna.

·  Många är för invandring, men få anser att den sköts bra idag.  

·  10 personer är uttalat för dödsstraff.

De flesta vet ungefär hur de ska rösta. Få nämner svenska politiker vid namn, Trump nämns däremot ofta. Demokratins fördelar är yttrandefrihet, delaktighet och jämlikhet. Dess nackdelar är majoritetsförtryck och att fel beslut kan fattas pga. okunniga väljare. Dessutom kan politik kännas trögt och tråkigt.

-  Unga vuxna idag tycker, lever och drömmer olika. De vill arbeta med olika saker. De mår olika bra. De har olika förutsättningar. De är vår framtid. Personerna vi har samtalat med har mycket att säga och vi måste ta oss tiden att lyssna på dem, säger Carin Evander, Utbildningsradion.

 

Fakta: De unga i undersökningen kommer från hela landet, drygt hälften bor kvar i sin födelseort. Hälften är män, hälften kvinnor. Sex av tio studerar, resten arbetar. Drygt hälften bor kvar hemma. Ett tiotal är födda i ett annat land. Drygt tre av tio är engagerade i något politiskt parti eller någon ideell förening eller organisation. Urvalet till undersökningen är representativt och speglar landet i stort.

Rapporten finns här: UR: 100 samtal med unga vuxna | Rapport

Stäng
Hör Hamnskiftarens resa i P4 med start den 12 augusti

Hamnskiftarens resa – äventyr genom Sveriges landskap

15 juni 2018

Ny radioserie om de svenska landskapen som du kan höra på UR Skola i höst. Programmen sänds även i Sveriges Radio P4 med start den 12 augusti kl. 08.05-08.20. Redan under sommaren kan du lyssna på dem på UR Play från vecka 26. Håll utkik efter Hamnskiftarens resa.

Nya radioserien Hamnskiftares resa är en fantasyinspirerad saga om de svenska landskapen med utgångspunkt i geografi för åk 4–6. 10-åriga Jim bor mellan en bokskog och en åker i Skåne tillsammans med sin familj. Kort efter att hans lillasyster blivit dödssjuk upptäcker Jim att han är en Hamnskiftare - en människa som kan förvandla sig till djur. 

Jim följer med korpen Ayla på en äventyrsfylld resa genom Sveriges 25 landskap för att hitta den försvunna Trollboken och ett botemedel till hans sjuka syster. Men tiden är knapp. För långt upp i norr spricker glaciärens is och det sägs att det är demonen och skymningens väsen som håller på att vakna. 

Johannes Berg, producent för serien, som tidigare jobbat med den populära tv-serien Geografens testamente berättar att han har lärt sig alla landskapsdjuren under arbetet med programmen. Hans favoritlandskap är Härjedalen och favoritdjuren är brunbjörnen och lodjuret. 

Tanken är att eleverna som lyssnar på Hamnskiftaren ska tränas i förmågan att förstå och orientera sig med hjälp av kartor. Både digitala och analoga, samtidigt som de lyssnar på programmen. De lär sig även geografiska begrepp och arbetssätt som att ta ut väderstrecken på en karta.

Till serien kommer det att finnas en handledning med geografiska fotnoter till programmen som listas och förklaras. UR tar också fram en landskapskarta över Sverige och manus till serien där viktiga begrepp finns markerade i texten. Låt eleverna följa resan genom landskapen via kartor i klassrummet. Seriens musik har också kopplingar till landskapet man befinner sig i och kommer att finnas med i handledningens fotnoter.

Eftersom serien har hämtat inspiration från dataspelens värld så kan eleverna även göra egna spel efter att ha lyssnat på programmen.

Stäng
Appen Tripp Trapp Träd för förskolan vann tredje pris i kategorin Interactivity Prize under festivalen i München.

Internationellt pris till Tripp Trapp Träd

1 juni 2018

UR:s app Tripp Trapp Träd har prisats vid den prestigefulla barn-tv-festivalen Prix Jeunesse International.

Appen Tripp Trapp Träd för förskolan vann tredje pris i kategorin Interactivity Prize under festivalen i München.

- Vi är så stolta och glada! Tripp Trapp Träd är mycket uppskattad bland både pedagoger, föräldrar och barn hemma i Sverige så det känns extra roligt med internationell uppmärksamhet, säger Lotta Olin, tv-producent på UR.

Tripp Trapp Träd valdes ut bland 33 inskickade bidrag från 17 länder över hela världen.

Prix Jeunesse International 2018 hölls i München, Tyskland, den 25-30 maj. 

Läs mer om finalisterna här.

Stäng
Elever på besök äter glass i parken hos UR. Foto: Haben Solomon/UR

Fullt hus när skolelever besökte UR

24 maj 2018

UR fyller 40 i år. Det vill vi så klart fira tillsammans med lärare och elever. Vi gjorde helt enkelt hela UR till ett klassrum för en dag! Den 24 maj höll vi öppet hus för cirka 200 mellanstadieelever.

”Det märks verkligen att UR är till för utbildning”, sa läraren Maria Helmer Flygare som besökte UR tillsammans med sina elever i årskurs 4 från Skarpatorpsskolan i Skarpnäck.  

