Tablå

UR:s program i Radio & TV 1 - 7 juni

Idag Lördag 6 juni

 • 09:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Specialpedagogikens dag 2020

  UR Samtiden - Specialpedagogikens dag 2020

  Nytorpsmodellen mot utanförskap i skolan

  Åtgärder för att få en frånvarande elev tillbaka till skolan måste bygga på elevens egen motivation. Anna Borg, samordnare för skolfrågor på KIND, och Gunilla Carlsson Kendall, leg. psykolog, berättar om framgångsfaktorerna bakom Nytorpsmodellen för att förebygga och åtgärda utanförskap i skolan. Inspelat den 11 mars 2020 på Stockholms universitet. Arrangör: Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet.

 • 10:19

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Specialpedagogikens dag 2020

  UR Samtiden - Specialpedagogikens dag 2020

  Om vi frågar eleverna

  Vilken hjälp behöver gymnasieelever som har hög skolfrånvaro och inte når målen, om de själva får välja? Helena Hemmingsson, professor i specialpedagogik, berättar om en undersökning där knappt 500 elever fick ange de områden där de helst vill ha stöd. Inspelat den 11 mars 2020 på Stockholms universitet. Arrangör: Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet.

 • 10:50

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Specialpedagogikens dag 2020

  UR Samtiden - Specialpedagogikens dag 2020

  Elever som skolkar

  Det finns en koppling mellan ledarskapet i en skola och elevernas skolk. Joacim Ramberg, universitetslektor vid specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet, berättar om en studie av sambanden mellan elevers rapporteringar kring skolk och lärares skattningar av skolans ledarskap. Inspelat den 11 mars 2020 på Stockholms universitet. Arrangör: Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet.

 • 11:03

  SR P4

  Bild ur Barnaministeriet

  Barnaministeriet

  Del 26 av 27: Kriget mot kroppen

  Tyra försöker att älska sig själv precis som hon är men det är svårt. Hon är trött på att alltid vara störst i klassen och att inte orka. Nu börjar vågen närma sig hundra och Tyra har bestämt sig. Men hon är inte säker på att hon kommer att klara det.

 • 11:09

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Forskningsperspektiv i coronatider

  UR Samtiden - Forskningsperspektiv i coronatider

  Coronapandemin och basinkomst

  Repris

  Vilka konsekvenser skulle en basinkomst få och är den försvarbar ur rättvisesynpunkt? Simon Birnbaum, docent i statsvetenskap, ger en inblick i aktuell forskning om basinkomst och hur den har aktualiserats av den pågående coronapandemin. Inspelat den 22 april 2020 på Svea konferens i Stockholm. Arrangör: IFFS.

 • 12:11

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Forskningsperspektiv i coronatider

  UR Samtiden - Forskningsperspektiv i coronatider

  Moraliska avvägningar vid covid-19

  Repris

  När ett samhälle står inför en kris som coronapandemin går det inte att komma undan svåra moraliska avvägningar. Till exempel ställs framtida generationers intressen mot dem som idag är gamla och sjuka. Orri Stefánsson är docent i praktisk filosofi och diskuterar några avvägningar och vanliga felbeslut. Inspelat den 22 april 2020 på Svea konferens i Stockholm. Arrangör: IFFS.

 • 12:38

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Forskningsperspektiv i coronatider

  UR Samtiden - Forskningsperspektiv i coronatider

  Beslutsfattande under stor osäkerhet

  Repris

  Filosofen och forskaren Karim Jebari talar om hur man kan ta sig an beslutsfattande, även när man inte har alla fakta på bordet. En situation med tydlig relevans på den pågående coronapandemin. Beslut behöver fattas löpande medan nya fakta hela tiden tillkommer. Inspelat den 22 april 2020 på Svea konferens i Stockholm. Arrangör: IFFS.

 • 13:00

  SR P2

  Bild ur HC Andersen - romani chib/ arli

  HC Andersen - romani chib/ arli

  Del 4 av 5: Tomten hos handlaren

  Repris

  Fatima Bergendahl läser HC Andersens saga om den lilla tomten som bor hos en handlare som ger honom julgröt. I huset bor också en student som köper ljus och ost och får sina varor inslagna i papper från en bok. Studenten väljer att köpa boken med poesi istället för osten och tomten blir nyfiken och smyger efter studenten upp på vinden. Genom nyckelhålet ser tomten det vackraste ljus som strålar ur boken. Hur ska tomten välja? Gröt hos handlaren eller den vackra poesin hos studenten?

 • 13:12

  SR P2

  Bild ur HC Andersen - romani chib/ arli

  HC Andersen - romani chib/ arli

  Del 5 av 5: Lilla Idas blommor

  Repris

  Det är höst. Idas blombukett vissnar allt mer. Hon förstår först inte varför, men så får hon reda på att blommorna är uppe och dansar på nätterna. Det är därför de ser så trötta ut. Den natten vaknar Ida och hör musik. Kan det vara blommorna? Ida smyger fram till dörren och får se något fantastiskt. När hon vaknar nästa morgon är blommorna döda. De begravs i trädgården, bredvid kanariefågeln, för att kunna växa upp igen till sommaren. Fatima Bergendahl läser en förkortad och bearbetad version av HC Andersens saga.

