Hej där Ylva Hällen!

Vi fick en pratstund med Ylva Hällen som är programledare för radioserien Skriv med Ylva.

Hej där Ylva Hällen, programledare för radioserien Skriv med Ylva där lågstadieelever på ett fantasifullt sätt får lära sig berättelsens viktigaste byggstenar.

I varje avsnitt bjuder du på knep för att komma igång med själva skrivandet, kan du ge något exempel?

Ett roligt och lätt sätt att försättas i en stämning och föreställa sig en annan plats kan vara att sätta på musik. Blunda och lyssna. Vad ser du för plats framför dig? En blomstrande sommaräng eller mörk grotta? En hektisk tågstation eller solnedgång vid havet? Testa olika musik. Det får igång fantasin.

Vilken typ av text tycker du själv är roligast att skriva?

Jag älskar att skriva berättelser, sagor. Att få fly in i nåt spännande som bryter av mot verkligheten.

Vad vill du att den här serien ska ge för effekt ute i klassrummen?

Jag hoppas upplägget gör att barnen ser hur enkelt det kan vara att få ihop en historia. Jag tror många får för sig att de ”inte kan” när de har ett vitt papper framför sig, det kan kännas övermäktigt att skriva så mycket och komma på allt själv. Men när man bryter ner det till fem byggstenar och tar en i taget så blir det kul och lätt. Jag tror också barnen kan bli mer sugna på att läsa andras berättelser när de fattat grejen. Alla har fantasi och alla kan berätta!


I radioserien Skriv med Ylva får vi på ett fantasifullt sätt möta berättelsens viktigaste byggstenar, vem var, hotet, målet och tillvägagångssättet. Barn från hela Sverige är med och skriver. Tillsammans bidrar de med olika byggstenar som Ylva sedan sätter ihop till nya spännande sagor. Det är deras idéer och fantasi som Ylva nu använder för att ännu fler barn ska bli sugna på att skriva! Varje avsnitt innehåller också en skrivskola med Ylva Hällens egna skrivknep.

Streama Ylvas skrivknep på UR Play

Till serien finns även en lärarhandledning med massor av bra tips på hur du som lärare kan jobba med serien i klassrummet.

Fler artiklar