Fotbollsklassen från Hortlax övertygade mest

Det blev fotbollsklassen 7b från Hortlax skola i Piteå som vann UR:s skrivtävling! Med stort engagemang har de kämpat på, även när de övergick till distansundervisning.

De har övat upp sin skrivstyrka med hjälp av UR:s skrivutmaningar och skrivit en övertygande argumenterande text om varför det är så viktigt att öka sin skrivförmåga. Nu får de en skrivinspirationsdag med författaren, programledaren och skådespelaren Clara Henry, sportjournalisten Johanna Frändén och polisen Nadim Ghazale.

Hösten 2020 släppte UR en undersökning och program som visade att unga behöver öka sin skrivförmåga. UR startade också skrivaktiviteten Tio sätt att träna skrivstyrka där sjundeklassare över hela Sverige fick möjlighet att öva upp sin skrivförmåga. Några som verkligen tagit denna fråga till sitt hjärta och kämpat med sin skrivförmåga är klassen 7b från Hortlax skola i Piteå. De vann UR:s tävling och får en skrivinspirationsdag med författaren, programledaren och skådespelaren Clara Henry, sportjournalisten Johanna Frändén och polisen Nadim Ghazale.

Motiveringen till varför just 7b från Hortlax skola vann UR:s skrivaktivitet Tio sätt att träna skrivstyrka lyder:

”Det vinnande bidraget Att träna skrivstyrka är viktigare än du tror av klass 7b, Hortlax skola i Piteå, presenterar övertygande argument för varför alla elever behöver träna skrivstyrka. Med sin text visar de att kunna skriva är att kunna nå framgång i alla ämnen – och de lyfter också fram att det är en förutsättning för att kunna lyckas i livet oavsett yrkesval. Man vet aldrig vart livet tar en, men kan man skriva så kommer man ha goda möjligheter att göra sig förstådd och visa omgivningen sitt bästa jag. Deras lärare har beskrivit att de har kämpat och engagerat sig, trots distansundervisning, och klarat svåra moment med bravur. Ingen gav upp och alla gjorde så gott de kunde! Texten har ett språkligt flyt, ordrikedom och självklart är den skriven på ett korrekt sätt. Och vi älskar klassens motto som kan vara ett peppigt meddelande till alla Sveriges elever: Chansa inte utan ge järnet redan nu! Ge dig själv de bästa förutsättningarna! Grattis klass 7b i Hortlax skola!”

Tio sätt att träna skrivstyrka består av 10 utmaningar i skrivande där eleverna bland annat fick testa på att skriva ett referat av ett vittnesmål och en fotbollsmatch och söka jobb på Melodifestivalen.  

Utmaningarna är även kopplade till serien Skrivutmaningen och de konkreta färdighetsprogrammen i Skrivjouren, som finns på UR Play, och fungerar som stöd för att utveckla och träna skrivförmågan.

Tävlingen vände sig till sjundeklassare, men alla årskurser var välkomna att arbeta med materialet som finns på UR.se och UR Play.

Fler artiklar