Tablå

UR:s program i Radio & TV 22 - 28 februari

Idag Onsdag 24 februari

 • 12:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Pinos dagbok - sydsamiska

  Pinos dagbok - sydsamiska

  av 20: Pino bakar

  Pino ska baka bullar. Men det ringer på dörren hela tiden. Kommer bullarna att bli klara eller glömmer Pino att degen står och jäser?

 • 12:05

  BARNKANALEN

  Bild ur Pinos dagbok - sydsamiska

  Pinos dagbok - sydsamiska

  av 20: Pino på månen

  Pino åker till månen i en rymdraket. Katten följer med och hamnar i knipa när de har landat.

 • 13:00

  SVT1

  Bild ur Seniorsurfarna

  Seniorsurfarna

  Del 3 av 6: Socialt på distans

  Repris

  Del 3 av 6. Videosamtal är något som blivit viktigt för många, särskilt nu under pandemin, när man vill se sina nära och kära trots att man inte kan träffas som vanligt. Seniorsurfarna från förra året ska kontaktas av årets surfare. Kommer Björn Hellberg ens att kunna svara när det ringer? Kan Arja och Johan bota Claes Malmbergs koskräck? Och kommer Carl Jans sekreterare att få mindre att göra, nu när Carl Jan lär sig knep som gör det lättare att själv skicka textmeddelanden och mejla?

 • 14:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2020

  UR Samtiden - Bokmässan 2020

  Böcker som ger unga kraft

  Repris

  Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen svensk lag. Alla barn ska ha samma rättigheter, bli tagna på allvar och lyssnade på. Nu visar litteraturen vägen. I detta samtal hör du Jason "Timbuktu" Diakité, Matilda Westerman, Elin Ek, Elaine Eksvärd och Birgitta Ohlsson som alla skrivit böcker som bryter tabun och informerar och inspirerar barn om deras rättigheter och möjligheter. Moderator är Josefine Sundström. Inspelat den 25 september 2020 på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Bonnier Carlsen.

 • 14:30

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2020

  UR Samtiden - Bokmässan 2020

  Bli en mer medveten internetsurfare

  Repris

  Att navigera på internet är ibland en utmaning, inte minst när det gäller att avgöra vad som är sant eller falskt. Vilka källor kan vi lita på? Medverkande: Jannike Tillå, Internetstiftelsen, Thomas Nygren, universitetslektor didaktik, Uppsala universitet, Essi Alho, Prinsparets stiftelse, Martin Törnros, Interaktiva rum, Carl Heath, särskild utredare. Programledare: Matilda Westerman, kommunikatör. Inspelat den 24 september 2020 på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Det demokratiska samtalet.

 • 15:01

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2020

  UR Samtiden - Bokmässan 2020

  Professionellt kapital är skolans viktigaste tillgång

  Repris

  Ett samtal om professionsutveckling, reflekterande praktiker och skolforskning utifrån Lidingös prisbelönta utvecklingsverksamhet samt ULF-avtalet. Medverkande: Peter Becker, ordförande stiftelsen DiU, Elisabet Nihlfors, professor Uppsala universitet, och Tapio Liimatainen, förvaltningschef Lidingö stad. Programledare: Arja Holmstedt Svensson. Inspelat den 24 september 2020 på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Stiftelsen DiU och huvudmannautmärkelsen Guldtrappan.

 • 15:33

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2020

  UR Samtiden - Bokmässan 2020

  Spel, digital litteracitet och lärande

  Repris

  Vad lär man sig av att spela spel, förutom själva spelet i sig? Hur kan digital litteracitet kopplas samman med den digitala kulturen för att bygga broar över generationsgränserna? Adam Palmquist och Frida Monsén, båda med bred erfarenhet från klassrum, digitalt lärande och spelifiering, söker svaren och ger råd. Programledare: Patricia Diaz, författare och doktorand inom digitalisering. Inspelat den 24 september 2020 på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Studentlitteratur.

