Tablå

UR:s program i Radio & TV 12 - 18 april

Idag Torsdag 15 april

 • 07:20

  BARNKANALEN

  Bild ur Typiskt teknik

  Typiskt teknik

  Del 9 av 10: Elektricitet

  Repris

  Tänk på allt i vårt moderna samhälle som är beroende av elektricitet. Tack vare att vi en gång lärde oss att kontrollera elektriciteten med hjälp av teknik har vi numera tillgång till den dygnet runt.

 • 07:30

  BARNKANALEN

  Bild ur Vad händer med återvinningen?

  Vad händer med återvinningen?

  Del 8 av 10: Restavfall och hushållssopor

  Repris

  Soppåsen ska bara innehålla sådant som inte går att återvinna eller att använda igen. Det kallas restavfall. Även om det inte går att återvinna restavfall så kan det fortfarande komma till stor nytta. På Högdalenverket omvandlar man restavfall till el och fjärrvärme i en jättestor ugn.

 • 10:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Lärtimmen för lågstadiet

  Lärtimmen för lågstadiet

  Del 4

  Repris

  En timme med några av UR:s allra bästa utbildningsprogram för barn i lågstadieåldern. Bland annat ser du barnprogram som Livet i Mattelandet, där det handlar om hälften och dubbelt. I NO-tv försöker den självgoda detektiven Charlotte Holmes att lösa mysteriet med den trasiga lampan. Hur funkar elektricitet? Och i Pick a Colour handlar det om mat på engelska.

 • 11:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Förskoletimmen med Johannes

  Förskoletimmen med Johannes

  Del 4

  Repris

  En timme med några av UR:s allra bästa utbildningsprogram för förskolan. Bland annat ser du barnprogram som Djuren på Djuris, där katten Satsumas blir retad av sina kompisar. Hur säger man ifrån? I Lässugen läser artisten Dregen högt för Amanda. Och i Djurverket får Yankho lära sig en massa om gäddor.

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Din kropp - romani chib/lovari

  Din kropp - romani chib/lovari

  Del 1 av 5: Huden

  Repris

  Visste du att huden är kroppens största organ? Den är lika stor som ett lakan om man skulle vika ut den. Inbäddade i hudens olika lager finner man en hel del viktiga och finurliga saker såsom känselceller, hårsäckar och fettceller.

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Din kropp - romani chib/lovari

  Din kropp - romani chib/lovari

  Del 2 av 5: Hjärnan

  Repris

  Hjärnan sköter det mesta som händer i kroppen. Den är som ett kontrollrum som arbetar hela tiden; när vi pratar, rör oss, känner eller tänker. Vad gör de olika delarna av hjärnan? Storhjärnan, lillhjärnan och hela nervsystemet.

 • 14:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Samtal om staden

  UR Samtiden - Samtal om staden

  Segregation och stadens förändring

  Repris

  I såväl små som stora städer har segregation blivit ett problem i dagens Sverige. Vad beror det på och hur kan det lösas? Ekonomhistorikern Martin Dribe och kulturgeografen Eva Andersson försöker utifrån sin forskning om industristäder och grannskap svara på de komplexa frågorna. Moderator är Jenny Björkman. Inspelat den 11 september 2020 på Stadsmuseet i Stockholm. Arrangör: Riksbankens Jubileumsfond och Stadsmuseet i Stockholm.

 • 14:31

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Föreläsningar från Malmö universitet

  UR Samtiden - Föreläsningar från Malmö universitet

  Framtidens individanpassade kollektivtrafik

  Repris

  På vilket sätt kan ny teknik hjälpa oss att få en ännu bättre kollektivtrafik? Oväntade störningar i trafiken kan bli mindre besvärande för resenären om man använder tekniken rätt, menar Åse Jevinger universitetslektor i datavetenskap. Inspelat den 2 december 2020 på Nöjesteatern, Folkets park i Malmö. Arrangör: Malmö universitet.

 • 14:56

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Föreläsningar från Malmö universitet

  UR Samtiden - Föreläsningar från Malmö universitet

  Läsning som utforskande äventyr

  Repris

  Lotta Bergman är docent i svenska med didaktisk inriktning, och hon har forskat kring läsningens betydelse hos människor. Vad gör läsningen med oss, och varför läser vi? Är det för nöjes skull, eller för igenkänningen eller vill vi bli drabbade? Inspelat den 2 december 2020 på Nöjesteatern, Folkets park i Malmö. Arrangör: Malmö universitet.

