Hej där Marika Carlsson!

Vi fick en pratstund med Marika Carlsson som läst in boken Ada löser en tand.

Foto: Peter Knutson

Hej där Marika Carlsson, komiker och skådespelare. Du har läst in Ada löser en tand som handlar om känslorna inför att snart tappa sin första tand.

Varför är det viktigt för ett barn i sexårsåldern att lyssna på berättelsen?

Jag hoppas att andra barn kan känna igen sig och veta att fler går igenom samma sak. Ada vill inget hellre än att tappa sin första tand samtidigt som hon är livrädd. Tänk om det kommer en massa blod och gör ont! Ada jämför sig också med andra barn som redan fått sina gluggar.

Vad minns du själv från tandfunderingarna i sexårsåldern?

För min del var det raka motsatsen, jag var först med att tappa tänderna. Därför var det lärorikt för mig att läsa om Ada och förstå att det kan vara en jobbig process innan man har tappat sin första tand. På tal om tänder och oro.

Du har själv sagt att du hellre går till tandläkaren än en tandhygienist som ”karvar runt i munnen”?

Tandhygienisten är det värsta jag vet! Det gör ont och tandköttet ömmar i flera dagar efteråt. Så numera våndas jag över de besöken och ber om ALL bedövning.

De vuxna i Adas närhet skräms lite när de berättar om hur andra barn tappat tänder när de tuggat på majskolvar eller hårda äpplen. Hur skulle du ha gjort istället?

Jag hade planerat en tandfest när tanden var tappad. Där vi skulle göra (nästan) ALLT Ada drömmer om. Så att hon längtade efter ”tappa tanden-dagen” – för då blev det fest. Så för varje dag som tanden blev lösare så kom vi en dag närmare festen!


Undrar du hur det kommer kännas när du tappar din första tand? Kanske känns det både spännande och läskigt. I den här berättelsen får du träffa Ada, sex år, som upptäcker att en tand är lös. Hon både vill och inte vill tappa den. Hur var det när hennes äldre syskon tappade sina första tänder? Pappa berättar, mamma berättar. Under tiden kommer det blod i handfatet. Hur skall det gå? När kommer det ske? Ada till och med drömmer om tanden. Lyssna, hisna och lär dig hur olika det kan vara att tappa sin första tand.

Lyssna på berättelsen om Ada på UR Play

Fler artiklar