Hem / Vårt utbud / UR Play / Tablå

Tablå

UR:s program i Radio & TV

Onsdag 27 sep

 • 12:00

  SVT Barn

  Så funkar Sverige - nordsamiska

  Lagar

  Vad händer om man bryter mot en lag, och kan lagar ändras? Om varför vi har lagar. Del 3 av 10. UR.

 • 12:05

  SVT Barn

  Så funkar Sverige - nordsamiska

  Grundlagarna

  Kan Sverige förändras? Om grundlagarna och varför de är viktiga. Del 4 av 10. UR.

 • 15:00

  Kunskapskanalen

  Sveriges moderna ekonomiska historia

  1938 - Folkhem och Saltsjöbadsavtal

  I Sverige börjar ett folkhem ta form och inom arbetslivet har parterna hittat en samarbetsmodell, Saltsjöbadsavtalet. För första gången var industrin och inte jordbruket den näringsgren som försörjde flest människor och konsumtionssamhället. Anders Sjöman vid Centrum för Näringslivshistoria berättar. UR.

 • 15:22

  Kunskapskanalen

  Sveriges moderna ekonomiska historia

  1964 - Rekordåren, tillväxt utan nyföretagande

  Perioden från 1940-talets slut till 1970-talets början är en unik period i svensk historia. Den brukar kallas rekordåren. Den ekonomiska tillväxten var ihållande och välståndet ökade. 1964 nådde bnp per capita 6,8 procent och det har aldrig överträffats. Anders Houltz vid Centrum för Näringslivshistoria berättar. UR.

 • 15:39

  Kunskapskanalen

  Gräv 2023

  Gränsjournalistik

  Den engelskspråkiga nättidningen The Barents Observer bevakar klimat-, miljö- och försvarsfrågor i Arktis med fokus på Rysslands agerande i området. Materialet publiceras även på ryska. UR.

 • 16:25

  Kunskapskanalen

  NMT-dagarna 2023

  Om hörsel, lyssnande och buller

  De allra flesta vet att det inte är bra med för starka ljud men hur starkt är för starkt? Och vad händer med din hörsel när du utsätts för alltför starkt ljud? UR.

 • 17:10

  Kunskapskanalen

  Hetty, 76, och Jeanne, 91, har haft ett kärleksfullt och färgsprakande liv ihop. Men deras sorglösa tillvaro förändras när Jeanne börjar påverkas av tilltagande demens. Hetty ställs inför dilemmat om hur hon ska ta hand om sin älskade i takt med att hennes förmågor avtar. Ska hon ta hjälp utifrån? Eller sviker hon Jeanne då? Holländsk dokumentär från 2021. UR.

 • 18:20

  Kunskapskanalen

  Nytt liv i gamla byggnader

  Från fängelse till lyxhotell

  Boston-fängelset stängde ner efter 122 år när egendomen förklarades strida mot de intagnas konstitutionella rättigheter. År 2001 omvandlades det till ett lyxhotell som öppnades 2007. Del 5 av 8. UR.

 • 18:43

  SR P4

  Rörelsefantasi

  Nu balanserar vi

 • 19:30

  SVT2

  Studio 65

  Griniga gubbar och sura kärringar

  Stämmer det att vi blir gnälligare med åren? Gästar gör Lars-Åke Wilhelmsson, artist och designer, Anneli Martini, skådespelerska och Anders G Carlsson, tv-producent och musiker. Tillsammans går de loss på språkfel, A-traktorer, köksrenoveringar och mycket mer. Del 7 av 20. UR.

 • 20:00

  Kunskapskanalen

  Studio 65

  Att leva med demens

  Monica Lindstedt känner sig som en änka, trots att hennes man fortfarande lever. Han är svårt drabbad av sjukdomen Lewy body demens. Läkaren Olle Fredholm är i en tidig fas av Alzheimers sjukdom. Han och hans fru Ann-Marie berättar hur det kändes att få beskedet, hur de gick vidare och hur de ser på livet idag. Del 8 av 20. UR.

 • 21:20

  Kunskapskanalen

  Livet längs pilgrimsleder

  Vandring mot Canterbury

  Seriestart. Det skrämmande mordet 1170 på ärkebiskop Thomas Becket av Canterbury ledde tusentals pilgrimer till södra England. Nu återupptäcker moderna pilgrimer det förflutna och landets orörda skönhet. Faktaserie från 2022. Del 1 av 3. UR.

 • 22:30

  SVT1

  Det demokratiska spelet

  Vad döljer sig bakom kjolen?

  Vi tar reda på vad de tävlande kan om bland annat statyer i Medborgarförslagsfiesta. Är det sant att Fader Gunnar-statyn i Osby predikar på högmässor? Dessutom djupdykningar i folkomröstningar och valaffischer genom tiderna. Del 5 av 6. UR.

 • 23:00

  SVT1

  Bild ur På is

  Ögonblicken som förändrade sporten

  På is

  Chicago Blackhawks Stan Mikita får alla ishockeyspelare att börja böja sina hockeyklubbor. Kurt Browning vinner jakten på konståkningsvärldens första quadruppel-hopp. Och kälkhockeysporten uppfinns på en svensk insjö. Del 5 av 8. UR.