Remake och återbruk för hållbar konsumtion och cirkulär garderobsglädje

Gör som deltagarna i Klimatkampen och utmana dig själv att konsumera mer hållbart genom remake, återbruk och cirkulär ekonomi.

Att känna sig fin och kunna förnya sig är något som känns viktigt för de flesta människor. Och det behöver inte ske på bekostnad av klimatet om vi är beredda att tänka och göra lite annorlunda innan vi klickar hem något nytt nästa gång.

Vi behöver ju kläder, så hur ska vi göra? Klädindustrin har försett oss med kläder så det räcker och blir över. Varje person i Sverige slänger i snitt 7,5 kg kläder i soporna varje år – varav över hälften bedöms vara hela, rena och fullt användbara. För att minska klädsvinnet finns det några saker vi kan tänka lite extra på som kan få stor effekt för både din klimatpåverkan och din plånbok.


Varje år köper vi svenskar i snitt ca 14 kg textilier per person, samtidigt som vi slänger 7,5 kg.

– ur serien Klimatkampen förklarar


Se hur det går när deltagarna i Klimatkampen får testa sina färdigheter i re:make och återbruk

Tre tips som ger stor effekt för klädsvinnet

  • Använd kläder längre – köp kvalitet som håller över tid, sköt om kläderna, vädra, ta bort fläckar, laga hål och sy i knappar som lossnat.
  • Gör om till något nytt – sy om, lägg till, ta bort, skapa något nytt av ett eller flera plagg som känns hopplöst gamla eller gått sönder.
  • Byt eller sälj vidare i den cirkulära ekonomin av second hand och vintage.

Behöver du ändå nya kläder? Leta second hand. Idag finns många digitala tjänster som säljer utvalda och nischade second hand-kläder, sorterade efter storlek och skick. Det finns också tjänster där man kan hyra kläder. Eller ordna en klädbytardag med dina bekanta och bli glatt överraskad över hur olika ni använder (eller inte använder) era kläder.

Punkterna ovan är en bra start för att börja tänka och konsumera mer hållbart. Är du beredd att förändra ditt beteende under 21 dagar? Gör som deltagarna i Klimatkampen, anta utmaningen och se hur långt du kan komma.

Anta Klimatkampen-utmaningen!

Hur mycket kan du förändra dina vanor under 21 dagar? Ta reda på det i Klimatkampens 21-dagarsutmaning om remake och återbruk! Vi har preppat allt du behöver för att komma igång.

Lär dig mer om hur dina kläder kan få längre liv

– se klimatforskarens bästa tips i Klimatkampen förklarar

Varje förändring börjar med ett litet steg

Det sägs att det tar 21 dagar att skapa en ny vana. I Klimatkampen utmanas du därför att börja skapa din egen hållbara vardag genom att fokusera på ett vardagsnära område under 21 dagar. Du kan välja mellan sex teman – Återvinning, Mat, Konsumtion, Kemikalier, Klimatsmarta val eller Göra skillnad tillsammans. Till varje tema har vi preppat en checklista till dig med allt du behöver för att komma igång. Och när du känner dig redo kan du använda den kortare utmaningen som språngbräda till att göra en klimatplan för ett helt år! Så välj din utmaning och ta första steget till ditt nya hållbara liv.

Remake och återbruk för hållbar konsumtion och cirkulär garderobsglädje
Ta kontroll över din klimatsmarta vardag genom att sopsortera mera
Så minskar du matsvinnet och äter mer klimatsmart
Så gör du rent utan kemikalier
Alla kan leva lite mer hållbart och göra klimatsmarta val i vardagen
Att hålla i hållbara vanor över tid

Psst – du vet väl att du även kan starta en studiecirkel med Klimatkampen?
Du hittar allt du behöver här!

Fler artiklar