Tablå

UR:s program i Radio & TV 6 - 12 april

Idag Måndag 6 april

 • 08:00

  SVT2

  Bild ur Keine Ahnung

  Keine Ahnung

  Del 5 av 10: Geschenke

  Repris

  Om presenter. Programledarna Jannika och Keven berättar om en märklig födelsedag och busringer till en bokhandel för att be om tips på presenter. De kämpar med uppdraget att försöka ge bort dåliga presenter till främlingar på stan och sjunger en födelsedagssång för att fira.

 • 08:10

  SVT2

  Bild ur Kortfilmsklubben - finska

  Kortfilmsklubben - finska

  Unelmaduuni

  Repris

  Finsk kortfilm i regi av Tine Alavi, manus Maryan Abdulkarim. Istaahil är miljöspecialist och har blivit kallad till en jobbintervju, men rekryteraren verkar inte intresserad av hennes meriter. Frågorna handlar om helt andra saker.

 • 08:23

  SVT2

  Bild ur Kortfilmsklubben - finska

  Kortfilmsklubben - finska

  Sovitus

  Repris

  Finsk kortfilm. Madde är på shoppingtur med bästa kompisarna Aura och Julia. Plötsligt får hon syn på Elsi, som hon kände förr och absolut inte vill träffa nu. Men kompisarna låter henne inte gömma sig och Madde måste försonas med sitt förflutna. Regi: Ulla Heikkilä.

 • 08:33

  SVT2

  Bild ur Kortfilmsklubben - finska

  Kortfilmsklubben - finska

  Ovi

  Repris

  Det är mitt i natten. Konstiga ljud utifrån trapphuset väcker nyblivna pappan Jussi. Han hittar Pentti som krossat en ruta och tagit sig in. Jussi ringer polisen, men sedan blir det inte riktigt som han föreställt sig.

 • 08:43

  SVT2

  Bild ur Nyfiken på Sverige - kinesiska/mandarin

  Nyfiken på Sverige - kinesiska/mandarin

  Del 1 av 10: Sveriges historia

  Repris

  Sveriges historia presenterad på ett enkelt sätt. Syftet är att ge framför allt nyanlända barn förståelse och en övergripande bild av utvecklingen de senaste 200 åren. Mycket har hänt sedan början på 1800-talet. Om fattigdomen, kyrkans makt, utvandringen till Amerika och industrialiseringen.

 • 08:51

  SVT2

  Bild ur Nyfiken på Sverige - kinesiska/mandarin

  Nyfiken på Sverige - kinesiska/mandarin

  Del 2 av 10: Den svenska demokratin

  Repris

  Om hur Sveriges demokrati fungerar, förklarat på ett enkelt sätt. Syftet är att ge framför allt nyanlända barn en förståelse för det svenska samhället. Om vilka rättigheter och skyldigheter man har, hur ett val går till och vad landstingen och kommunerna är och vad de har för uppgifter.

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Drömyrket - finska

  Drömyrket - finska

  Del 14 av 14: Vaktmästare

  Repris

  Vi får följa Robertino till hans drömyrke som vaktmästare på ett bibliotek. Han tar hand om återlämnade böcker och lagar allt trasigt på biblioteket. Han är den ende som får ta hand om den stora nyckelknippan. Om någon kan ta hand om ett bibliotek så är det Robertino!

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Så funkar Sverige - finska

  Så funkar Sverige - finska

  Del 9 av 10: Naturtillgångar

  Repris

  Hur har Sverige blivit ett rikt land? Varför är den svenska naturen viktig? Vad är allemansrätt?

 • 14:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Förlängt arbetsliv - förutsättningar, utmaningar och konsekvenser

  UR Samtiden - Förlängt arbetsliv - förutsättningar, utmaningar och konsekvenser

  Hur länge bör vi arbeta?

  Repris

  När statsminister Fredrik Reinfeldt sa att vi ska jobba tills vi fyller 75 blev det ramaskri. Men hur länge ska vi behöva arbeta? Professorn och forskaren Kirk Scott resonerar sig fram till en ålder. Inspelat den 15 januari på Folkets hus i Umeå. Arrangörer: Försäkringskassan, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) och Centralförbundet för socialt arbete (CSA).

