Vilken historia – humoristiskt kostymdrama för mellanstadiet

Följ med längs tidslinjen för svensk historia och se historiska figurer som du aldrig sett dem förr. UR blåser liv i Sveriges historia med Vilken historia! – ett nytt historieprogram för mellanstadiet.

Damma av perukerna och putsa kravatten: Idag är det äntligen premiär för UR:s nya humordrama Vilken historia!

Vilken historia! är ett humoristiskt kostymdrama som presenterar fyra avgörande epoker i svensk historia: vasatiden, stormaktstiden, frihetstiden och den gustavianska tiden. Emma Molin spelar filmregissören som försöker göra långfilm om de olika epokerna tillsammans med sin trogna assistent Vanessa Andersson.

Seriens åtta avsnitt varvar historiska fakta med komiska porträtt av tidsepokernas nyckelpersoner. Såsom Gustav Vasa, Carl Michael Bellman, Carl von Linné och Gustav III. I rollistan finns bland andra Alfred Svensson, Jaques Karlberg, Sofia Rönnegård, Christoffer Nordenrot, Julia Marko-Nord, Ann Petrén, och Colin Wahlgren.

– Jag hoppas att lärarna ska se Vilken historia! som den perfekta kryddan till historielektionerna. Samt att de använder programmen som en ingång till de delarna av historien som handlar om annat än kungar och landområden, säger Linn Anckarloo Aubert, projektledare på UR.

Ger nya perspektiv i historieundervisningen

Vilken historia! utgår från det centrala innehållet i kursplanen för historieämnet i årskurs 4–6. Syftet med programmet är att ge liv åt svensk historia samt bidra till ökad kunskap. Genom att porträttera ämnet ur ett bredare perspektiv. Animationer med snabbfakta och meta-situationer med nutida karaktärer sätter nya referensramar. I hopp om att det ska hjälpa eleverna att kunna se orsak och konsekvens i historia.

Vilken historia! Foto: UR

Serien är en del av UR:s breda utbudssatsning på ämnet historia, som består av flertalet nyproducerade program för skolan. I höst sker detta parallellt med SVT:s storsatsning på svensk historia, där UR:s program kan fungera som ett roligt och engagerande komplement i undervisningen.

Vilken historia! finns att streama på UR Play och sänds i SVT Barn på torsdagar. Ett nytt avsnitt släpps varje torsdag fram till den 21 december.

Titta på första avsnittet av Vilken historia! på UR Play →

Lärarhandledning

Serien har även en tillhörande lärarhandledning. Vi gör nedslag i fyra epoker och berättar om människors levnadsvillkor, framträdande historiska personer men även om viktiga händelser. Varför hände det som hände, vilka var orsakerna och vad blev konsekvenserna?

Genom att använda den här handledningen, kommer du att erhålla stöd i hur du effektivt kan integrera och arbeta med serien i klassrummet, särskilt i anslutning till historieämnet.

För att ytterligare berika undervisningsupplevelsen och förstärka inlärningsprocessen, tillhandahålls det specifika övningar till varje avsnitt. Dessa övningar är direkt kopplade till de tidsperioder som är aktuella i respektive avsnitt.

Ta del av lärarhandledningen på UR Play!

Fler artiklar