Tablå
UR:s program i Radio & TV 18 - 24 januari
-
Fatta familjen
Del 4 av 20: Hur får jag ihop jobb och familjeliv?
Går det att få balans mellan jobb och familj, eller är det en utopi? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren samtalar med föräldrar som känner sig stressade över att livspusslet inte går ihop. Programledare: Patti Hansén.
-
Barnen som förändrade världen
Del 3 av 5: Richard som räddar lejon
Repris
Massajen Richard Turere bor i Kenya. Från nio års ålder har han haft ansvar för att valla familjens kor och skydda dem från att bli attackerade av lejon. Bland massajer är det ett tecken på mod och styrka att döda lejon och Richard är ovanligt skicklig med sitt spjut. Men i skolan får han lära sig om de utrotningshotade lejonens betydelse. När han är elva funderar han ut ett sätt att skrämma bort lejonen på ett fredligt sätt. Hans uppfinning heter "Lion lights" och har blivit en succé över hela Kenya.
-
UR Samtiden - Vetenskapsfestivalen 2020
Information i rörelse
Repris
Hur hanterar och samlar vi in data och vilka dilemman ställs vi inför? Är all datainsamling nödvändig eller bör vi vara mer restriktiva? Moderator är Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist och författare. Medverkande är Lars Lindsköld, regional utvecklare på Digitaliseringsrådet, Sara Thomée, docent i psykologi, Morten Sager, universitetslektor i vetenskapsteori, samt Tomas Lindroth, universitetslektor i informatik. Inspelat 2 oktober 2020 på Göteborgs universitet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
-
UR Samtiden - Vetenskapsfestivalen 2020
Modeller för transport i porösa material
Repris
Tobias Gebäck, senior forskare från Chalmers, förklarar hur man tagit fram programvaran Gesualdo där en beräkningsmodell utformar materialstrukturer för att nå en kontrollerad diffusion. Forskargruppen tilldelades i år Chalmers pris för genomslag i samhället. Inspelat 2 oktober 2020 på Göteborgs universitet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
-
UR Samtiden - Vetenskapsfestivalen 2020
Hur vi kan spara pengar inom vindkraftsindustrin?
Repris
Quanjiang Yu, doktorand vid institutionen för matematiska vetenskaper på Chalmers, förklarar hur man med hjälp av artificiell intelligens kan beräkna när det är dags för underhåll av vindkraftverk och på så vis undvika större skador på mekaniken. Inspelat den 2 oktober 2020 på Göteborgs universitet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
-
UR Samtiden - Vetenskapsfestivalen 2020
Fantastiska oändligheter och hur man tämjer dem
Repris
Axel Flinth är gästlärare i matematik vid Göteborgs universitet och Chalmers. Han föreläser om oändligheten och hur man ska beskriva oändligheten så exakt som möjligt. Kan oändligheten vara en plats? Är nordpolen oändligheten? Inspelat 2 oktober 2020 på Göteborgs universitet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
-
UR Samtiden - Vetenskapsfestivalen 2020
Djupinlärning för objektigenkänning
Repris
Saga Helgadottir, doktorand på institutionen för fysik vid Göteborgs universitet, förklarar hur man jobbar med att lära artificiell intelligens att känna igen objekt och situationer i trafiken. Inspelat den 2 oktober 2020 på Göteborgs universitet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
-
UR Samtiden - Vetenskapsfestivalen 2020
Kreativitetskoden
Repris
Marcus du Sautoy, matematikprofessor vid Oxfords universitet, håller en webbpresentation där han frågar sig om artificiell intelligens kan vara kreativ. Kreativiteten är det som skiljer människan från AI säger många, men stämmer det? Inspelat den 2 oktober 2020 på Göteborgs universitet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
-
UR Samtiden - Vetenskapsfestivalen 2020
Människan i provröret - vid genetikens utkanter
Repris
Vetenskapsjournalisten och författaren Torill Kornfeldt berättar om hur långt gentekniken har kommit och om "gensaxen" Crispr-Cas9. 2018 föddes världens första genmodifierade barn i Kina efter att en forskare i hemlighet manipulerat ett embryo. När det upptäcktes fängslades läkaren och debatten om genetik tog fart. Hur kommer det att se ut i framtiden? Vad kommer man kunna göra och vilka dilemman står man inför? Inspelat den 3 oktober 2020 på Göteborgs universitet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
-
UR Samtiden - Vetenskapsfestivalen 2020
Rättvis handel - går det?
