Varje förändring börjar med ett litet steg!

Mycket krävs från världens alla länder för att bromsa klimatförändringarna. Men även vi som individer kan bidra till en mer hållbar värld.

Att det kommer att krävas stora ansträngningar från världens alla länder för att bromsa klimatförändringarna är nog de flesta överens om. Likaså att det vilar ett tungt ansvar på de som har den yttersta makten att förändra. Men även vi som individer kan bidra till en mer hållbar värld och begränsa den globala uppvärmningen.

På UR publicerar vi i dagarna tv-serien Klimatkampen som syftar till att öka kunskapen kring hur vi som individer, genom vår livsstil och våra konsumtionsmönster påverkar klimatet och miljön. Att göra en omställning mot en mer hållbar livsstil behöver inte vara så svårt och varje förändring börjar med ett litet steg. Serien jobbar därför med tydliga och konkreta tips och hög inspirationsnivå.

Tillsammans med fyra kända svenskar – Claes Malmberg, Arja Saijonmaa, Filip Lamprecht och Nikki Amini – får tittaren följa med på en underhållande, tankeväckande och inspirerande resa mot ett mer hållbart liv.

Arja Saijonmaa och Nikki Amini får i uppgift att sopsorterar i första avsnittet av Klimatkampen.

Kändisarna i serien är inte utvalda för att vara klimatsmarta förbilder utan just för att de har stora problem – de lever sina liv som om vi hade mellan 8 och 11 jordklot – och de behöver akut hjälp för att ställa om till en mer hållbar livsstil.
För att komma till rätta med sin klimatproblematik checkar kändisarna in på en ekogård där de drillas i klimatsmarta och hållbara färdigheter.

Programledaren Mark Levengood lotsar deltagarna genom kluriga frågesporter, spännande tävlingar och krävande utmaningar. Serien mynnar ut i en 21 dagar lång utmaning där deltagarna ska testa sin nyvunna kunskap hemma, i sin vardag.

Till sin hjälp har han 11-åriga barnskådespelerskan Ellen Sarri Littorin, en representant för den generation som behöver ha en fungerande planet att leva på, och en karaktär som ibland uttrycker sig både strängt och drastiskt för att få de vuxna att förstå allvaret med situationen vi hamnat i.

Ellen Sarri Littorin och Mark Levengood.

Vi har valt ett reality-format med kändisar i den här programserien. Kärnan i reality är en grupp som upplever, delar erfarenheter och utvecklas tillsammans. Och om sådana klimatbovar som seriens fyra deltagare kan förändra sig så kan det vara en inspiration och motivation för många av oss andra att också göra det. Vi hoppas bidra till många viktiga samtal om klimatet, exempelvis i studiecirklar. UR har för detta syfte också tagit fram en tillhörande studiehandledning, skriven av Kajsa Kramming på Uppsala universitet.

Serien är faktagranskad av Johan Kuylenstierna på Klimatpolitiska rådet samt sakkunniga på Naturvårdsverket. Och här på ur.se har vi samlat praktiska tips och inspirerande utmaningar för alla som vill hänga på klimatkampen och vara med att göra skillnad.

Under hela 2022 kraftsamlar UR med kunskapshöjande programutbud i klimatfrågan både mot skolan och den breda allmänheten. Klimatkampen fokuserar på den drivkraft många har att leva mer hållbart i sin vardag. 

I den tillhörande serien Klimatkampen förklarar fördjupar vi och ger ännu mer kunskap. Serien finns på UR Play tillsammans med en omfattande studiehandledning. På UR Play finns också mängder av program som ger ännu fler perspektiv på och kunskap om hållbar utveckling, inte minst i form av de föreläsningar vi erbjuder inom UR Samtiden. Och senare i vår kommer serien Prylberget som djupdyker i våra konsumtionsbeteenden. UR:s satsning på hållbar utveckling innehåller alltså flera delar än Klimatkampen.

Vi hoppas att alla som vill få mer kunskap om hållbarhetsfrågor kan hitta något relevant hos UR.

Välkommen med på omställningsresan!


Magnus Sjöström, Exekutiv producent

Magnus.Sjöström@ur.se

Hordokht Moravejzadeh, Samordnare Projekt Agenda 2030

Hordokht.Moravejzadeh@ur.se


Fler artiklar