Tablå

UR:s program i Radio & TV

Fredag 14 jun

 • 12:00

  SVT Barn

  Eli och Roffe i puberteten - romani chib/kelderash

  Kroppsbehåring

  Hår på kroppen är naturligt. Roffe längtar efter sin mustasch. Eli har märkt att alla har olika mycket hår, på olika ställen på kroppen. Del 5 av 10. UR.

 • 12:10

  SVT Barn

  En av dem som har betytt mycket för fäktningen i Sverige är ungraren Béla Rerrich, fäktare och OS-medaljör, som flyttade till Sverige och blev tränare. Tomi har ungerska rötter och är trots unga år redan en rutinerad fäktare. Han berättar varför han fastnade för fäktning. Del 4 av 8. UR.

 • 12:20

  SVT Barn

  Pinos dagbok - koreanska

  Superhjälten Pino

  Pino är superhjälte och hjälper sina vänner. Det är så man blir en riktig superhjälte. Del 9 av 20. UR.

 • 12:25

  SVT Barn

  Pinos dagbok - koreanska

  Vilket väder Pino

  Pino ska gå ut men det regnar. Han byter om till regnkläder, men då har vädret ändrats och solen skiner. Han får byta kläder igen. Del 10 av 20. UR.

 • 14:03

  SR P1

  Fabriken

  Lat, självgod och föraktad – så mår dagens journalistik

 • 15:00

  Kunskapskanalen

  Matematikbiennalen 2024

  Nationella prov - kravgränssättning med raka poäng

  Från och med hösten 2023 används raka poäng vid bedömning av de nationella proven i matematik. Men hur fastställs de olika kravgränserna? Här presenterar Niklas Thörn och Niclas Evén, som båda är provutvecklare vid Stockholms universitet, de olika metoder som används. UR.

 • 15:32

  Kunskapskanalen

  Matematikbiennalen 2024

  Matematiken bakom AI i gymnasiekurserna

  Hur kan maskiner lära sig eller uppfatta något? Några av principerna för detta kan man faktiskt förstå redan i gymnasiet. Niklas Grip, gymnasielärare i matematik, programmering och fysik, delar med sig av saker han själv har provat i sin undervisning. Han diskuterar bland annat linjär och logistisk regression. UR.

 • 16:10

  Kunskapskanalen

  Matematikbiennalen 2024

  Att bygga tänkande klassrum – avsluta lektionen

  Att bygga tänkande klassrum är en metod för att låta elever i slumpmässiga grupper arbeta med matematikuppgifter som får dem att tänka själva. Här berättar Peter Liljedahl, professor i matematikdidaktik vid Simon Fraser University, om metoden med ett särskilt fokus på hur man avslutar sådana lektioner för att förankra inlärningen. UR.

 • 17:05

  Kunskapskanalen

  Arkitektens hem

  Stian Schjelderup

  Stian Schjelderup designar eleganta hem och skapar ofta överraskande rumsupplevelser med konstnärliga inslag och ovanliga vinklar. Han har totalrenoverat ett gammalt trähus på Rodeløkka i Oslo, anpassat till ett modernt familjeliv. Del 2 av 6. UR.

 • 17:35

  Kunskapskanalen

  Känslornas värld

  Lita inte på känslan

  Våra känslor är förvånansvärt lätta att manipulera. Och känslorna påverkar i hög grad de val vi gör, vilket kan utnyttjas av både marknadsförare och politiker. Fransk dokumentärserie från 2020. Del 2 av 4. UR.

 • 18:25

  Kunskapskanalen

  Livet på Island

  Hemundervisning

  Vi besöker en kvinna som hemundervisar sina barn. Dessutom hugger vi julgranar åt invånarna på Sauðárkrókur, besöker en blind författare som startat ett bokförlag och träffar konstnärer som arbetar som kuratorer i Sauðaneshús över sommaren. Del 9 av 13. UR.

 • 18:55

  Kunskapskanalen

  Ny i flocken

  Den rädda adoptivkatten Viima

  Barnen i familjen Backström får en spännande överraskning. Ines är vegan och funderar kring abessiniern Koivus matvanor. Och är det etiskt rätt att äga en katt? Del 2 av 8. UR.

 • 19:25

  Kunskapskanalen

  Järnvägar och arkitektur

  Bågbron Dom Luis I i Portugal

  Tim Dunn besöker London Mail Rail - en eldriven järnväg som fraktade post genom tunnlar under centrala London. Tim reser också till Portugal och staden Porto och besöker bron Ponte de Dom Luís I. Den invigdes 1886 av chefsingenjören Gustave Eiffel som sedan skulle bygga Eiffeltornet. Del 9 av 10. UR.

 • 20:05

  Kunskapskanalen

  Naturen visar vägen

  Mot fysikens lagar

  Seriestart. Patrick Aryee undersöker livets möjligheter att frodas i alla hörn av vår planet. Men kan naturen också lära oss bättre sätt att utforska världar bortom jorden? Singaporiansk vetenskapsserie från 2021. Del 1 av 6. UR.

 • 21:00

  Kunskapskanalen

  Pilgrimsvandring mot Skottland

  Klosterliv på skotska höglandet

  Vi följer med pilgrimerna till Pluscarden Abbey, ett katolskt kloster som grundlades på 1230-talet. Där blir det samtal med munkarna och mässa samt övernattning. Pilgrimsfärden avslutas med en båtresa till målet som är ön Iona, där Sankt Columba grundade ett kloster år 1563. Del 3 av 3. UR.

 • 21:03

  SR P1

  Fabriken

  Lat, självgod och föraktad – så mår dagens journalistik

 • 22:00

  Kunskapskanalen

  Övergivna byggnader

  Frihetens försvarare

  Chanute flygbas i Illinois spelade en avgörande roll i försvaret av USA under hela 1900-talet. En för sin tid högteknologisk anläggning som även var i framkant när det gällde en genomgripande samhällsförändring. Brittisk faktaserie från 2020. Del 13 av 20. UR.

 • 22:45

  Kunskapskanalen

  Resor längs vackra floder

  Guadalquivir i Spanien

  En resa nedför Spaniens mäktiga flod Guadalquivir. Från det iskalla vattnet i naturreservatet Sierras de Cazorla, till städerna Córdoba och Sevilla där vi följer i fotspåren av upptäcktsresande som Columbus och Magellan. Del 7 av 10. UR.

 • 00:15

  Kunskapskanalen

  Maratonkillen

  I Feidippides fotspår

  Enligt myten sprang greken Feidippides från Marathon till Aten för att meddela segern över perserna, och dog av utmattning. Raul bestämmer sig för att försöka springa sträckan som gett maratonloppet sitt namn. Spansk dokumentärserie från 2019. Del 6 av 6. UR.