Under dagen fick eleverna träffa några av dem som arbetar framför kameran. Programledarna som presenterade både sig själv och sina program var Nassim Al Fakir (Retorikmatchen), Karin Nygårds (Programmera mera), Elin Ek och Paul Nulty (Grammatikbolaget/The Grammar Company) och Johannes Berg (Geografens testamente).  

Besöken vid de olika programstationerna handlade både om programledararbetet i och utanför studion, att försöka läsa manuskort, göra roliga experiment och att få testa sina kunskaper i svensk och engelsk grammatik. Eleverna fick också möjlighet att träffa programledarna Aida Pourshahidi och Kristoffer Fransson från Lilla Aktuellt skola, ett program som klassen tittar på varje fredag. 

– Jag tror att eleverna kommer att förstå att det ligger väldigt mycket jobb bakom saker som man kanske bara tar förgivet att det rullar på och fungerar. Till exempel fick dom reda på att ett tio minuters animerat program tar minst en dag att göra. De har fått en helt annan bild av hur man gör program helt enkelt. Jag tror att de kommer ha en helt annan relation till UR-program som Retorikmatchen och The Grammar Company nu eftersom de sett hur det fungerar bakom kulisserna, berättar Maria Helmer Flygare.  

En av de saker Maria Helmer Flygare uppskattar mest med UR är det breda utbudet med många olika program för många olika årskurser.  

– Det märks verkligen att UR är till för utbildning och att programmen innehåller mycket kunskap, säger hon. Vi tittar på Lilla Aktuellt skola varje fredag och i engelskan använder jag The Grammar Company. Sen använder jag det jag kan hitta som passar i undervisningen. Det är jättebra att det finns tillgängligt! fortsätter Maria Helmer Flygare.  

Sedan fanns det förstås också tillfälle att få inblick i en del av allt arbete som pågår utom syn- och hörhåll för tittare och lyssnare. Eleverna fick veta mer hur det är att mixa och lägga ljudeffekter och hur en blir sminkad om en ska stå framför en kamera. De som ville fick testa på hur det är att spela in en podd, bli fotograferad utklädd i kostymer och rekvisita från UR:s förråd och att lära sig mer om hur en ”green screen” fungerar.  

– Dagen på UR har varit fantastisk. Jag tror att mina elever skulle vilja komma hit varje torsdag, så roligt har de tyckt att det har varit, avslutar Maria Helmer Flygare. 

Stäng
Pressbild på Per Bergkrantz. Per är klädd i ljusblå skjorta och en mörk, uppknäppt kavaj. Per står i förgrunden och är i fokus. I bakgrunden syns öppet kontorslandskap på UR.

UR kommenterar regeringens förslag till ny finansiering av public service

12 april 2018

Idag överlämnade regeringen ett förslag om ett nytt finansieringssystem av public service till Lagrådet. UR ser med tillförsikt på regeringens ambitioner att stärka public service oberoende och välkomnar flera av förslagen.

- För UR har längre tillståndsperioder och ett stärkt oberoende varit grundförutsättningar för att byta ut nuvarande radio- och tv-avgift mot den nu föreslagna public service-avgiften. Därför är det mycket bra med längre tillståndsperioder om åtta år för public service, och vi välkomnar särskilt förslaget om att första tillståndsperioden blir 10-årig. Det ger stabila förutsättningar att långsiktigt utveckla utbudet för våra användare, säger Per Bergkrantz, tf vd på UR.

UR ställer sig också positiv till en utredning av ett grundlagsskydd av public service.

- Samtidigt vill vi poängtera att ett framtida grundlagsskydd måste konstrueras på ett sätt så att inte public service oberoende påverkas, säger Per Bergkrantz, tf vd på UR.

- UR tolkar att regeringens nya finansieringsförslag bygger på idén att public service är grundläggande för demokratin. UR kommer som ett oberoende public service-bolag spela en allt viktigare roll för framtidens lärande och för att motverka kunskapsklyftor, avslutar Per Bergkrantz.

Stäng
Pressbild på Per Bergkrantz. Per är klädd i ljusblå skjorta och en mörk, uppknäppt kavaj. Per står i förgrunden och är i fokus. I bakgrunden syns öppet kontorslandskap på UR.

UR kommenterar Konkurrensverkets beslut om Sveriges Utbildningsradio AB:s köp av konsulttjänster

3 april 2018

Förra året kunde UR konstatera att bolaget hade brustit i att följa rutinerna när det gäller offentlig upphandling i samband med inköp av konsulttjänster inom personalområdet. Som en följd av detta gjorde UR omedelbart en grundlig, intern genomgång och en översyn av upphandlingsrutinerna, i syfte att säkerställa att de brister som Konkurrensverket redogör för i sitt i beslut inte upprepas.

– UR har högt ställda krav på transparens och har tydliga rutiner för att följa lagen om offentlig upphandling (LOU). Vi är medvetna om och beklagar att vi inte lyckades efterleva dessa upphandlingsrutiner under en period när bolaget var inne i en större omorganisation och snabbt behövde ersätta centrala HR-funktioner, säger UR:s tf vd Per Bergkrantz.

– För oss är det nu av yttersta vikt att fortsatt genomföra upphandlingar på ett öppet och likvärdigt sätt för alla leverantörer. Vi välkomnar att Konkurrensverket ser mycket positivt på att UR gjort en genomlysning och sett över våra upphandlingsrutiner, säger Per Bergkrantz. 

Stäng