 • 15:24

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Föreläsningar från Malmö universitet

  UR Samtiden - Föreläsningar från Malmö universitet

  Migranter - de är inte "de andra"

  Repris

  Svenska företag har mer än 150 000 anställda i Kina. En del av dem är utvandrade svenskar. Migrationsforskaren Brigitte Suter har studerat hur västeuropeiska migranter tar sig fram och formar sina liv i Kina. Inspelat den 2 december 2020 på Nöjesteatern, Folkets park i Malmö. Arrangör: Malmö universitet.

 • 15:52

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Föreläsningar från Malmö universitet

  UR Samtiden - Föreläsningar från Malmö universitet

  Alarmerande mycket karies hos barn

  Repris

  Var fjärde sexåring har karies och är i behov av tandvård. Karies hos barn ökar och för med sig mycket lidande, dessutom kostar det samhället mycket pengar. Gunilla Klingberg, professor i barn- och ungdomstandvård, menar att vi måste göra något åt situationen, och hon ger konkreta tips om hur. Inspelat den 2 december 2020 på Nöjesteatern, Folkets park i Malmö. Arrangör: Malmö universitet.

 • 16:16

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Demokratin 100 år

  UR Samtiden - Demokratin 100 år

  Demonstrationsfrihet och demokrati

  Repris

  Black lives matter visar att demonstrationer fortsatt är ett sätt att visa vilja och kamp. Visar historien att det är annorlunda i dag med sociala medier och global kommunikation eller går tågen som förr? Ett samtal med Kjell Östberg, Aysha Jones och Magnus Olofsson. Moderator: Jenny Björkman. Inspelat på Stadsmuseet i Stockholm den 12 oktober 2020. Arrangörer: Kommittén Demokratin 100 år, Riksbankens Jubileumsfond och Stadsmuseet i Stockholm.

 • 18:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Du är bäst

  Du är bäst

  Del 5: Att lyssna

  Repris

  Att lyssna på varandra är viktigt, men inte alltid så lätt. Samuel och hans farfar Björn berättar om en gång när Björn ville ut i regnet och meta och Samuel absolut inte hade lust att följa med. Då blev de ovänner. Men till slut lyssnade farfar på vad Samuel ville och de blev sams igen.

 • 18:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Vims i rymden

  Vims i rymden

  Del 5 av 6: Pluto och en måne till

  Repris

  Ki, Ti och Pi är på väg hem till sin egen stjärna och har äntligen åkt förbi alla stora planeter. Nu är det väl bara att köra vidare? Men det kanske går att vimsa runt lite bland dvärgplaneterna längst där ute också? När de ändå är där. Ti har ju aldrig sett Pluto eller Plutos månar.

 • 18:10

  BARNKANALEN

  Bild ur Brillebjörn

  Brillebjörn

  Del 15 av 26: Mammas födelsedag

  Repris

  Sophias mamma har födelsedag och Sophia ska sjunga en sång för henne. Men på kalaset vill inte Sophia sjunga för de vuxna. Nu behövs lite av Brillebjörns fantasimagi.

 • 18:15

  BARNKANALEN

  Bild ur Galonisarna

  Galonisarna

  Del 2 av 8: Vitsippa

  Kontorisarna tror att vitsippor är hittepå. Det måste Galonisarna ändra på! Vitsippor och andra tidiga vårblommor är viktig mat för bin när de vaknar efter vintern och bina hjälper blommorna att bli fler. De hjälper varandra!

 • 18:45

  BARNKANALEN

  Bild ur Djur som förändrar världen

  Djur som förändrar världen

  Del 6 av 12: Groda

  Det finns åtta olika grodarter i Sverige och alla är fridlysta. Grodan är ett djur som ligger i mitten av näringskedjan, den äter insekter medan den i sin tur är bytesdjur för mindre däggdjur. Vi följer grodans utveckling från ägg till fullvuxen groda. Och får en fördjupad kunskap i hur dess olika faser i livscykeln påverkar naturen och andra djur. Om det blir för få grodor så påverkar det våtmarkerna.

 • 18:55

  BARNKANALEN

  Bild ur Jakten på den glömda historien

  Jakten på den glömda historien

  Del 6 av 10: Fabellas färd till 1969

  Repris

  Del 6 av 10. Fabella och Eli möter en kvinna som vet mycket om månen och rymden. Fabella skickas av Minnet på en tidsresa till Kiruna 1969. Där tittar Lotta på tv-sändningen av när människor för första gången landar på månen. I Kiruna arbetar nästan alla pappor i järngruvan och mammorna är hemmafruar. Gruvarbetet är farligt och många dör i olyckor. Det leder till att arbetarna börjar strejka. Lotta drömmer om att bli rymdingenjör men Lottas mamma tycker inte att det är ett yrke för en tjej.