Repris
Sofia Jensfelt och Lisa Wester från städföretaget 50-Femme förklarar hur man har vuxit och tagit marknadsandelar genom att ta mer betalt av sina kunder för att kunna höja lönerna hos sina anställda. Hållbarhetschef Sandya Lang från företaget Nudie Jeans berättar att de lägger stort fokus på hela produktionskedjan och jobbar för hållbarhet i alla led. Moderator är Jesper Jones, Fairtrade city i Göteborgs kommun. Inspelat den 3 oktober 2020 på Göteborgs universitet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
-
UR Samtiden - Vetenskapsfestivalen 2020
Så fungerar hallucinogener
Repris
Pontus Wasling, överläkare i neurologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättar hur intresset för läkemedelsbehandlingar med psykedeliska substanser har ökat. Han förklarar vad som händer i hjärnan när den påverkas av hallucinogener. Efter 1968 då hallucinogena droger förbjöds har intresset varit svalt, men har ökat i och med ett nytt intresse från vetenskapen. Inspelat den 3 oktober 2020 på Göteborgs universitet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
-
UR Samtiden - Vetenskapsfestivalen 2020
Målmedvetenskap - tema rörelse och globala målen
Repris
Målvedvetenskap är en podd där forskare bjuder in andra forskare till samtal. Vi får möta forskarna Camilla Brudin Borg, fil dr. i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, och Daniel Svensson, fil dr. i historia vid Malmö universitet. De samtalar på temat rörelse och hur rörelse hänger ihop med de globala målen för hållbar utveckling. Inspelat den 3 oktober 2020 på Göteborgs universitet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
-
UR Samtiden - Vetenskapsfestivalen 2020
P3 Dystopia live
Repris
Programledarna Freddi Ramel, Viktor Löfgren och Torill Kornfeldt samtalar om sina "favorit-dystopier" och spelar upp klipp från gamla program i serien. De tar bland annat upp frågor som vårt oljeberoende, hur arter på jorden dör ut och om överbefolkningen. Inspelat den 3 oktober 2020 på Göteborgs universitet. Arrangör: Vetenskapsfestivalen.
-
Livet i Mattelandet - syntolkat
Del 3 av 12: Större än och mindre än
Repris
I Räknebageriet vill detektiven Colombo ha färre munkar än sin kollega och får hjälp av Bullino. Men en munk försvinner hela tiden. Kan det vara det där hungriga "större än"-tecknet som har varit i farten? Geometribanken får besök av en vilsen orienterare på jakt efter en geometrisk form som kan hjälpa honom att hitta vägen ut. På Matematikrestaurangen gör Uno, Kaxi, Teresa och Kvartz en låt i tretakt.
-
NO-tv - syntolkat
Del 6 av 10: Densitet
Repris
Privatdetektiven Charlotte Holmes löser mysteriet med den flytande citronen. Vad är det som gör att vissa saker sjunker och andra flyter? I talangjakten får El Trollo lära sig ett riktigt magiskt densitet-experiment. Uppfinnaren har tillverkat simpuffar av marshmallows och i frågesporten diskuteras att stora saker kan vara lätta för sin storlek och tvärtom. Och som vanligt avslutas programmet med en glittrande topplista. Allt detta i NO-tv - den enda NO-tv-kanalen du behöver!
-
Grammatikbolaget
Del 3 av 10: Hur var det egentligen med satslära?
Repris
Bolaget Grammalamma är avundsjuka på Grammatikbolaget för att deras arbete med satslära går så bra. Våra vänner bestämmer sig för att bemöta dem med en utsträckt hand och hålla en fotbollsmatch i all vänskaplighet.
-
UR Samtiden - Populärvetenskapliga veckan 2020
Hur lär man en robot att bry sig?
Repris
Katherine Harrison, lektor i genusvetenskap, berättar om tre olika robotar som vi kanske kan möta i samhället: inlärningsroboten i skolan, den opartiska intervjuaren, samt roboten inom äldreomsorgen. Inspelat den 21 oktober 2020 på Linköpings universitet. Arrangör: Linköpings universitet.
-
Genvägar till hälsosamt liv
Del 2 av 3: Smärtlindring och minnesövningar
Repris
Hugh vill förbättra sitt minne. Steph söker ett sätt att träna under sin graviditet. Tillsammans försöker de att hjälpa människor med tungt kroppsarbete att minska användningen av smärtstillande piller, och visar en familj hur man kan få barnen att våga prova nya smaker. Och så testar de om proteinpulver verkligen gör nytta.
-
Alors parle !
