Tablå

UR:s program i Radio & TV 21 - 27 oktober

Idag Måndag 21 oktober

 • 08:00

  SVT2

  Bild ur Elin, Alvin och vuxenlivet

  Elin, Alvin och vuxenlivet

  Del 9 av 10: Kärlek

  Repris

  Elin och Alvin pratar om kärlek och relationer. Deras utmaning är att gå på dejt med varandra.

 • 08:08

  SVT2

  Bild ur Jag jobbar

  Jag jobbar

  Del 3 av 6: Emil

  Repris

  Vi möter unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning som arbetar. Emil arbetar på ett stort varuhus genom en anställning på Samhall. Han koordinerar lokalvårdarna, och jobbet ger nya utmaningar varje dag.

 • 08:16

  SVT2

  Bild ur Kortfilmsklubben - kinesiska

  Kortfilmsklubben - kinesiska

  Jiejie

  Repris

  Kinesisk kortfilm från 2017 i regi av Feng-I Fiona Roan. Filmen har självbiografisk grund. Vi möter två små flickor och deras mamma, som nyligen immigrerat från Taiwan till Los Angeles. Fen, den äldre av flickorna, försöker till varje pris smälta in och vara som alla andra. Även om det betyder att hon måste ta avstånd från sin lillasyster.

 • 08:33

  SVT2

  Bild ur Kortfilmsklubben - finska

  Kortfilmsklubben - finska

  Läski

  Repris

  Fotografen Sonjas kropp i storlek 52 är ett problem - för andra - och Sonja är sååå trött på det.

 • 08:43

  SVT2

  Bild ur Kortfilmsklubben - finska

  Kortfilmsklubben - finska

  Pysäkki

  Repris

  Finsk kortfilm i regi av Elli Toivoniemi. En ung flicka ska till skolan och har på sig högklackade skor. Ett par äldre killar mittemot henne på bussen snackar och flörtar med henne. När hon visar att hon inte är intresserad blir stämningen aggressiv. De andra busspassagerarna låtsas att de varken ser eller hör.

 • 08:51

  SVT2

  Bild ur Kortfilmsklubben - finska

  Kortfilmsklubben - finska

  Shake!

  Repris

  Eva älskar att dansa, men tappar lusten när folk glor på henne. Men så kan man ju inte ha det, det är dags att ta kommandot!

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Pinos dagbok - finska

  Pinos dagbok - finska

  Del 11 av 20: Pinos orkester

  Repris

  Pino och hans vänner har en orkester. Dockan spelar på en flöjt. Kaninen har en triangel. Pingvinen spelar på en bastuba. Katten slår på en cymbal. Men vem ska de spela för, och var nånstans? Berättare: Kai Rauhansalo.

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Pinos dagbok - finska

  Pinos dagbok - finska

  Del 12 av 20: Pino och prinsessorna

  Repris

  Pino, Pinolina, Katten och Pingvinen klär ut sig. Pino vill vara riddare. Pinolina vill vara prinsessa. Katten vill också vara prinsessa. Men vad har Pingvinen klätt ut sig till? Vart kommer Pino och vännerna när de ridit genom skogen? Berättare: Kai Rauhansalo.

 • 14:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Barnrättsdagarna 2019

  UR Samtiden - Barnrättsdagarna 2019

  Antiagalagen 40 år - hur har det gått?

  Repris

  Vad var det som gjorde att Sverige var det första landet i världen som antog en lag mot barnaga? Vad har hänt sedan dess? I närmare ett halvt sekel har Staffan Janson varit engagerad i kampen mot barnaga och barnmisshandel. Inspelat den 9-10 april 2019 i Kongresshallen på Conventum, Örebro. Arrangör: Stiftelsen allmänna barnhuset.

 • 14:08

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Barnrättsdagarna 2019

  UR Samtiden - Barnrättsdagarna 2019

  Barn som är utsatta för våld i Sverige

  Repris

  Cirka 44 procent av ungdomarna rapporterar att de under sin uppväxt varit utsatta för barnmisshandel. Carolina Jernbro, universitetslektor och Bengt Söderström, projektledare vid Stiftelsen Allmänna Barnhuset, berättar vilka barn som löper störst risk att drabbas så att professionella som möter barn lättare ska kunna se till att de får det stöd som de behöver. Inspelat den 9-10 april 2019 i Kongresshallen på Conventum, Örebro. Arrangör: Stiftelsen allmänna barnhuset.

 • 14:54

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Barnrättsdagarna 2019

  UR Samtiden - Barnrättsdagarna 2019

  Barn i kontakt med socialtjänsten

  Repris

  Under 2018 har Barnombudsmannen arbetat bland annat med att undersöka situationen för barn i den sociala barnavården. De har ställt frågor kring vilka erfarenheter barn har av att till exempel vara placerade i familjehem eller på institution. Resultaten redovisas i en rapport som släpps 2019 och som presenteras av Elisabeth Dahlin från Barnombudsmannen. Inspelat den 9-10 april 2019 i Kongresshallen på Conventum, Örebro. Arrangör: Stiftelsen allmänna barnhuset.

