Orka plugga - planering

Orka plugga: Tips för att komma i kapp

Har jullovet fått dig att hamna efter med skoluppgifterna? Oroa dig inte! Orka plugga har samlat några användbara tips för att hjälpa dig komma i kapp.

Känner du dig överväldigad när dina lärare påminner dig om de uppgifter du ännu inte har påbörjat? Det är lätt att skjuta upp uppgifterna och hoppas att de försvinner, men tyngden ökar bara ju längre du väntar. Orka plugga ger dig några användbara tips på hur du kan komma i kapp.

Tips från Orka plugga

Orka plugga består av olika korta filmer som bland annat visar läsmetoder, minnesträning och hur betygskriterier ska tolkas. Det finns också personliga pluggtips från både lärare och elever med egen erfarenhet av metoderna. Se programmet på UR Play!

1. Skapa en helhetsbild

Börja med att skapa en översikt av alla uppgifter du har att göra. Skriv ner dem så att du får en tydlig bild av vad som måste göras. Försök också uppskatta hur lång tid varje uppgift kan ta. När du är klar med en uppgift, bocka av den. Att se framsteg är motiverande och hjälper dig att hålla dig på rätt spår.

2. Håll ut

Ibland kan det kännas som om uppgifterna aldrig kommer att ta slut. Försök att tänka på hur befriande det kommer kännas när du har klarat av allt. Se det som en period av intensivt arbete som kommer leda till lugnare tider framöver.

3. Prioritera

Att försöka göra allt samtidigt är inte realistiskt. Bestäm vad som är mest akut och vad som kan vänta en stund. Fokusera på de uppgifter som är absolut nödvändiga att slutföra först. Genom att prioritera kan du undvika att känna dig överväldigad.

4. Kommunicera

Om du kör fast med en uppgift, tveka inte på att prata med dina lärare. De är där för att hjälpa dig och kan erbjuda vägledning när du behöver det. Målet är alltid att försöka få in alla uppgifter i tid, men om du känner att det är omöjligt, var öppen med dina lärare om dina utmaningar.

Extratips

För dig som är lärare finns även digitala lärarhandledningar till de flesta av våra program. Där samlar vi hjälpsamma tips på hur du kan använda programmen i din undervisning. Du kan också följa våra sociala medie-konton UR Lärare Facebook och Instagram för ännu mer programtips och inspiration till undervisningen.

För dig som förälder finns massvis med inspiration på våra sociala medie-konton UR Föräldrar Facebook och Instagram. Där samlar vi tips och inspiration till hur du som förälder kan vara med och stötta ditt barns lärande.

Fler artiklar