 • 19:05

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Pilgrimsvandring mot Istanbul

  Pilgrimsvandring mot Istanbul

  Del 2 av 3: Över berg och genom skogar

  Repris

  Våra pilgrimer ger sig åter ut på vandringsleden och kommer fram till ett serbiskt kloster. Därefter beger man sig sedan vidare mot Sofia, Bulgariens huvudstad, där man besöker stadens moské och en skulpturpark full med statyer som visar landets tidigare hyllning till kommunismen.

 • 19:10

  BARNKANALEN

  Bild ur Uppdrag skolväg

  Uppdrag skolväg

  Del 15 av 25: Ignas i Litauen

  Repris

  Ignas hinner både leka med legorobotar och spela datorspel innan skolan. På väg till skolan tänker Ignas att han vill göra ett dataspel som får människor att förstå vikten av vänskap och samarbete.

 • 20:05

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Rymddrömmar i Indien

  Rymddrömmar i Indien

  Vi får följa med indiska rymdforskare i deras intressanta men mödosamma jobb med att konstruera och skjuta upp en satellit i rymden för att studera svarta hål. Indien satsar stort på rymd- och satellitforskning och mycket hänger på att detta projekt lyckas. Efter 15 års arbete närmar sig sanningens ögonblick inför uppskjutningen. Kommer allt att fungera och deras år av hårt arbete att löna sig?

 • 21:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Seniorsurfarna

  Seniorsurfarna

  Del 2 av 6: Vem kan man lita på?

  Repris

  Del 2 av 6. Om säkerhet på nätet. E-legitimation och betalning över nätet, är det verkligen säkert? Vågar seniorerna börja handla med Swish? Och kan man verkligen lita på sådant som skrivs på internet? För Arja, som är skeptisk till det mesta, börjar dagen med ett obehagligt samtal. Därefter ska sanningen googlas fram: Har Carl Jan kysst både Greta Garbo och Gunilla Persson? Hur lyckades Siw chocka tyska folket? Och varför försökte Claes Malmberg köpa Johan Rabaeus?

 • 21:03

  SR P1

  Bild ur Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

  Bildningsbyrån - tänka mot strömmen

  Del 9 av 16: Carl Bernhard Wadström - svensk slaverimotståndare

  Repris

  I slutet av 1700-talet blir ingenjören Carl Bernhard Wadström utsänd till Västafrika av den svenska kronan. Han ska rekognosera inför grundandet av en ny svensk koloni. Men de fasor som möter honom i Afrika sätter djupa spår. Efter resan viger han sitt liv åt att bekämpa den transatlantiska slavhandeln. Och med hjälp av hans vittnesmål lyckas den brittiska abolitioniströrelsen till slut få igenom ett förbud mot slavhandeln. Men trots hans betydande insatser är det få i Sverige som känner till honom.

 • 21:25

  SVT24

  Bild ur Seniorsurfarna - teckenspråkstolkat

  Seniorsurfarna - teckenspråkstolkat

  Del 4 av 6: Appar för både nytta och nöje

  Repris

  Del 4 av 6. Våra seniorsurfare får nu lära sig allt om appar. Med hjälp av ny teknik får vi följa med till platser som betyder mycket för dem. Claes Malmberg går vilse och blir omringad av tjurar. Lyckas Ewa Fröling hitta och rädda Claes? Och hur ska Björn Hellberg, som aldrig använt någon karttjänst i telefonen tidigare, hitta Marianne Mörck?

 • 21:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Seniorsurfarskolan

  Seniorsurfarskolan

  Del 2 av 6: Är internet säkert?

  Kattis går igenom vad som är viktigt att tänka på för att kunna handla och betala säkert på nätet. Du får också veta mer om falska nyheter och tips på hur du undviker att bli lurad.

 • 23:00

  SVT24

  Bild ur Tack gud jag är homo - teckenspråkstolkat

  Tack gud jag är homo - teckenspråkstolkat

  Del 6 av 6: Regnbågsbarn

  Hur mår regnbågsfamiljen? Alice och Linda träffar två olika regnbågsfamiljer och tar reda på hur barn till samkönade föräldrar egentligen mår och vilka fördomar de kan mötas av. Hur är det till exempel att växa upp med två mammor? Och vilka fördomar och frågor möts man av som förälder i en regnbågsfamilj?

 • 23:15

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Afghanistan - ett sargat land

  Afghanistan - ett sargat land

  Del 4 av 4: Ingen fred

  Repris

  Som svar på terrorangreppet mot World Trade Center inleder USA 2001 ett våldsamt luftbombardemang mot Afghanistan, och efter nio veckors krig lyckas man få bort talibanregimen. Då trupper från historiens största militära koalition kommer till landet för att säkra fred och uppbyggnad får afghanerna en kort tid drömma om en framtid med fred och demokrati. Men deras förhoppningar blir återigen krossade.