Hem » Vårt utbud » UR Play » Tablå

Tablå

UR:s program i Radio & TV

Tisdag 25 feb

  • 07:15

    SVT Barn

    Ki, Pi och Ti är på väg hem till sin stjärna. På vägen vimsar de till planeten Mars och tittar på konstiga saker. Och sedan måste de ta sig igenom det läskiga Asteroidbältet. Del 2 av 6. UR.

  • 07:20

    SVT Barn

    Peek Zoo

    Ett zoo som slår alla rekord

    Jimmy har fått "Rekordboken" i present och bestämmer sig för att försöka slå egna rekord. Del 16 av 26. UR.

  • 07:27

    SVT Barn

    Visste du?

    Det äter djuren på vintern

    På sommaren är naturen som ett enda stort skafferi för djuren! Men på vintern faller temperaturen, allt fryser, och snön börjar falla. Så vad äter våra vänner då? Del 16 av 30. UR.

  • 11:05

    SVT1

    Superföräldrar

    Diagnosen

    Seriestart. Vi pratar om diagnoserna - varför finns de och vad ska de vara bra för? Gäster i studion är bland andra Charlie som har tre barn varav två har autism och add. Samantha pratar med sin son Fidel om den jobbiga tiden före adhd-diagnosen. Del 1 av 8. UR.

  • 11:35

    SVT1

    Rösträtt för kvinnor 100 år

    För hundra år sedan, den 24 maj 1919, fattades äntligen beslutet om kvinnlig rösträtt och en 35 år lång kamp var över. Vilka var kvinnorna som kämpade för rösträtten? Och hur lät argumenten från dem som kämpade emot? UR.

  • 11:50

    SVT1

    Min samiska historia

    Vi får aldrig glömma

    Seriestart. För 19-åriga Máridjá har hennes identitet alltid varit självklar. Men det finns vissa delar av den samiska historien som hon inte har funderat så mycket kring. Vi får följa henne till Uppsala och till Rasbiologiska institutets gamla arkiv. Ett besök som väcker både sorg och ilska. Del 1 av 4. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Bibz och djuren - meänkieli

    Vildsvinet

    Vildsvinet är väldigt stort och lever tillsammans i stora familjer. Men varför letar den runt i jorden hela tiden? Det vill Bibz veta mer om. Del 3 av 12. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Bibz och djuren - meänkieli

    Ekorren

    Ekorren älskar att hoppa runt mellan träd, där den hittar mat. Men hur gör den på vintern när det inte finns lika mycket mat i naturen? Del 4 av 12. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Bunkeflostudien – skolad för livet

    Med Bunkeflostudien visade forskarna att daglig fysisk aktivitet i skolan har positiva effekter när det handlar om ökad benmassa, starkare muskler och bättre kondition och motorik. UR.

  • 15:08

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Rörelsesittande - parasportens möjligheter

    Stora satsningar görs för att få fler att röra på sig, men personer med funktionsnedsättningar är alltför ofta exkluderade i dessa satsningar. UR.

  • 15:13

    Kunskapskanalen

    Forskningens dag 2023

    Fysisk aktivitet - billigare än vård i morgon

    Belöningen för den ansträngning vi lägger ner vid träning idag kanske inte faller ut förrän om tio till femtio år. Därför känner vi inte tillräcklig motivation till att träna. Hur löser vi detta? UR.

  • 15:20

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIH

    Övervikt - Fysisk aktivitet och hälsa

    Orsakerna till övervikt är en kombination av genetik och social utsatthet, men har inte så mycket med livsstil att göra. Fysisk aktivitet är ett bra sätt att minska risken för övervikt, men det bör frikopplas från bantning och kaloriräkning. UR.

  • 15:28

    Kunskapskanalen

    Nobel Week Dialogue 2024

    Diet och nutrition

    Att äta hälsosamt kan vara en utmaning, men hur är det med dem som inte har råd att göra val, eller de 10 procent som går hungriga världen över? UR.

  • 15:48

    Kunskapskanalen

    Nobel Week Dialogue 2024

    Vad krävs för en hälsosam framtid?

    Hur kan vetenskap och samhälle samarbeta för att ge oss den bästa chansen att uppnå ett hälsosammare liv för alla - på lika villkor? UR.

