Debutanten Nils Lundkvist vinner Barnradions bokpris 2023

Barnjuryn har bestämt sig – ”Den yttersta vildmarkens historia: Kuben”, skriven av Nils Lundkvist, vinner Barnradions bokpris 2023.

Juryn från årskurs sex i Eklandaskolan i Mölndal bestod av Alina, Elias, Tove, Lovisa och Ville. De hade läst alla böcker men gillade ”Den yttersta vildmarkens historia – Kuben” framför allt för bokens driv och hur författaren lyckas fånga och beskriva huvudpersonernas känslor.

– Det känns lite overkligt nästan. Att det är barnen som utser vinnaren gör Barnradions bokpris till det finaste priset! Så himla fint att veta att berättelsen och de olika nyanserna av relationer som jag ville skildra går fram, säger Nils Lundkvist.

Författaren Nils Lundkvist. Foto: Sofia Sabel

Barnjuryns motivering


”Kuben är en bok som är svår att sluta läsa i och med att det hela tiden händer något i den. Det är en bok om frihet, diktatur, vänskap och familj. Boken innehåller mycket starka känslor som avundsjuka, oro och frustration.
Känslorna beskrivs på ett sätt som gör att det är lätt att känna igen sig. Författaren målar fram miljö och händelse väldigt bra. Den här boken är verkligen värd att läsa!”

De nominerade böckerna i tävlingen var imponerande och varje bok erbjöd en unik läsupplevelse. Det fanns skräckhistorier, fantasifulla äventyr och även berättelser som utforskade svåra relationer och en märklig vardag. Varje bok hade något speciellt, och det gjorde valet svårt och utmanande för juryn.

–Jag hade hoppats att boken skulle röra upp frågor, dels om vilket samhälle vi vill ha, men också att den kan ge en känsla av att vänskap är möjlig även där det verkar finnas dåliga möjligheter. Att det finns hopp!, säger Nils Lundkvist.

De nominerade böckerna:

Den yttersta vildmarkens historia-Kuben av Nils Lundkvist

En pojke är instängd i kuben som är placerad i Johns trädgård. Staten vill anpassa pojken. Men relationen mellan pojken och Johns familj växer sig allt starkare och i den Yttersta vildmarken rör sig en aktiv motståndsrörelse. En tät och iskall dystopi som utspelar sig någonstans i Sverige. Lyssna på UR Play!

Inte riktigt döda av Thomas Halling

Vem är det som hemsöker stugan? Har spöken vita ögon? Något står i alla fall inte rätt till när familjen kommer till sitt semesterställe. Det blir en spännande jakt i högt tempo. Men vem jagar egentligen vem? Lyssna på UR Play!

Kompassens hjärta av Anna Thulin

Hugo har en ovanlig pappa som försvinner ibland men denna gång i flera veckor. Momo är Hugos bäste ovän och det omaka paret ger sig ut i snön för att leta efter pappan. Är hjärtat en bedräglig kompass eller kommer det hjälpa dem? Lyssna på UR Play!

Pärlbäraren av Maria Hellbom

När en hjärtlös rasist kränker Klaras vän Aron, utgör detta den chockerande inledningen till ett magiskt äventyr. I denna berättelse blir rättssystemet tvunget att söka hjälp från de övernaturliga krafter som lurar i skogen. Som en motvikt till de mörka teman som död och sorg, frammanar boken även ett budskap om hopp. Lyssna på UR Play!

Totalt bortglömd av Christina Lindström

Mellanbarnet Gabriel blir bortglömd när familjen reser till Tyskland på semester. Någon hotar att bränna ner skolan. Varför måste Gabriel göra en massa konstiga uppdrag för att förhindra det? Tur att han har sin speciella granntant i lägenheten ovanför. Hon blir tryggheten under den bisarra veckan. En skruvad vardagshistoria med mycket värme och humor. Lyssna på UR Play!

Lyssna på Barnradions bokpris på UR Play

Om Barnradions bokpris

Bokpriset är ett samarbete mellan UR och Sveriges Radio. Barnradions bokpris där det är barnen själva som utser årets bästa barnbok för 9–12 åringar. Prissumman är 30 000 kr.

Seriens syfte är att skapa intresse för både läsning av skönlitteratur men också för lyssnande. Med hjälp av programmen och handledningen kan du som lärare fördjupa elevernas förståelse för vikten av att läsa – men också av lusten för att både läsa och lyssna, och att prata om det lästa. Ta del av lärarhandledningen!

Fler artiklar