Supernova

Supernova – en kosmisk resa för klassrummet

Utforska UR:s Supernova, en gripande serie där Noomis rymdäventyr öppnar dörrar till kunskap och fantasi i NO-undervisningen.

I Supernova följer vi Noomi, en ung rymdentusiast vars passion för universum tar oss på en extraordinär resa. Efter att ha förlorat sin älskade mormor Nova, en veteran inom astronomi, börjar Noomi en ambitiös sökning efter en ny vän. Men inte vilken som helst – hon söker en vän från yttre rymden.

Noomis berättelse är en spegling av ung nyfikenhet och ihärdighet. Genom hennes ögon utforskar vi de stora frågorna om livet, universum och allt däremellan. Supernova är inte bara en vetenskaplig resa, utan även en personlig resa. Noomi bearbetar sorg, upptäcker kärlekens olika former och lär sig om vänskapens betydelse.

– Supernova är en ganska filosofisk berättelse som tar upp stora frågor om liv, död, kärlek och vänskap. Jag hoppas att det perspektivet ska hjälpa till med kopplingen mellan vår vardag här på jorden och det hisnande stora och oändliga därute. Jag hoppas också att det ska leda till nya tankar och en och annan spännande diskussion, säger Greta Edlund, exekutiv producent på UR.

Använd Supernova i klassrummet

Serien lyfter fenomen och begrepp som är centrala i NO-undervisningen, och tar bland annat upp solsystemets himlakroppar och deras rörelser samt människan i rymden. Den ger även fler perspektiv på rymden och visar på det hisnande stora och det djupt filosofisk. Samt kopplingen mellan rymden och vårt liv här på jorden. I serien kopplas stora frågor om liv, död, sorg, kärlek och vänskap till vårt oändliga universum.

– Syftet med Supernova är att ge barnen hemma och i klassrummet en spännande och lärorik serie om rymden. Klassiska rymdbegrepp som Big bang, gravitation och atmosfär placeras i ett större, filosofiskt sammanhang och ramas in av en spännande berättelse. Jag tror att många barn kan känna igen sig i huvudpersonen Noomis längtan efter vänskap. Och att det för henne inte spelar så stor roll om det skulle bli en vanlig kompis eller en tre meter lång och grön alien, säger Greta Edlund, exekutiv producent på UR.

Supernova är inte bara en berättelse om rymden. Det är en berättelse om mänsklig upplevelse, nyfikenhet och upptäckarglädje. I sin strävan att finna en utomjordisk vän, representerar Noomi alla barns längtan efter förståelse och gemenskap. Serien belyser hur viktigt det är att ha någon att dela sina tankar och drömmar med.

Streama alla avsnitt av Supernova

Fler artiklar