Hej där, Hasse och Helmi!

Vi fick en pratstund med duon Hasse och Helmi bakom de svängiga språklektionerna där alla kan lära sig meänkieli.

Hej där Hasse och Helmi, två roliga figurer som med musik och sketcher lär ut meänkieli till elever på lågstadiet. Musikvideon till er låt Hasse ja Helmi på UR Play är till exempel helt omöjlig att få ur skallen. På vilket sätt är catchy musik en bra grej för att lära sig språk?

Det är ju så himla kul, och lätt att sjunga med! Språket får man liksom på köpet. Det känns ganska viktigt att göra det här, men mest roligt. Det är ju så coolt med meänkieli!

Ja, och ni blandar ju även sånger med spännande historier om Tornedalen. Och rensar bland Hasses gamla grejer! Ni två jobbar bra ihop, men verkar lite olika?

Haha! Ja, du…Hasse kan vara lite stel ibland. Helmi tar inte allt så himla allvarligt hela tiden. Men vi hoppas att folk som tittar har roligt och lär sig världens coolaste språk!

Så – vilket är det allra coolaste ordet på meänkieli?

”Mukava”, som betyder kul! Och kanske namnet på vårt språk, meänkieli. För att det är just meän kieli, som betyder “vårt språk”. Det är fint tycker vi.


Hasse och Helmi är två karaktärer som gärna vill lära ut sitt fina språk, meänkieli. De blandar sånger med spännande historia kring Tornedalen. Svenska och meänkieli varvas så att alla, oavsett språkkunskap, hänger med och har chans att lära sig nya ord på meänkieli i varje avsnitt.
Serien riktar sig främst till elever i årskurs f-3 men passar alla som vill lära sig nya ord på meänkieli.

Streama Hasse ja Helmi på UR Play

Fler artiklar