  • 16:07

    Kunskapskanalen

    Minnen ur den svenska filmhistorien

    Den svenska barnfilmshistorien

    En tillbakablick på svensk barnfilm visar en kavalkad av olika stilgrepp, men det finns en gemensam nämnare: filmerna tar barnen på allvar. UR.

  • 16:23

    Kunskapskanalen

    Minnen ur den svenska filmhistorien

    Alva Lundin - filmtexternas drottning

    Textdesignern hade en stor roll då stumfilmerna skapades. Dekorativa, stilsäkra skyltar skulle rama in filmen och föra handlingen framåt. Bland konstnärerna inom området var Alva Lundin en av de främsta. UR.

  • 16:32

    Kunskapskanalen

    Minnen ur den svenska filmhistorien

    Mauritz Stiller

    Mauritz Stiller sägs vara den som upptäckte Greta Garbo, men det finns betydligt mer att berätta. Han var en nyskapande skådespelare, regissör och manusförfattare. UR.

  • 16:45

    Kunskapskanalen

    Minnen ur den svenska filmhistorien

    Export av svensk film 1930-1950

    Svenskamerikaner i USA hade stor aptit på svensk film under 1930- och 1940-talen. Det fanns till och med en biograf i Chicago som bara visade skandinavisk film. UR.

  • 17:55

    Kunskapskanalen

    Inspirerande trädgårdar

    Kinross House

    I Skottland har Kinross House återställts som en hyllning till mannen som beställde det år 1685 - Sir William Bruce. Trädgårdsdesignern Alistair Baldwin visste att han var tvungen att skapa trädgårdar som passade med stilen. Del 6 av 6. UR.

  • 18:40

    Kunskapskanalen

    Vandring längs övergiven räls

    Tre decennier av bygge

    Historien om Banbury och Cheltenham direct railway, som användes i över 100 år fram till dess stängning 1969. Del 3 av 8. UR.

  • 18:43

    SR P4

    Bild ur Vitvivan och Gullsippan, del 2

    Småsagor

    Vitvivan och Gullsippan, del 2

  • 19:25

    SVT Barn

    Johannes tornedalska historia

    Johannes har rötter i Tornedalen i norra Sverige. I grävandet i sin egen släkts historia får han ta del av den tornedalska historien. UR.

  • 19:45

    SVT Barn

    The grammar company

    The -ing form

    Vad är skillnaden på enkel presens och ing-form? Både Mats och Britt-Inger använder ing-form lite hur som helst. Det blir Patsy och Jimmys jobb att styra upp användningen av ing-form utan att såra kollegornas ömtåliga känslor. Del 3 av 10. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Extrem fridykning

    Grottor och nedlagda gruvor

    Seriestart. Fridykaren Anna von Boetticher har tränat upp sin förmåga att hålla andan i upp till sex minuter. Vi följer med till Mexiko, där hon utforskar vattenfyllda grottor och får närkontakt med krokodiler. I Budapest dyker hon i en nedlagd gruva som är mycket svårnavigerad. Del 1 av 2. UR.

  • 21:55

    Kunskapskanalen

    2010-talets USA

    Trump som president

    Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet 5 november 2024. Men hur gick det till när han var republikanernas kandidat i presidentvalet 2016? Amerikansk faktaserie från 2023. Del 5 av 9. UR.

  • 22:00

    SVT24

    Alla andra kan dra åt helvete -teckenspråkstolkat

    Du är bara som alla andra

    Parallellt med killen på bandens historia pågår Ossians och Liams liv fyllt med fester med kompisgänget. En konfrontation mellan vännerna förändrar allt just som hemligheterna från det förflutna kommer ikapp dem. Del 3 av 6. UR.

  • 22:35

    Kunskapskanalen

    Natursköna tågresor i världen

    Från Brisbane till Cairns

    Vi färdas norrut utmed Australiens östra kust - hem för både koalor och de märkliga näbbdjuren. Vi får lära oss om romtillverkning, flygande läkare och dykning vid Stora barriärrevet innan resan avslutas med en linbanetur i världens äldsta tropiska regnskog. Brittisk serie från 2022. Del 8 av 9. UR.

  • 00:10

    Kunskapskanalen

    Nytt liv i gamla byggnader

    Från chokladfabrik till konserthus

    En nedlagd chokladfabrik i Hamburg är nu ett av de största och mest akustiskt avancerade konserthusen i världen. Konserthuset har en kapacitet på 2 100 platser och innehåller en piporgel med 69 register. Del 6 av 8. UR.