Tablå

UR:s program i Radio & TV 15 - 21 juli

Idag Fredag 19 juli

 • 11:03

  SR P1

  Bild ur Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

  Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

  Del 6 av 30: Alexander Solsjenitsyn - lägerfången som välte Sovjet

  Repris

  De som suttit i Stalins dödsläger fick inte berätta om sina upplevelser. Alexander Solsjenitsyn gjorde det ändå. Hans böcker om Sibiriens Gulagläger fick världen att häpna och Sovjet att skaka. Den unge svensken Stig Fredrikson blev hans medhjälpare. Tillsammans gäckade de KGB under några av 1970-talets mest dramatiska år.

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Folksagor i världen - kinesiska

  Folksagor i världen - kinesiska

  Del 6 av 6: När natten kom till jorden

  En animerad saga från Brasilien som utforskar nyfikenhet och olydnad. Filmen handlar om tre tjänare som öppnar kungens hemliga säck och släpper ut djuphavsskuggorna i dagsljuset. En del av en serie engagerande kortfilmer baserade på ovanliga berättelser från hela världen. Berättare: Lily Huss.

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Pinos dagbok - tjetjenska

  Pinos dagbok - tjetjenska

  Del 1 av 20: Pino badar

  Pino har lekt i parken. Nu är han lerig och smutsig och behöver bada. Hemma i badrummet badar han skumbad. Han älskar bubblor. Pino badar dockan och tvättar hennes hår. Katten behöver också bada. Men katten vill inte. Fiskarna får bada med Pino.

 • 12:10

  BARNKANALEN

  Bild ur Pinos dagbok - tjetjenska

  Pinos dagbok - tjetjenska

  Del 2 av 20: Pino och pottan

  Idag ska Pino köpa en potta. Det ska bli kul. Pingvinen står bakom disken i pottaffären. Bakom honom finns en hylla full med intressanta pottor i olika färger och former. Vilken potta ska Pino välja? Får dockan sitta på pottan också?

 • 14:10

  BARNKANALEN

  Bild ur Läsmysteriet

  Läsmysteriet

  Del 6 av 8: Mysteriet med ansiktet i spegeln

  Repris

  Vem skrämde baronessan? Laget Leoparderna tänker försöka lösa mysteriet på slottet. Bland spindelväv och gammal bråte i slottets mörka källare ska de samla ledtrådar genom att klara två utmaningar. Dessutom går det på tid. Kommer de att hinna? Och vem är skuggfiguren som förföljer dem? Utmaningarna utgår från läsförståelsestrategierna.

 • 14:25

  BARNKANALEN

  Bild ur Uppdrag skolväg

  Uppdrag skolväg

  Del 6 av 25: Finya i Tyskland

  Repris

  Finya bor i Köln och åker skejtboard till skolan. Finya tänker på skolsystemet medan hon skejtar. Hon tyckte inte om sin gamla skola och har därför bytt till en Waldorfskola. Där får eleverna i hög grad bestämma över hur de studerar och Finya trivs med ett sådant undervisningssystem.

 • 15:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Women in tech 2019

  UR Samtiden - Women in tech 2019

  Från Costa Rica till Mars

  Repris

  Född i Costa Rica och med en ensamstående mamma var det långt ifrån självklart att Sandra Alba Cauffman skulle kunna uppfylla sin dröm att bli ingenjör. På universitetet meddelade man att endast en av ingenjörslinjerna var tillgängliga för kvinnor. Idag är hon biträdande chef för Nasas avdelning för geovetenskap. Här berättar hon om hur hon tog sig dit och vilka lärdomar hon gjort på vägen. Inspelat den 8 mars 2019 på Folkets hus, Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Women in tech.

 • 15:44

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Women in tech 2019

  UR Samtiden - Women in tech 2019

  Är modeller för maskininlärning rasistiska?

  Repris

  Maskiner och algoritmer används redan idag i bland annat USA för att avgöra längd på fängelsestraff eller vilka jobbsökande som ska gå vidare i vissa företag. Men flera av dessa modeller har visat sig ha en inbyggd partiskhet som missgynnar kvinnor och minoriteter. För att få systemen att fungera bättre krävs det ständig mänsklig översyn som aktivt ifrågasätter resultaten, berättar mjukvaruingenjören Tonima Afroze. Inspelat den 8 mars 2019 på Folkets hus, Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Women in tech.

 • 15:56

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Women in tech 2019

  UR Samtiden - Women in tech 2019

  Bli vän med din telefon

  Repris

  Människans naturliga stresshanteringssystem flykt- och kamprespons är känt för många. Många dataprogram och spel bygger på att trigga detta system. Men man har också upptäckt att det är vanligt hos framförallt kvinnor att hantera stress på ett annat sätt. Reaktionen har döpts till "tend and befriend", eller omsorg och vänskap. Istället för att fly eller slåss i farliga situationer reagerar man med att bli mer omhändertagande och beskyddande. Här berättar dataspelsutvecklaren Brie Code hur spel kan utvecklas för denna målgrupp och hur vi kan bli mindre stressade av våra telefoner. Inspelat den 8 mars 2019 på Folkets hus, Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Women in tech.