 • 16:04

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Bokmässan 2020

  UR Samtiden - Bokmässan 2020

  Värsta bästa hälsan

  Repris

  Barn är numera uppväxta med en digital kultur, och mycket tid spenderas framför skärmen. Carolina Klüft, verksamhetschef Generation Pep, och författarna Maria Dufva ("Värsta bästa hälsan") samt Josefine Sundström ("Sagasagor - fiffiga kroppen och finurliga kroppen") samtalar om hälsa ur ett helhetsperspektiv. Programledare: Anna Granlund, lärare och läromedelsutvecklare Bonnierförlagen Lära. Inspelat den 24 september 2020 på Fotografiska i Stockholm. Arrangör: Bonnier Fakta och Bonnier Carlsen.

 • 16:35

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Vilda djur - fakta och myter

  UR Samtiden - Vilda djur - fakta och myter

  Magi under havsytan

  Repris

  Mareldens blåaktiga skimmer är bara ett av alla underverk som den svenska västkustens vatten bjuder på. Den som dyker kan också få se de vackra nakensnäckorna i olika färger och former. En av dem har det fantasieggande namnet snigelkott. Kennet Lundin, marinbiolog och vetenskaplig intendent på Göteborgs naturhistoriska museum, berättar. Inspelat den 16 november 2020 på Göteborgs naturhistoriska museum. Arrangör: Göteborgs naturhistoriska museum.

 • 16:40

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Vilda djur - fakta och myter

  UR Samtiden - Vilda djur - fakta och myter

  Biologisk mångfald - till vilken nytta?

  Repris

  Biologisk mångfald är viktigt, det hör vi ofta. Men varför? Vad gör det om artrikedomen minskar? Och varför värna om arter som mest ställer till besvär? Magnus Gelang, biolog och intendent på Göteborgs naturvetenskapliga museum, förklarar vad det verkligen handlar om. Vi får också veta mer om CWD, den smittsamma "avmagringssjukan", som har upptäckts hos älg och ren i Sverige. Inspelat den 16 november 2020 på Göteborgs naturhistoriska museum. Arrangör: Göteborgs naturhistoriska museum.

 • 16:52

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Vilda djur - fakta och myter

  UR Samtiden - Vilda djur - fakta och myter

  Den mytomspunna elefanten

  Repris

  Kanske har det med storleken att göra? Folktro, sagor och myter kring elefanten genomsyras nämligen av djup respekt. Elefanten står för vishet och kunskap och många trodde att den bar med sig gamla människors själar. Ida Öhnell, guide på Göteborgs Naturhistoriska museum, berättar. Inspelat den 16 november 2020 på Göteborgs naturhistoriska museum. Arrangör: Göteborgs naturhistoriska museum.

 • 17:35

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Begravda hemligheter

  Begravda hemligheter

  Del 5 av 8: 13 skallar från 1800-talet

  Repris

  På en kyrkogård i Bristol, i vad som först tyckts vara en vanlig 1800-tals kyrkogård, upptäcker arkeologer kropparna från 13 personer vars skallar skurits vidöppna. Tori Herridge leder en utredning med modern teknik där man tittar närmare på tre kroppar för att ta reda på varför. Resultatet visar sig leda till ett sjukhus i Bristol, en berömd kirurg och stulna kroppar.

 • 18:20

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Jesy Nelsons kamp mot näthat

  Jesy Nelsons kamp mot näthat

  Repris

  När Jesy Nelson och bandet Little Mix vann brittiska tävlingen "The X Factor" blev Jesy nätmobbad, och hennes liv förändrades. Från att ha varit en glad tjej med självförtroende blev hon nu osäker och deprimerad. Något som har påverkat henne djupt. Vi följer Jesy genom nätmobbningens grymma verklighet, men ser också hur hennes vilja att hjälpa andra drabbade hjälper henne att få nya insikter.

 • 18:43

  SR P4

  Bild ur Kärleken

  Kärleken

  Del 3 av 5: Att fråga chans

  Uppe vid stenen är en bra plats att fråga chans på. Där kan man vara ifred. Men det kan vara lite läskigt för man vet inte vilket svar man ska få, ett ja eller ett nej. Man vet inte om man ska bli ihop eller inte. Lykke och Max frågar inte och ingen frågar dem heller. De gör andra saker istället och bekymrar sig inte.