 • 15:33

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Barnrättsdagarna 2019

  UR Samtiden - Barnrättsdagarna 2019

  Det är mitt liv

  Repris

  Åsa Landberg och Carolina Jernbro berättar om den rapport som länsstyrelsen Östergötland och Stiftelsen allmänna barnhuset har tagit fram. Rapporten visar att av de elever som inte fick bestämma vem de ska gifta sig eller bo med hade 88 procent varit utsatta för barnmisshandel. Av de som själva fick välja framtida partner hade bara 42 procent varit utsatta för våld. Inspelat den 9-10 april 2019 i Kongresshallen på Conventum, Örebro. Arrangör: Stiftelsen allmänna barnhuset.

 • 16:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Barnrättsdagarna 2019

  UR Samtiden - Barnrättsdagarna 2019

  Vem skyddar mig från våld?

  Repris

  Marie Hugander Juhlin, Unicef Sverige och Charlotte Eklund Rimsten, Regeringens särskilde utredare samtalar om rapporten "Vem skyddar mig från våld?". I rapporten från Unicef Sverige berättar barn om sina erfarenheter av våld. Samtalsledare är Karin Ödquist Drackner, Unicef Sverige. Inspelat den 9-10 april 2019 i Kongresshallen på Conventum, Örebro. Arrangör: Stiftelsen allmänna barnhuset.

 • 16:23

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Barnrättsdagarna 2019

  UR Samtiden - Barnrättsdagarna 2019

  Föräldrarätten och barns rätt att komma till tals

  Repris

  Vi befinner oss i en tid där synen på barn som rättighetsbärare kodifieras i svensk lag genom att man snart infogar barnkonventionen. Vad innebär det för verksamma? För barnet? Vad betyder delaktighet i förhållande i förvaltningsrättsliga, diskrimineringsrättsliga och socialrättsliga termer? Föreläsare är Titti Mattsson, professor vid Juridiska institutionen på Lunds universitet. Inspelat den 9-10 april 2019 i Kongresshallen på Conventum, Örebro. Arrangör: Stiftelsen allmänna barnhuset.

 • 17:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Demenskören

  Demenskören

  Del 1 av 2: Att sakta försvinna bort

  Repris

  När Vicky börjar söka sångare till kören möter hon både demensdrabbade i olika åldrar och deras anhöriga. En av de första som går med är träslöjdsläraren Chris, vars pannlobsdemens gör honom ohämmad och frispråkig. Yngste medlemmen är 31-årige Daniel, som har en sällsynt form av genetisk Alzheimer. Daniels pappa dog endast 36 år gammal Körens första framträdande blir på Daniels bröllopsfest.

 • 17:30

  BARNKANALEN

  Bild ur Varmt, kallt och mittemellan

  Varmt, kallt och mittemellan

  Del 4 av 4: Vinter

  Repris

  Vad är vinter? Är det barmark, blåst och regn? Eller är det massor av snö, mörker och kyla? Det kan se olika ut i vårt långa land. Det kan vara att åka skidor, titta på djurspår och bygga snögubbar. Här berättar meteorologer och biologer mer om vintern i naturen.

 • 17:40

  BARNKANALEN

  Bild ur Ugglan och kompisproblemet

  Ugglan och kompisproblemet

  Del 6 av 7: Vara utanför

  Repris

  En clown har ett problem. Hon känner sig utanför när hon är med sina clownkompisar. Det är som om de inte vill vara med henne. För att hitta en lösning på det svåra kompisproblemet går hon till världens klokaste uggla för att be om råd. Men ugglans förslag att bjuda på godis eller att ljuga visar sig vara dåliga, för att inte säga värdelösa. För att hitta svaret på problemet måste clownen tänka efter och själv finna lösningen.

 • 17:50

  BARNKANALEN

  Bild ur Folksagor i världen

  Folksagor i världen

  Del 5 av 6: Sagan om Wali Dad

  Repris

  Rikedom innebär inte alltid lycka. Grässkäraren Wali är glad och nöjd med det lilla han har. Han har till och med mer pengar än han behöver. Han bestämmer sig för att köpa en fin gåva till en prinsessa. En animerad saga från Pakistan.

 • 17:55

  BARNKANALEN

  Bild ur Tidsakuten

  Tidsakuten

  Del 10 av 10: Tidsdifferens

  En dag när Deci har alldeles för lite att göra på Tidsakuten kommer polisen P-O Tatison på besök. Deci är besviken, hon som så gärna vill hjälpa till med akuta klock- och tidsproblem får veta att polisen bara är akut kissnödig och vill låna toaletten. Självklart får han låna toaletten, men hur länge tänker han kissa egentligen? Till P-O Tatisons stora bekymmer hjälper hon honom gärna att räkna ut tidsdifferensen.

 • 21:55

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Till fots genom Arabien

  Till fots genom Arabien

  Del 2 av 5: Gulfstaterna, Oman och Jemen

  Repris

  Levison Wood fortsätter att utforska Mellanöstern och vandrar genom världens största öken - Rub al-Khali. En resa på nästan två veckor då temperaturen kan bli upp till 50 grader varmt dagtid. För att nå Jemen ska han ta sig över bergen i Dhofar. Sedan måste han försöka korsa gränsen till Jemen som är mitt i ett blodigt inbördeskrig. Det tar inte lång tid innan saudiska underrättelsetjänsten är honom på spåren.

 • 23:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Naturens utbrott

  Naturens utbrott

  Del 3 av 6: Snöstormar

  Repris

  Iskalla temperaturer, snö och extrem vind - snöstormar påverkar mänskligheten varje vinter och har makten att förlama hela länder. Från Kanadas prärier till norra Kina undersöker vi den destruktiva och oförutsägbara kraften i snöstormar.