Uppmärksamma årets samiska språkvecka med UR

Upptäck en värld av samiska program och produktioner under den pågående samiska språkveckan hos UR.

UR är stolta över att presentera ett brett utbud av engagerande och pedagogiska program på samiska. Innehållet är särskilt framtaget för att lyfta fram de samiska språkens status och öka kunskapen om den samiska kulturen i samhället.

Lyfta det samiska språket

– Jag tycker att det är viktigt att uppmärksamma den samiska språkveckan eftersom språket är en av grundstenarna till kommunikation. Språk är ett av UR:s fokusområden, något vi satsar extra mycket på just nu. Vi arbetar aktivt med att inkludera alla varieteter av det samiska språket, säger Sara Carlsson som är innehållschef för projektområdet Minoritetsspråk & Tillgänglighet.

Pedagogiska resurser för språkutveckling

UR:s varierade utbud stödjer språkutvecklingen hos både barn och vuxna och stärker den kulturella identiteten. Vi erbjuder olika typer av lärarresurser, inklusive lärarhandledningar och arbetsblad, som är skapade för att främja en djupare förståelse för kunskap om de nationella minoritetsspråken. Vårt innehåll har alltid en pedagogisk anknytning och är utformat för att vara en tillgång i olika lärandesammanhang.

Stödja språkrevitaliseringen

Vårt mål är att UR:s produktioner och program aktivt ska bidra till revitaliseringen av de samiska språken genom att skapa innehåll som uppfyller och stärker målgruppens specifika behov och kunskaper.


Utforska UR:s fantastiska samling av program på samiska och delta i firandet av den samiska språkveckan!

Plupp från Småsagor på pitesamiska

Den lilla figuren Plupp har blått hår, röd näsa och en lång orange halsduk. Plupp bor långt uppe i norr, i Sápmi och har en hermelin och en lämmel som bästa vänner. Den lilla figuren förbereder sig för vintern genom att samla mat och laga sitt hus, som är en torvkåta. Plupp får hjälp av sina vänner men de träffar också en massa andra djur: renen, räven, brunbjörnen, ripan, bävern och fjällugglan som alla bor på olika sätt. Men Plupp är väldigt nöjd med att bo just i en torvkåta. Lyssna på programmet på UR Play!

Sáve Sápmi på nordsamiska

Sáve och Nilsa bor i Idivuoma i nordligaste Sverige. När mamma Ellen Marizza blir utan jobb förändras plötsligt vardagen. Sáves mor förälskar sig i sociala medier. Youtube och hennes blogg tar över hennes liv. När järven dödar deras renar och det snöar som aldrig förr ställs allt på sin spets. Hur ska renarna klara vintern? Nu önskar Sáve att allt ska bli som vanligt igen. Men det blir bara värre. Eleverna ges möjlighet att ta del av det samiska språket och samisk kultur. Lyssna på programmet på UR Play!

Humlan Djojj på nordsamiska

Humlan Djojj liknar på sätt och vis en människa. Ibland är han blyg och rädd, ibland säker och modig. Djojj vill att alla blommor, växter och djur i trädgården ska må bra. Han samlar nektar från blommorna på äppelträden och pollinerar så det blir nya äpplen på träden till hösten. I trädgården bor också Djojjs kompisar Flugan Flax, Nyckelpigan, grodan Kalle Kväk och Birger Bi. Följ med Djojj och hans kompisar på spännande äventyr i naturen. Titta på programmet på UR Play!

De åtta årstidernas land på nordamiska

I åtta årstider följer vi naturens och djurens liv och utveckling i Sápmi. Hur är det att leva i ständigt mörker eller ständigt ljus? Djuren och naturen i norra Sverige har anpassat sig till årstidernas förändringar. En resa med dansande norrsken, polarnatt, midnattssol, och sprakande höst. Se programmet på UR Play!

Min berättelse på samiska: Finns på nordsamiska, sydsamiska och lulesamiska

Du får lyssna till vanliga människors ovanliga berättelser. Fem personer berättar sanna historier från sina egna liv på nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Temat för berättelserna är Första gången. Hör om en speciell sten, om att mötas med olika djur, om vägen ur ensamheten, om musikens betydelse och om resor med insikter. Berättelserna har framförts live på scen i samiska kulturhuset Tráhppie i Umeå. En mick, en människa, en berättelse. Och en varm publik som lyssnar. Se programmet på UR Play!

Jiähtanassan heägga (Jättens liv) på umesamiska

En äldre man var i krig med en odödlig jätte som ville ta mannens fru som hustru. Efter sju år av krig lyckades jätten till slut döda mannen. Hans son bestämde sig för att hämnas sin far och försöka hitta ett sätt att ta jättens liv. Han lyckades lura ur jätten att hans liv fanns i ett litet ägg, långt bortom det brinnande havet, i en tunna på en ö. I tunnan fanns ett får, i fåret, en höna och i hönan fanns ägget med jättens liv. Lyssna på programmet på UR Play!

Upptäck mer av vårt samiska utbud på UR Play →

Foto: UR. I serien Min berättelse – samiska får vi lyssna till vanliga människors ovanliga berättelser. I höst kommer flera nya avsnitt i serien som publiceras på UR Play med start 26 november.

Fler artiklar