Så gör du rent utan kemikalier

Bli av med mikroplaster och kemikalier i hemmet, och rensa ut ingredienser i hudvård och hygienprodukter så kan du enkelt minska din miljöpåverkan. Vi visar hur i kemikalie-utmaningen!

Varje dag använder vi oss av 10 000-tals kemikalier som vi kanske inte ens märker eftersom de inte syns. En del av dem är finns där för att de behövs, men långt ifrån alla. De smyger sig in i våra kläder, hygienprodukter, städmedel och andra material som vi omger oss av och kan orsaka allergier och förändringar i kropp och natur.

Upptäck nya ingredienser i skafferiet

Att göra sig ren och tvätta och städa rent hemma kan alltså samtidigt leda till motsatsen i naturen i form av mikroplaster och kemikalier som reningsverken inte kan fånga upp.

Lyckosamt nog är det inte svårt att ändra på. Visste du att din kropp, ditt hem och dina saker kan bli lika rena med hjälp av några få enkla ingredienser? Se listan här intill!

Du kan ersätta bland annat din deodorant, ditt schampo, sköljmedel, allrengöring, fönsterputs, fläckborttagning och mycket annat! Här nedan hittar du tips på recept.

Om du ändå föredrar att köpa färdiga produkter så leta efter miljömärkta produkter och håll koll på innehållsförteckningen – ju kortare lista desto bättre för dig själv och miljön. 

Hjältarna heter:

Bikarbonat
Ättika/vinäger
Vatten

Och deras hjälpredor:

Kokosolja
Potatismjöl
Såpa
Salt

Se hur det går när deltagarna i Klimatkampen lär sig mer om hållbar hygien och kemikalier i hemmet

Tips till din kemikaliesmarta vardag

På nätet finns det massor av recept på hur man kan göra egna städ- och hygienprodukter. Här hittar du några som görs med ingredienser som kanske redan finns i köket. Deon och schampot kanske du känner igen från Klimatkampen?

Ingredienser:
1 msk maizena
1 msk bikarbonat
1 msk kokosolja

Gör så här:
Blanda och förvara i burk med tättslutande lock.

Ingredienser:
1 msk bikarbonat
0,5 msk honung
1,5 dl varmt vatten

Gör så här:
Blanda varmt vatten och bikarbonat. Tillsätt honung. Blanda och förvara sedan i plastflaska eller burk med tättslutande lock.

Ingredienser:
2dl ättikssprit 12%
3dl vatten
5 droppar diskmedel

Gör så här:
Blanda i en flaska med spraymunstycke. Källa: Ekotipset.se

Ingredienser:
Bikarbonat
Vatten

Gör så här:
Rör ihop bikarbonat med lite vatten till en tjock och lite trög kräm. Lägg på det smutsiga området med till exempel en gammal tandborste.

Tipsen ovan är en bra start för att skapa en kemikaliesmart vardag. Hur många förändringar kan du göra under 21 dagar? Utmana dig själv och hur du brukar göra, även om det kanske känns lite ovant i början. Kanske hittar du en ny favorit bland recepten ovan?

Anta Klimatkampen-utmaningen!

Hur mycket kan du förändra dina vanor under 21 dagar? Ta reda på det i Klimatkampens 21-dagarsutmaning! Vi har preppat allt du behöver för att komma igång.

Lär dig ännu mer om hur du får rent utan kemikalier

– se klimatforskarens bästa tips i Klimatkampen förklarar

Varje förändring börjar med ett litet steg

Det sägs att det tar 21 dagar att skapa en ny vana. I Klimatkampen utmanas du därför att börja skapa din egen hållbara vardag genom att fokusera på ett vardagsnära område under 21 dagar. Du kan välja mellan sex teman – Återvinning, Mat, Konsumtion, Kemikalier, Klimatsmarta val eller Göra skillnad tillsammans. Till varje tema har vi preppat en checklista till dig med allt du behöver för att komma igång. Och när du känner dig redo kan du använda den kortare utmaningen som språngbräda till att göra en klimatplan för ett helt år! Så välj din utmaning och ta första steget till ditt nya hållbara liv.

Remake och återbruk för hållbar konsumtion och cirkulär garderobsglädje
Ta kontroll över din klimatsmarta vardag genom att sopsortera mera
Så minskar du matsvinnet och äter mer klimatsmart
Så gör du rent utan kemikalier
Alla kan leva lite mer hållbart och göra klimatsmarta val i vardagen
Att hålla i hållbara vanor över tid

Psst – du vet väl att du även kan starta en studiecirkel med Klimatkampen?
Du hittar allt du behöver här!

Fler artiklar