Del 2 av 8: Poser des questions
Repris
Frågeord: vad, hur många, vilken, var, vem, hur, när och varför. Lisa får i uppdrag att intervjua ett antal okända franska personer för att lista ut vem som är hennes hemliga kompis. När hon lyckats hitta den personen ska de lära känna varandra, och då måste hon både ställa och svara på ännu fler frågor. Fördjupning om det franska kindpussandet.
-
Europa runt hörnet
Del 2 av 4: Barcelona
Repris
Vi följer med 20-årige Samir till Barcelona. Han vill uppleva staden, få språkliga utmaningar och träffa nya människor. Samir träffar 26-åriga Matilda som flyttade till Barcelona för fem år sedan och kan ge honom en snabbkurs i Barcelonalivet. Under tre intensiva dagar sätts Samir på prov genom att själv gå på lägenhetsvisning, jobba på ett kafé och försöka skaffa spanska vänner.
-
Griffs äventyr i Australien
Del 2 av 6: Frukost i Rawlinna
Repris
Griff fortsätter sin spännande resa med tåglinjen Indian-Pacific och korsar tre enorma stater. Han besöker Australiens största fårstation, hjälper till med bingo i Broken Hill och inspekterar en av Australiens största tekniska bedrifter, Zig Zag-järnvägen. Slutligen avslutar Griff resan i Sydneys magnifika hamn.
-
Kortfilmsklubben - spanska
Timecode
Repris
Spansk kortfilm. Luna och Diego jobbar som vakter i ett parkeringshus. Hon har dagskift och han har nattskift. Jobbet är händelselöst tills Luna ska undersöka ett klagomål från en kund. Filmen är regisserad av Juanjo Giménez och Oscarsnominerad 2017.
-
Hitta hem
Del 12 av 20: Ylva, Ylva, Ylva
Del 12. Läraren som alla gillar är sjuk, så hur ska hon hinna hjälpa alla? En kollega tar över och blir trött på allt tjat om Ylva.
-
Tack för regnet
Repris
Den kenyanska bonden Kisilu filmar sin familj och sin by för att visa hur de drabbas av klimatförändringarna. De plågas av översvämningar och torka, och en storm förstör familjens hus. Kisilu reser runt i byarna och propagerar för att man ska tänka långsiktigt, t ex plantera lika många träd som man avverkar. Hans engagemang för miljön tar honom ända till klimatmötet i Paris. Men kommer världen att lyssna?
-
Begravda hemligheter
Del 1 av 8: Bronsålderns offrade kvinna
Fem kroppar från bronsåldern hittades i en djup grop på Isle of Thanet i Kent. Två av dem var barn, en var en mycket gammal kvinna. Hennes död kom plötsligt och bakifrån, rör det sig om mord eller något annat? Dessutom har hennes kropp manipulerats så att hon pekar på något. Men vad? Och varför?
-
Framtidens unika natur
Del 1 av 5: Norge och ejderns öar
Repris
I Vega skärgård i norra Norge har människor bildat ett unikt samarbete med vilda ejderfåglar. Öborna har i hundratals år byggt lådor från drivved och små skydd i sten - platser där fåglarna kan ruva sina ägg och föda upp ungarna säkert. I gengäld kan öborna efter häckningssäsongen skörda det dyra ejderdunet, som ejdrarna bäddat sina bon med.
-
Filmer från ett svunnet Singapore
Del 2 av 2: Det brittiska imperiet
Repris
Många amatörfilmer mellan 1920-talet och 1960-talet beskrev överklassmiljöer då smalfilma var mycket dyrt. De japanska bombningarna av Singapore 1942 dokumenterades noga av den japanska armen. Den efterföljande ockupationen filmades oftast av brittiska amatörer. Vi ser även filmer som visar vardagslivet under andra världskriget ur olika synvinklar. Vi möter historiker, filmare och släktingar till de som gjort amatörfilmer som nu fått historiskt värde.
-
Hundar som jobbar
Del 5 av 5: Doftdetektiverna
Repris
Hundar gör fantastiska insatser med hjälp av sitt kraftfulla luktsinne. I Washington nosar lagotton Lolo upp en sällsynt delikatess i skogarna. I västra Kanada hotas vattenmiljöerna av ekologiskt kaos på grund av den invasiva zebramusslan. Men Hilo, en fyraårig labrador med nos för oönskade besökare, kan kanske rädda situationen. Och på San Juan Island i östra USA möter vi Dio, en Australian cattledog som tillsammans med miljövårdaren Collette undersöker varför beståndet av späckhuggare minskar.
-
02:02
SR P1
Jobbiga föräldrar
Del 19 av 30: Vikarie idag igen