Döden på ishavet – spännande ljuddrama för mellanstadiet

Vintern 2013 hittades en segelbåt faskilad bland isblock utanför Svalbard. Ombord var tre personer, två minderåriga. En vecka tidigare var de fem. Vad skedde under de ödesdigra veckorna?

Döden på ishavet är ett ljuddrama från UR som tar lyssnaren på en nervkittlande resa. Berättelsen kretsar kring ungdomarna Saga, William och Nasim som bland hundratals kandidater valts ut till ett riktigt äventyr. De ska få segla från Göteborg via Nordnorge och vidare till Svalbard för att uppleva den unika naturen och djurlivet där. Syftet är att uppmärksamma de smältande polarisarna. Resan leds av Jacques Paré, en 34-årig äventyrare och klimataktivist. Tillsammans med honom finns skepparen och segelproffset Molly Fredriksson.  

– Döden på ishavet är ett nyskrivet och högkvalitativt audiodrama för elever i årskurs 5–6. Berättelsen är en blandning av psykologisk thriller och skräckfylld äventyrshistoria i dokumentärt berättande som samtidigt ställer frågor om källkritik, grupptryck och förhållandet mellan verklighet och sociala medier, säger projektledare Isabella Grybe

Det som skulle vara en drömresa utvecklar sig snart till en mardrömsliknande resa. Utrustningen är bristfällig eller saknas, reseplanen är illa genomtänkt, och Molly – den enda med riktig seglingskompetens – hoppar av precis innan resan når sitt mest kritiska ögonblick. Trots det driver Jacques på för att resan ska fortsätta, vilket snart för dem bortom katastrofens rand. Kan det vara så att Jacques själv, med sin karismatiska men narcissistiska personlighet, är orsaken till den katastrof som följer?

Rebeckas äventyr i ishavets hemligheter

Döden på Ishavet är ett drama där den nyutexaminerade journalisten Rebecka Marklund gräver i historien tio år efter att den utspelat sig. Vid den tidpunkten var Rebecka bara 14 år gammal, och hon följde ivrigt expeditionen via vloggar och media. Trots åren som gått kan hon ännu inte släppa frågorna om vad som egentligen gick snett. Serien följer hennes jakt på de överlevande, föräldrar, experter och andra inblandade. Parallellt med hennes intervjuer får vi ta del av ungdomarnas egen dokumentation – mestadels tidigare opublicerad – samt arkivmaterial från nyhetsrapporteringen. 

Ljuddramat består av sex delar och är skriven av Gustav Tegby och Karin Andersson

Till Döden på ishavet finns det även en lärarhandledning som berättar mer om hur serien kan användas i undervisningen. 

Lyssna på första avsnittet av Döden på ishavet på UR Play →

Fler artiklar