 • 22:15

  SVT24

  Bild ur Idrottens himmel och helvete - teckenspråkstolkat

  Idrottens himmel och helvete - teckenspråkstolkat

  Del 2 av 6: Depression

  Att barn och unga mår dåligt även inom idrotten är ingen hemlighet. Rullstolsburne Aron Andersson är en stor inspirationskälla till många av dem som tror att livet är slut när man drabbats av sjukdom. Aron har hjälpt 15-åriga Oscar som efter en benamputation var djupt deprimerad. Vi möter också Nisse som är en gudabenådad skidåkare med många priser och meriter bakom sig. Han har setts som en enorm talang, men drabbades av djup depression. Till sist tänkte han ta sitt liv.

 • 22:20

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Rodeo - Estlands vilda år

  Rodeo - Estlands vilda år

  Efter självständigheten från Sovjet höll Estland sitt första fria val 1992, och den 32-årige konservativa Mart Laar blev den första premiärministern i landet. Han blev också den yngsta regeringschefen i Europa. Estland befann sig i kaos, och Laar och hans politiska kamrater hade ingen som helst kunskap om hur man skulle styra ett land eller bete sig enligt diplomatiska protokoll. Se den skakiga och ibland absurda resan på väg mot kapitalismen.

 • 22:30

  SVT1

  Bild ur Komma ut

  Komma ut

  Del 7 av 7: Hur känns det efteråt?

  Repris

  Deltagarna tar farväl av varandra i Oslo. Sex veckor senare har de återvänt till sin vardag och vi får träffa dem alla igen. Vad känner de nu? Och hur fungerar det att kombinera livet som öppet homosexuell med värnplikt, kristen skola och landsbygd? Alla berättar om de känslor, erfarenheter och reaktioner det medfört att komma ut.

 • 23:00

  SVT24

  Bild ur Tack gud jag är homo - syntolkat

  Tack gud jag är homo - syntolkat

  Del 7 av 8: Komma ut, komma in

  Repris

  Är det inte tråkigt att man kommer på sig själv med att placera folk i fack hela tiden? Måste man lägga alla bestick rätt? Vissa kanske gillar att blanda, eller ha dem i diskstället jämt. Spelar det någon roll? I Sandviken träffar Alice och Linda Christine som verkligen får dem att tänka till. Christine säger att hon under en tid var homofob. Sedan kom hon ut som lesbisk... Men det senaste ryktet säger att Christine ändrat riktning igen. Den där Lars, vem är det egentligen? Och hur lesbisk är han?

 • 23:00

  SVT1

  Bild ur Tack gud jag är homo

  Tack gud jag är homo

  Del 7 av 8: Komma ut, komma in

  Repris

  Är det inte tråkigt att man kommer på sig själv med att placera folk i fack hela tiden? Måste man lägga alla bestick rätt? Vissa kanske gillar att blanda, eller ha dem i diskstället jämt. Spelar det någon roll? I Sandviken träffar Alice och Linda Christine som verkligen får dem att tänka till. Christine säger att hon under en tid var homofob. Sedan kom hon ut som lesbisk... Men det senaste ryktet säger att Christine ändrat riktning igen. Den där Lars, vem är det egentligen? Och hur lesbisk är han?

 • 23:15

  SVT1

  Bild ur Skam France

  Skam France

  Del 4: Le garçon qui avait peur du noir

  Del 4 av 10. Lucas har svårt att parera Manons frågor om Eliott och låtsas vara Chloés pojkvän för att få vara ifred. Eliott dyker inte upp som han lovat när de ska dekorera väggen i uppehållsrummet. När han försöker gottgöra Lucas genom att föreslå att de ska träffas hemma hos honom råkar Chloé höra det och föreslår att de ska ha en dubbeldejt.

 • 23:15

  SVT24

  Bild ur Svenska förklarad - teckenspråkstolkat

  Svenska förklarad - teckenspråkstolkat

  Del 2 av 8: Litteraturepoken medeltiden

  Den gudomliga komedin av Dante och legenden Tristan och Isolde är två litterära exempel från den epok som i efterhand fått namnet medeltiden, alltså mellantiden. Men går det att likna tusen år av kulturhistoria vid en parentes? I programmet djupdyker vi i både riddarnas och religionens betydelse för vad man skrev och läste under den, möjligen missförstådda, medeltiden.