 • 14:32

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Internationella brottsofferdagen 2020

  UR Samtiden - Internationella brottsofferdagen 2020

  Brottsofferdagen 2020 - barns rättigheter

  Brottsoffermyndigheten betalar ut ersättning till brottsoffer och arbetar med information. Här presenterar generaldirektör Annika Öster myndighetens arbete det senaste året och pratar om vilka utmaningar som finns inför framtiden. Inspelat den 21 februari 2020 på Norra Latin, Stockholm. Arrangör: Brottsoffermyndigheten.

 • 15:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Skola hemma - experterna

  Skola hemma - experterna

  Del 13 av 30: Skola hemma (arbetstitel)

 • 15:20

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Internationella brottsofferdagen 2020

  UR Samtiden - Internationella brottsofferdagen 2020

  Barnkonventionen som lag - utmaningar och möjligheter

  Barnombudsman Elisabeth Dahlin berättar om vilka utmaningar och möjligheter hon ser efter att barnkonventionen blivit lag i Sverige. Inspelat den 21 februari 2020 på Norra Latin, Stockholm. Arrangör: Brottsoffermyndigheten.

 • 16:04

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Internationella brottsofferdagen 2020

  UR Samtiden - Internationella brottsofferdagen 2020

  Barn som utsätts för övergrepp av kvinnliga förövare

  Det förutsätts ofta att det är män som utsätter barn för sexuella övergrepp, men det finns också kvinnliga förövare. Barnrättsorganisationen har tittat närmare på kvinnor som förövare och hur man kan upptäcka och stötta barn som utsätts av kvinnor. Johanna Engström, psykolog och utredare vid ECPAT, och Linda Jonsson, universitetslektor, berättar. Inspelat den 21 februari 2020 på Norra Latin, Stockholm. Arrangör: Brottsoffermyndigheten.

 • 16:50

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Forskningens dag 2019

  UR Samtiden - Forskningens dag 2019

  Primärvårdens roll vid psykisk ohälsa

  Repris

  Den psykiska ohälsan har ökat drastiskt, säger Jan Sundquist, professor i allmänmedicin. Patienter med psykisk ohälsa får ofta läkemedel i primärvården, men annan behandling är också viktig, så som fysisk aktivitet, sjukgymnastik för basal kroppskännedom, KBT eller mindfulness. Inspelat den 6 november 2019 i aulan på Skånes universitetssjukhus. Arrangör: Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Region Skåne tillsammans med Eric K. Fernströms Stiftelse.

 • 17:30

  BARNKANALEN

  Bild ur NO-tv

  NO-tv

  Del 7 av 10: Ljud

  Privatdetektiven Charlotte Holmes försöker lösa mysteriet med den trasiga burktelefonen. Hur ska hon få ljudet att färdas från den ena burken till andra? I talangjakten får El Trollo lära sig hur man med hjälp av ljudvågor kan förflytta ett sugrör utan att vidröra det. Uppfinnaren har skapat hörselkåpor av kanelbullar och i frågesporten diskuteras var ljud hörs bäst - i rymden eller på jorden. Och som vanligt avslutas programmet med en glittrande topplista. Allt detta i NO-tv - den enda NO-tv-kanalen du behöver!

 • 17:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur AI - en god hjälpreda

  AI - en god hjälpreda

  Repris

  Vad är egentligen artificiell intelligens och vad kan tekniken göra för oss? Professor Jim Al-Khalili visar hur vi har skapat maskiner som kan simulera, förstärka och till och med överträffa det mänskliga sinnet. AI inte bara förändrar vår värld - tekniken utmanar hela vår uppfattning om vad intelligens och medvetande är.

 • 17:45

  BARNKANALEN

  Bild ur Pick a colour

  Pick a colour

  Del 9 av 10: Play games

  Repris

  Det är höst och vinden viner. Bug tycker inte om hösten. Flea föreslår att de ska spela spel för att lätta upp stämningen. Filurerna Gordon och Penny räknar till hundra och leker kurragömma. Barnpanelen svarar på frågan "What games do you like?". Musikvideo: Play the game. Engelska för lågstadiet.

