Glöm inte Förintelsens minnesdag

Den 27 januari varje år minns vi Förintelsens offer under den internationella dagen till minne av Förintelsen.

Den 27 januari varje år uppmärksammas Förintelsens minnesdag över hela världen. I år är det 77 år sedan som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades just den 27 januari år 1945, det är anledningen till att vi denna dag minns Förintelsens offer.

Förintelseöverlevaren Emerich Roth gick bort för några dagar sedan, den 22 januari 2022. Han ägnade en stor del av sitt liv åt att åka runt till olika skolor och berätta om Förintelsen och spred kunskap om hur man kan motverka rasism och hat.

– I skolan sitter vår framtid, fem dagar i veckan, det är de som ska föra vidare överlevarnas budskap, sade han i podden Lärrarummet till UR 2011.

Emerich Roth överlevde fem av nazisternas koncentrationsläger. I föreläsningen Emerich Roth – vägen ut berättar han för elever om hatets och våldets grundorsaker. Vi får också tillbakablickar från hans liv under andra världskriget då större delen av hans familj dödades av nazisterna. Föreläsningen spelades in 21 november 2011.

På vår streamningtjänst hittar du flera föreläsningar och intervjuer med andra förintelseöverlevare, ta del av deras berättelser i serien Förintelsens överlevande berättar och missa inte föreläsningen med Hédi Fried, inspelat 2012, som delar sina upplevelser för en grupp högstadieelever.

Fler program på UR Play om Förintelsen

På UR Play kan du ta del av våra program som ger dig mer kunskap om Förintelsen, andra världskriget, judendomen och antisemitism.

Barnen som överlevde Förintelsen är en animerad serie som ger oss unika berättelser från Förintelsens överlevare, de berättar om barndomsminnen från nazismen. Vi får möta olika barns upplevelser av flyktförsök, motstånd och koncentrationsläger under andra världskriget.

I podden Kunskapsverket historia – Anne Frank hör vi om nazisternas förföljelse av judar under andra världskriget. Berättare är den 16-åriga judiska flickan Anne Frank som, tillsammans med sin familj, gömmer sig undan nazisterna och skriver om det i sin dagbok.

Judendomen: Hannah Arendt låter oss se judendomen genom filosofen Hannah Arendts ögon. Hannah Arendt föddes i en intellektuell tysk-judisk familj under tidigt 1900-tal. Hennes judiska arv var en självklar del av hennes uppväxt, men blev på många sätt ännu mer tydligt och viktigt i mötet med det växande judehatet runt om i landet. Under hela sitt liv försökte hon förstå nazismen. 

Snabbkoll på historien – Andra världskriget ger på bara några minuter en metodisk bakgrund till andra världskriget. Programledare Özz Nûjen går igenom hur kriget startade, hur det fortskred, och hur det gick till slut.

Antisemitism idag är en poddserie om hur antisemitism kommer till uttryck i olika grupper. Här varvas forskarröster med personliga erfarenheter av att ha blivit utsatt. Avsnitten kompletteras med serien ”Antisemitism idag – metodklipp”, där lärare berättar hur de undervisar om antisemitism.


Fler artiklar