jakten på förstasidan

Allt om Jakten på förstasidan – en komisk serie med Emma Molin och Eric Stern

I en del av UR:s satsning på mediekunnighet tar ”Jakten på förstasidan” tittarna på en unik resa in i journalistikens värld. Vi får följa skådespelarna Emma Molin och Eric Stern som tar sig an utmaningen att publicera en nyhet på lokaltidningarnas eftertraktade förstasidor.

I Jakten på förstasidan får vi följa skådespelarna Emma Molin och Eric Stern på en äventyrlig resa genom Sverige för att arbeta som gästreportrar på sex olika lokala tidningar. Deras ambition är att nå förstasidan genom att hitta de lokala nyheterna som engagerar allra mest. De upptäcker snart att uppgiften är betydligt svårare än vad de hade förväntat sig.

– Våra erfarenheter som skådespelare kom väl till pass under serien. Vi är vana att träffa människor som vill prata och dela med sig. Som skådis är man också van att kastas in i nya situationer och bara lösa det. I början spelade vi journalister men sedan blev vi mer och mer riktiga journalister, säger Eric Stern.

Haveriet i Karlstad

Emma och Eric inleder sitt äventyr i Värmland och Karlstad där de utforskar journalistikens mångfacetterade värld. I Karlstad stöter de på unika situationer som att interagera med alpackor på ett trygghetsbonde, täcka hockeymatcher i ishallen och engagera sig med ungdomar i Kil som ifrågasätter den nya EPA-lagen. Deras strävan efter att få sina artiklar publicerade leder till frågor: Kommer de att lyckas och hamnar Eric i en mutskandal?

Jakten på förstasidan - Eric Stern och Emma Molin
Eric Stern och Emma Molin.

I den stora finalen i Helsingborg höjs ribban ytterligare. Emma och Eric ställs inför utmaningen att utveckla djupare artikelidéer med stöd från erfarna journalister. De bevakar även Klippans Karaokecup i Bjuv, en händelse som erbjuder en unik inblick i tävlingens atmosfär och deltagarnas nervositet. Deras resa genom Sverige belyser journalistikens utmaningar och triumfer, från Karlstad till Helsingborg.

Jakten på förstasidan bygger på det brittiska formatet Hold the front page, som följer Josh Widdicombe and Nish Kumar runt Storbritannien i jakten på förstasidan. Syftet med programserien är att ge tittarna en spännande och lärorik inblick i hur arbetet på lokaltidning går till och visa på den roll som lokaltidningarna spelar i samhället. Programmet är en del av UR:s satsning på att öka mediekunnigheten hos allmänheten, där journalistisk metod är en del. 

Jakten på förstasidan har premiär på UR Play den 28 mars.

Fler artiklar