 • 13:13

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Forskningsperspektiv i coronatider

  UR Samtiden - Forskningsperspektiv i coronatider

  Det kulturella djuret

  Repris

  Varför reagerar vi människor som vi gör i en krissituation? Varför tänker vi överhuvudtaget som vi gör? Svaret står att finna i tre evolutionära processer som format våra hjärnor och våra tankar: biologisk evolution, associativ inlärning och kulturell evolution. Patrik Lindenfors, forskare i biologisk och kulturell evolution, berättar om sin bok "Det kulturella djuret". Inspelat den 22 april 2020 på Svea konferens i Stockholm. Arrangör: IFFS.

 • 13:15

  BARNKANALEN

  Bild ur Lilla Aktuellt teckenspråk

  Lilla Aktuellt teckenspråk

  Del 18 av 18: 2020-06-05

  Repris

  Nyheter på teckenspråk för barn och ungdomar. Det har snackats mycket om en hemsk grej som hände i USA förra veckan. Alexandra berättar mer om det. Många har längtat efter sommarlovet och flera undrar kanske över hur det kommer att bli med läger i sommar. Det har vi svaret på. Det är inte alla som har det jättebra i sin egen familj, Lilla Aktuellt teckenspråk har träffat Oscar. Föreningen för hörselskadade och döva barn med familjer har börjat med en ny aktivitet tack vare Philippa, en av medlemmarna.

 • 13:24

  SR P2

  Bild ur Småsagor - jiddisch

  Småsagor - jiddisch

  Del 1 av 2: Flickan från långt borta, del 1

  Repris

  En ensam liten flicka vandrar och vandrar och kommer efter många dagar fram till en enslig stuga mitt i skogen. Där bor Den Gråa. Den Gråa trivs i sin ensamhet och vill inte att flickan ska stanna längre än över natten. Men när flickan väl ger sig iväg känns inte ensamheten så trivsam längre. Mikaela Rohdin läser en översättning av Annika Thors bok.

 • 13:36

  SR P2

  Bild ur Småsagor - jiddisch

  Småsagor - jiddisch

  Del 2 av 2: Flickan från långt borta, del 2

  Repris

  Den Gråa bor i en enslig stuga i skogen. Hon trivs i sin ensamhet och vill inte att den lilla flickan som kommit ska stanna kvar längre än över natten. Men när flickan har gett sig iväg känns ensamheten inte trivsam längre. Den Gråa ger sig ut för att leta. Mikaela Rohdin läser en översättning av Annika Thors bok.

 • 13:43

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Konsten att tänka klart

  UR Samtiden - Konsten att tänka klart

  Ledarskap i kristid

  Repris

  Har västerländsk demokrati vad som krävs för att klara av svåra kriser? Hur påverkar dessa kriser vilka ledare vi väljer och vilka likheter finns mellan olika ledares hantering av coronapandemin och klimatkrisen? Sociologen Daniel Lindvall berättar. Moderator: Christer Sturmark. Inspelat den 21 april 2020 på Scalateatern i Stockholm. Arrangör: Fri tanke.

 • 13:48

  SR P2

  Bild ur Småsagor - romani chib/arli

  Småsagor - romani chib/arli

  Del 1 av 5: Flickan från långt borta, del 1

  Repris

  En ensam liten flicka vandrar och vandrar och kommer efter många dagar fram till en enslig stuga mitt i skogen. Där bor Den Gråa. Den Gråa trivs i sin ensamhet och vill inte att flickan ska stanna längre än över natten. Men när flickan väl ger sig iväg känns inte ensamheten så trivsam längre. Veli Brijani läser en översättning av Annika Thors bok. Del 1 av 2.

 • 14:00

  BARNKANALEN

  Bild ur Bokstavshissen

  Bokstavshissen

  Del 20 av 29: T

  Repris

  Ett ABC-program som riktar sig till yngre döva och hörselskadade barn. Här får vi bekanta oss med bokstäver och enklare ord. I avsnitt T får vi se Gabriel sy sin egen tupptröja.

 • 14:10

  BARNKANALEN

  Bild ur NO-tv - teckenspråkstolkat

  NO-tv - teckenspråkstolkat

  Del 4 av 10: Elektricitet

  Privatdetektiven Charlotte Holmes försöker lösa mysteriet med den trasiga lampan. Kan elektricitet möjligtvis vara lösningen? I talangjakten får El Trollo lära sig hur statisk elektricitet fungerar. Uppfinnaren har skapat ett värdelöst multiverktyg och i frågesporten diskuteras elsäkerhet och varför det är plast runt elkablar. Och som vanligt avslutas programmet med en glittrande topplista. Allt detta i NO-tv - den enda NO-tv-kanalen du behöver!

