Ta kontroll över din klimatsmarta vardag genom att sopsortera mera

Sopsortering och återvinning är första steget i en hållbar livsstil för att bli mer klimatsmart och minska ditt klimatavtryck. Övervinn vardagsstressen och kom i gång med smartare sopsortering.

Undrar du om det verkligen spelar någon roll om just du sorterar och återvinner?

Ja det gör det! Allt du slänger är ju egentligen inte skräp och mycket kan användas flera gånger eller återvinnas till nya grejer. Det hindrar farliga ämnen att hamna i naturen, och det sparar både naturresurser och koldioxidutsläpp när vi återanvänder befintliga material till nya produkter i stället för att producera helt nytt.

Vad behöver du övervinna för att bli en (ännu) bättre återvinnare? Här får du hjälp!

Att sopsortera är en grundbult i klimatarbetet och det är till och med allas skyldighet att sortera sina hushållssopor. De material som är bäst att återvinna är plast, glas, metall, papper och kartong. Allt detta kan du lämna på närmaste återvinningsstation.


Svenska hushåll slänger i snitt 4,5 miljoner ton avfall varje år. Det är 466 kilo per person.

– ur serien Klimatkampen förklarar


Produkter som batterier, glödlampor och olika typer av elektronik är också väldigt effektiva att återvinna, men eftersom de består av flera olika sorters material som också är giftiga behöver du ta dem till återvinningscentralen. Dit ska också vitvaror och kemikalier. Tips! Om du är osäker på var du ska återvinna något du har hemma kan du alltid kolla upp det på nätet, till exempel hos din kommun.

Se hur det går för deltagarna i Klimatkampen när de utmanas i återvinning och sopsortering

Tycker du att det ser tråkigt ut med återvinningshögar hemma? Skaffa snygga lådor som du kan ha framme nära tillhands och som är lätta att bära till återvinningsstationen. Det går också att skapa ett belöningssystem som ger poäng varje gång någon lägger rätt i återvinningen eller går i väg med lådorna, och ge pris till vinnaren.

Tillhör du en av dem som tycker att det tar för lång tid att skölja ur sakerna, lägga i olika kärl och ta till återvinningsstationen och att det går snabbare att bara slänga allt i samma? Kom ihåg att förpackningarna inte behöver vara rena, bara tomma, så du behöver inte lägga tid på att rengöra dem.

Nu har du fått tips på knep och rutiner som kan göra dig till en mästeråtervinnare. Är du redo för nästa steg och att omsätta dina kunskaper till handling?

Anta Klimatkampen-utmaningen!

Hur mycket kan du förändra dina vanor under 21 dagar? Ta reda på det i Klimatkampens 21-dagarsutmaning om återvinning! Vi har preppat allt du behöver för att komma igång.

Lär dig ännu mer om hur du kan bli bättre på återvinning

– se klimatforskarens bästa tips i Klimatkampen förklarar

Varje förändring börjar med ett litet steg

Det sägs att det tar 21 dagar att skapa en ny vana. I Klimatkampen utmanas du därför att börja skapa din egen hållbara vardag genom att fokusera på ett vardagsnära område under 21 dagar. Du kan välja mellan sex teman – Återvinning, Mat, Konsumtion, Kemikalier, Klimatsmarta val eller Göra skillnad tillsammans. Till varje tema har vi preppat en checklista till dig med allt du behöver för att komma igång. Och när du känner dig redo kan du använda den kortare utmaningen som språngbräda till att göra en klimatplan för ett helt år! Så välj din utmaning och ta första steget till ditt nya hållbara liv.

Remake och återbruk för hållbar konsumtion och cirkulär garderobsglädje
Ta kontroll över din klimatsmarta vardag genom att sopsortera mera
Så minskar du matsvinnet och äter mer klimatsmart
Så gör du rent utan kemikalier
Alla kan leva lite mer hållbart och göra klimatsmarta val i vardagen
Att hålla i hållbara vanor över tid

Psst – du vet väl att du även kan starta en studiecirkel med Klimatkampen?
Du hittar allt du behöver här!

Fler artiklar