Så minskar du matsvinnet och äter mer klimatsmart

Har du funderat på hur din köttkonsumtion påverkar klimatet? Eller vad du kan göra för att minska ditt matsvinn? Då har du hamnat rätt! Här får du grunderna för framtidens mat, som också är klimatsmart mat.

Vad och hur vi äter, och vilka vi äter med är väldigt viktigt för många. Och eftersom mat är något vi behöver varje dag, är det också ett av de enklaste områdena vi kan ändra vårt beteende inom för att leva mer i samklang med miljön.


Hushållen slänger 917 000 ton mat varje år. Det motsvarar cirka 95 kilo per person.

– ur serien Klimatkampen förklarar


Klimatsmart mat och nya vanor i köket

Det är framför allt tre saker som gör skillnad för vår klimatpåverkan och vår miljö när det kommer till mat.

  1. Den första handlar om vilken mat vi väljer att äta. För att minska sin klimatpåverkan gäller det att äta mer växtbaserat och mindre kött. Pröva att byta ut köttet mot växtbaserade protein som bönor, ärtor, soja och quorn och laga mer vegetariskt.
  2. Den andra handlar om hur den maten vi äter är producerad. Miljösmart mat är den som är ekologisk, närodlad, i säsong och miljömärkt med MSC, ASC eller Krav. Viltkött är också ett bra alternativ som är snällt mot klimatet.
  3. Den tredje delen handlar om att vi äter upp all den mat vi har och inte slänger något i onödan. Ta till vara allt på grönsaken eller köttbiten, spara resterna och gör matlådor eller nya rätter av dem. Använd frysen och sänk temperaturen i kylen till 5 grader så håller sig maten längre. Och gå inte blint efter bäst-före-märkningen, det mesta som smakar och luktar normalt går att äta ändå.

Se hur det går när deltagarna i Klimatkampen lär sig mer om hållbar mat och minskat matsvinn

Både små och stora förändringar gör skillnad

Alla steg räknas, du behöver inte gå all in och kalla dig vegan om du är köttätare idag. En bra början kan vara en dag vegetariskt i veckan och att hålla koll på ekologiska miljömärkningar och handla mer svenskt och efter säsong. Ett annat tips är att planera en klimat- och miljösmart veckomatsedel, så blir det enklare att hålla sig till nya vanor.

Punkterna ovan är en bra start för att börja handla och äta mer hållbart. Är du beredd att förändra ditt beteende under 21 dagar? Gör som deltagarna i Klimatkampen, anta utmaningen och se hur långt du kan komma!

Anta Klimatkampen-utmaningen!

Hur mycket kan du förändra dina vanor under 21 dagar? Ta reda på det i Klimatkampens 21-dagarsutmaning om hållbar mat och matsvinn! Vi har preppat allt du behöver för att komma igång.

Lär dig ännu mer om hållbar mat

–  fördjupa dig med klimatforskarens bästa tips i Klimatkampen förklarar

Varje förändring börjar med ett litet steg

Det sägs att det tar 21 dagar att skapa en ny vana. I Klimatkampen utmanas du därför att börja skapa din egen hållbara vardag genom att fokusera på ett vardagsnära område under 21 dagar. Du kan välja mellan sex teman – Återvinning, Mat, Konsumtion, Kemikalier, Klimatsmarta val eller Göra skillnad tillsammans. Till varje tema har vi preppat en checklista till dig med allt du behöver för att komma igång. Och när du känner dig redo kan du använda den kortare utmaningen som språngbräda till att göra en klimatplan för ett helt år! Så välj din utmaning och ta första steget till ditt nya hållbara liv.

Remake och återbruk för hållbar konsumtion och cirkulär garderobsglädje
Ta kontroll över din klimatsmarta vardag genom att sopsortera mera
Så minskar du matsvinnet och äter mer klimatsmart
Så gör du rent utan kemikalier
Alla kan leva lite mer hållbart och göra klimatsmarta val i vardagen
Att hålla i hållbara vanor över tid

Psst – du vet väl att du även kan starta en studiecirkel med Klimatkampen?
Du hittar allt du behöver här!

Fler artiklar