 • 14:18

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur UR Samtiden - Samtal om staden

  UR Samtiden - Samtal om staden

  Stad i ständig förändring?

  Repris

  Är de globala storstädernas epok slut? Kanske förändras våra städer på ett sånt sätt, men vem har makten att bestämma hur staden ska se ut? Håkan Forsell, urbanhistoriker Stockholms universitet, och Monica Andersson, fil. dr i statsvetenskap, medverkar. Moderator är Jenny Björkman. Inspelat den 24 april 2020 på Stadsmuseet i Stockholm. Arrangör: Riksbankens Jubileumsfond och Stadsmuseet i Stockholm.

 • 14:25

  BARNKANALEN

  Bild ur Bara vanligt vatten - teckenspråkstolkat

  Bara vanligt vatten - teckenspråkstolkat

  Del 2 av 5: Vattnets kretslopp

  Det är samma sötvatten som går runt, runt över jordklotet. Vattnet flyttar på sig, det kallas kretslopp. Och det finns bara det här vattnet. Vi kan inte hämta vatten från någon annan planet.

 • 14:30

  BARNKANALEN

  Bild ur De rättslösa - teckenspråkstolkat

  De rättslösa - teckenspråkstolkat

  Del 2 av 6: Smaragdgruvan

  Del 2 av 6. Justine lyckas fly tillbaka till vår värld, men Sara behöver hennes hjälp. Justine återvänder till Världen bortom Almen. Där får hon se hur vakter för bort barn till smaragdgruvorna.

 • 15:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Arkitektens hem

  Arkitektens hem

  Del 2 av 6: Humanitära hus

  Repris

  Arkitekten Yashar Hanstad har byggt ett nytt hus utanpå ett gammalt torp, där han bor med sin hustru. Han har blivit känd för sina "fjärilshus" för barn i ett flyktingläger i Thailand. Programledaren Charlotte Thiis-Evensen besöker honom för att ta reda på vad som är ett bra hem för en arkitekt som arbetar med humanitära projekt.

 • 16:00

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Sam Neill i kapten Cooks spår

  Sam Neill i kapten Cooks spår

  Del 1 av 6: Tahiti

  Repris

  Del 1 av 6. Första anhalten på Sam Neills resa är Tahiti. När kapten Cook kastade ankar här 1769, efter åtta månaders umbäranden, tyckte han och hans mannar att de kommit till paradiset. En lokal historiker berättar att britterna framför allt var intresserade av två saker: kött och sex - ett populärt betalningsmedel var spikar. Cook hade två uppdrag, att erövra områden genom att placera brittiska flaggor på dem, och att rita in dessa landområden på sjökort. Till hjälp med kartritningen hade han tahitiern Tupaia, som kom att följa med på resan.

 • 16:50

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Nationalskattens hemligheter

  Nationalskattens hemligheter

  Del 6 av 6: Castle Ward i Nordirland

  Repris

  Alan Titchmarsh besöker Castle Ward beläget på Nordirland. Slottet uppfördes på 1760-talet åt Bernard Ward och hans hustru Lady Anne. Halva slottet byggdes i nyklassisk stil och den andra halvan i nygotisk, eftersom paret inte var sams om vilken arkitekturstil slottet skulle uppföras i. Efter fem år flyttade Anne därifrån. Kvar på slottet blev Bernard och deras tre söner. På ägorna spelas också tv-serien Game of Thrones in. Vi träffar traktens smed som smider svärd som användas i serien.

 • 18:20

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Tatueringar i världen

  Tatueringar i världen

  Del 6 av 7: Indonesien och Filippinerna

  Repris

  Mentawaifolket bebor en grupp öar väster om Sumatra i Indonesien. I århundraden har de praktiserat en form av shamanism där tatueringskonsten spelar en integrerad roll. Genom att använda kraften i tatueringar och samarbeta med andarna kan shamanerna läka, skydda och instruera människor. Vi besöker även Buscalan, en avlägsen by på norra Filippinerna som kallas "öarna av de målade".

 • 22:45

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur Tidvattnets mysterium

  Tidvattnets mysterium

  Del 3 av 3: Tidvattnets krafter

  Repris

  Hur kan vi utnyttja tidvattnet? Vi besöker en sjögräsodling i Kina och ett tidvattenkraftverk i Orkney. Och så följer vi ett par simmare som försöker trotsa tidvattenströmmarna i Wales.

 • 00:25

  KUNSKAPSKANALEN

  Bild ur En fika i öknen

  Repris

  Människorna i Slab City i Sonoraöknen i södra Kalifornien har skapat ett samhälle utanför det traditionella, med egna regler och moraliska lagar. Här bor man i gamla husbilar och självbyggen, och det saknas både elektricitet och vatten. Robert Lane driver ett internetkafé med hjälp av solceller. Hans gäster tycker att han gör det godaste kaffet i delstaten. I närheten har militären ett stort övningsområde. Vi får möta flera av invånarna och höra dem berätta om sina liv och drömmar.