 • 16:08

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Women in tech 2019

  UR Samtiden - Women in tech 2019

  Makt och politik i en splittrad tid

  Repris

  Inom teknikens värld råder ständig förändring och utveckling men inom maktens värld har det mesta stått still de senaste tusen åren. Carin Ism, medgrundare av How to rule a world, berättar om hur man kan förstå makten som drivkraft i en splittrad tid. Inspelat den 8 mars 2019 på Folkets hus, Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Women in tech.

 • 16:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Women in tech 2019

  UR Samtiden - Women in tech 2019

  Omvandla ditt företag med hjälp av AI

  Repris

  Nästan allt vi gör idag lämnar digitala spår. Det är den data vi lämnar efter oss som möjliggör artificiell intelligens och maskininlärning. Detta har skapat nya etiska problem som i sin tur lett till GDPR-lagen - den starkaste datastyrningen som Europa hittills sett. Här berättar Sandy Sandhu och Linda Virkkala om utvecklingen av AI och hur det kan förändra förutsättningarna för företag. Inspelat den 8 mars 2019 på Folkets hus, Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Women in tech.

 • 17:23

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Women in tech 2019

  UR Samtiden - Women in tech 2019

  Förändra världen genom nudging

  Repris

  Nudging har blivit lite av ett modeord de senaste åren. Det handlar om att påverka människors beteenden och val. Här berättar Linda Lindström från Beteendelabbet hur det fungerar och hur nudging kan användas för att förändra världen. Det kan handla om enkla förändringar som till exempel att göra den vegetariska maträtten som förstahandsval för att få fler att äta vegetariskt. Inspelat den 8 mars 2019 på Folkets hus, Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Women in tech.

 • 17:34

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Women in tech 2019

  UR Samtiden - Women in tech 2019

  Så blir du framgångsrik utan att trampa på mäns tår

  Repris

  Sarah Cooper har ett förflutet inom tech-företagen Google och Yahoo men sade upp sig för att bli komiker på heltid. Hon är också författare till bästsäljande böcker som "100 tricks to appear smart in meetings" och "How to be successful without hurting men's feelings". Här ger hon konkreta tips om hur kvinnor kan lyckas i tech-branschen utan att trampa på mäns tår. Inspelat den 8 mars 2019 på Folkets hus, Stockholm City Conference Centre. Arrangör: Women in tech.

 • 18:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Island runt

  Island runt

  Del 7 av 8: Södra Strandir

  Repris

  Programledaren Lara Omarsdottir och hennes pappa Ómar Ragnarson reser till de södra delarna av området Strandir. Trakterna är kända för invånarnas trollkunnighet, och här har häxbränningar ägt rum förr i tiden. Vi får veta hur det gick till när de stora stenformationerna i Västfjordarna bildades. Historikern Magnus Rafnsson berättar den allra hemskaste av de spökhistorier som utspelar sig kring den vackra fjorden Bjarnarfjörður. De besöker även ett museum med magiska vardagsföremål i Svanshóll och en före detta sillmjölsfabrik. I Trékyllisvík i Strandirs norra del inleddes Islands första häxprocess år 1654 vilket såg till att sätta Strandir på kartan.

 • 18:43

  SR P4

  Bild ur Här vill inte hundar bo

  Här vill inte hundar bo

  Del 20 av 20: Del 20

  Repris

  Idag var det flyttdagen. Men mamma, Emma och Maria skulle inte flytta till Göteborg längre, utan till ett radhus alldeles nära höghuset. Mamma hade fått trettontusen kronor av morfar till huset. Maria satt på en blå låda ute på gården med Skoglund i nytt koppel och väntade på Ofelia. Johan Hallberg läser Anna Ehrings roman om 7-åriga hundlängtande Maria som utspelar sig 1974-75.

 • 19:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur En livsstil för framtiden

  En livsstil för framtiden

  Del 2 av 3: Relationer

  Den snabba tekniska utvecklingen har förändrat våra relationer. Anders Høeg Nissen är kär i världen via virtuell verklighet och chatbots. Astrid och Jon har ett starkt förhållande, tack vare sociala medier, och inåtvända Andrea har i chattvärlden på sin dator funnit en sann vän.

 • 21:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Hjärnkraft

  Hjärnkraft

  Del 2 av 2: Medvetandets mysterium

  Repris

  Hur vårt medvetande fungerar är ett av vetenskapens stora mysterier. Är vårt medvetande resultatet av olika neuroner, som samarbetar enligt en färdig modell, eller har vi en fri vilja? Vi får veta mer om drömmar, hur hjärnan reagerar på stimuli och ifall meditation och terapi kan förändra hjärnans funktion.

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Skolministeriet

  Skolministeriet

  Del 5 av 37: Vad tänker nyanlända föräldrar om skolan i Sverige?

  Repris

  Får barn bestämma allting själva här i Sverige? Måste jag ändra på något i min föräldraroll? Tänk om socialen tar mitt barn? Farhågorna och funderingarna är många hos de föräldrar som går en studiecirkel för nyanlända föräldrar i Uddevalla. Här ges föräldrarna chansen att diskutera möjligheter och svårigheter med föräldraskap i exil. Vad behöver nyanlända föräldrar veta om skolan i Sverige? Och vad behöver skolan veta om dem?