 • 19:15

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Kanaler, båtar och kärlek

  Kanaler, båtar och kärlek

  Del 9 av 10: Från Birmingham till Braunston

  Repris

  Tim och Pru färdas på vattenvägar från Birmingham till Braunston för att delta i en festival för gamla kanalbåtar. Till sin hjälp har de sina barn Sam och Juliet. Birminghams kanaler sägs vara själva hjärtat i det brittiska kanalsystemet. På sin resa färdas de bland annat genom tunneln i Shrewley där man förr fick ligga på pråmarna och trampa mot tunnelns väggar för att komma framåt.

 • 20:05

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Udda platser i världen

  Udda platser i världen

  Del 13 av 20: Kycklingkyrkan

  Repris

  Vi reser till det rikaste landet i världen, Qatar. Där har bilsamlaren Omar Alfardan en exklusiv samling fordon samt ett eget zoo med två tusen djur. Resan går även till en gammaldags by i Italien och en utpräglat amerikansk flygvapenbas i Tyskland. I Moskva får vi sedan möta några av underjordens invånare. Vi besöker även Java. Mitt i djungeln finns där en kyrka som har formen av en kyckling. Den var tänkt att se ut som en duva men det blev fel.

 • 21:55

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Den stora bi-utmaningen

  Den stora bi-utmaningen

  Del 2 av 2: Den godaste honungen

  Repris

  Vilken honung är godast, stads- eller lanthonung? Finalen i biodlartävlingen närmar sig och utmaningarna fortsätter. Kommer alla att lyckas få någon honung över huvud taget? De två familjerna på landsbygden är glada att det är smaken och inte mängden honung man tävlar om. Veckor av regn har gjort att bina stannar i kupan och det är risk att det inte blir någon honung alls. En familj chansar på att tillsätta ett gäng extra bin till sin kupa, men då finns det risk för inbördeskrig. Del 2 av 2.

 • 22:50

  SVT2

  Bild ur Scenerna som förändrade filmen

  Scenerna som förändrade filmen

  Del 6 av 8: Effekter

  Repris

  Ända sedan 70-talet har det experimenterats med olika former av datorrenderat material i långfilm, men det var med "Jurassic Park" från 1993 som det tog fart på allvar. Filmens realistiska återgivning av dinosaurier gjorde att en hel filmvärld förstod vilka otroliga möjligheter den nya tekniken hade. I "The Thing" från 2011 ges prov på en av specialeffektsindustrins stora legendarer Rob Bottins absoluta höjdpunkter. "Toy Story" från 1995 blev början på ett nytt paradigm där handritat blev 3D-animerat. Än idag följer så gott som alla stora animerade filmer i "Toy Storys" fotspår.

 • 23:20

  SVT2

  Bild ur Skam Deutschland

  Skam Deutschland

  Del 7 av 10: Panikherz

  Del 7 av 10. Under semestern gömmer sig Mia och Alexander för att slippa undan verkligheten. De tillbringar de första dagarna av sin semester i sängen. Alexander har ingen aning om att Mia fortfarande plågas av Kikis krav om att låta bli honom. Vad ska hon göra? Mia bestämmer sig för att be Kiki om ursäkt.

 • 23:40

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Mellan himlavalv och jordklot

  Mellan himlavalv och jordklot

  Del 5 av 5: Stjärnornas utforskare

  Repris

  Följ med på en festival med stjärntema i Chile och en flygtur där man får uppleva viktlöshet. Vi tar även en närmare titt på meteoriter och följer med till en astronomiklubb för blinda.

 • 23:40

  SVT2

  Bild ur Romernas historia 1900-tal

  Romernas historia 1900-tal

  Del 1 av 4: En bostad åt alla?

  Repris

  Romer har funnits i Sverige sedan 1500-talet men de har inte alltid haft samma rättigheter som svenska medborgare. Under lång tid fick romer inte tillgång till bostäder. Istället tvingades de att flytta runt, eller bo i tält och husvagnar. Allan Demeter och Maria Dimetri berättar om hur det var att växa upp som rom i Sverige. Allan tillbringade barndomen i ett tältläger och Maria var åtta år innan hon fick tak över huvudet.